'EADS hofleverancier van Libië-oorlog'

3 Connecties
1 Bijdrage

Anti-wapenlobbyisten protesteren tegen transport- en defensiebedrijf EADS, dat alle partijen in de Libië-oorlog bewapent. Tot kort voor de oorlog zou EADS nog zaken hebben gedaan met het Khadaffi-regime. "Heel pijnlijk."

European Aeronautic Defense and Space Company, kortweg EADS, houdt komende donderdag zijn aandeelhoudersvergadering in het Okura Hotel in Amsterdam. Het bedrijf presenteerde al uitstekende jaarcijfers. Toch staat het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus donderdag ter discussie.
 
De reden: uit een vandaag gepubliceerd rapport van de Campagne tegen Wapenhandel blijkt, dat EADS een belangrijke wapenleverancier is voor álle partijen die op dit moment bij de oorlog in Libië betrokken zijn. De Campagne komt daarom tegen de dubieuze handel in protest. Lobbyist Wendela de Vries legt uit aan FTM.
 
“Het bedrijf heeft de afgelopen jaren zeker achthonderd MILAN-antitankwapens aan het regime van Khadaffi geleverd. En een deal voor het leveren van Typhoon-gevechtsvliegtuigen was bijna rond toen de oorlog uitbrak. Nu bombarderen de Britten Tripoli met dezelfde vliegtuigen. Het bedrijf spreekt daar vrij open over. Heel pijnlijk.”
 
Proven in combat
 
Want, om het plaatje compleet te maken: ook de Libische rebellen beschikken inmiddels over de MILAN-antitankwapens, in het geheim geleverd via Qatar. Volgens De Vries zijn ook die geproduceerd door EADS. Qatarese officials hebben dat overigens tegenover The Guardian bevestigd. “Een vreemde zaak, dat een bedrijf zomaar alle partijen bewapent.”
 
“We hebben een hele lijst met vragen die we donderdag aan de top van EADS zullen stellen”, aldus De Vries. “Een belangrijke vraag is: hoe kan het dat het bedrijf nog een zaakgelastigde in Tripoli had tot aan het moment dat de oorlog uitbrak? Welke deals maakte het bedrijf met Libië, wat is er precies geleverd?” Ook buiten het Okura wordt donderdag geprotesteerd. EADS was nog niet bereikbaar voor commentaar.
 
De Campagne tegen Wapenhandel ageert bovendien tegen de perfect showcase die Libië blijkt geworden voor de internationale wapenindustrie – in een eerder artikel door Reuters goed beschreven. Het predikaat 'proven in combat' maakt het wapentuig gewild – de Brazilianen toonden al verregaande interesse in de Rafale-vliegtuigen waarmee de Fransen namens de NAVO Tripoli bestoken.
 
Rafale
 
De Vries: “Sarkozy kreeg aanvankelijk lof dat hij meteen die grote Rafales inzette. Hij kon lekker laten zien wat ze allemaal kunnen. Wij vinden dat vreemde marketing; dat soort motieven zou toch geen rol mogen spelen? We hebben de indruk dat dat wel het geval was.”
 
Overigens was Libië meteen sinds het opheffen van het wapenembargo in 2004 een gewilde klant voor internationale wapenbedrijven. In 2007 en 2009 showden de grote handelaren in Tripoli hun materiaal. Een nieuwe beurs stond alweer gepland voor oktober 2011, maar moest worden geschrapt omdat het materieel voor het echie moest worden ingezet.