'Word boer!'

1 Connectie

Relaties

Investeren
0 Bijdragen

Columnist Jan Dwarshuis hangt in Zürich aan de lippen van investeerder Jim Rogers, de avontuurlijke biker-kapitalist.

 Zürich - De bekende grondstoffenboer - Jim Rogers - deed woendsdag onze werkplaats aan om beleggers bij te praten over zijn visie hoe de wereld er voor staat. Daar waar er in de RAI te Amsterdam witte Opel Astra's het parkeerdek opdraaien, daar zoeken hier de Maserati's Quattroporte bescheiden hun parkeerplek. Rogers was kortaf over de toekomst, hij is namelijk behoorlijk pessimistisch.

 

Hij verwees soepeltjes naar 'Bernanke and his friends'. Ook politici werden met de grond gelijk gemaakt omdat de narcistische herverkiezing belangrijker is dan de ondergang van de natie. Sla de historie er maar op na. Volgend jaar moet Angela Merkel worden herkozen en alleen daarom al moet de euro bij elkaar gehouden worden ook al kost dat klauwen met - in rap tempo - waardeloos wordend geld. En tussen neus en lippen door: Obama en Romney zijn 'Turkeys'.

 

Aardgas in Berlin

Rogers vlucht al jaren in grondstoffen en niet zonder succes. Hij gelooft slechts en alleen in direct investeren. Gepimpte bedrijven kopen die actief zijn in deze tak van sport mijdt hij als de pest, uitzonderingen daargelaten. 'If you can deliver me a natural gas company in the center of Berlin…Call Me!!' hield hij zijn toehoorders voor. 

 

Rogers wijst er fijntjes op dat de voedselprijzen om allerlei redenen nog veel verder zullen gaan stijgen. De gemiddelde boer in de VS, China en India is bijna bejaard. Daar komt bij dat in de VS meer lieden afstuderen met een PhD in hun zak dan dat er het vak van boer ambiëren. Daarom is Rogers van mening dat de boer van de toekomst in een Lamborghini Aventador rijdt en dat de huidige - slimme - bankier uiteindelijk bij hem in dienst komt als knecht. De domme bankier is bij voorbaat kansloos.

 

De stijgende voedselprijzen zullen tot meer sociale onrust leiden. Dat zien we nu al. Wanneer u niet meer te vreten krijgt, wordt u ook vanzelf boos, aldus Rogers die in Singapore woonachtig is en de VS een jaar of wat geleden met stille trom verliet. Over Zwitserland was hij positief. 'His little girls' bankieren er naar volle tevredenheid. Ook bezit hij Zwitserse Franken in overvloed. Naar zijn idee zal het vastklinken van de munt op grofweg 1,20 onhoudbaar blijken. De komende tien jaar stroomt er nog veel meer geld de bergen in.

 

Euro moet blijven

De Euro in zijn huidige vorm zal de finish-lijn op zeker niet halen. Toch hoopt Rogers dat de Euro in een bepaalde vorm zal blijven bestaan als tegenwicht voor die idiote Amerikaanse dollar. En voor de huidige obligatiehandelaar had hij nog een tip: 'Tell your boss you are quitting…Today' Aan de bull markt van 31 jaar in staatsobligaties komt per definitie een einde. De inflatie is er allang, maar uw regering liegt er over, of geeft uw cijfers die niet deugen. Ook u merkt dat alles in de supermarkt met het uur duurder wordt. U wordt geknipt en geschoren, aldus Rogers.

 

Uw dienaar is al jaren fan van beleggen in de CIS regio. Sinds 2009 prijken er tot de dag van vandaag Russische aandelen in de ©OLUMBEURS-PORTFOLIO, de voorloper van ons Thirteen Diversified Fund. Vaak is ondergetekende foutief aangehaald in de Nederlandse media omdat deze maar een kant willen opkijken. 

 

Maar in Zürich kreeg ik steun van Rogers. Hij beweert het enorme land te bezoeken sinds 1966 en sindsdien continu de Russen 'short' te zijn gegaan. Maar daar is nu verandering in gekomen, voor het eerst in zijn leven. Hij geeft toe dat Poetin een bijzonder heerschap is. Maar dat is niet zo gek als je roots bij de KGB liggen. Toch doet Poetin meer goed dan kwaad voor het land. In de Eurozone voltrekt dat proces zich precies andersom. De mogelijkheden van de CIS-regio zijn ongekend en daarom staat deze topografische hoek bovenaan zijn lijst - met Noord Korea (!) - maar daar hebben ze - helaas - geen effectenbeurs. Ondergetekende kan het slechts beamen.

 

China trekt de kar niet

Rogers houdt verder vol dat China nooit de motor van de wereld kan zijn en worden op dit moment. Daar is de economie simpelweg te klein voor. Over de afkoeling in China haalt hij zijn schouders op. China is al drie jaar bezig om de economie af te remmen. Lullig dat dit nu samenvalt met het gedonder in Europa. Toch vond hij dat de communisten tenminste ingrijpen en niet alleen maar blijven lullen zoals er in de VS en Europa gebeurt. Waarvan akte.

 

Rogers is de moeite waard om te volgen. In veel van zijn voorspellingen heeft hij zonder meer gelijk gekregen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige boerenlul die af en toe wat huiswerk doet. Rogers sloot af met het volgende advies: luister vooral niet naar politici. Verstandige woorden van een succesvol belegger. Ik heb er niets aan toe te voegen.

**************************************************************************

 

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.