
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
Hoe de ECB haar mandaat overtreedt door grote bedrijven te sponsoren
Elke maand koopt de Europese Centrale Bank voor 8 miljard euro aan bedrijfsobligaties op. Daarmee voorziet ze een aantal van de grootste bedrijven van Europa van goedkope leningen. Dit geld zou terecht moeten komen in de reële economie, maar in de praktijk komt hier weinig van terecht. Bovendien wordt het Europese midden- en kleinbedrijf op oneigenlijke wijze op achterstand gezet. Kan dat zomaar?
Shell, Volkswagen, Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) — niet meteen bedrijven waarvan je zou verwachten dat ze staatssteun nodig hebben. Toch zijn dit representatieve namen op de lange lijst van grote bedrijven die profiteren van het zogenoemde corporate sector purchase programme (CSPP) van de Europese Centrale Bank (ECB). Het CSPP is onderdeel van het grotere opkoopprogramma dat de ECB uitvoert om, naar eigen zeggen, de inflatie richting 2 procent te brengen en daarmee de economie te stimuleren. In mijn vorige artikel gaf ik een overzicht van het hele programma. Vandaag nemen we een diepe duik in het onderdeel dat schulden van bedrijven opkoopt.
Handelt de ECB nog wel in overeenstemming met het fundament van de Europese Gemeenschap?
270 miljoen per dag
Dagelijks vloeien er enorme bedragen vanuit Europa richting het bedrijfsleven. Sinds 8 juni 2016 koopt de ECB leningen van grote bedrijven op ter waarde van 8 miljard euro per maand. Het digitale geld voor deze aankopen kan de ECB uit het niets scheppen. Een bijzondere bevoegdheid, waarvan je mag hopen dat er zorgvuldig mee wordt omgegaan, in dienst van ons allemaal. Toch wordt zo’n 10 procent van het totale opkoopbudget van de ECB (80 miljard euro per maand) niet uitgeleend aan overheden of nonprofit-organisaties, maar aan grote bedrijven met een winstoogmerk. Oftewel: de centrale bank creëert een luttele 270 miljoen euro per dag om binnen het CSPP selectief schuldpapieren van specifieke bedrijven op te kopen. Handelt de ECB hiermee nog wel in overeenstemming met het fundament van de Europese Gemeenschap, namelijk het beginsel van een open markteconomie met vrije mededinging?
Enkel grote multinationals
De bedrijven die in aanmerking komen voor het CSPP moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Alleen in euro's genoteerd schuldpapier van niet-bancaire bedrijven met een zekere kredietwaardigheid (investment grade noemen ze dat) worden opgekocht. De ondernemingen moeten gevestigd zijn in Europa, maar hoeven hier niet per se vandaan te komen: Coca-Cola staat bijvoorbeeld ook op de lijst. Bedrijven die groot genoeg zijn om zich over de hele wereld te vestigen en ook leningen in euro’s uitschrijven, voldoen eigenlijk automatisch aan de criteria. Het zal geen verrassing zijn dat vooral grote multinationals gebruik kunnen maken van de goedkope leningen. Van alle Europese bedrijven in de top 25 van de Fortune 500 heeft de ECB inmiddels obligaties opgekocht, en ook de meest frequente ECB-aankopen zijn terug te vinden op deze lijst van grootste bedrijven ter wereld.
MKB duurder uit
Het midden- en kleinbedrijf (MKB) valt bij het CSPP buiten de boot. Het MKB leent niet via obligaties, want het uitgeven daarvan is een ingewikkeld proces dat financiële expertise vereist. De grote corporates hebben meestal hun eigen bancaire afdeling om obligatie-uitgiftes af te handelen, terwijl de gemiddelde MKB'er voor een lening moet aankloppen bij de bank. Natuurlijk probeert een commerciële bank daar een mooie marge op te pakken. Volgens een rapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) betaalt het MKB altijd meer voor een lening dan het grootbedrijf, zowel in de vorm van een hoger rentetarief als vanwege hoge afsluitprovisies. Het uitlenen aan kleinere ondernemingen is risicovoller dan aan grote bedrijven, maar de hogere rente is anderzijds het resultaat van de slechtere onderhandelingspositie van het MKB en de operationele kosten die de bank doorberekent. Zo kost het de kleine ondernemer sowieso meer om bedrijfsactiviteiten te financieren dan binnen de corporate wereld, en met het CSPP versterkt de ECB de bestaande ongelijkheid.
Negatieve rendementen
De ECB stelt geen geld beschikbaar voor MKB-leningen, maar koopt zowel nieuwe leningen van het grootbedrijf als schuldpapieren (obligaties) die al bestaan en op de markt worden verhandeld. Alleen al dankzij de aankondiging van het CSPP anticipeerden beleggers op een toenemende vraag naar bedrijfsobligaties en gingen de koersen omhoog. Obligatiekoersen en -rentes bewegen in tegenovergestelde richting. Het effectief rendement (ook wel yield genoemd) van een aantal kortlopende obligaties van bedrijven zoals Shell, Siemens en LVHM is daardoor zelfs negatief geworden. Dat betekent dat je als aankoper van deze schuldpapieren na aflossing effectief een lager bedrag terugkrijgt dan je bij aankoop hebt ingelegd!
Met het CSPP versterkt de ECB de bestaande ongelijkheid
Voor het rendement van langetermijn-obligatiehouders — zoals onze pensioenfondsen — is dit niet voordelig, maar professionele effectenhandelaren doen goede zaken dankzij koersstijgingen. Volgens Robeco profiteert haar Investment Grade Corporate Bond Fund direct van de ECB-aankopen. De indrukwekkende winsten van het afgelopen jaar dichten ze, met alle bescheidenheid, niet alleen toe aan hun voortreffelijke eigen prestaties, maar zijn grotendeels te danken aan de 'game changing volumes' waarmee de ECB de markt beïnvloedt. Het CSPP is voor investeerders en fondsbeheerders, zoals die van Robeco, zeer voordelig: de waarde van hun portefeuilles stijgt en de ‘voortreffelijke prestaties’ worden beloond met riante bonussen.
Ook de penningmeesters van het grootbedrijf wrijven zich in de handen: alle nieuwe leningen kunnen ze afsluiten tegen bijzonder lage rentes. Om dit in perspectief te plaatsen: volgens De Nederlandsche Bank betaalt het MKB voor een lening onder de 250.000 euro tussen de 3 en 5 procent rente (afhankelijk van de looptijd) en daarbovenop komen nog de hoge bancaire kosten. Shell haalde in augustus 1,25 miljard euro op die pas over 9 jaar hoeft te worden terugbetaald, en betaalt daarover een rente van slechts 0,375% per jaar. De ECB was één van de kopers van dit schuldpapier.
De penningmeesters van het grootbedrijf wrijven zich in de handen: alle nieuwe leningen kunnen ze afsluiten tegen bijzonder lage rentes
Reële economie?
Het CSPP is geboren vanuit de gedachte dat het goedkope geld via bedrijven sneller in de reële economie terecht komt dan via de publieke sector. De ECB heeft daarom gekozen voor verruiming van haar opkoopprogramma, dat oorspronkelijk alleen betrekking had op staatsobligaties, naar de private sector. Het geld wordt volgens ECB-voorzitter Mario Draghi ‘doorgezet naar de reële economie’ doordat bedrijven het goedkope geld investeren in productieve bedrijfsactiviteiten. Als Shell bijvoorbeeld een extra boorplatform in de Noordzee aanlegt, ontstaat er aanvullende economische activiteit en dat is goed voor de werkgelegenheid.
Toegang tot goedkoop geld levert namelijk nog geen aantrekkelijke investeringen op
Maar klopt deze logica wel? Toegang tot goedkoop geld levert namelijk nog geen aantrekkelijke investeringen op. Daarvoor zijn vertrouwen in de economie en goede ideeën voor nieuwe bedrijfsactiviteiten veel belangrijker. Een bedrijf gaat niet investeren in een nieuwe fabriek zonder het vertrouwen dat de investering ook weer wordt terugverdiend. Ook als commerciële bedrijven goedkoop geld kunnen lenen blijft winst maken hun hoogste doel, en investeren ze niet in projecten die alleen banen opleveren maar niet winstgevend zijn. Juist grote corporates hanteren voor investeringen een strenge rendementseis (een zogenoemde hurdle rate) van boven de 10 of zelfs 20 procent, zoals in dit artikel wordt uitgelegd. Dat betekent dat ook bij een extreem lage rente, slechts enkele projecten een winstvooruitzicht hebben dat rooskleurig genoeg is om er daadwerkelijk in te investeren.
Lucratieve bestemmingen
De ECB heeft niet geleerd van de Amerikaanse situatie, waar het stimuleringsprogramma van de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) ook al niet leidde tot productieve investeringen. Grote bedrijven zijn geen liefdadigheidsinstellingen, en willen in de eerste plaats hun aandeelhouders tevreden stellen. Als zich in de reële economie geen aantrekkelijke investeringsmogelijkheden aandienen, gaan bedrijven op zoek naar andere lucratieve bestemmingen voor hun geld. Volgens Bloomberg hebben ‘niet-bancaire corporates’ sinds de introductie van de euro nog nooit zoveel geleend als in 2016. Waar wordt dit goedkope geld voor gebruikt?
- Aflossen van duurdere leningen
Ik heb alle Nederlandse bedrijven op de CSPP-lijst benaderd om deze vraag te beantwoorden. De meeste bedrijven wilden niet inhoudelijk reageren, maar Aegon, Akzo Nobel, Enexis en Gasunie waren zo sportief om wel transparantie te bieden. Zij erkenden substantieel goedkoper te kunnen lenen sinds de aankondiging van het CSPP en het geld voornamelijk te gebruiken om oude, duurdere leningen af te lossen. Ook KPN heeft in augustus met een goedkope nieuwe lening duurdere leningen versneld afbetaald. In hun reacties gaven de bedrijven aan dat het geld vervolgens wordt gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden, en dat de mogelijkheid om bij de ECB te lenen niet heeft geleid tot een wijziging in bedrijfs- of investeringsbeslissingen. Ze lijken daarmee te bevestigen dat de lage leenkosten dus niet leiden tot additionele investeringen. Geen van de partijen wilde zich kwalitatief uitlaten over het ECB-beleid. Dat valt op zich te begrijpen: de ECB is naast kapitaalverschaffer ook financieel toezichthouder, en die wil je niet tegen je in het harnas jagen! Zeker niet zolang je de vruchten van het CSPP plukt in de vorm van goedkopere financieringsmogelijkheden.
- Cash oppotten
Dankzij de ultralage rentes kost lenen veel minder dan voorheen. Daardoor wordt geld oppotten ook een interessante optie. Zie het als een spaarpot voor later. Je betaalt bijna niets voor een gevulde reservepot die je meteen kunt aanbreken als er zich wel winstgevende investeringen presenteren.
- Dividend uitbetalen en eigen aandelen inkopen
Voor aandeelhouders is er natuurlijk niets mooiers dan het ECB-geld meteen door te zien vloeien naar de eigen portemonnee. Het uitkeren van dividend is daarvoor de meest directe methode, maar deze heeft als nadeel dat je er belasting over moet betalen. Het terugkopen van eigen aandelen op de markt is een veel betere optie als je op grote stapel ongebruikt geld zit. Er ontstaat op die manier een kunstmatig hoge vraag naar de eigen aandelen waardoor de koers van het aandeel stijgt. Wederom kassa voor alle aandeelhouders, dus vanuit die hoek hoor je geen klachten. Het gevolg is echter een opgeblazen aandelenkoers (asset inflation) die vroeg of laat weer naar beneden komt — maar dat lijkt van later zorg. Kortetermijnwinsten kunnen zelfs zo verleidelijk zijn dat eigen aandelen inkopen bij deze lage rentes wordt geprefereerd boven het doen van risicovolle (her)investeringen in de reële economie. (Deze twee artikelen in de Financial Times en dit OECD-rapport leggen uit hoe het inkopen van eigen aandelen aantrekkelijker wordt ten opzichte van langetermijninvesteringen als gevolg van monetaire verruiming.) Grote kans dat de ECB, in plaats van de beoogde economische stimulans te bewerkstelligen, een nieuwe luchtbel in zowel de obligatie- als aandelenmarkt faciliteert.
- Fusies en overnames
Fusies en overnames zijn sinds 2013 wereldwijd, en zeker ook in Europa, weer fors toegenomen. Goedkope financieringmogelijkheden en cashreserves worden door grote bedrijven aangewend om te groeien via overnames. De ECB spekt met haar beleid de corporate oorlogskassen om op overnamepad te gaan en dat zorgt voor een verdere concentratie van economische macht. FTM publiceerde vorige week nog een artikel over de machtsverhoudingen tussen supermarkten en leveranciers na de fusie tussen Delhaize (ook terug te vinden op de CSPP-lijst) en Albert Heijn. Fusies en overnames leiden zelden tot productieve investeringen of banen, uitgezonderd de zakenbankiers en advocaten die deze deals begeleiden. De jongens op de Zuidas floreren, maar de gewone man heeft wederom geen baat bij de indirecte bestemming van het ECB-geld.

Competitievervalsing
Het ECB-beleid wordt verkocht als een programma dat de economie stimuleert en banen creëert, maar het CSPP-programma lijkt meer op een sponsorprogramma voor grote bedrijven. Het goedkope geld, bedoeld om het algemeen belang van de Europese burger te dienen, wordt zonder verdere restricties aan grote ‘corporates’ beschikbaar gesteld om naar eigen inzicht te besteden. Het kan dan geen verrassing zijn dat aandeelhoudersbelangen centraal staan, financiële dienstverleners en beleggers meeprofiteren en het algemeen belang op de achtergrond raakt. Investeren om werkgelegenheid en inflatie te bevorderen is voor corporates ondergeschikt aan winstmaximalisatie.
Het MKB is in Nederland met meer dan 61 procent van het bruto nationaal product (BNP) de motor van de economie. Die motor krijgt van de ECB geen brandstof. De criteria van het CSPP-programma zijn zo opgesteld dat het MKB per definitie niet meedeelt in het aanbod van goedkoop geld. Ondanks de lage rente aarzelen banken met het verstrekken van MKB-leningen en blijft het geld hangen in de financiële sector. Dat is het echte probleem in onze economie, maar dit wordt met het opkopen van bedrijfsobligaties niet aangepakt door de ECB.
Investeren om werkgelegenheid en inflatie te bevorderen is voor corporates ondergeschikt aan winstmaximalisatie
Sterker nog, de ECB krijgt op deze manier een directe rol in het promoten van grootschalige bedrijven en consolidatie in plaats van kleinschalig ondernemerschap. Met het goedkope geld kunnen corporate bedrijven hun machtspositie verder uitbouwen ten koste van lokale bedrijven, die veel meer betalen voor de financiering van hun bedrijfsactiviteiten. Het CSPP werkt zo machtsconcentratie in de hand in plaats van eerlijke competitie te stimuleren.
Politieke verantwoording
De ECB is onafhankelijk in de besluitvorming binnen haar mandaat, en de politiek mag zich daar officieel niet mee bemoeien. Het mandaat van de ECB is echter beperkt tot het bewaken van de prijsstabiliteit, en het CSPP gaat veel verder dan dit mandaat. Het programma creëert een klimaat van oneerlijke concurrentie, waarbij groot boven klein gaat. De bank gaat daarmee voorbij aan ‘het beginsel van een open markteconomie met vrije mededinging’ dat aan de basis van de Europese Gemeenschap ligt.
CDA-kamerlid Pieter Omtzigt lijkt de enige in de Tweede Kamer die zich hier druk over maakt: ‘Dit vraagstuk gaat over de essentie van hoe we onze economie willen inrichten. Is de Centrale Bank werkelijk de aangewezen financierder van staten en bedrijven?’ Deze vraag is nooit expliciet met ja beantwoord, maar de ECB lijkt daar geen boodschap aan te hebben. Als een machtig instituut als het ECB buiten haar mandaat opereert is het aan de politiek om de centrale bankiers ter verantwoording te roepen. Tot dusver wijst echter niets erop dat dit spoedig zal gebeuren.
63 Bijdragen
locke 5
http://usawatchdog.com/we-have-killed-capitalism-jim-sinclair/
Gerben Gerrits 7
Suuz Polman
Roland Horvath 7
1. De bezuinigingen annex bedrijfslasten verlagingen met als doel de afbraak van de Sociale Zekerheid SZ door de overheden van de staten in geld moeilijkheden te brengen,
2. Griekenland in een schuldslavernij om een prijsverlaging te creëren om overheidsgoederen te kunnen privatiseren voor bijna niets,
3. de verdragen als CETA die als doel hebben de macht van de overheden over te dragen aan de GMO,
4. de onwettige politiek van de ECB van 2% inflatie ipv prijsstabiliteit en het opkopen van bedrijfsobligaties van GMO,
5. het stimuleren van wapenproductie voor de export en niet voor een EU strijdmacht naast en los van de strijdkrachten van de staten en los van de NAVO,
6. de confederale structuur van de Commissie, de Raad en de ECB waarvan de leden aangeduid worden door de regeringen van de staten: Met 28 afdankertjes die niet steunen op een ideologische meerderheid in Parlement en Raad in de Commissie. 28 niet permanente leden nationalisten in de Raad ipv bvb 4 verkozen leden per staat. En o.a. 19 presidenten van de Centrale banken van de staten in de ECB.
Het EU bestuur: Een secretariaat van de GMO. De burgers zijn grondstof geworden, ze hebben minder invloed dan 540 miljoen koeien zouden hebben. En de staten worden vervangen door een unitaire bemoeial, het EU bestuur.
Het EU bestuur moet genormaliseerd, de werking van de EU, een federatie, gefatsoeneerd en de burgers in het beleid geïntroduceerd: Ieder jaar bindende referenda met o.a. een vertrouwensstemming. Als er geen meerderheid voor is, dan verkiezingen voor Parlement en Raad. Meestal zal er vertrouwen zijn.
Jan-Marten Spit 9
Roland HorvathMijn jongste zoon (11) vroeg me begin dit jaar:
pappa, waarom kosten sommige dingen geld?
zoals wat?
nou, stel we worden aangevallen door Duitsland. Waarom moeten we dan voor de wapens betalen om er mee te vechten? Dat is toch niet eerlijk dat de fabriek er aan mag verdienen maar de soldaten dood gaan?
Ik heb hem eerst meegenomen naar de 14e eeuw, waar rivaliserende ridders hun mannen elkaar lieten afslachten, maar elkaar te hulp schoten als ze zelf van hun paard werden getrokken - en daarvoor excuses aan te bieden.
Het Britse Vickers gebruikte een ontstekingspatent voor granaten van het Duitse Krupp. De Trading with the Enemy act maakte directe royalty betalingen onmogelijk, maar de Engelse regering stelde een 'Custodian of Enemy Properties' in, die de royalties zou beheren, tot de oorlog was afgelopen, zodat het ernstig benadeelde Krupp alsnog de royalties zou kunnen ontvangen. Dat miljoenen Engelse en Duitse mannen ondertussen hadden betaald met hun leven speelde uiteraard geen rol - dat was maar gepeupel. Uiteraard liet Vickers de Engelse overheid wel betalen voor deze royalties, maar droeg deze niet af aan de 'Custodian'. Daar werd ze uiteindelijk wel toe gedwongen, en als dank werd eigenaar Basil Zaharoff tot ridder geslagen in 1919.
Zo gebeurde het dat Duitse soldaten aan stukken werden gereten met Britse granaten waar op stond 'Krupp Patent Zünder'.
Cheney, halliburton, Irak. Loyd Blankein, Goldman Sachs fraude, liep weg met een paar honderd miljoen nadat vriend en ex-Goldman Hank Paulson de schatkist plunderde om de verliezen van Goldman te compenseren. Bernie Madoff, die werd wel gestraft, want die stal anders dan Goldman Sachs niet van gewone mensen, maar van Europese adel.
Thomas Bollen 7
Jan-Marten SpitRobelia 8
De ECB is autonoom in haar mandaat en handelen en hoeft alleen verantwoording af te leggen aan de raad van bestuur.
Elk kwartaal is de ECB weer enthausiast over de economische groei in Europa.
https://www.ecb.europa.eu/press/pressconf/2016/html/is161208.nl.html
Jan-Marten Spit 9
RobeliaDus je stelling is dat alles wat niet in het mandaat is genoemd is toegstaan omdat het niet in het mandaat is genoemd?
Robelia 8
Jan-Marten Spit"Hoe de ECB haar mandaat overtreedt door grote bedrijven te sponsoren"
Waar overtreedt ze dan feitelijk haar mandaat?
Het gaat mij erom de emotie uit de discussie te halen.
"De ECB belichaamt de moderne visie op centraal bankieren: het hoofddoel van haar monetaire beleid is prijsstabiliteit"
Google op mandaat en ECB en je ziet de discussie overal, met steeds dezelfde uitkomst.
http://www.rtlnieuws.nl/economie/hoe-ver-gaat-het-mandaat-van-de-ecb-eigenlijk-precies
We hebben de macro-economische sturing weggegeven.
Jan-Marten Spit 9
RobeliaHet verstrekken van steun aan een select groepje bedrijven is echter illegaal.
Het lijkt me wat ver gaan om het door de Nederlandse en Franse bevolking afgekeurde 'mandaat' op te vaten als een vrijbrief om de wet te overtreden. Als je die praktijk accepteert, dan kunnen we het 'mandaat' beter een carte blanche noemen.
Thomas Bollen 7
RobeliaRobelia 8
Thomas BollenPrijsstabiliteit is een doel en streven.
Blijkbaar is het zo is dat het massaal opkopen van obligaties niet aan duidelijke richtlijnen is gebonden. Mijn vraag is dan: Wie kan waar dat beleid van de ECB aan de orde stellen? Klaas Knot heeft al aangegeven niet gelukkig te zijn met het aankoopprogramma van het ECB. Als hij daar al geen invloed op heeft wie dan wel?
Dit terwijl Draghi in elk interview aangeeft dat het QE project substantieel bijdraagt aan de reële economie.
Het moet voor economen toch ook niet zo moeilijk zijn die 80 miljard per maand in statistieken zo te duiden dat je kunt zien waar het blijft?
Jaap Geusebroek 1
De eerste stap is geld bijdrukken. Omdat er meer geld is, wordt de Euro per definitie minder waard (kwestie van vraag en aandod).
Dit nieuw gecreërde geld gebruikt de Europese Bank vooral voor zichelf (en het Europese establishment) om aan bedrijven met een toprating uit te lenen (nagenoeg risicoloos dus).
Gevolg: de komende jaren heeft de bank (onze 'vrienden' van Europa) een superbalans en zeer royale inkomsten uit ontvangen rentes en aflossingen om de hele afgeschermde Europese vriendengroep ('Brussel') te blijven onderhouden.
Deze gelukkige vriendengroep zijn eerder al volledig vrijgesteld van belastingen, zodat zij dan wel weer geld in de economie kunnen steken door dure auto's aan te schaffen en onbeperkt in restautants en clubs te kunnen eten, drinken en feesten.
Goed gezien. De cirkel is rond ten eigen faveure...
Stichting Handjecontantje.org
Het wordt langzaamaan tijd dat we uit dit Kafka toneelstuk stappen.
Anton Van de Haar 8
Er is echter een andere partij die zich wel degelijk bij haar investeringsgedrag laat leiden door, in dit geval, het niveau van de nominale rente: de gemiddelde huizenkoper. Misschien is de (verborgen?) agenda van de ECB wel om op deze wijze de al torenhoge huizenprijzen nog verder op te stuwen en, in het verlengde daarvan, de economie aan te jagen. Want als de huizenprijzen stijgen, hoe onverantwoord ook, dan voelt de gemiddelde huizenbezitter zich rijker, en gaat hij of zij daardoor meer geld uitgeven, zodat de bedrijven hun verkopen zien stijgen en hun voorraden zien dalen, en daardoor een prikkel krijgen om hun investeringen op te voeren.
Thomas Bollen 7
Anton Van de HaarLydia Lembeck 12
Thomas BollenThomas Bollen 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Thomas BollenPieter Jongejan 7
Jan-Marten Spit 9
Pieter JongejanGoldman Sachs is al de Rijn opgevaren, met goedkeuring van het Nederlandse Openbaar Ministerie, dat Goldman immers al weigerde te vervolgen ondanks de evidente fraude en diefstal van de Nederlandesr die het OM op papier wordt geacht te beschermen. Naja, je kent het OM, dat liet ook Nederlandse jongetjes willens en wetens verder misbruiken omdat dat maar gewoon kleine kereltjes waren, die wat minder in de melk te brokkelen hadden dan pater, bisschop en de paus-bankier. Het Nederlandse OM blinkt nou eenmaal niet uit in fierheid zullen we maar zeggen.
De verkiezingen draaien om wie de orders van de maffia uit Washington mag opvolgen. De kans dat de winnende landverrader pensioengelden van het gepeupel gaat beschermen lijkt me nihil. Het enige waar je op kan hopen is dat ze er zelf in gaan graaien zodat het vermogen tenminste in de buurt blijft. Wellicht kunnen we den crimineel Onno Ruding terugvragen, die heeft er al ervaring mee.
Jan-Marten Spit 9
"Het digitale geld voor deze aankopen kan de ECB uit het niets scheppen"
Het digitale geld wordt niet gemaakt uit 'niets', maar uit impliciete devaluatie van bestaande euro's. Deze aankopen worden dus gefinanciert door middel van een belasting op bestaande euros.
Marla Singer 7
Jan-Marten SpitOp het eerste gezicht zou denken dat het gaat om een ongeremde hebzucht bij de bovenste laag. Als je er meer in verdiept dan kan je de conclusie trekken dat het meer gaat om de onderste laag te verarmen omdat ze minderwaardig gevonden worden.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerMarla Singer 7
Lydia Lembeck'Wij doen het werk van God' of 'Het volk is te dom te beseffen wat wij allemaal uitspoken'.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerThomas Bollen 7
Jan-Marten SpitPieter Jongejan 7
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
bps 12
Het CSPP van de ECB lijkt -dan wel is- een verkapte vorm van in de EU, en door de EU zelf, verboden staatssteun, aan nota bene corporaties die geen steun nodig zijn.
Waar zijn ze toch mee bezig? Ik krijg geen hoogte van dat gezwabber.
Het gewenste doel: een gezonde Europese economie tussen gezonde nationale economieën, wordt er niet mee bereikt.
Jan Smid 8
Roland Horvath 7
Jan Smid- De confederale en unitaire structuur en werking van de EU, niet te vergelijken met een normale staatsstructuur en ook niet met een federatie,
- de onbekwaamheid en de corruptie van de EU politici,
- de wanprestatie van de politici van de staten die bvb een gedrocht als het CETA verdrag ongelezen goedkeuren,
- de Hoofd Stroom Media MSM die niet informeren en ronduit bedriegen of informatie verzwijgen zoals de TTIP onderhandelingen,
- de niet ambitieuze en niet solidaire burgers die zich laten bedotten en geen eisen stellen, niet eens jaarlijks referenda stemmen, laat staan een vertrouwenstemming: Een noodzakelijke combinatie van representatieve en directe democratie zoals in Zwitserland.
En er is geen verbetering in zicht, de meesten zijn fatalistisch, ze wanhopen. Misschien vooral als gevolg van de neoliberale/fascistische/ corpocratische -nog net niet nazistische, nog net geen gestook tegen allerlei minderheden- propaganda/ indoctrinatie, geëntameerd door de GMO.
Een zieke constructie die meer en meer ten prooi is aan de GMO/multinationals die van de EU een derde wereld land maken zoals bvb Congo, fabelachtige natuurlijke -of menselijke- rijkdommen en toch arme burgers en een arme staat. Maar superrijke rovers.
We creëren doelbewust een verachtelijke en onmenselijke maatschappij. We scharen ons aan de kant van de machtigen en de superrijken -die we bewonderen en vereren- niet van de zwakken, de armen of de uitgeslotenen in de valse hoop dat wij gespaard zullen blijven.
Lydia Lembeck 12
Roland Horvathbps 12
Lydia LembeckTrump vs. Clinton, Brexit vs. EU, piekrijk vs. st(r)aatbreed arm ...
De tegenstellingen waren nog nooit weer zo groot sinds de 19e eeuw.
Een keertje normaal doen, gezond verstand gebruiken en normaliseren is er (nog) niet bij.
Maar hoge tegenstellingen vervlakken en vervagen ook weer op den duur.
Tot er weer nieuwe rijzen zonder zelfkennis en zelfbeheersing.
Als de storm gaat liggen, wordt de zee weer kalm en de hele vloot, klein en groot, wel-varend. ;-)
Lydia Lembeck 12
bpsArjan 7
Banken creëren zelf leningen. Banken hebben geen geld belegd in financiële markten wat ze beter aan het MKB kunnen uitlenen. Banken lenen geen spaargeld uit, via geldcreatie ontstaat via leningen spaargeld. Er kan dus geen geld blijven hangen in de financiële sector als niet wordt uitgeleend aan het MKB, omdat het geld waarvan jij denkt dat het blijft hangen niet bestaat.
"Het MKB is in Nederland met meer dan 61 procent van het bruto nationaal product (BNP) de motor van de economie. Die motor krijgt van de ECB geen brandstof. De criteria van het CSPP-programma zijn zo opgesteld dat het MKB per definitie niet meedeelt in het aanbod van goedkoop geld"
Ook dit is niet waar. Het MKB profiteert wel. Dankzij QE is de risicovrije rente (euribor en de swaprentes) gedaald en kan zij zichzelf goedkoper financieren.
bps 12
ArjanDus jij denkt dat geld dat verplaatst wordt van het reële circuit naar het financiële circuit plots niet meer bestaat, en dat geld van geldcreatie en ophoping, bubblevorming, in het financiële circuit ook niet bestaat …
Dan zou er geen deflatie zijn of dreigen in het reële circuit, en ook geen inflatie en bubbles bestaan in het financiële circuit.
… omdat het geld waarvan jij denkt dat het niet bestaat, blijft hangen buiten jouw beeld en perceptie.
MKB is bij lange na niet de enige knoop waarlangs geld stroomt van het ene naar het andere circuit.
Daar zijn o.m. particuliere huishoudens, grootbedrijf, overheden en semi-overheden, fondsen, banken, instituten, woningcorporaties, enz.
Banken zijn de enige knooppunten óp de gedeelde grens tussen de circuits, omdat geld vrijwel altijd via bankrekeningen verplaatst wordt. Over die grens bestaat aan weerszijden een heel netwerk met knooppunten, o.a. van MKB, die bij een bank op dat grensvlak uitkomen.
Zou je je 1e alinea nog eens heroverwegen na enige beeldvorming van, en verdieping in de materie?
Arjan 7
bpsbps 12
ArjanHet valt niet altijd mee om in tekst, gedachten en bedoelingen juist en duidelijk over te brengen, dan wel op te vatten. Het zijn geen bits en bytes van AI, maar Human Intelligence, HI.
AI lijkt mij so-wie-so daarom al niet tot nuanceringen in staat, maar dat is een ander onderwerp.
Thomas Bollen 7
bpsbps 12
Thomas BollenDe grote lijnen en eigenschappen van het systeem, het 'wat', zijn meer van belang.
Een mierenhoop krioelt. Welke mier waarlangs is niet interessant. Dat mieren ergens langs, en waarom, is wel interessant, verklaarbaar en navolgbaar.
Pieter Jongejan 7
Thomas BollenLydia Lembeck 12
bpsbps 12
Lydia LembeckAls dat HR product verbruikt of overbodig is. Maar dat verkoopt niet zo goed. HI HI. ;-)
Human Outsource per stommiteit kan ook voorkomen, zoals bij de Belastingdienst.
HI, Human Intelligence is er voor om van die HO tegenslag weer een HR voordeel te maken. Dat is, een nieuw HR product met een nieuw leven en nieuwe kansen.
Ooit een deur achter je dicht durven gooien?
Lydia Lembeck 12
bpsThomas Bollen 7
https://twitter.com/w_lelieveldt/status/820349590855684097
Uiteraard ga ik de discussie op inhoud graag aan, maar dan wel op ons eigen platform. Hier mijn antwoord op de genummerde tweets van de ECB woordvoerder:
1. CSPP is een monetair programma, geen investering a la EIB en zeker geen "staatssteun"
Antwoord: Wanneer je staatssteun verpakt met een nieuw label, bijvoorbeeld 'monetair programma' wil dat niet zeggen het inhoudelijk iets anders is. De ECB gebruikt Europees geld om onder het mom van het algemeen belang bedrijfsobligaties op te kopen, waarvan specifieke bedrijven financieel voordeel hebben. Dat is weldegelijk te bestempelen als staatssteun.
2. ECB koopt markt. Portefeuille is zeer gediversifieerd qua sectoren, landen en uitgifteomvang, zie https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/eb201605_focus02.en.pdf …
Antwoord: Over deze verdeling ga ik nog meer schrijven. Bepaalde sectoren en landen zijn oververtegenwoordigd in de portefeuille.
bps 12
Thomas BollenIk begrijp de frustraties bij de ECB wel; iets anders dan geld en schuld hebben ze niet in huis. De ECB is beperkt. De politiek zou meer moeten doen, maar die hebben ook niet veel meer in huis dan geld en veel woorden.
Sinds 2010 werd crisistop na crisistop in Brussel belegd, meer dan 20 achtereen, en steeds moest de ECB het opknappen. Eerst met LTRO, toen met TLTRO, OMT, QE w.o. CSPP, enz. Met biljoenen €uro's.
Nu wordt de ECB verwijt gemaakt, terecht m.i., maar de politiek en bureaucratie niet, dan wel veel minder, aangaande economisch bestuurlijke incompetentie met dit politieke eenheidseuro concept en doormodderscenario, in drijfzand.
Thomas Bollen 7
8. De MKB-motor krijgt wel degelijk "brandstof van de ECB". Indirect via CSPP maar ook direct via bijv TLTROs en lage rente
9. De auteur is duidelijk geen vriend van grotere bedrijven. Maar economie heeft kleinere EN grotere bedrijven nodig
10. En leningen aan bedrijven (kleine en grote) en consumenten stijgen weer mede dankzij ECB-beleid
11. Als grotere bedrijven meer lenen op kapitaalmarkt, krijgen banken prikkel EN meer ruimte op balans voor leningen aan MKB
Antwoord:
Dit zijn stuk voor stuk tweets waaruit blijkt dat de ECB klakkeloos aanneemt dat 'trickle down economics' een goede basis voor beleid is. Trickle down economics gaat uit van de volgende redenatie: als je bepaalde grote partijen (zoals overheden en multinationals) helpt, dan profiteert indirect iedereen mee. Daar is echter geen onderbouwing voor en in mijn vorige artikel citeer ik econoom Steve Keen, die uitlegt waarom deze redenatie onzin is. Via het CSPP worden grote bedrijven direct geholpen en via omwegen zou het MKB dan meeprofiteren. Waar zijn de bewijzen dat het ECB geld de rest van de economie helpt? Lelieveldt onderstreept met deze tweets eigenlijk dat deze drogredenatie de basis voor het beleid vormt. Een kwalijke zaak.
Arjan 7
Thomas BollenJan-Marten Spit 9
Arjandat is alleen een goede onderbouwing als je laat zien dat het derde woord 'zijn' in bovenstaande zin de enige optie is om de huurprijs van geld in een geldmarkt te verlagen. en dat is het natuurlijk niet, er zijn talloze andere opties, waaronder economisch doelmatigere die bovendien legaal, niet concurrentievervalsend zijn. in een gezonde markt kan het niet zo zijn dat een Shell euro meer waard is dan enig ander. een specifiek nadeel van de door de ECB gehanteerde optie is dat er sprake is van versterking en markt-frustrerende bevoordeling van al ondoelmatig overgeconcentreede marktmacht, bovendien voornamelijk in een sector die drijft op olie en verbanding daarvan. wat ook niet zo'n gek resultaat is als je een ex-werknemer van goldman sachs aan het hoofd zet van een instituut dat met enorme bedragen de volgende-ochtend 'markt' van goldman sachs beinvloedt. een instituut dat nooit bezoek krijgt van de burgerij, maar aanhoudend van precies deze kartels, een instituut dat in haar statuten heeft staan dat politiek=in ons geval democratie=U, zich niet mee mag bemoeien. U mag het slechts compleet financieren.
ik blijf het zeggen - een burgerij die toekijkt hoe systeemprikkels worden aangebracht die geen enkele twijfel laten over het effect op de lange termijn, en een mix van klagen en hopen tegen beter weten in hanteert als werkstrategie, die krijgt precies waar het op stuurt. al decennia lang nu.
elites hebben zeker een functie, maar je moet haar wel aanlijnen.
Arjan 7
Jan-Marten SpitThomas Bollen 7
ArjanArjan 7
Thomas BollenIk heb geen idee welke criteria je hanteert voor conclusies als fors profiteren (lagere creditspread effect QE voor multinationals) of geen of beperkte positieve effecten ondervinden van daling risicovrije rente (MKB en burgers)
Jan-Marten Spit 9
Arjanvan alle strategieën om een effect te bereiken is er een, of een verzameling optimaal. aantonen dat een strategie het gezochte effect sorteert onderbouwt niet dat die manier optimaal is, of zelfs redelijk effectief, zonder die strategie te vergelijken met alternatieven, een analyse van de neveneffecten etc.
in plaats van het overspoelen van de financiële sector met meer liquiditeit en het financieren van overheidsschuld (indirect via de private sector) kan je ons nieuwe geld ook direct injecteren in de reële economie. het MKB heeft weinig aan (nog) goedkopere leningen als de klanten wegblijven. spendeer het geld daar waar het rolt, niet waar het wordt opgepot, of gebubbeld.
bps 12
ArjanJawel is (te) lage rente een voordeel, maar het is een korte termijn voordeel, van korte duur.
Bij een te lage rente en teveel geld/schuld (geld=schuld) wordt de systeemsolvabiliteit broos en zwak.
Het gevolg is een schuldencrisis door schuldenverzadiging en teveel schuld bij te weinig tegenwaarde/onderpand voor het teveel geld/schuld.
Lagere rente is wel voordelig voor een systeem in een schuldencrisis situatie, als er meer wordt afgelost dan bijgeleend.
Lage rente en het lage rentebeleid lokt echter het tegenovergestelde uit: meer lenen en minder aflossen.
Een schuldencrisis door teveel schuld wordt niet opgelost met nog meer schuld. Dat kan niet.
Dat kan alleen door een correctie op de doorgeslagen balans geld : bezit, bijv. met de vorming van meer tegenwaarde/onderpand, schuldeneliminatie door aflossing, of door schuldenkwijting /jubilee (=geldverdamping).
Het kan niet door inflatie en schuldverdamping door inflatie, want daarvoor is meer schuld nodig dan er 'verdampt'. (1+i)ᵗ > (1-i)ᵗ. Bijv. inflatie i = 2%, dan (1+0,02)ᵗ > (1-0,02)ᵗ = (1,02)ᵗ > (0,98)ᵗ.
Overigens, de dalende rente deed tienduizenden argeloze MKBers en particulieren met renteswaps de das om door banken. Dat was geen voordeel, behalve eenmalig voor die banken.
Als een lage hypotheekrente leidt tot meer nieuwbouw van woonhuizen, is dat wel een voordeel.
Want na aflossing resteert dan nog steeds hoogwaardig bezit met een langere levensduur en een lagere afschrijving dan de lening duurt. Dan is die lening productief geweest want er blijft dan meer over dan er geleend is. Dat is kapitaal en vermogensopbouw, en dekking voor hard geld en solvabiliteit.
Zakelijke huisvesting schrijft veel sneller af en moet sneller terugverdiend en afgelost.
Als een lage hypotheekrente leidt tot hogere prijzen van bestaand o.g., is dat weer een nadeel.
Arjan 7
bpsbps 12
ArjanJe beweert hierboven dat het MKB wel profiteert. Het is individueel situatie afhankelijk.
In het ene geval wel, en in een ander geval weer niet. Moeilijk te generaliseren.
'Uiteraard kent lage rentes ook risico's, voor iedereen.'
'Iedereen' is het hele systeem, multinationals incluis, die zonder ECB steun ook afhankelijk zijn van de gezondheid van het economisch systeem.
Lydia Lembeck 12
Thomas BollenEen slechte grap?
Thomas Bollen 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Thomas BollenThomas Bollen 7
Antwoord: Het programma gaat voorbij aan het grondbeginsel van een open markteconomie met vrije mededinging door van bepaalde bedrijven obligaties op te kopen en van anderen bedrijven niet. Het mandaat is alleen prijsstabiliteit bewaken, en dat is geen vrijbrief voor dit beleid.
6. Geen enkel bedrijf "voldoet eigenlijk automatisch" aan de criteria voor het programma zoals wordt beweerd
Antwoord: De criteria zijn zeer algemeen maar de aankopen zijn specifiek. Het is intransparant hoe de besluitvorming rondom de aankopen plaatsvindt. Wie bepaalt wat wordt aangekocht?
12. Ook pensioenfondsen profiteren van een groeiende economie, mede dankzij ECB. Fout investeringsbeleid is niet schuld ECB.
Antwoord: Pensioenfondsen hebben veel last van de lage rente op het spaargeld dat ze beheren. De ECB voert dit lage rente-beleid. Op FTM is uitvoerig geschreven over de gevolgen. Ik zou verwachten van de ECB inziet dat pensioenfondsen nadeel ondervinden van het ECB beleid.
13. Nooit en nergens is door ECB beweerd dat haar beleid als vanzelf werk en groei creëert. Ook anderen moeten handelen.
Antwoord: Je mag toch hopen dat al deze miljarden wel degelijk werk en groei opleveren. Wordt het anders niet tijd om ze nuttiger te besteden zodat ze wel direct resultaat opleveren?
Thomas Bollen 7
16. Wat is er mis met creëren v "reservepot die je kunt aanbreken als er zich wel winstgevende investeringen presenteren"?
Antwoord: Op zich niets, wanneer het op eigen kracht gebeurt. Dat zou iedereen wel willen. Het wordt echter wel kwalijk als de ECB voor bepaalde bedrijven goedkoop lenen mogelijk maakt terwijl de rest van de samenleving alleen mag hopen op indirecte trickle down effecten.
15. "Bedrijven wilden niet reageren want ECB is toezichthouder". ECB is toezichthouder v banken; zijn uitgesloten v CSPP.
Antwoord: De ECB is inderdaad toezichthouder van banken en niet van de bedrijven die in het CSPP worden opgekocht. De ECB koopt anderzijds obligaties (via banken) van bedrijven in het CSPP en obligaties van staten via de andere onderdelen van het opkoopprogramma. Ik vind het begrijpelijk dat bedrijven terughoudend zijn zich uit te laten over een instituut met zulke ver uiteenlopende en invloedrijke rollen die reiken van opkoper in de markt tot toezichthouder van banken.
P.M. Jansen van Veen