Dwarsligger Bermuda

De aanloop naar de G8-bijeenkomst verloopt voor de Britse premier David Cameron allesbehalve soepel. Het overzeese gebied Bermuda ligt dwars bij zijn anti-belastingontduikingsplan.

De aanloop naar de G8 bijeenkomst begin volgende week in Noord-Ierland verloopt tumultueus. Frankrijk ging eerder deze week al dwarsliggen door een status aparte te eisen voor de Franse filmindustrie. De Britse premier David Cameron ondervindt nu tegenwind van het eiland Bermuda. Cameron wil, voorafgaande aan de Ierse onderhandelingen, zijn (belasting)paradijselijke overzeese gebieden waaronder Guernsey, Jersey, Isle of Man, de Kaaimaneilanden en Bermuda -  alvast oplijnen bij zijn plan om meer fiscale transparantie te bewerkstelligen.

Dwarsligger Bermuda

De eerste kink in de kabel werd gisteren gelegd door Bermuda. Craig Cannonier, de premier van Bermuda, liet weten dat de Britse premier niet op voorhand op zijn ongedeelde steun hoefde te rekenen. ‘Er zijn struikelblokken,’ aldus Cannonier, die op een aantal kernpunten opheldering wil van Cameron voordat hij zijn handtekening zet onder de multilaterale overeenkomst waar (fiscale) opsporingsdiensten – waaronder de Verenigde Staten - onderling automatisch gegevens kunnen uitwisselen.

Openbaar register uiteindelijk begunstigden

Een van de struikelblokken is Cameron’s plan om de uiteindelijk begunstigden van offshore vennootschappen, de zogeheten ultimate beneficial owners (ubo’s) via openbare registers bekend te maken. De Britse overzeese gebieden hekelen de in hun ogen arrogante opstelling van Cameron en verwijten hem ‘old colonialism’. Het bieden van anonimiteit, een belangrijk usp van overzeese belastingparadijzen, verdwijnt daardoor. De eilanden komen bovendien met het argument dat de door hen gehanteerde standaarden met betrekking tot de registratie van ubo’s, verder reikt dan de praktijken in de Verenigde Staten en de UK.  En daar hebben ze een goed punt, gezien de Amerikaanse staat Delaware waar je met een business name een van de vele trustkantoren kunt binnenwandelen. De tijd zal uitwijzen of Cameron op tijd Bermuda in het gareel kan krijgen. Het onderwerp is volgens een woordvoerder van Cameron een speerpunt. ‘Belasting en transparantie staan centraal in de premier’s G8 agenda.’

Meer over belastingontwijking via Britse overzeese gebieden:

- Mitt Romney’s (Bain Capital) belastingroute via Bermuda - De belastingontwijking van prinses Christina via Guernsey - Recensie van het boek 'Het Belastingparadijs'