De olifant mag vertrekken

2 Connecties

Op de aandelenmarkt is steeds minder sprake van een normale marktsituatie. Met dank aan die dansende olifant, de Amerikaanse FED. Belegger Jan Dwarshuis voelt de spanning toenemen en blikt voorzichtig vooruit naar 2014.

Pfäffikon SZ, Zwitzerland – De afgelopen week was een relatief saaie week op het Damrak. Wat mij opviel is dat twee oer Nederlandse bedrijven met uitstekend nieuws naar buiten kwamen. DSM gaf een lesje zaken doen in vakkundig afsplitsen van de farmatak. En dan te bedenken dat analisten het bedrijf aan het begin van de maand – om voor mij onbegrijpelijke redenen – nog de grond inboorden. Verder doet Boskalis vooral waar ze goed in is.

FED wanhopig

De grootste rimpeling in de financiële vijver kwam echter toch weer op naam van FED President Ben Bernanke. De timing rondom het fenomeen tapering lijkt de FED wanhopig te maken. Ik vergelijk de huidige situatie met een olifant die in een te kleine kamer staat met allemaal dansende muizen om hem heen en die steeds verder in het nauw gedreven worden. De waslijst aan steunprogramma’s hebben er toe bijgedragen dat de volatiliteit steeds verder is afgenomen. Van een normale marktsituatie is steeds minder sprake. De olifant mag wat mij betreft vertrekken. En daarmee maakt het één van de eerste aandachtspunten voor beleggers in 2014. Daarnaast zullen de verschillende fiscale strubbelingen in de VS wederom hun tol gaan eisen. Haalden beleggers afgelopen oktober hun schouders nog op over de sluiting van de Amerikaanse overheid en de verhoging van het schuldenplafond, is nu de vraag of ze wederom laconiek zullen reageren. In de eerste maanden van 2014 kan een budgetcrisis zomaar opnieuw oplaaien.
De verschillende fiscale strubbelingen in de VS GAAN wederom hun tol eisen

Wraak

De Republikeinen hebben dit jaar het spel niet handig gespeeld en met name de Tea Party zal zinnen op wraak. Dit wordt mede ingegeven door de dalende populariteit van Obama, die is veroorzaakt door de aanzwellende puinhoop die Obamacare heet en de pijnlijke afluisterpraktijken die de KGB, de Stasi en de SS bij elkaar tot kleuters degradeert. Boze tongen beweren dat het huidige beleid opzet van Obama is om rijk en arm verder uiteen te drijven en de middenklasse compleet weg te vagen. Zo ver wil ik niet gaan, maar opmerkelijk is het wel.

Meer groei

Een positieve ontwikkeling in 2014 kan zijn dat de Amerikaanse economie steeds verder zal aantrekken. De consumptie en de bedrijfsinvesteringen zullen hierdoor aanzwengelen. De FED zal echter tot het gaatje gaan om de werkloosheid verder te bestrijden. Het is één van de stokpaardjes van Janet Yellen, de nieuwe President van de FED. Kleine open economieën zoals Noorwegen, Zweden, Zwitserland en Nederland hebben de laatste jaren behoorlijk geprofiteerd van de ruime geldpolitiek. We zien dit terug in bijvoorbeeld te ver doorgeschoten huizenprijzen. De centrale bankiers van deze landen hebben deze ontwikkeling bewust voor lief genomen. Het ligt voor de hand dat deze economieën weer meer in balans komen, hetgeen bepaalde risico’s met zich mee zal brengen. In Nederland krijgt dit proces steeds meer vorm.

Grondstoffen verder onder druk

Tot slot ben ik van mening dat de grondstoffensector ook in 2014 verder onder druk zal komen te staan. Goud, ijzererts en koper zijn grondstoffen die te maken zullen krijgen met prijsdruk. De prijs van olie zal sterk afhangen van de economische groei maar ook hier is er sprake van een risico van verder dalende prijzen. Dit is ingegeven dat op dit moment geopolitieke spanningen en productie problemen in Iran en Libië nog steeds een belangrijk opwaarts prijseffect genereren.   Maar laten we in 2014 maar bij het begin beginnen. De olifant mag wat mij betreft vertrekken.   Rest mij u een goed weekend te wensen.
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij een positie in Boskalis en DSM en geen positie in andere bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.