Draghi gaat knallen

4 Connecties

Onderwerpen

QE Draghi Aandelenmarkt

Organisaties

ECB
6 Bijdragen

Het zou wel eens een natte, hete zomer kunnen worden voor ECB-voorzitter Mario Draghi. Daarom houdt hij nu zijn kruit droog. Om later zijn zwaarste monetaire geschut in stelling te kunnen brengen, vermoedt Jan Dwarshuis. To QE or not to QE.

Mario Draghi, de President van de ECB, besloot gisteren om de rente niet te veranderen. Vandaag de dag zijn centrale bankiers de macho’s van de financiële wereld. In de virtuele wereld van het geld telt hun mening extra zwaar. Alles wat met uw financiën te maken heeft wordt – bewust – met de dag ingewikkelder gemaakt.  Naar mijn idee is de markt nog niet rijp voor ingrijpende maatregelen. De schijnbare rust – ondanks Oekraïne – op de beurzen mag onder geen beding worden verstoord. Tel hierbij op de dalende rente’s van de kneuzen binnen de EU, en u zult begrijpen dat Draghi op eieren loopt en geniet van het moment van relatieve kalmte.

Koude douche

Axel Weber, topman van de Zwitserse bankgigant UBS heeft zijn bedenkingen. Volgens Weber is de huidige crisis in Europa nog lang niet bezworen en sussen de oplopende beurskoersen en dalende rentes beleggers in slaap. Weber is van mening dat de aanstaande Europese verkiezingen wel eens een koude douche voor de financiële markten kunnen worden. Ik denk dat Weber een punt heeft. Meerdere malen heb ik aangegeven dat Frankrijk wel eens het probleem van de EU kan worden dit jaar. En eerlijk is eerlijk, Monsieur le Président Hollande heeft geweldig werk geleverd om dit rampscenario verder vorm te geven. De meest recente gemeenteverkiezingen heeft hij immers genadeloos verloren. En nu probeert Hollande met kunstgrepen zijn vege lijf te redden. Interessant is de vraag hoe de verkiezingsuitslag in Frankrijk zijn effect zal hebben op de Europese verkiezingen. De Eurofielen onder u hebben een historisch voordeel omdat de opkomst meestal dramatisch laag is.

Weber denkt dat landen binnen de EU meer van hun flexibiliteit en soevereiniteit moeten opgeven om het Euro project tot een goed einde te brengen. Uitgerekend de verkiezingsuitslag in Frankrijk maakt duidelijk dat de Franse burger de klok wil terug draaien, om over de bekende Wilders stroming in Nederland maar te zwijgen. Het fenomeen Eurobonds is een aardig voorbeeld waar flexibiliteit en soevereiniteit van een EU lid verder wordt ingeperkt.

Eurobonds

Klaas Knot – President van De Nederlandsche Bank – is er nota bene van overtuigd dat Eurobonds uiteindelijk het levenslicht zullen zien. Ondergetekende is een tegenstander van Eurobonds omdat het samenvoegen van veel rommel geen goed idee is – ik geef de voorkeur aan gescheiden afval. Het is de weg van de minste weerstand en laat de kneuzen binnen de EU té gemakkelijk hun financiële problemen oplossen. Juridisch gezien lijkt mij de uitgifte van Eurobonds overigens nog een zware kluif; zeker het afspreken wat er gaat gebeuren als de euro op een gegeven moment het loodje legt. De euro is immers een afspraak tussen landen – die overigens niet wordt nageleefd – maar wel wordt gepresenteerd als één munt.

QE als oplossing

Mario Draghi heeft meerdere malen bewezen de markten bijzonder goed aan te voelen en dit heeft hij gisteren weer eens laten zien. Ook Draghi weet wat hem deze zomer te wachten staat en dat politici wispelturig zijn. Hij weet ook dat veel banken nog lang niet gezond zijn, ook al doen beurskoersen anders vermoeden. De meeste (Nederlandse) banken nemen merkwaardige maatregelen om hun liquideitspositie krampachtig op peil te houden, al dan niet geholpen met bekrompen wetgeving die de flexibiliteit van de EU-burger verder aan banden legt. Ik vind het een zorgwekkende ontwikkeling. Tot slot wordt er openlijk gespeculeerd over monetaire stimuleringsmaatregelen (QE) die China zou overwegen nu ook daar de klad er in zit. Mocht het zo ver komen dat zowel China als Europa het QE wapen zullen inzetten, dan wordt de vlucht naar de sector aandelen een no-brainer. Zo ver wilde Draghi gisteren kennelijk nog niet gaan. Hij houdt zijn kruit bewust droog tot in de zomer. Rest mij u een goed weekend te wensen.  
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan Dwarshuis

Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...