
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteert? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
Tegen de ambitie van het kabinet in daalt het percentage sociale woningen
Die nieuwe woningen die het kabinet wil bouwen? Alleen Hugo de Jonge gelooft daar nog in
Kun je nog ergens een betaalbare woning kopen, en waar dan?
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘In het wilde weg woonwijken bouwen is niet de oplossing’
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
De Rotterdamse Pompenburgflat moet wijken voor wolkenkrabbers
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Corporaties bezitten 101 miljard euro en huurders worden steeds armer
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Exterieur appartementencomplex Iewan in Strowijk, een wijk met sociale huurwoningen die zijn opgetrokken uit stro, leem en hout. De 24 woningen hebben een eigen waterzuivering en energievoorziening. ANP REMKO DE WAAL © ANP Remko de Waal
Regering wil duurzame sociale woningen, maar pakt investeringsgeld van woningcorporaties af
Zo’n 2,1 miljoen corporatiewoningen moeten van het gas af en dat betekent: verduurzamen. Tegelijkertijd moeten corporaties fors bijbouwen om de woningnood te lenigen. Hoe valt dat te rijmen met een meer dan verdubbeling van de fiscale lasten van de sector in 2021? Spoiler alert: niet.
Van een kabinet mag je beleid verwachten dat logisch in elkaar steekt. Onuitvoerbaar beleid is niet alleen zinloos, maar je houdt er ook de kiezers mee voor de gek. Rutte III kampt met minstens één beleidsveld waar de logica ontbreekt: de sociale woningmarkt. Het kabinet is op dat gebied met twee onverenigbare operaties bezig.
De woningcorporaties, die in Nederland het leeuwendeel van de sociale huurwoningen bezitten, hebben twee belangrijke opgaven op hun bordje geschoven gekregen. De financiële onderbouwing van deze twee peperdure mega-operaties deugt echter voor geen cent. De inkomsten van de woningcorporaties worden door Rutte lll nog verder afgeroomd dan onder Rutte ll.
Vol gas gaan
De eerste opgave is om heel veel woningen te bouwen. Vooral door de onder Rutte II ingevoerde verhuurderheffing is de bouw van sociale woningen totaal ingestort. Corporaties waren meer bezig met reorganiseren en manieren vinden om te bezuinigen dan met bouwen. Het vertrouwen binnen de sector was helemaal zoek. De overheid werd ervaren als een onbetrouwbare en onvoorspelbare partner. In 2009 bouwde de sector 40.000 woningen. In 2015 waren het er nog maar 14.700 en in 2017 22.000. Voor alle duidelijkheid: de corporatiesector is grotendeels ongevoelig voor de conjunctuur, dus de daling was geen direct gevolg van de crisis.
Gerekend over alle woningmarktsegmenten – koop, vrijesectorhuur en sociale huur – hebben we volgens onderzoeksbureau Capital Value tijdens de recessie in de bouw een achterstand van zo’n 200.000 woningen opgelopen. Die moet worden ingelopen. Maar de bevolking groeit en er is ook een trek naar de stad gaande. Volgens de prognoses zouden er eind 2025 tegen de 700.000 woningen moeten zijn bijgebouwd. Om vol gas te gaan bij de woningbouw, heeft het land de investeringskracht van de corporatiesector hard nodig.
Zonder duurzame woningen geen ‘Parijs’
Naast die bouwinspanning hebben de corporaties nog een tweede investeringsopgave van de overheid gekregen. De 2,1 miljoen sociale woningen moeten worden verduurzaamd. Dat is een hoeksteen van het beleid dat via de poldermethode aan Diederik Samsoms klimaattafel tot stand is gekomen. Die verduurzaming maakt deel uit van een reeks maatregelen die nodig zijn om aan de CO2-normen te voldoen die zijn afgesproken in het Parijse Klimaatakkoord van 2015. De corporaties moeten de kar trekken, zodat anderen in fase twee, als de particulieren aan de beurt zijn, kunnen profiteren van de opgedane kennis en ervaring.
Die verduurzaming is een gigantische opgave. Aedes, de belangenbehartiger van de woningcorporaties, heeft berekend dat de kosten uitkomen op meer dan 100 miljard euro. In 2030 moet de klus zijn geklaard.
Je zou verwachten dat Rutte III alles op alles zet om de sector de financiële armslag te geven om deze belangrijke maatschappelijke taak tot een goed einde te brengen. Het besef dat de corporaties financiële ruimte nodig hebben, was ook duidelijk terug te horen in de plannen van drie van de vier coalitiepartijen.
Wel/niet die verhuurderheffing
Het CDA schreef in zijn verkiezingsprogramma de verhuurderheffing te willen verlagen, op voorwaarde dat er geïnvesteerd wordt in nieuwe sociale woningen en het energiezuinig maken van woningen.
De ChristenUnie toonde zich in het verkiezingsprogramma een overtuigd tegenstander van de verhuurderheffing. De corporaties moeten bij een afschaffing van de heffing, het vrijkomende geld inzetten om huurders met een laag inkomen te helpen door nieuwe woningen te bouwen, oude stadswijken te herstructureren en woningen energieneutraal te maken.
D66 sprak zich in zijn verkiezingsprogramma niet uit over de heffing. Wel zei de partij het energieneutraal maken van het woningbestand in Nederland als een topprioriteit te beschouwen. De democraten willen dat in 2030 3 miljoen woningen energieneutraal zijn en in 2050 alle woningen. Gemeenten moeten daarvoor plannen ontwikkelen.
Ook had D66 in zijn verkiezingsprogramma staan dat er de komende jaren 100.000 sociale woningen bij moeten komen. In hoeveel jaar specificeerde de partij niet. Dat aantal woningen was volgens de democraten noodzakelijk om de wachtlijsten te verkorten. Bij dergelijke ambities hoort uiteraard ook financieringsruimte.
Bij de VVD ging het vooral over het continueren van het beleid van Stef Blok, de voormalige minister van Wonen. Dat houdt in dat de overheid corporaties dwingt hun duurdere woningen te verkopen aan beleggers. Daarom wilde de VVD de verhuurderheffing verhogen van 1,7 miljard naar 2 miljard euro per jaar. Dat zou in de visie van de partij ook de doelmatigheid van de sector verder opvoeren. Over verduurzaming en bouw van extra sociale woningen is niets te vinden in het programma.
Gaskraan gaat dicht
Ondertussen is er veel gebeurd. De kraan van het Slochteren-gasveld gaat in 2030 dicht. Daardoor is het CO2-neutraal maken van woningen nog urgenter geworden. We moeten immers leren leven zonder eigen gas. Daarmee is het investeren in CO2-neutrale woningen geen pure milieumaatregel meer, maar een noodzakelijke operatie om in de toekomst de Nederlandse huizen en bedrijven warm te houden.
De financiële situatie is voor de corporaties het afgelopen jaar ook enorm veranderd. Belangenbehartiger Aedes heeft berekend dat de corporatiesector in 2021 1,1 miljard euro meer aan belastingen en heffingen moet betalen dan in 2017. Dat bedrag bestaat uit drie elementen.
In de eerste plaats stijgt de vennootschapsbelasting door de zogeheten ATAD. Daardoor kunnen corporaties nog maar een bedrag van 30 procent van hun operationeel resultaat aan rentelasten aftrekken voor de belasting. De corporaties hebben enorme rentelasten. Dat betekent 300 miljoen euro extra belasting per jaar.
Los daarvan zou de vennootschapsbelasting toch al met circa 500 miljoen euro zijn gestegen. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat de fiscaal compensabele verliezen uit de moeilijke crisistijd, toen de waarde van het bezit daalde, opraken. Anderzijds is het bezit van de corporaties als gevolg van ontwikkelingen op de woningmarkt de afgelopen tijd juist weer enorm in waarde gestegen. Die waardestijging verschijnt als winst in de boeken en daarover moet belasting worden betaald. Dat lukt hen bij de naderende belasting druk alleen door te verkopen, maar daarmee verkopen ze een deel van hun tafelzilver. In feite verkleinen ze hun kernactiviteit.
Het derde element is de verhuurderheffing. Die staat volgens het regeerakkoord op 1,7 miljard euro. Die heffing is gekoppeld aan de WOZ-waarde en die stijgt mee met de woningmarkt. Een hogere WOZ-waarde leidt in 2021 tot een verhuurderheffing die 300 miljoen hoger is dan in het afgelopen jaar. Omdat hun bezit meer waard is, worden de woningcorporaties armer.

Staat roomt huurinkomsten af
Volgens Aedes zijn corporaties in 2021 gemiddeld vier maanden van een jaar aan huurinkomsten kwijt aan heffingen en belastingen. Tien jaar geleden betaalden ze nog helemaal niets en tot 2013 was dat bedrag verwaarloosbaar. Juist nu corporaties alle zeilen moeten bijzetten, roomt de staat een enorm deel van de huurinkomsten af.
Blijkbaar vindt het VVD-smaldeel binnen het kabinet het naar de markt brengen van corporatiewoningen nog steeds de belangrijkste doelstelling. Hoe hoger de fiscale lasten, hoe eerder de corporaties overgaan tot verkoop, redeneert de VVD.
Vindt de VVD verduurzaming van corporatiewoningen van secundair belang? Denkt de partij dat corporaties die enorme bouwopgave ook prima zonder die vier maanden aan huurinkomsten kunnen realiseren? Daarover zwijgen de liberalen.
Werken aan klimaatdoelen is goed rentmeesterschap
Het wekt op zijn minst verwondering dat de drie andere coalitiepartijen tijdens de onderhandelingen voor het regeerakkoord niet op de rem hebben getrapt. Ze moeten immers weten dat oplopende fiscale lasten niet verenigbaar zijn met het uitvoeren van twee belangrijke maatschappelijke opgaven. Hebben ze de woningmarkt, net als de PvdA in Rutte II, gewoon opgegeven? Of hebben ze het op continuïteit van beleid gegooid?
Dat voor Nederland de CO2-norm van Parijs nu niet haalbaar is en de wachtlijsten voor sociale woningen verder oplopen, neemt de coalitie blijkbaar op de koop toe. Maar klimaatverandering is voor christelijke partijen blijkens hun verkiezingsprogramma weldegelijk een belangrijk rentmeesterschapsthema. Het goed huisvesten van de kwetsbaren in de samenleving is eveneens een christelijk thema. D66 komt uit een andere hoek, maar profileert zich al tientallen jaren als milieupartij bij uitstek.
De drie zijn bij de onderhandelingen dus akkoord gegaan met beleid dat het zo goed als onmogelijk maakt om aan de afgesproken klimaatnormen te voldoen en tot een forse bouwinspanning te komen. Toch hebben de drie samen 43 zetels, tegen de VVD 33. Misschien vinden ze stiekem het VVD-beleid – dat moet leiden tot een sobere corporatiesector – best goed?
Daniel Koerhuis, VVD-fractiespecialist Wonen, laat weten dit niet het geschikte moment te vinden om te antwoorden op de vraag hoe oplopende fiscale lasten zijn te verenigen met grootschalig bouwen en verduurzamen. Hij wil eerst de debatten afwachten over het Belastingplan en het Wetgevingsoverleg Wonen. Koerhuis: ‘Mochten we naar aanleiding van uw publicatie nog de behoefte voelen om te reageren, kunnen we dat altijd nog doen.’
Netto wordt er deze kabinetsperiode dus minder belasting van corporaties gevraagd
Erik Ronnes, CDA-fractiespecialist Wonen, zegt dat hij de zaak al meerdere keren heeft aangekaart en dat het kabinet een uitzondering voor ATAD niet mogelijk acht voor woningcorporaties. Ronnes refereert aan een antwoord van de minister waarin deze stelt dat de EU alleen een vrijstelling toestaat voor grote infrastructurele werken. Hij gaat echter voorbij aan het gegeven dat Franse en Belgische corporaties helemaal geen ATAD betalen. De situatie is daar net even anders, maar het ligt blijkbaar allemaal niet zo zwart-wit. Verder is er nu 100 miljoen euro aan compensatie geboden aan de corporaties. Zou dat ook 300 miljoen euro kunnen zijn?
Naast die ATAD komen ook de eerder genoemde andere fiscale lasten op de corporatiesector af. Daarover zwijgt Ronnes. Corporaties zijn stichtingen en het is al hoogst ongebruikelijk om stichtingen zonder winstoogmerk vennootschapsbelasting te laten betalen. Zeker als ze ook nog de fiscaal gunstige status hebben van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Jessica van Eijs van D66 ziet het allemaal veel minder somber in. ‘De opgave is inderdaad groot. Er moeten veel meer betaalbare en duurzame huurwoningen komen en de bestaande woningen moeten comfortabeler en energiezuiniger. Deze kabinetsperiode gaan corporaties daarom minder belasting betalen. Dat komt door het verlagen van het tarief van de VpB, een korting van bedrag oplopend naar 100 miljoen euro per jaar op de verhuurderheffing voor verduurzaming (regeerakkoord) en een korting van 100 miljoen euro in de miljoenennota. Daartegenover staat inderdaad dat corporaties minder rente voor hun leningen kunnen aftrekken. Netto wordt er deze kabinetsperiode dus minder belasting van corporaties gevraagd.’
De markt moet het doen
Aedes-voorzitter Marnix Norder ziet de logica van het huidige beleid niet. ‘De denklijn van de VVD is: de markt moet het doen. Marktpartijen moeten alle maten en soorten woningen bouwen en ook de prijscategorieën beheren. Dat is een soort geloofsbelijdenis. Maar daar kun je ook anders naar kijken. Die vrije markt heeft ook in heel veel landen sloppenwijken tot gevolg gehad.’
Norder verwerpt het idee dat het kabinet is overvallen door allerlei ontwikkelingen: ‘Die optelsom van verhuurderheffing, VpB en ATAD belemmeren ons enorm. Daar is het kabinet gewoon bij geweest. Het is bewust beleid.’
De prioriteit ligt bij bouwen, kwaliteit en betaalbaarheid. Verduurzaming komt als laatste
De Aedes-voorzitter gelooft niet dat het nut heeft om geld vrij te maken door woningen te verkopen aan beleggers. Op die manier komt er immers geen woning extra bij, zegt hij, maar wisselt het bezit alleen van eigenaar. Beter bouwen de beleggers zelf, stelt Norder, in plaats van bestaand bezit op te kopen: ‘Ik kom geen wethouder tegen die voorstander is van corporatiebezit verkopen. Ook VVD-wethouders niet.’
Volkshuisvesten op nummer één
Norder benadrukt dat de markt heel weinig interesse toont voor regulier corporatiebezit. Aan verkoop van bezit heeft een corporatie weinig: zij verkoopt daarmee ook borgingsruimte. Norder: ‘Als het al gebeurt, zijn het meestal strategische verkopen. Soms wordt niet-sociaal bezit verkocht. Ik verwacht dat per saldo het aantal sociale woningen de komende jaren weer toeneemt.’
Iedereen lijkt overtuigd van het belang om op grote schaal woningen te verduurzamen. Wat als daar geen geld voor is? ‘Corporaties zijn in de eerste plaats volkshuisvester’, vindt Norder. De prioriteit ligt dus bij bouwen, kwaliteit en betaalbaarheid. Verduurzaming komt echt als laatste.’
De voorzitter denkt dat de enige oplossing is om het dossier uit de politieke sfeer te halen en met de regering tot zakelijke keuzes te komen. Norder: ‘Depolitiseren en terug naar de feiten, dan kun je er samen over praten.’
Financieel onhoudbare situatie
Corporaties lenen geld met een waarborg van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Deze door de staat gegarandeerde onderlinge waarborgmaatschappij garandeert leningen, daardoor betalen corporaties hele lage rentes. WSW moet daarom ook de financiële gezondheid van de corporaties nauwlettend in de gaten houden. In een onlangs gepubliceerd onderzoek boog het fonds zich over de consequenties van verduurzaming. Wat zou er gebeuren als alle corporaties tussen nu en 2030 hun woningen op een gemiddeld label A-niveau brengen?
De berekening maakte WSW vanuit de aanname dat de nieuwbouw twaalf jaar stil zou liggen. Dan nog belanden 55 van de circa 330 corporaties door die verduurzamingsoperatie in een financieel onhoudbare situatie. Die 55 corporaties hebben samen 18,5 procent van het totale corporatiebezit in handen. WSW concludeert daarom dat de huidige combinatie van doelstellingen financieel onhaalbaar is.
Vermogen zit in stenen
Kees van Nieuwamerongen, directeur van de Autoriteit Woningcorporaties (Aw), de toezichthouder van de sector, zit op dezelfde lijn. Hij antwoordt schriftelijk op vragen van FTM: ‘De kern voor de Aw is, dat alle doelstellingen financiële consequenties hebben en dat er dus gekozen moet worden. Berekeningen van het WSW hebben al laten zien dat het zonder nader beleid niet mogelijk is om het complete Daeb-bezit in 2030 op label A niveau te krijgen.’
Van Nieuwamerongen stelt dat er zeker nog veel investeringsruimte aanwezig is, maar dat de corporaties niet alle wensen tegelijkertijd kunnen uitvoeren. Hij wijst er ook op dat veel corporatievermogen in stenen zit. Aanwenden van dat vermogen betekent dat de samenstelling van de woningvoorraad verandert. Van Nieuwamerongen: ‘Dat kan grote consequenties hebben voor steden en wijken en vraagt dus ook weer om een expliciete afweging.’
De vraag is of het kabinet kan blijven doen of een meer dan verdubbeling van de fiscale lasten van corporaties geen gevolgen heeft voor de verduurzaming en de nieuwbouw in de corporatiesector. Ergens zal de wal het schip keren. Het is of verduurzamen en bouwen, of de corporatiesector dwingen om op grote schaal bezit te verkopen. Die twee gaan niet samen.
106 Bijdragen
Marla Singer 7
Martin van den Heuvel 1 11
Marla SingerPjotr Maijenburg 2
Marla Singer[Verwijderd]
Pjotr MaijenburgVerkopen sociale huurwoningen houdt in dat de beschikbare voorraad achteruit holt en dat er voor de mensen die wel afhankelijk zijn van huren, er nog minder overblijft, terwijl de huidige crisis al dermate groot is dat ze die niet meer aan kunnen.
En bovendien: WAAROM MOETEN mensen per se kopen? Waar komt die onzin gedachte vandaan? Ja? Ja... zeg 't maar... ja? Nee??? Nou dan zeg ik het wel... dit onzin komt bij de VVD en het CDA vandaan met wat hulp van D66. En de goegemeente trapt er met open ogen in. Keer, op keer, op keer.
Corporaties worden nu al gedwongen om te gaan verkopen en goede corporaties doen dat niet om genoemde reden hierboven. Er is een schreeuwend tekort aan sociale HUURwoningen. Zou toch van de gekke zijn, als die verkocht gingen worden en mensen die afhankelijk zijn met lege handen blijven staan; nu en in de toekomst. Onmenselijk en ik heb er echt geen ander woord voor.
Johan24 4
[Verwijderd]Denk niet dat alleen de VVD ervan geprofiteerd hebben. Talrijke PvdA's leven in overvloed. Links lullen, rechts zakkenvullen is gewoon waar.
[Verwijderd]
Johan24Graaiers vind je overal. De aanstichter, echter, is en blijft de VVD (sinds eind jaren 70 al). Logisch dat er - helaas veel te veel - mensen niet stevig in de schoenen staan en dat valt te betreuren. De wortel voor hun neus gehangen en ze happen toe. Overigens worden principes en deugden niet meer als iets goeds gezien. Zelfs de mijne gaan ervan kapot. Mocht ik een woning aangeboden krijgen in een groene, rustige omgeving met winkels en OV vlakbij dan zou ik zomaar ja kunnen zeggen.
Corporaties hebben hele stringente wetten waar ze zich aan moeten houden. Bovendien zijn ze zelf vaak genoeg beduveld. Dus ze zijn sowieso al voorzichtig. De strenge regels komen uit de koker van de VVD. Al jarenlang. Al tientallen jaren lang.
Johan24 4
[Verwijderd]Waar jouw afschuw tegen de VVD vandaan komt begrijp ik niet. Heden zou ik ze ook niet kiezen, maar in het verleden hebben ze ons land flink vooruit geholpen. Bolkenstein en Wiegel hebben veel politiek evenwicht gebracht. Dat geld ook voor het CDA. Zelfs de PvdA bracht evenwicht en dat is goed.
[Verwijderd]
Johan24Johan24 4
[Verwijderd][Verwijderd]
Johan24Johan24 4
[Verwijderd]philippe 10
Johan24Johan24 4
philippe 10Politieke partijen zijn net voetbal clubs. Er gebeurt iets op het veld en de fans zien het tegenovergestelde van wat er werkelijk is gebeurt.
Pjotr Maijenburg 2
[Verwijderd]Aankoop van je bestaande huurwoning wordt nu nauwelijks door corporaties aangeboden. Het is uiteraard geen verplichting om je huurwoning te kopen. Met het oog op de krappe woningmarkt kan ik me voorstellen dat het een interessante investering is.
Waarom moeten mensen kopen? Dat hoeft niet. Het is op lange termijn een verstandige investering. Door af te lossen betaal je steeds minder rente en bouw je vermogen op. Huren stijgen doorgaans mee met inflatie. Met het oog op de versobering van de sociale voorzieningen kan het misschien geen kwaad om mensen te verplichten vermogen op te bouwen.
Hypotheken zijn vastrentende waarden die iedere belegger in z'n portefeuille moet hebben. Banken creeeren dit geld uit het niets. Er moet meer worden geleend. Je wilt toch niet dat de muziek stopt met spelen?
[Verwijderd]
Pjotr MaijenburgTheoretisch kijken is best aardig, maar het gaat om de realiteit en niet om de theorie. Er zijn, moedwillig veroorzaakt, veel te weinig woningen. De VVD weigerde in 2015 extra te gaan bouwen. Dan was er een veel minder groot tekort geweest nu. En hadden we naast bouwvakkers waarschijnlijk ook veel meer materialen ter beschikking gehad dan we nu hebben.
Als je denkt aan een 'interessante investering' dan denk ik: weer een woning weg voor de doelgroep die steeds groter wordt door de maatregelen van de regering. Dus jij zou voor het geld woningen willen onttrekken aan de toch te kleine voorraad, omdat jij er financieel op vooruit gaat? Oh... nogal hebberig dus.
En de mensen die afhankelijk zijn van sociale huurwoningen hebben geen boodschap aan investering, interessant, financiële meevallers. Die willen gewoon wonen. Maar van mensen als jij mag dat niet, want hun woning is interessant om er zelf rijker van te worden en dus laat je dat gezinnetje lekker op straat staan, waar ze terecht komen, als jouw idee doorgaat. En dat zal wel, want de VVD wil dat nu eenmaal.
Sorry, als ik nijdig word om zoveel egoïsme.
Pjotr Maijenburg 2
[Verwijderd]Een woning verkopen aan een huurder zorgt ervoor dat er een corporatiewoning maar ook een huurder verdwijnt. Er komt wel vermogen vrij wat kan worden aangewend voor de bouw van een nieuwe woning of de verduurzaming van een bestaande woning. De voorraad kan juist worden verhoogd, terwijl de doelgroep iets kleiner is geworden.
Dat er te weinig woningen zijn is duidelijk. Dat de VVD staat voor krapte op de woningmarkt idem. Waar het om gaat is dat er nieuwe woningen moeten worden gebouwd. Dat corporaties hier geen geld voor hebben. Voornoemde is een bescheiden oplossing voor het probleem en heeft niets met hebzucht te maken.
Peter Hendriks 7
Pjotr MaijenburgPjotr Maijenburg 2
Peter HendriksIk ben ervan overtuigd dat er veel meer dan 5% van de huurders in staat zijn om een woningbezitter te zijn. Ze zijn alleen kansloos op de huidige woningmarkt, maar niet om hun bestaande huurwoning over te nemen.
[Verwijderd]
Pjotr MaijenburgJe mag denken dat het klopt wat je denkt en vindt. Peter legt uit waar je mis zit. En ik ga geen extra moeite meer doen, omdat het zinloos is en zonde van mijn energie.
Jij kijkt van buitenaf naar binnen. Ik zit binnen en zie veel mensen zoals jij ronddwalen met eigen overtuigingen en die daar niet van af willen zien.
Peter heeft tenminste moeite gedaan om 'Binnen' te kennen. Zullen we daarbij laten?
Pjotr Maijenburg 2
[Verwijderd]Peter geeft aan dat 5% van de huurders een inkomen heeft van 52.000. Daarmee bedoelt hij volgens mij dat je die 5% scheefhuurder mag noemen en 95% niet. Ik weet dat er binnen die 95% groep mensen zitten die voldoende inkomen hebben om hun eigen huurwoning aan te kopen, eventueel met een beetje financiële hulp van de corporatie of ouders. Diezelfde mensen zijn kansloos op 'de gewone huizenmarkt'.
Peter legt totaal niet uit waar ik mis zit. Jij komt al helemaal niet met argumenten.
[Verwijderd]
Pjotr MaijenburgOmdat er een kunstmatig gemaakt schrijnend en chronisch tekort is ontstaan door het beleid vooral van Rutte I, II en III moet er nu gekeken worden, of mensen met een wat hoger inkomen door kunnen stromen. Dat lukt dus niet. Eerste jaren bleken de private investeerders er helemaal geen been in te zien. Vrije sector? OK, maar zij willen dan wel huren vanaf 950 t/m 1500 euro hebben. En dat kunnen deze mensen niet betalen. Hooguit 710,68 tot 850 en dat is echt het uiterste randje.
De onwil van private investeerders om te gaan bouwen voor die huren is mede oorzaak van het enorme tekort aan woningen. In totaal moeten de komend jaren zeker 100.000 woningen per jaar gebouwd worden in de hoop het tekort een beetje terug te brengen.
Mensen tussen de 9 en 30 jaar verplicht laten wachten op een sociale huurwoning is asociaal. Daarom willen veel corporaties en huurdersorganisaties pertinent niet dat er sociale huurwoningen verkocht gaan worden. Ook niet aan zittende huurders. Het gebeurt helaas wel en dat scheelt een te hoog aantal sociale huurwoningen voor de kernvoorraad die nodig is. De VVD, bij monde van Daniël Koerhuis wilde in eerste instantie dat corporaties verplicht moeten worden te verkopen als de huren boven de 600 euro kwam. Inmiddels is dat 640 euro. Maar hurend NL zegt NEE. Om genoemde redenen. Huurders zijn mensen die moeten wonen. Dat weghalen vanwege geld deugt niet. Nieuwbouw is moeilijk. Geen bouwvakkers, steeds minder vaak grond aangeboden vanuit gemeenten en geen materiaal voldoende om te bouwen. Dus nee, geen sociale huurwoningen verkopen.
Jan Smid 8
Pjotr MaijenburgPjotr Maijenburg 2
Jan SmidJan Smid 8
Pjotr Maijenburg[Verwijderd]
Jan Smidhttps://www.nhnieuws.nl/nieuws/234993/Tientallen-jaren-wachten-op-sociale-huurwoning-in-Noord-Holland
Pjotr Maijenburg 2
[Verwijderd]Pjotr Maijenburg 2
Jan Smid[Verwijderd]
Pjotr MaijenburgDat jij ervan overtuigd bent dat het de enige oplossing is, daar kan ik je niet meer mee helpen.
Over zeurpieten... Heb je jezelf al bekeken in de spiegel? Zeur Piet en een erge ook.
En waarom moeten mensen per se kopen? Of liever: tientallen jaren afbetalen, want eenmaal een hypotheek betekent niet dat het JOUW woning is. Dat is het pas als je de woning afbetaald hebt. Jij wil dus nog meer giga schulden hebben in een land dat op nr 1 staat wat betreft hoge schuldenlasten.
Pjotr Maijenburg 2
[Verwijderd]Ik heb trouwens nimmer beweert dat dit de enige oplossing is. Huurders stromen in ieder geval onvoldoende door.
Kopen is op lange termijn financieel voordeliger dan huren. Ik zeg niet dat iedereen moet kopen. Het is wel fijn de mogelijkheid te hebben. Voor een alleenstaande agent of juf in een huurwoning kan het interessant zijn om tot kopen over te gaan.
Ze worden direct eigenaar van de woning. De woning dient slechts als onderpand voor de hypotheek. Nederland heeft veel schuld, maar daartegenover staat veel vermogen. Nederland is enorm solvabel. Ik snap niet zo goed waar je zo bang voor bent.
Het lijkt er bij jou op dat je tegen het kopen van woningen bent en voor huren.
Jan Smid 8
Pjotr Maijenburg[Verwijderd]
Jan SmidBovendien rekent hij raar. Met de ca. honderdduizend wachtenden op een woning in gedacht maakt 1 huurder niet meer uit. Bovendien kan je het niet afdwingen, zoals je aangeeft, omdat de woningen EIGENDOM zijn van corporaties. Het is het VVD motto en dat werkt doodeenvoudig niet, maar omdat hij alleen vanuit dat motto kijkt en niets weet over hoe het er aan toe gaat bij huurders, denkt hij te kunnen roepen dat hij toch gelijk heeft. Hij snapt niet dat hij er naast zit. Wel mooi als voorbeeld van de mensen die zijn, zoals hij. Daar vechten we dus tegen. Met woorden.
Jan Smid 8
[Verwijderd]""Schaf hypotheekrenteaftrek en huurtoeslag af. Verlaag LTV naar 90%, maar sta toe dat 50% van de woningwaarde aflossingsvrij mag worden gefinancierd en verleng de maximale looptijd naar 35 / 40 jaar zodat er meer kan worden geleend.
Verstrek gewoon ouderwets 106% met NHG verplicht aflossen in 30 jaar. Ondernemers en flexwerkers gewoon geld verstrekken o.b.v. inkomen laatste jaar i.p.v. gemiddelde drie jaar.""
Met andere woorden, huurders moeten fors de broekriem aantrekken maar huiseigenaren hoeven dat niet maar mogen 50% van de woningwaarde aflossingsvrij lenen, en bovendien wordt de gehele lening gegarandeerd. Wie het nog begrijpt, mag het zeggen.
[Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
Marla Singerhttps://www.rtlz.nl/opinie/artikel/4432816/huren-woningmarkt-huizenmarkt
[Verwijderd]
Maar het meest schrijnende is wel dat er dus blijkbaar een extra belasting wordt opgelegd aan het armste deel van de bevolking.
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Martin van den Heuvel 1 11
Deze stelling klopt niet.
Volgens de liberale ideologie is het beleid van dit kabinet ontzettend logisch. Wat wel een beetje vervelend is, die hele ideologie bevat geen letter logica.
De liberale ideologie stelt dat de overheid zich alleen moet bemoeien met zaken die je echt niet aan een onderneming over kunt laten. Volgens de liberalen zijn dat politie, justitie en leger. Het is dus logisch dat de 4 liberale partijen in het kabinet alle andere overheidstaken overhevelen naar het bedrijfsleven. Met alle gevolgen vandien.
"Het CDA schreef in zijn verkiezingsprogramma de verhuurderheffing te willen verlagen, op voorwaarde dat er geïnvesteerd wordt in nieuwe sociale woningen"
In de eerste plaats is het "haar" verkiezingsprogramma en in de tweede plaats kan de op 1 na meest rechtse partij in de tweede kamer schrijven wat zij wil. Het gaat er om wat ze DOEN. En daar is niets sociaals aan.
De kamer bestaat uit 2 soorten partijen. Partijen die in MEER dan de helft van de wetsvoorstellen dezelfde keuze maken als de VVD en partijen die in MINDER dan de helft dezelfde keuze maken als de VVD.
Van de 7 liberale partijen is de CU de sociaalste. Toch kiest de CU in 58 % van de wetsvoorstellen de kant van de VVD. Dus als we 100 wetsvoorstellen hebben, doet de Christen (!) Unie 42 stappen naar links en 58 stappen naar rechts, wat per definitie een liberaler Nederland oplevert. De partijen die in MEER dan de helft van de gevallen dezelfde keuze maken als de VVD, hebben 74 % van de zetels in de kamer.
Wat betreft de sociale woningmarkt is het heel duidelijk. De 7 liberale partijen zullen niet rusten tot er niet 1 sociale woning meer overeind staat. De Nederlandse stemgerechtigde gunt een ander niks en dus stemmen ze massaal rechts. Maar de Nederlandse stemgerechtigde is ook verschrikkelijk dom, want ook HIJ komt een keer aan de beurt.
Peter Hendriks 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Peter HendriksNog niet zo lang geleden zat Alexander Pechtold in een praatprogramma. Ik weet niet meer over wie hij het had, maar volgens P. was die persoon "rechts, maar dat mag". Zodoende suggererend dat D66 NIET rechts is. Op deze manier kreeg hij het voor elkaar om binnen een kwartier 3 keer te doen alsof D66 niet vandaag nog met de VVD kan fuseren.
Hoe lang gaat dat verhaaltje van CDA "middenpartij" al rond? Terwijl er geen enkele partij is die zo vaak dezelfde keuze maakt als de VVD. Maar wie heeft dat bakerpraatje de wereld in geholpen? Frits Wester. Wie is Frits Wester? Politiek commentator bij het RTL journaal. Maar meneer Wester was óók campagneleider voor Jan Peter Balkenende. Laten we het eens over objectieve journalistiek hebben.
Zo riep Samsom vóór de verkiezingen "het moet socialer", maar de PvdA twijfelde geen seconde om met de grootste landverraders in een kabinet plaats te nemen. 4 Jaar later kwam hij er achter dat de kiezer dat niet echt kon waarderen.
De politici roepen al 40 jaar dat ze "moeten" "bezuinigen". Maar er is er niet 1 die erbij vertelt dat na elke ronde sociale voorzieningen de nek omdraaien (bezuinigen) de belastingpercentages van hoge inkomens en bedrijven weer omlaag gaan. Wie dat bezuinigen noemt, liegt. En het is tevens kiezersbedrog. Want geloof mij, hele volksstammen trappen er in, vooral (zuinige) gepensioneerden.
In weze gaat politiek over de hele wereld maar over 1 ding: hoe verdelen we het geld? Om dat geld zoveel mogelijk in hun eigen zak te kunnen steken, liegen de politici zich de naad uit de broek. That's all folkes.
wim de kort 8
Martin van den Heuvel 1REINIER VAN DRIEL 7
Martin van den Heuvel 1De vraag is waar al dat ,,bezuinigde" geld van de afgelopen 10 jaar gebleven is?
Precies, dank zij Rutte kabinetten en coalitiegenoten zijn de rijken (bedrijven, multinationals etc.) rijker geworden en de genoemde groepen burgers armer. (BTW verhogingen, huurverhogingen, premies en ziektekosten)
Door continu angst te zaaien ( we moeten bedrijven pamperen anders wordt iedereen werkloos en gaat het licht uit), en afbraak van arbeidsvoorwaarden door werkgevers en gefaciliteerd door de laatste kabinetten, lijkt de burger bang geworden met genoemde gevolgen.
We gaan zien met de komende verkiezingen of die burger door heeft wat er gaande is...….
Martin van den Heuvel 1 11
REINIER VAN DRIELhttps://frontbencher.nl/peilingen/
Klik op "peilingen".
REINIER VAN DRIEL 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
REINIER VAN DRIELhttps://partijgedrag.nl/
Klik op "partijgelijkenis".
Klik op het lichtblauwe VVD helemaal bovenaan.
Je ziet nu in hoeveel procent van de wetsvoorstellen de diverse partijen dezelfde keuze maken als de VVD.
Je hebt al 6 badges, maar misschien heb je deze nog niet gezien.
https://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Jan Ooms 10
Peter HendriksEn zie hier de politieke realiteit in Nederland sinds 4(?) decennia.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1En laten we de VVD niet met liberaal verwarren.
https://onzetaal.nl/taaladvies/verwijswoorden
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]1
(politiek) voorstander van een zo groot mogelijke vrijheid op economisch en cultureel gebied, van een zo gering mogelijke overheidsbemoeienis
2li·be·raal (de; m,v; meervoud: liberalen)
1
iem. met liberale opvattingen
Jongeman. Vertel het eens. Wat is het verschil tussen de mening van de Dikke van Dale en de wensen/acties van de VVD?
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Volgens mij hebben wij deze discussie al eerder gevoerd. In Amerika verstaan ze onder "liberal" heel iets anders dan wat wij er in Europa onder verstaan. En dan heb je nog de vrijheid van Mill, dus hebben we al 3 definities van liberalisme te pakken.
De rechtse politiek in Nederland en Europa heeft een doel. Dat doel is afkomstig uit een idee hoe je een maatschappij moet besturen. De VVD noemt zichzelf liberaal. De hele bevolking kent het woordje liberaal en zal dat woordje ergens mee in verbinding brengen. Als jij een beter woord weet om de afbraakpartijen in de tweede kamer mee aan te duiden, ga vooral je gang. Maar als de bevolking niet begrijpt waar jij het over hebt, schiet je je doel voorbij. Ik noem de VVD liberaal, vooral omdat ze dat zelf doen, maar ook omdat de mening van de VVD overeenkomt met de definities die over het hele internet te vinden zijn van het woord "liberaal".
Voor de verkiezingen van 2012 zei Mark Rutte dat de VVD van mening is dat de overheid zich niet moet bemoeien met zaken die je ook aan een onderneming over kunt laten en dat is precies wat de vele (Nederlandse) definities omschrijven. Andere definities zijn niet van belang.
Je hebt mijn vraag nog niet beantwoord. Wat is het verschil tussen "geen overheidsbemoeienis met het bedrijfsleven" en de wensen/acties van de VVD?
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Maar als jij de in Nederland gangbare definitie van liberalisme niet accepteert en wel de definitie van een Engelse filosoof van anderhalve eeuw geleden, dan houdt het op.
Want het antwoord is: er is geen verschil.
Jan-Marten Spit 9
Martin van den Heuvel 1De sleepnetwet is een voorbeeld van extreme overheidsbemoeienis. Subsidies en belastingrulings in voordeel van conglomeraten is onvrijheid in economisch verkeer. Banken die met belastinggeld worden gered maar desondanks hun ontwrichtende monopolie mogen handhaven, is het tegenovergestelde van martkwerking. Etcetera.
De VVD is een salonfähige partij, net als de rest van het spectrum dat je schetsts: CDA, PvdA, D66 etc. De kwaliteit die hen in salonfähigkeit bindt is onderwerping aan de Pax Americana.
De Pax Americana biedt echter wel wat ruimte - de onderkoning is niet geheel machteloos. Maar ook binnen die ruimte moet je met een vergrootglas zoeken in de besluitvormingsdata naar een signaal dat wijst op ideologische prikkel.
Het zou bijvoorbeeld bij uitstek liberaal zijn om het homohuwelijk wettelijk te formaliseren. Alhoewel de VVD nu graag doet alsof ze daar groot voorstander van was, is de waarheid anders. Bolkenstein, die overigens herhaaldelijk tegen het homohuwelijk stemde, argumenteert zonder enige verwijzing naar ideologie:
„dat Nederland niet uit de pas loopt met staten waarmee wij verdragen hebben die op het huwelijk zijn gebaseerd. Openstelling van het huwelijk voor homo’s zou in het buitenland niet begrepen worden en zou ons isoleren”
Maar verwijst wel, zoals gebruikelijk in dit land, verholen, naar de Pax Americana. Overigens stemde ongeveer de helft van de VVD fractie uiteindelijk voor het homohuwlijk - een VVD die even liberaal is als precies niet, en daarom precies niet gekarakteriseerd wordt door ideologie.
Dus, waar maak je je druk over?
Martin van den Heuvel 1 11
Jan-Marten SpitSalonfähig moest ik opzoeken. Dus je vindt dat de acties van de VVD algemeen aanvaard zijn. Dat geloof ik pas als meer dan 50 % van de bevolking vóór een nachtwakersstaat stemt. Moet je ze wel eerst uitleggen wat dat is.
Het gaat niet zo zeer om de ideologische PRIKKEL als wel dat de ideologie wordt misbruikt om het leven van de rechtse politici zo prettig en schathemeltjerijk mogelijk te maken. De ideologie is wél een verhaal waarmee je uit kan leggen wat er aan de hand is.
Tuurlijk, Nederland mag niet uit de pas lopen, want daar worden de politici op aangekeken. Als ze netjes meedoen, hebben ze kans op een fijne loopbaan. Als ze tegenwerken wordt dat moeilijker.
Waar maak ik me druk over?
Voornamelijk om het gebrek aan kennis, waardoor mensen op een partij stemmen waarmee ze zichzelf een mes in de rug steken.
Wil je de mensen uitleggen dat het niet zo slim is om op een afbraakpartij te stemmen als je financieel afhankelijk bent van een of andere sociale voorziening, dan moet je ergens beginnen. De ideologie dus. Maar als iemand roept dat "geen overheidsbemoeienis" NIET liberaal is, dan protesteer ik.
Er wordt bijvoorbeeld een hoop onzin verkocht over de pensioenen. De waarheid is dat de politiek van het "collectieve" af wil, zodat iedereen zijn eigen pensioenverzekering moet afsluiten bij een verzekeraar naar keuze. En zelf betalen. De werkgevers hoeven dan die premie niet meer af te dragen en kunnen nog meer geld in hun eigen zak steken. En daar was het om begonnen. Zelf regelen hoort bij liberalisme, maar de ideologie wordt misbruikt, zodat de politici een wit voetje halen bij de grote ondernemingen wat wellicht een mooie functie oplevert in de toekomst.
Jan-Marten Spit 9
Martin van den Heuvel 1Ik maak graag onderscheid tussen een mening (vinden) en het observeren van feiten. Ik 'vind' dat niet, ik refereer aan het feit dat.
De verzorgingsstaat was, bij westerse introductie zo'n 100 jaar geleden, een liberale creatie. Nu is handhaving een linkse wens.
Blijkbaar zijn die labels bij uitstek ongeschikt om te classificeren.
Martin van den Heuvel 1 11
Jan-Marten SpitDat schrijf je. Je prresenteert een feit, zonder bewijzen. Wie onderschrijft nog meer dat de VVD algemeen aanvaard is? Moet je ze wel eerst uitleggen wat de VVD wil.
De verzorgingsstaat houdt het midden tussen het liberale kapitalistische systeem en communisme.
De verzorgingsstaat kan dus nooit een liberale uitvinding zijn.
Ik heb dit al vaker geschreven, maar vooruit daar gaat ie nog een keer. In de negentiende eeuw hadden de kapitalisten het zo ver gekregen, dat hele families (incl 4-jarigen) bij een fabriek werkten en net genoeg geld overhielden om 2 maaltijden per dag te nuttigen. Maaltijden die bestonden uit een mengsel van water en tarwemeel. De huisartsen spraken er schande van en schreven brieven naar kranten en regering.
Toen de regering begon in te grijpen, gingen de kapitalisten naar de regering en zeiden toen letterlijk: "jullie hebben als regering niet het recht om je te bemoeien met de zaken van ondernemers." En dat was het begin van een ideologie die we nu "liberalisme" noemen. Vrijheid van ondernemen. Zonder overheidsbemoeienis.
Ik vind dat de VVD en de partijen die in meer dan 50 % van de wetsvoortellen dezelfde keuze maken als de VVD, onder 1 noemer moeten worden ondergebracht, zodat er onderscheid komt tussen partijen die 100 % marktwerking willen en partijen die dat niet willen.
Ik vind "liberaal" een net zo goed woord als wat voor ander woord. Wie een beter woord heeft, ik sta open voor alle suggesties.
Jan-Marten Spit 9
Martin van den Heuvel 1Behalve jijzelf als pointe van je eerste reactie? De kiezer, de afgelopen 60 jaar.
Als het overigens de nieuwe norm moet worden om niets te beweren zonder het te bewijzen moet je je eigen reacties maar eens terug gaan lezen.
"De verzorgingsstaat kan dus nooit een liberale uitvinding zijn. "
Zou het niet eenvoudiger te zijn om het gewoon even op te zoeken? in Je A, dus B veronderstel je dat A strijdig is met het feit waaraan ik refereer. Dat is niet zo, het verklaart het juist preciezer en dieper.
"de kapitalisten het zo ver gekregen, dat hele families (incl 4-jarigen) bij een fabriek werkten en net genoeg geld overhielden om 2 maaltijden per dag te nuttigen"
In typische gevallen (verplichte winkelnering) hielden ze geen 'geld' over maar 'waardebonnen' die alleen konden worden ingewisseld bij de winkel van de fabriek zelf, tegen loon en prijs die precies op overleven werd gezet.
Overigens was het voor de 19e eeuw niet beter gesteld met algemeen welzijn.
"zodat er onderscheid komt tussen partijen die 100 % marktwerking willen en partijen die dat niet willen. "
Marktwerking? Privatisering bedoel je. Controle over geldstromen die in de categorie goudmijn vallen, het liefst zonder representatie, is inderdaad een drijvende kracht in de menselijke historie. Het fenomeen kon wel eens duizend keer ouder zijn dan het woord liberalisme.
Martin van den Heuvel 1 11
Jan-Marten SpitAOW: Drees (PvdA)
WAO: Kabinet Cals (PvdA, KVP, ARP)
Woningbouwvereniging: https://nl.wikipedia.org/wiki/Woningcorporatie#Geschiedenis
Vaste baan:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontslagverbod_(Nederland)#Geschiedenis
De duitse bezetter was een socialist.
Minimum loon: kabinet zijlstra. (KVP, ARP)
Het resultaat van verplichte winkelnering is hetzelfde als te weinig geld overhouden. En daarbij, dit is een verhaaltje uit 1865. Dat IS de negentiende eeuw.
Martwerking betekent dat de markt het moet doen. De markt = koper en verkoper. Privatisering is het aan de markt overlaten van een (vroegere) overheidstaak. Tegenovergestelde: nationalisering. Wat ben je aan het doen?
De VVD noemt zichzelf liberaal.
In de beginselverklaring van de VVD staat dat ze alle overheidstaken willen overhevelen naar het bedrijfsleven, behalve politie, justitie en leger.
Alle definities van liberalisme gaan over het zo weinig mogelijk doen van de overheid.
Een nachtwakersstaat wordt aangehangen door klassiek liberalen en minaristen.
Er zijn vele verschillen in opvattingen van " vrijheid". Wat wij in Nederland onder liberaal verstaan, is belangrijk om te weten. En DAT is mijn probleem. Niemand weet het. Zodat mensen stemmen op grond van leugens. En DAAR ben ik tegen.
Jan-Marten Spit 9
Martin van den Heuvel 1De pointe van mijn reactie is dat je verhaal sterker had kunnen zijn als je er meer va had geweten maar desondanks suggereert dat je iets verteld wat ik niet weet. Niet genoeg geld overhouden is wat anders dan verplichte winkelnering=nooit geld krijgen. Dat snap je zelf ook wel
Mijn punt over marktwerking is dat narktwerking niet plaats kan vinden in een kartelmarkt. Maar privatisering wel.
Martin van den Heuvel 1 11
Jan-Marten SpitWelke kartelmarkt?
Jan-Marten Spit 9
Martin van den Heuvel 1https://en.wikipedia.org/wiki/Cournot_competition
Op 17 miljoen mensen, een handvol banken, een handvol supermarkten, een handvol ziektekosten verzekeraars, een handvol pharmaceuten, of 1 railvervoerder, etc. Dat is geen 'markt' waar 'marktwerking' op plaats vindt. Marktwerking is alleen het verkoopverhaal, privatisering het doel. Dus noem het gewoon voor wat is : privatisering.
http://www.historyisaweapon.org/defcon1/bernprop.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Welfare_state#History_of_welfare_states
Peter Urbanus 5
[Verwijderd]
Peter UrbanusWeet je... dat doet zeer. Gek genoeg zijn al die huurders doodgewone mensen met gevoelens en vinden ze discriminatie op inkomen en of je huurt, of je diep in de schulden steekt vreselijk. Ze zijn kennelijk minder dan dieren. Die mag je doodmaken immers. Dus deze mensen vast ook wel. We hebben het dus over meer dan DRIE MILJOEN huurders.
Peter, ze willen ons dood en gecremeerd hebben. Gewoon, omdat ze ons niet moeten. Ik vermoed dat ze zelfs wel eens bang zouden kunnen zijn voor als deze groep van huurders zich verbindt tot een homogene groep mensen die de echte strijd aan willen gaan voor hun lijfsbehoud. Van mij mag die er komen.
En wie nog altijd op deze rechtse partijen blijft stemmen zou ik willen verzoeken om na te denken, of ze echt mensen 'kwijt' willen, omdat ze minder geld hebben. Je bent ook de mensen kwijt die alles doen, waardoor jullie leven zo prettig is....
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd][Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Dit dus: Cody Hochstenbach
Samen met WvGent schreef ik een essay over de Woningwet 2015, in het kader van de Aedesnet evaluatie. We betogen dat de wet onderdeel is van een lange beleidslijn gericht op terugdringen van corporatiebezit. Hier te lezen: https://dkvwg750av2j6.cloudfront.net/m/7b8904550b10cd68/original/Essay-bij-evaluatie-Woningwet-Aedes-Hochstenbach-en-Van-Gent.pdf …
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]En dus krijg je van mij eerst te horen hoe het systeem in elkaar zit en vervolgens de problemen die door het systeem ontstaan. Jij praat net als de SP: alleen over de details van het politieke beleid. Zo lang niemand uitlegt dat niet alleen dit ene detail, maar ook al die andere problemen 1 hoofdoorzaak hebben, begrijpt de bevolking er niets van. En ALS iemand het begrijpt, dan ziet hij ook in dat hij zelf ook gebruik maakt van voorzieningen die door de liberale partijen om zeep worden geholpen, waardoor hij heel misschien op een andere partij gaat stemmen.
Ik vertelde een oudere dame van de bouw van een splinternieuw kantoorgebouw met ondergrondse garage, terwijl er een halve kilometer verderop een kantoorgebouw met ondergrondse garage leegstond. Wat moeten ze dán met het geld doen?, vroeg die dame. Nou, zei ik, wat dacht je van de zorg? Antwoord: IK heb geen thuiszorg nodig.
Die mevrouw heeft geen flauw idee dat thuiszorg heel iets anders is als "de zorg", maar ook niet dat thuiszorg een sociale voorziening is, net als AOW. En dus begrijpt ze niet dat ook zij ooit aan de beurt zal komen. En ALS ze aan de beurt komt, begrijpt ze niet dat zij zelf de oorzaak van het probleem is. Want IK weet op welke partij ze stemt.
Kennis is macht. En daarom begrijp ik absoluut niet waarom de linkse partijen, SP voorop, alleen maar over details praten en de hoofdoorzaak achterwege laten. En daarbij praat de SP alleen maar over de zorg. Wat ze moeten doen, is over elk detail praten, maar OOK erbij vertellen wat de oorzaak van de problemen is. Hoe meer details van het beleid aan bod komen, met er achteraan wie en wat de problemen veroorzaakt, hoe duidelijker het totaalplaatje wordt voor de totaal ongeïnteresseerde bevolking. Met hopelijk een wijziging in hun stemgedrag als gevolg.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Als jij nu de grote lijnen blijft vertellen, kiezen wij voor de details, want gek genoeg willen mensen die toch wel graag weten.
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Alle problemen binnen deze details hebben 1 hoofdoorzaak.
Maar daar wordt nooit over gesproken/geschreven.
Niet door burgers, niet door bedrijven, niet door de overheid en al helemaal niet door politieke partijen die beter zouden moeten weten.
Al was er maar 1, die bij elk probleem uitlegt waar het door komt, dan heb je tenminste kans dat de bevolking dat over gaat nemen, zodat als iemand ergens over klaagt het antwoord standaard is: en op wat voor partij stem jij?
Nu legt niemand het uit, staat iedereen met de bek vol tanden en wordt er alleen maar naar een logische oplossing gezocht om dat ene probleem uit de wereld te helpen. Terwijl die oplossing er nooit gaat komen, zo lang de afbraakpartijen de meerderheid hebben.
Voorbeeld.
Iemand stelde voor dat de gemeenten niet met grond zouden speculeren, maar die grond zouden gebruiken om sociale huurwoningen op te bouwen. In dit geval zijn die huurwoningen rendabel, tegen een lage huur, omdat de grond niet voor het honderdvoudige is doorverkocht. Heel leuke oplossing, gaat niet gebeuren, want de meeste gemeenten bestaan voor meer dan de helft uit liberale partijen. Waarom bestaan de meeste gemeenten voor het grootste deel uit liberale partijen? Omdat de meeste inwoners CDA, VVD, D66, PVV of een ANDERE RECHTSE lokale partij kiezen.
Zo lang iedereen weigert om de HELE waarheid te vertellen, wordt het alleen maar erger.
wim de kort 8
[Verwijderd]Ze willen jou niet dood of gecremeerd hebben, ze willen jou knip vandaag, morgen, volgende week, etc. tot in lengte van jaren. En als afsluiting van jou komt Hennie Keizer aan de beurt.
[Verwijderd]
wim de korthttps://www.vpro.nl/buitenhof/kijk/afleveringen/2018/Buitenhof-18-november-2018.html
vanaf 40 minuten: Barbara Ehrenreich.
Luister maar wat zij zegt....
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Mensen die het nooit mee hebben gemaakt zijn heel stellig.
Werkelozen WILLEN niet werken, want er is werk zat.
Gezinnen die uit hun huurwoning worden gezet, kunnen niet met geld omgaan.
Die "buitenlanders" nemen het land over.
De "regering" bestaat uit integere mensen die het beste met het land voor hebben.
Dit soort onzin zit diep verankerd in de bevolking.
Maar wat doe je er aan?
We zouden eens kunnen beginnen met uitleggen hoe politiek in zijn werk gaat en waarom bepaalde beslissingen worden genomen. Maar voorlopig zie ik niemand die zich geroepen voelt.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Jij schrijft: klopt, luister maar naar wat Barbara vertelt.
Ik vraag: wat zegt Barbara dat strookt met de vorige twee zinnen? Kortom, verklaar u nader.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd][Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Hans Hendriks 1
[Verwijderd]
Hans HendriksHans Hendriks 1
[Verwijderd][Verwijderd]
Hans HendriksPersoonlijk zou ik inderdaad weigeren om te werken voor de rijkste 10% in ons land. Ik doe liever iets voor niets voor iemand die het financieel moeilijk heeft. Inmiddels is bekend dat mensen met lage en midden opleidingen elkaar wel snel helpen, maar dat mensen met hoge opleidingen dat weer niet doen. En dat zegt wel wat, vind ik. De hoop is te vinden bij de gewone mensen. Niet bij de rijkste 10% van ons land.
Jacques De la Haye 8
Wat ik niet snap is dat de politiek de WSW nooit over de heg heeft gegooid en een bindende afspraak maakte met alle vrije marktpartijen (vrije huur). De staat garandeert de WSW niet meer maar schaft ook alle heffingen/belastingen af, de markt hoeft geen sociale huurwoningen te bouwen maar stort een percentage van hun brutowinst in een WSW pot, samen met de pensioenfondsen. Zo kunnen de Wbv's blijven doen wat ze moeten doen zonder alle heffingen die in het stuk werden genoemd.
Naast het bouwen van nieuwe, sociale, duurzame woningen zouden diezelde woningen ook meteen levensloopbestendig gemaakt moeten worden, en dat is niet duurder, eerder goedkoper tegenwoordig want de vroegere, dure, domotica is tegenwoordig bijna standaard op je telefoon te krijgen of via app te installeren. De stichting Fokus Wonen, nu langzaam naar de begraafplaats gedragen door dezelfde overheid, kan zich dan tevens op ouderen gaan concentreren net als hun huidige klanten nu, de zwaargehandicapten met een baan of groot sociaal leven.
Als laatste. En masse duurzaam bouwen hoeft niet veel duurder te zijn als de gemeenten op de rem trappen bij de grondafgifte, dat is de dooddoener, de grondprijs. Als ik berekeningen heb, weliswaar voor Kroatië, voor bijna passiefhuizen, incl. grond, met in de prijs nota bene straatverwarming in de voetpaden voor ca. 750,00 per m² dan moeten we dat hier voor het dubbele zeker kunnen doen. En zeker als er beleid zou zijn om de "buitengebieden" te openen middels HSL. Zorg dat mensen willen maar ook kunnen wonen in Limburg, Groningen, Zeeland en toch binnen een uur uit en thuis zijn in het woon-/werkverkeer, daar is een enorme slag te slaan.
[Verwijderd]
Jacques De la HayeVerder aardig eens met je. Ook op dit niveau erover denken is belangrijk. Even nog, te veel gaan bouwen in de Groengebieden is ook niet OK.
Groningen is momenteel geen aantrekkelijk idee. Nog steeds te veel kans op best stevige aardbevingen. Dus nee, Groningen wordt het zelden denk ik. Ik hoor in elk geval niet dat mensen daarvoor kiezen. Zonder de aardbevingen zou ik best willen. Prachtige provincie met goed OV naar de provinciehoofdstad en naar Duitse steden en dorpen.
Limburg... wordt lastig. Je krijgt dan kolonie's Hollanders, want je komt er niet tot nauwelijks 'in'. Dito met Nrd. Brabant en ja, Zeeuws Vlaanderen ook. De rest van Zeeland wordt voor huurders nauwelijks mogelijk. Maar een betere verdeling is een goed idee. Laat mensen dichter bij hun werk gaan wonen, of omgekeerd. En hanteer flexibele werktijden, waarmee je files vermijdt.
Jacques De la Haye 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jacques De la Hayewim de kort 8
Jacques De la Haye 8
wim de kortMartin van den Heuvel 1 11
Jacques De la HayeDit is de manier waarop het werkt in Amerika. Maar. Daar kun je nog op een trailerpark in een caravan gaan wonen. Hier mag dat niet.
Het zal niet lang meer duren, voordat deze situaite ook in ons land ontstaat, want er worden al hele wijken verkocht aan buitenlandse beleggers.
[Verwijderd]
Jacques De la HayeJacques De la Haye 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jacques De la HayeWilma Schrover 7
https://www.netspar.nl/netwerk/partners/
Roland Horvath 7
Wilma SchroverOm zulk een ontwikkeling te vermijden is er een sterke overheid nodig die eisen stelt en onder andere belastingen heft. Dat is het tegendeel van het neoliberalisme =laisser faire kapitalisme =fascisme =corpocratie =kleptocratie = CEOcratie. Nog net geen theocratie want het is maar een heerschappij van halfgoden.
Het is geen pluspunt voor de hele NL maatschappij dat Mark Rutte al voor de derde keer een extreem kapitalistische, tegenwoordig met een bedrieglijk woord neoliberalistische, regering kan optuigen. Dus niet alleen de betrokken politieke partijen, maar de hele NL maatschappij ziet niet in dat we zo op de verkeerde weg zijn.
Nota Bene, het neoliberalisme heeft niets neo want het is retro, terug naar de 19e eeuw, en het heeft niets liberaal = vrij -van -de -dictatuur -van -de -overheid -zoals -in -het -ancien -régime. Want de relatie tussen de GMO en de overheid is nooit nauwer geweest, met dien verstande dat de GMO nu de overheid domineren.
Misschien een troost, dezelfde totale verdwazing domineert ook België BE en het grootste deel van de EU.
Rutte1, 2 en 3 zijn een oneer voor NL.
Martin van den Heuvel 1 11
Roland HorvathHoeveel mensen zouden denken dat die bezuinigingen er voor zijn om de staatsschuld af te lossen en niet om de belastingen voor hoge inkomens en bedrijven te verlagen? In ieder geval al 3,1 miljoen verschrikelijk domme gepensioneerden die alles geloven wat door een stropdas wordt verteld.
Inderdaad, er is niks nieuws onder de zon. Dat de GMO de overheid domineren, is nou juist de bedoeling van die achterlijke liberale ideologie, die stelt dat de overheid alleen voor DIE zaken moet zorgen die niet door een onderneming kunnen worden geregeld (politie, justite en leger). Dat er nog wel een paar andere zaken zijn die je niet aan een onderneming over kunt laten, moge nu wel duidelijk zijn, maar het overgrote merendeel van de bevolking is ziende blind en heeft niets in de gaten.
Ik vrees voor Rutte 4, waarin het huidige kabinet (gedwongen) wordt aangevuld met PVV en FvD.
Martin van den Heuvel 1 11
Wilma Schroverhttps://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
Scroll naar beneden, tot aan
"Wat heeft de regering zoal uitgevoerd, vanaf 1980?"
En lees wat er onder staat.
Val niet van je stoel af. Zuurstofmasker bij de hand?
Marc2406 3
Mz59 7
https://www.ad.nl/politiek/huurder-kan-geen-kant-meer-op~a93a01b0/
a) "een levensgroot tekort .. aan huurwoningen tussen de 700 en 1.000 euro per maand."
b) "Sociale huurwoningen – met een maximumprijs van 710 euro – zijn alleen weggelegd voor huishoudens met een jaarinkomen tot 41.000 euro. ,,Het probleem is dat 710 euro in Oost-Groningen een enorm hoge huur is, terwijl het in Amsterdam juist zeer laag is'', zegt oud-hoogleraar Priemus. ,,Door die grens in Amsterdam te verhogen en op andere plekken juist te verlagen, kun je voor meer betaalbare woningen zorgen.''"
c) "Volgens Koerhuis hebben de corporaties genoeg geld om te investeren, ondanks de verhuurderheffing"
[Verwijderd]
Mz59Mz59 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Mz59Overigens is middenhuur 711-850 euro omdat de mensen met een inkomen rond de 40.000 per jaar gewoon niet meer kunnen betalen en ze krijgen boven 710,68 geen Huurtoeslag meer. Elke huur boven 850 euro is te hoog voor middenhuur, maar wordt gewoon Dure Huur genoemd.
Mz59 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Mz59Want hij kan niet willen dat de sociale huur weg uit de steden zou moeten. Wat hij zei was dit: https://www.ad.nl/politiek/huurder-kan-geen-kant-meer-op~a93a01b0/
squarejaw 5
Mz59 7
squarejawhttps://michael-hudson.com/2018/08/and-forgive-them-their-debts/
line 5
[Verwijderd]
lineDe VVD werkt uitsluitend voor de echte rijke mensen. Die willen liever geen mensen in hun buurt zien die het financieel minder hebben. Tekenend een oud voorbeeld: In Vught (N.Brabant) werd een opvanghuis voor jongelui met een beperking gepland in een villa in een mooie groene wijk vol met veel van dit soort villa's.
De reactie van de omwonenden was om gezamenlijk de villa te kopen, zodat dit huis niet in hun buurt zou komen. Wie niet volmaakt is, hoort niet in de rijke omgeving..... Antiek gegeven, maar helaas bestaat het nog steeds.
Holke J.M. Flapper 3