24 Regels over Psychologie en Economie

2 Connecties

Relaties

Dwarshuis Munger
0 Bijdragen

Columnist Jan Dwarshuis probeert de menselijke psyche, inclusief alle ‘animal spirits’ te doorgronden. Hij grijpt daarom terug op een PDF met de wijze lessen van belegger Charlie Munger.

Theo Hiddema, een van mijn favoriete advocaten is vandaag beboet. Hij moet 10.000 euro aftikken, want hij noemde zijn voormalig cliënt - Pascal H. - een ‘onbetrouwbaar sujet’ en een stuk ’addergebroed’. Hiddema vind ik een van de grappigste advocaten van het land. Ik ben geen rechter, maar Pascal H. komt bij ondergetekende over als een zuignap. Of krijg ik nu ook een boete opgelegd?. Verder is de hele kwestie voor Pascal H. een pyrrusoverwinning. Dat zie ik wel vaker in de advocatuur.

Wat heeft dat nu met beleggen te maken zult u zeggen. In eerste instantie niets, dat klopt. Toch is bovenstaande te herleiden naar gedrag en psychologie, en dat heeft wel degelijk met beleggen te maken.


Kuddegedrag
Sterker nog, ondergetekende doet al jaren stilzwijgend onderzoek naar het kuddegedrag en de psychologie van de belegger in het algemeen. Want wanneer ik dat nog beter begrijp, kan ik er nog beter op anticiperen met ons beleggingsbeleid dat is uitgestippeld voor het  Thirteen Diversified Fund. Mijn oog viel in dat kader op het artikel ‘DNB’s Missie: Kill Groupthink’ geschreven door FTM-collega Arne van der Wal. De toezichthouder wil de ‘animal spirits’ in de financiële sector uitroeien. Een kansloze missie in mijn ogen, maar daarom niet minder interessant. Het is overigens nobel van de DNB om deze heilloze missie in gang te zetten.

De hersenspinsels van Charlie Munger
Toeval of niet, een van de meest wijze beleggers die ik ken - Charlie Munger - heeft in juni 1995 een speech gegeven aan Harvard University genaamd Psychology of Human Misjudgment  - 24 regels over psychologie en economie. Ik raad niet alleen de DNB, maar ook ú eens de hersenspinsels van Munger - een van de rijkste mensen op onze aardkloot - tot u te nemen. Aangezien de speech maar liefst 21 pagina’s beslaat, beperk ik me tot onderstaande verwijzing. In mijn ogen een ‘must read’.

Klik hier om het hele stuk te lezen, of beluister hieronder de masterclass van 76 minuten.

Enkele gevatte en metaforische quotes:
 
"Well what I’m saying here is that the human mind is a lot like the human egg, and the human egg has a shut-off device. When one sperm gets in, it shuts down so the next one can’t get in. "

"Here I took the Munger dog, a lovely, harmless dog. The only way to get that dog to bite you is to try and take something out of its mouth after it was already there."

"You have a lottery where you get your number by lot, and then somebody draws a number by lot, it gets lousy play. You have a lottery where people get to pick their number, you get big play. Again, it’s this consistency and commitment thing. People think if they have committed to it, it has to be good. "--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.