
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
EC hamert op verder terugdringen hypotheekrenteaftrek
In de aanbevelingen die de Europese Commissie doet aan de Nederlandse beleidsmakers, neemt ze de hypotheekrenteaftrek onder vuur. De aanpak van de problemen met de sociale huursector stemt de Commissie daarentegen tot tevredenheid.
De Europese Commissie (EC) maakt zich nog altijd zorgen over de enorme berg schulden waar de Nederlandse huishoudens tegenaan kijken. Dat blijkt uit het rapport over de Nederlandse economie dat de Commissie op 18 mei publiceerde. Van een volk dat zichzelf als spaarzaam en financieel prudent beschouwt, verwacht je zoiets niet, maar het klopt toch echt. We doen het op dat vlak veel slechter dan de andere EU-landen. Alleen de situatie in Denemarken is min of meer vergelijkbaar.
De grote boosdoener is de torenhoge hypotheekschuld. Die bedraagt circa 640 miljard euro, bij een bruto binnenlands product van 679 miljard euro (2015). Sinds het tweede kwartaal van 2015 stijgt die schuld ook weer, na een aantal jaren juist te zijn teruggelopen. De piek van 2012, toen het 650 miljard euro-niveau werd aangetikt, komt weer in zicht. In bepaalde delen van Nederland, met Amsterdam en Utrecht voorop, jagen steeds meer mensen achter steeds minder huizen aan en dat drijft de prijzen op.
Onderliggende oorzaak
De Commissie stelt dat in 2012 de aftrekbaarheid weliswaar is aangepakt, maar niet in de mate die door Brussel was aanbevolen
De EC ziet natuurlijk ook dat die aantrekkende woningmarkt de hypotheekschuld opdrijft, maar wijst daarbij op een onderliggende oorzaak. In het rapport stelt de Commissie dat de groei van de hypotheekschuld ook het gevolg is van te voorzichtig beleid op het gebied van de hypotheekrenteaftrek (HRA). De Commissie stelt dat in 2012 die aftrekbaarheid weliswaar is aangepakt, maar niet in de mate die door Brussel was aanbevolen.
In Nederland leeft het idee dat met die maatregelen van vier jaar geleden, definitief is gekozen voor een geleidelijke afbouw van de renteaftrek en dat dit voldoende is. Vanuit Brussel wordt er echter op gehamerd dat de fiscale renteaftrek verder moet worden teruggedrongen.
Het kan bijna niet anders of de verdere afbouw van de renteaftrek wordt een programmapunt bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen
In de Nederlandse politiek wordt bij voorkeur gezwegen over het gevoelige HRA-onderwerp, maar in Den Haag leest men de aanbevelingen wel en neemt men ze serieus. Iedere econoom weet bovendien dat een extreem lage rente en stijgende huizenprijzen de ideale combinatie vormen om de aftrek voor nieuwe gevallen af te schaffen. De huizenprijzen zullen onder die omstandigheden namelijk niet of nauwelijks reageren. Het kan bijna niet anders of de verdere afbouw van de renteaftrek wordt een programmapunt bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.
Pluim
Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst, krijgt in feite een pluim van de EC. De Commissie maakt zich nog steeds zorgen over het verschijnsel scheefwonen, maar is tevreden over het gevoerde inkomensafhankelijke huurbeleid. Ook de ophanden zijnde strikte scheiding van de sociale activiteiten van woningcorporaties en de activiteiten buiten het sociale domein kan rekenen op bijval vanuit Brussel. Door de recente ontwikkelingen in de sociale huursector schrapt de Commissie zijn oude aanbevelingen betreffende deze sector. Vanaf nu zal dit hoogste orgaan van de Unie zich beperken tot het nauwkeurig volgen van de ontwikkelingen. De minister zal blij zijn met de steun vanuit Brussel voor zijn in Nederland nogal impopulaire beleid.
De Commissie wijst er verder op dat het ontstaan van een volwassen ongesubsidieerde particuliere huursector vrijwel onmogelijk is tussen een gesubsidieerde koopsector en een beschermde sociale huursector. Een particuliere huursector die goed aansluit op sociale huur is een voorwaarde om doorstroming vanuit de sociale sector tot stand te brengen.
Aanmoedigingen
De vraag is wel wat Nederlandse beleidsmakers in de praktijk moeten met de Brusselse aanbevelingen. Echt nieuwe gezichtspunten zijn in het rapport niet te vinden. Het zijn eerder aanmoedigingen en aansporingen. De grote zwakte van de EC is dat ze voornamelijk op macroniveau naar de problemen kijkt. Natuurlijk zitten er, uitgaande van de bestaande normen, scheefhuurders in de Nederlandse sociale huursector. Maar in het rapport staat niets over de werkelijke inkomenssituatie van die scheefhuurders en er is ook niets te vinden over waar die huishoudens dan naartoe moeten. De economen die namens de EC die rapporten schrijven, kijken naar de Nederlandse woningmarkt als generaals naar de kaart van een slagveld. Ze zien uitstekend wat strategisch het verstandigst is, maar de sergeants op het slagveld zien met wat voor ellende dat gepaard gaat voor de manschappen.
De EC-economen kijken naar de Nederlandse woningmarkt als generaals naar de kaart van een slagveld
Toch zijn die rapporten zinvol. Ze geven de richting aan waarin Nederland moet bewegen en houden druk op de ketel. De adviezen komen dus neer op verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek, het zorgen dat de juiste inkomensgroepen in de sociale huurwoningen belanden en het laten ontstaan van een huursector die qua huurniveau goed aansluit op de sociale huursector. Als dat binnen tien jaar wordt gerealiseerd, dan hebben Blok en zijn toekomstige opvolgers het helemaal niet slecht gedaan.
32 Bijdragen
Jan Smid 8
Met alle respect, maar ik zie precies het omgekeerde: de sociale huursector moet zich qua beprijzing meebewegen met de private huursector,desnoods onder dwang.
Daarnaast zie ik niet dat er bij de gevestigde orde de garantieregelingen (een dikke 500 miljard) alsmede ook de HRA echt op de agenda komt. Integendeel: PvdA,CDA,VVD, CU,SGP en PVV willen er niet aan tornen, hoewel de meeste mensen wel snappen dat we op een doodlopend spoort zitten.
En daarnaast mis ik het belangrijkste aspect: waarom is het belangrijk dat er zo min mogelijk woningen worden gebouwd? Kapitaal wordt immers niet ingezet om zoveel mogelijk te bouwen en natuurlijk wel naar vraag en aanbod, maar op de prijzen zo hoog mogelijk op te drijven tegen zo min mogelijk toegevoegde waarde.
Gilles Wattel 1 3
Jan Smidbps 12
Gilles Wattel 1Met kwetsbare resultaten als een hoge schuldenberg en fragiele dekking.
De extra belastingopbrengsten van dat beleid zijn al uitgegeven/verloren.
Gilles Wattel 1 3
bpsIn 1971 kocht ik mijn eerste huis, nog in aanbouw.
En hoe prijsopdrijving ?
De projectontwikkelaar was failliet gegaan tijdens de bouw.
Ik kocht van de rechtsopvolger.
En als zelfs niet ontvangen rente fiscaal wordt bijgeteld, wat is er dan op tegen wel betaalde rente fiscaal te kunnen aftrekken ?
Laat ik het antwoord vast geven, de ons omringende landen hebben nog minder belastingrecht dan wij.
Indertijd begon prof Doedens zijn college belastingrecht met uitgebreide uitleg dat er geen belastingrecht was.
Hij had het niet over de overheid als best georganiseerde roversbende, maar het zat er niet ver vanaf.
Zie de uitdrukking 'sluipende belastingverhoging'.
bps 12
Gilles Wattel 1Houd je niet van de domme.
Gilles Wattel 1 3
bpsDe volgende huisaankopen waren in 1985, 1992 en 2005.
En verkopen, uiteraard.
De prijsopdrijving was na 1992, de euro, zo had ik daar ook nog wat aan.
Ik kreeg meer euro's dan ik guldens had betaald.
Dat compenseerde enigszins de daling van de koopkracht van mijn guldens pensioen opbouw.
Was de gulden gebleven, dan was ik beter af geweest.
bps 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
bpsph4ge 3
Gilles Wattel 1En dat wat voor u voelt als compensatie wordt gewoon door jongere mensen betaalt.
Gilles Wattel 1 3
De 'aanbeveling' de pensioenen te versoberen stamt al weer van een paar jaar geleden.
Nu het te lang duurt voor ons pensioensysteem wordt afgebroken is Draghi nijdig, en zie, Klaas Knot komt meteen in actie.
Rutte wilde die afbraak pas na de volgende verkiezingen.
Nu nog de hypotheekrente aftrek weg voor die verkiezingen, zodat de PVV straks, net als in Oostenrijk nu, alleen kan regeren.
Wat er mis is met aftrek van betaalde rente, als zelfs niet ontvangen rente wordt bijgeteld, nog nooit kon iemand me uitleggen.
De domme arrogantie van Brussel blijft me verbazen, vermoedelijk komt die er uit voort dat er nog nooit echt verzet tegen Brussel geweest is.
Of ze een plan B hebben, als de bevolkingen van de lidstaten de pro Brussel regeringen wegsturen, hetzij in verkiezingen, hetzij in opstanden, ik vraag het me af.
Kan me haast niet voorstellen dat ze met deze eventualiteit geen rekening houden.
Het enige wat ik me kan voorstellen dan is VS troepen inzetten.
Mij lijkt dat militairen uit de lidstaten geen poot zullen uitsteken.
Ben ook benieuwd hoe lang de Franse ordediensten de opdrachten van Valls en Hollande blijven uitvoeren.
Bij de bestorming van de Bastille maakten ook soldaten gemene zaak met het volk.
Dat wordt nog elk jaar op 14 juli geroemd, was misschien toch niet zo slim.
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1Bart Bartelds 4
Gilles Wattel 1Daar zit ik op te wachten en denk vele met mij omdat dit nu juist iets is waarmee de VS zich compleet belachelijk maakt in de wereld en dan is het snel gedaan met hun dictatuur in west Europa.
Gilles Wattel 1 3
Bart BarteldsDie truc kennen we.
Kasteelpannetje extra small 2
Gerrit Zeilemaker 6
In wollig taalgebruik wordt eigenlijk gezegd dat de huren van de sociale sector omhoog moeten voor de particuliere huizenmelkers. En men is inderdaad op de 'goede' weg. Rond 1970 waren de huren zo'n 10 procent van de inkomens, nu 25 procent!
Bart Bartelds 4
Het probleem is opgelost.
OF TOCH NIET.
Krisp 2
Verder ben ik benieuwd op welke manier het kabinet af wil dwingen dat mensen hun hypotheek gaan aflossen. Immers: een belangrijke (zo niet de belangrijkste en enige) reden dat mensen hun hypotheek nu aflossen is de hypotheekrenteaftrek. Als de EC die stimulans weghaalt, kan het snel gedaan zijn met de bereidheid tot aflossen, mede gezien de lage rente.
M. van Deelen 11
KrispHRA stelt eigenlijk niet meer veel voor bij de huidige lage rente.
Krisp 2
M. van Deelen*https://www.ftm.nl/artikelen/explosieve-groei-aflossingsvrije-hypotheken-baart-zorgen
M. van Deelen 11
KrispR. Eman 8
KrispKrisp 2
*http://www.dnb.nl/binaries/423355_1600160_OFS_Voorjaar_16_WEB_tcm46-340663.pdf
Bart Bartelds 4
Een van de vragen was hoeveel schuld dat de Moskovieten hadden in betrekking wonen?.
Het antwoord was dat 60% van de bewoning in de stad Moskou schuldenvrij is en het is NIET toegestaan dat er hypotheek word genomen anders dan voor aankoop woning.
Dit heeft er mee te maken dat het een grondrecht is te wonen in een woning in Rusland nog een overblijfsel van het communisme.
Dat is nu juist het grote manco in Nederland met hypotheken en het aflossen ervan.
Vele kunnen de verantwoording niet aan en lenen tot ver boven hun kunnen, ook heden wederom.
Spaarder 4
Gelukkig denkt men daar nu anders over. Hoge schulden van particuliere huishoudens maken een economie instabiel. Ze verhogen de kans dat veel mensen tegelijk gaan sparen (of aflossen) tijdens een recessie. Daarnaast speelt nog het probleem dat hoge schulden voor een toename van vermogensongelijkheid zorgen. Het mechanisme dat hierachter zit, werkt ongeveer zo: als consumenten veel kunnen lenen, stijgen huizenprijzen (en via de grondprijs ook de huren) en neemt de private schuld toe. De tegenhanger van deze schuld, het (financieel) vermogen, neemt dus ook toe. Deze vermogensgroei vindt echter niet plaats bij de huishoudens die relatief het meest lijden onder hoge hypotheeklasten, hoge huren en een hoge inkomstenbelasting (door de HRA), en dus minder geld overhouden om te sparen. De vermogensgroei vindt daarom vooral bij de rijkste 1% plaats.
Toch is hier niet alles mee gezegd. Wat vaak wordt vergeten, is dat het hierboven beschreven mechanisme dat voor een toename van vermogensongelijkheid zorgt, bij particuliere huur misschien wel twee keer zo hard werkt. Particuliere huur kan namelijk in zekere zin worden vergeleken met aflossingsvrij lenen. Zowel het vreemd vermogen als het eigen vermogen van de verhuurder is voor de huurder tenslotte een vorm van indirecte schuld. Dit in tegenstelling tot sociale huur, waarbij corporaties geen winst hoeven te maken. Ik snap daarom niet dat de EC zo’n groot probleem ziet in scheefhuren. Als corporaties meer gaan bouwen en beleggers meer in het MKB investeren, is dat toch veel beter voor de economie?
Gilles Wattel 1 3
SpaarderAlleen dan met banken en boeven als Sun Capital als eigenaren.
R. Eman 8
Gilles Wattel 1Dat de vrije markt partijen (lees: hypotheekverstrekkers) de voorwaarden en producten (voor eigen gewin) zodanig aanpasten, zodat de HRA maximaal wordt uitgebuit, blijft mijns inziens onderbelicht. Waarom de politiek toen niet heeft ingegrepen .....???? Prijsstijging is het logisch gevolg geweest.
Gilles Wattel 1 3
R. EmanOok het opmaken van overwaarde, etc.
Zelfs opgeleide economen verkeren in de illusie dat er wat af te trekken moet zijn.
Dat die aftrek leuk is, maar dat je toch een deel zelf moet betalen, dat kreeg ik pas na enige discussie een mede econoom onder de pet.
Dat in Nederland de huizenprijzen hoger zijn door HRA is onweerlegbaar.
Maar wat zou dat ?
Het hoofdbezwaar zie ik in slopen van alles wat een beetje oud is.
Leuke oude pandjes hebben we haast niet meer, in Frankrijk stikt het er nog van, gelukkig, voor toeristen.
Dan is er de 'je leeft maar één keer' filosofie.
Après nous le déluge, denk ik dan.
ph4ge 3
Gilles Wattel 1- Huren zijn afhankelijk van de waarde van het onderliggende vastgoed. De huren zijn dus ook hoger.
- De HRA zorgt ervoor dat we netto net zoveel betalen voor een duurder huis als dat we netto zouden betalen voor het huis als de HRA er nooit geweest was. Het probleem daarmee is dat die HRA uiteindelijk gewoon uit de schatkist komt en door ons allemaal betaald wordt. Dat is dus geld van jou en mij wat stroomt naar bankiers en vastgoedhandelaren zonder dat daar wat tegenover staat, de HRA is niet budgetneutraal maar kost ons met zn alle elk jaar weer +-15 miljard euro! Dat vertaalt naar een lastenverlichting op arbeid van misschien wel 33%.
Daar komt nog bij dat het systeem risicovol is voor zowel koper als overheid, slecht gedrag en fraude bevordert en een enorme papierwinkel met bijbehorende ambtenaren apparaat kost.
Met uitzondering van de bankier die veel meer geld dan noodzakelijk kan uitlenen, de huisjesmelker die de waarde van zn vastgoed en de huren die hij int opgeblazen ziet en de vermogende ondernemer die van zichzelf geld leent en vervolgens een enorme subsidie op de rente krijgt die hij aan zichzelf betaalt gaat iedereen er enorm op vooruit als we de HRA afschaffen.
R. Eman 8
ph4geR. Eman 8
SpaarderTotdat men begrijpt wat fractional-reserve-banking inhoud ................
Stravidarus 6
Nemo 1