Dwars Delta Lloyd moet opnieuw bakzeil halen

Delta Lloyd wil een miljard ophalen op de beurs. Om het hoofd boven water te houden, verkoopt de verzekeraar nu het tafelzilver. Daarnaast accepteert het tot voor kort zeer dwarse Delta Lloyd dat ze moeten gaan rekenen met een rekenmodel van de toezichthouder, in plaats van een eigen model waar ze zelf aan konden sleutelen.

De zogeheten claimemissie van een miljard euro die Delta Lloyd vandaag aankondigde, kwam niet als een verrassing. De verzekeraar heeft geld nodig, en veel ook. Nadat vorige week de roddels over een overname door een collega-verzekeraar de kop in werden gedrukt, was het niet meer de vraag of, maar wanneer Delta Lloyd met de pet rond zou gaan. Het is even wennen voor Delta Lloyd, dat jarenlang bekend stond als dwarse verzekeraar die scherp aan de wind zeilde: veel beleggen in aandelen, ook al levert dat meer risico's op; veel tegengas geven tegen De Nederlandsche Bank, ook al levert dat een geprikkelde toezichthouder op. En als de 'musketiers' van Delta Lloyd - zoals oud-commissaris Jean Frijns het eerder deze maand in Het Financieele Dagblad omschreef - al geld op moesten halen op de beurs, dan gebeurde dat ook op cowboy-achtige wijze: 's avonds aankondigen dat je honderden miljoenen wil ophalen vóór het openen van de beurs de volgende ochtend. Het lukte: de verzekeraar haalde via de 'versnelde bookbuilding' 337 miljoen euro op door het uitgeven van nieuwe aandelen.

Slagveld aan top na ruzie DNB

Maar van die houding van Delta Lloyd is weinig meer over, onder meer door een streng DNB en strengere kapitaalseisen. De verzekeraar verloor topman en fervent zeiler 'kapitein Hoek' en financieel topman Emiel Roozen na een harde confrontatie met DNB over een dubieuze transactie op basis van niet-openbare informatie. Ook president-commissaris Frijns gooide na de verloren confrontatie de handdoek in de ring. De strijd die de musketiers van DNB verloren, kwam op een gevoelig moment. Op 1 januari volgend jaar gaan namelijk de nieuwe, strengere buffereisen voor verzekeraars in, Solvency II. En Delta Lloyd wilde graag toestemming van DNB om zelf een rekenmodel te ontwikkelen om die nieuwe buffer te berekenen, in plaats van het standaardrekenmodel te gebruiken van DNB. Het model van DNB is wat 'conservatiever', stelt een woordvoerder van de verzekeraar. Er was Delta Lloyd dan ook veel aan gelegen om zelf te kunnen sleutelen aan een eigen model, onder meer omdat Delta Lloyd voor een verzekeraar relatief risicovol belegt. Hoe hoog de buffer was volgens dat 'interne model', maakte de verzekeraar nooit bekend, wat bij beleggers tot onrust leidde.
Delta Lloyd wilde graag kunnen sleutelen aan een eigen model, onder meer omdat Delta Lloyd relatief risicovol belegt
Die plannen voor een eigen rekenmodel gaan nu echter voorlopig de ijskast in. Delta Lloyd legt zich neer bij het standaardmodel en vertelde maandag voor het eerst schoorvoetend dat de buffer volgens dat standaardmodel uitkomt op 136 procent van het absolute minimum. Met de aandelenuitgifte hoopt de verzekeraar op zo'n 175-180 procent uit te komen. Een woordvoerder benadrukt dat Delta Lloyd zelf heeft besloten om het eigen model niet te gebruiken, en dat dat niet onder druk van DNB is gebeurd. De toezichthouder moet uitdrukkelijk toestemming geven aan verzekeraars om een eigen rekenmodel te mogen gebruiken. 'We hebben gezien dat ons rekenmodel een enorme volatiliteit liet zien,' zegt de woordvoerder. 'We hebben er een extern bureau bijgehaald en na een grondige analyse hebben wij de keuze gemaakt om het niet te gaan gebruiken.' Hier heeft Delta Lloyd het dus niet laten aankomen op een confrontatie met DNB.

Tafelzilver

Delta Lloyd gaat daarmee steeds meer op een gewone verzekeraar lijken. Omdat Solvency II veel strenger is, denkt Delta Lloyd ook na over de risicovolle beleggingen in aandelen en vastgoed, het laatste boegbeeld van de Delta Lloyd's dwarsheid. Zo ging recent al het eigen hoofdkantoor tezamen met ander vastgoed in de verkoop. Volgens de woordvoerder wordt er nu veel meer ingezet op bedrijfsleningen en hypotheken en minder op aandelen. Ook kondigde Delta Lloyd maandag aan na te denken over de verkoop van haar dertigprocentsbelang in Van Lanschot. Het is niet de eerste aandeelhouder van Van Lanschot die in de problemen komt, ook het genationaliseerde SNS Reaal en de inmiddels door Rabobank opgeslokte Friesland Bank hadden aanzienlijke pakketten aandelen Van Lanschot. Delta Lloyd wil de aandelen vlak na de presentatie van de jaarcijfers op 24 februari 2016 uit gaan geven. Drie buitenlandse banken, Goldman Sachs, Merrill Lynch en Barclays, begeleiden het uitgeven van de aandelen en hebben zich garant gesteld voor het ophalen van een miljard euro.