EADS weert activistische aandeelhouders

1 Connectie

Relaties

Wapenhandel
0 Bijdragen

De Campagne Stopwapenhandel heeft aandelen in wapenproducent EADS, maar de activistische aandeelhouders lijken niet welkom op de aandeelhoudersvergadering.

Aandeelhouders met spandoeken op de aandeelhoudersvergadering in Hotel Okura te Amsterdam. Dat is het activistisch aandeelhouderschap dat de Campagne Tegen Wapenhandel morgen (31 mei) toepast bij EADS. De activisten hebben niet genoeg aandelen om strategische wijzigingen door te drukken, maar ze kunnen wel kritische vragen stellen. “We willen dat iedereen ziet en weet wat EADS doet. Ze verkopen bijvoorbeeld wapens aan regimes die de mensenrechten schenden,” vertelt Wendela de Vries van de Campagne Tegen Wapenhandel aan Follow The Money.

 
De European Aeronautic Defence and Space Company N.V. (EADS) is een grote Europese fabrikant in de luchtvaart en defensiesector. Het conglomeraat ontstond in 2000 na een fusie tussen het Franse Aerospatiale-Matra, het Duitse Dornier en DaimlerChrysler Aerospace AG (DASA) en het Spaanse Construcciones Aeronáuticas SA (CASA). Wereldwijd werken er ruim 133.000 mensen bij EADS, maar de NV is gevestigd in ons land. Het bedrijf staat genoteerd aan de beurzen van Parijs, Frankfurt en Madrid.
 
Aandeeltje in oorlog
De aandelen zijn redelijk populair bij Nederlandse pensioenfondsen. Volgens De Campagne Tegen Wapenhandel zitten vier van de vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen in EADS. Het ABP, het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouw (BPF Bouw), het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en het Pensioenfonds van de Metalektro (PME). 
 
Er valt goed te verdienen aan oorlog. Diegene die twee jaar geleden aandelen EADS kocht, behaalde maar liefst 70% rendement. Er zijn wel meer bedrijven die aardig varen door oorlog. Uit de SIPRI top 100 blijkt dat het Europese conglomeraat nog ruim achter blijft bij haar Amerikaanse vakgenoten. 
 
De beurskoers van EADS van de afgelopen twee jaar: +70,81% 
 
Bij EADS gaat het niet alleen om verdienen aan oorlog. Deze Europese reus is voornamelijk producent voor de civiele luchtvaartsector. Luchtvaartmaatschappijen als KLM, Malaysia Airlines en Etihad Airways  vliegen met de Airbus van EADS. Ongeveer 25 procent van de productie valt in de categorie wapentuig. EADS maakt onder andere  onbemande vliegtuigjes, raketten voor Franse kernkoppen en straaljagers, zoals de Eurofighter Typhoon, de concurrent van onze JSF. 
 
Kritische vragen
De Campagne Tegen Wapenhandel vraagt EADS om de activiteiten in de defensie-sector af te bouwen. Dit verzoek presenteren de kritische aandeelhouders in hun alternatief jaarverslag. Ook vragen ze aandacht om enige coulantie te betrachten bij het innen van schulden bij Zuid-Europese regeringen. Spanje heeft bijvoorbeeld nog een rekening van een miljard euro openstaan. “Wij vinden dat de Spaanse regering een schuld aan een wapenbedrijf minder prioriteit moet geven dan bijvoorbeeld salarissen van leraren.” 
 
Deze manier van actie voeren is niet nieuw. Afgelopen jaar stelde de Campagne Tegen Wapenhandel vragen over de activiteiten van EADS in Libië. Libië zou hofleverancier zijn van de oorlog. Verschillende partijen bestookten elkaar met wapens van EADS. Het was één grote showcase voor het wapentuig van het Europese conglomeraat.
 
Niet welkom
Het is nog maar de vraag of de activistische aandeelhouders dit jaar hun kritische vragen kunnen stellen. EADS lijkt er voorlopig geen zin in te hebben. “Onze aandeelhouders hebben via hun bank een verzoek ingediend om aanwezig te zijn bij de aandeelhoudersvergadering. Maar ze hebben ondanks hun juridisch recht hun toegangsbewijzen nog niet van EADS ontvangen,” aldus De Vries. 
 
EADS was niet beschikbaar voor vragen van Follow The Money. Ze zaten allemaal in het vliegtuig naar Amsterdam.