
Er komt onherroepelijk een aardverschuiving in het energielandschap nu alternatieve energie steeds belangrijker wordt. Het huidige marktmodel wordt onhoudbaar, stellen Maarten van der Kloot Meijburg, Ruut Schalij en Coos Battjes. Energiegigant E.on speelt daarop in door zijn 'nieuwe' energie-poot onder te brengen in een apart bedrijf. 'Goed risicomanagement,' vinden de auteurs.
Op 1 december presenteerde de Duitse energiegigant E.on zijn strategie voor de toekomst. E.on gaat het bedrijf opsplitsen in twee nieuwe bedrijven. Onder de oude naam E.on gaat het ene bedrijf zich richten op het ontwikkelen van duurzame energie, nieuwe commerciële klantendiensten, lokaal energiemanagement en slim lokaal netwerkbeheer op basis van datamanagement. Dit bedrijf zal ook de netwerken in met name Duitsland krijgen.
Het andere bedrijf gaat zich onder een nieuwe naam richten op traditionele activiteiten: conventionele elektriciteitsproductie, energiehandel en exploratie en productie van fossiele brandstoffen. E.on is daardoor in staat het energiespel tegelijkertijd te spelen binnen de centrale, conventionele prijs gedreven energiemarkt en in de door overheden gedreven, deels decentrale, duurzame energiemarkt te spelen. Kan deze strategie als blauwdruk dienen voor andere energiebedrijven?
De doorzettende transitie naar een hernieuwbaar en deels decentraal energielandschap zal de beschreven situatie alleen maar slechter maken. Jaarlijks moeten de grote energiebedrijven in Europa grote bedragen afschrijven die hun winstgevendheid blijvend onder druk zet. Om nu te voorkomen dat de verwachten toenemende verliezen op conventionele centrales het voortbestaan van het hele bedrijf op het spel zetten en de vereiste focus op investeringen ten behoeve van de energietransitie te houden, worden de conventionele activiteiten in een aparte onderneming geplaatst.
Hiermee krijgt het nieuwe bedrijf, met de bestaande netwerkactiviteiten als kasstroomgenerator, alle financiële ruimte om zich om te vormen tot een Energiebedrijf van de toekomst dat met allerlei slimme technologische (netwerk)diensten geld kan gaan verdienen op een hernieuwbaar en decentraal energielandschap.
Twee energiewerelden?
De CEO van E.on spreekt van twee energiewerelden. Maar is er wel sprake van twee energiewerelden? De verwachte grote hoeveelheden gesubsidieerde duurzame wind- en zonne-energie capaciteit die aan de energiemix worden toegevoegd, hebben een drukkend effect op de elektriciteitsprijzen en zullen in toenemende mate het aantal draaiuren van conventionele centrales verlagen en daarmee hun winstgevendheid verkleinen. Onze analyses tonen aan dat in de toekomst conventionele centrales gemiddeld nog voor 20 à 40 procent van de totale elektriciteitsvraag nodig zijn. Hoewel de rol van de conventionele centrales afneemt is het dus niet zo dat ze niet meer nodig zijn. Ze zullen meer gaan functioneren als flexibele productie-eenheden om aan de resterende elektriciteitsvraag te kunnen voldoen. Dit zal ook het geval zijn in de verre toekomst.De energievoorziening voor huishoudens is nog decennia lang afhankelijk van het centrale energiesysteem en conventioneel vermogen.De energievoorziening voor huishoudens is nog decennia lang afhankelijk van het centrale energiesysteem en conventioneel vermogen. Vooral gedurende de winter (minder zon) blijft een verbinding met het centrale net noodzakelijk. Het conventionele vermogen zal in de toekomst waarschijnlijk draaien op hernieuwbare brandstoffen die worden geproduceerd met de elektriciteit van zonne- en windenergie op momenten dat daarvan een overvloedig aanbod is.
Staudinger Coal-Fired Power Station, E.ON Kraftwerke
Risicospreiding
Met de opsplitsing geeft E.on aan niet op de introductie van die capaciteitsystemen te willen - of kunnen? - wachten. Eén van de belangrijkste redenen daarvoor lijkt de hoge schuldenlast en de marginale winstgevendheid van de ‘oude’ business. Deze schuldenlast verslechtert de kredietwaardigheid (zie grafiek) en hindert de groei van nieuwe activiteiten. Conventionele centrales moeten daarbij aan steeds strengere regels voldoen om ze schoner te maken. De benodigde investeringen daarvoor nauwelijks nog op te brengen zijn.
Als de zet van E.on een trend wordt, ontstaan er ‘nieuwe’ energiebedrijven die op de transitie in het energielandschap kunnen gaan inspelenAls de zet van E.on een trend gaat worden, ontstaan er allemaal ‘nieuwe’ energiebedrijven die met slimme klanten- en netwerkservices op de transitie in het energielandschap kunnen gaan inspelen. Die nieuwe bedrijven zullen gericht zijn op groei en klaar voor overnames en investeringen in bedrijven die zoals EWE en Trianel in Duitsland, Eneco in Nederland of Enernoc in de Verenigde Staten al wel op de veranderingen hebben ingespeeld. De bedrijven waarin de traditionele activiteiten zijn ondergebracht, zullen door de duurzame ontwikkelingen steeds minder cash generen en mogelijk in een neerwaartse spiraal terecht komen. Omdat een deel van die capaciteit nog decennia noodzakelijk zal blijven om de systeemstabiliteit te kunnen garanderen, is het goed denkbaar dat in de toekomst deze activiteiten weer gereguleerd gaan worden. Als gereguleerde activiteit kunnen de centrales stabiele kasstromen genereren en worden daardoor weer aantrekkelijke investeringen voor investeerders, zoals infra – en of pensioenfondsen die op zoek zijn naar hogere stabiele rendementen.
5 Bijdragen
Marc
Normaal gesproken dienen bij stroomoverschotten gascentrales afgeregeld te worden. Echter, gas is te duur dus gascentrales zijn massaal buiten gebruik genomen. Gevolg is dat kolencentrales die niet voor snelle regelbaarheid ontworpen zijn, deze taak moet overnemen.
In de praktijk is het te duur om een kolencentrale stil te zetten en blijven ze doorgaan met produceren.
Relatief schone gascentrales zijn door de Energiewende vervangen door CO2 intensieve kolencentrales die ook nog eens blijven draaien bij overschotten, met als gevolg meer CO2 uitstoot.
Het betalen voor standby capaciteit van gascentrales had deze situatie kunnen voorkomen.
Nu maar hopen dat Nederland bereid is te leren van de fouten in Duitsland. In Nederland is namelijk precies hetzelfde gaande. Meer kolencentrales en schone gascentrales zijn buiten gebruik gesteld. Vooralsnog lijkt het er niet op. Met de windmolenplannen uit het energieakkoord krijgen wij dezelfde situatie met dat verschil dat het alleen maar erger wordt. Als het hier hard waait is de kans groot dat er in Duitsland een overschot aan windenergie is. Gevolg is dat het merendeel van de geproduceerde windstroom veel minder oplevert dan waar vanuit wordt gegaan in de veel te positieve prognoses. Dat wordt maximaal aanvullen van de gegarandeerde tarieven vanuit de SDE+ regeling terwijl er geen gram CO2 uitstoot bespaard wordt.
In plaats van de doelmatigheidsgedachte, hoe bespaar ik zo veel
Marc
MarcBart
MarcWe krijgen langzamerhand een betere manier om energie op te wekken, namelijk wind en zon die dat tegen lagere marginale (en -milieu kosten, maar dat terzijde) kunnen dan kolencentrales. Door de lagere marginale kosten kunnen ze als eerste stroom op de markt aanbieden. Ja, ze hebben wettelijk voorrang op het net, maar dit is niet meer dan logisch: als we kunnen kiezen tussen stroom uit wind/zon of kolencentrale (voor dezelfde kosten) dan lijkt het me dat we degene met de laagste (zo niet geen) milieukosten kiezen.
Dan nu een voorzet voor zomaar wat oplossingen om de negatieve effecten (meer CO2 i.p.v. minder) tegen te gaan. Negatieve stroomprijzen zouden eenvoudig verboden kunnen worden op de stroommarkt. Ook zou je 'curtailment' oftewel het verplicht afschakelen van een klein percentage van wind/zon bij teveel opbrengst. Onderzoek laat zien dat in de orde van 3% al een groot effect heeft op een stabielere output. (En naar gelang het aandeel wind/zon groeit zou je dit percentage iets groter kunnen laten worden).
Een andere oplossing die de stroommarkt op een hele makkelijke manier zou corrigeren is een jaarlijks oplopende belasting op CO2 per geproduceerde kWh. Als we beginnen bij een prijs van € 1 / ton CO2 en we verhogen dit jaarlijks met € 1, zijn de gevolgen voorspelbaar, waren we in 10 jaar tijd verder geweest dan de CO2 prijs nu en over 30 tot 50 jaar hebben kolencentrales zich vanzelf uit de markt geprijsd. In theorie zo eenvoudig, maar in de praktijk invoeren....
Bij het betalen voor capaciteit zou je overigens (het liefst) willen differentiëren naar soort opwekking, ook b.v. aan de hand van een CO2 tax. Nieuwere kole
Marc
BartWat betreft negatieve prijzen verbieden, wanneer de prijs niet negatief was geweest in overschot situaties had je een blackout gehad. Je kan nou eenmaal niet 10% meer stroom het net opsturen dan er afname is. Curtailment had dat inderdaad kunnen voorkomen. Dat lijkt efficiënter dan een kolencentrale uitzetten die vervolgens meer dan een dag bezig is om opnieuw op te starten en dus CO2 uitstoot zonder dat er productie is.
Over de oplopende CO2 belasting, in een gesloten economie gaat dat werken. Probleem is alleen de open economie en de nijging van energie intensieve industrie om zich te vestigen in landen met lage energieprijzen. Zonder mondiale afspraken los je hier dus niks mee op. Werkgelegenheid verdwijnt en de CO2 uitstoot verplaats zich naar bijvoorbeeld China.
Kortom, het is kortzichtig om koste wat het kost de EU doelstellingen voor het aandeel duurzame opwekking na te streven zonder oog te houden voor het daadwerkelijke doel, CO2 uitstoot vermindering.
bos
windmolens zijn financiele roestbakken
Google finacieert eneco voor 19 windmolens met dikke subsidie van de Overheid
3 energiecentrales in Eemshaven staan te blowen op 50%
Aldel haalt de energie uit Duitsland
complete anarchie in energie land(=EU)