Trichet spreekt het F-woord uit

  ECB-voorzitter pleit voor Europees superministerie, hackers pakken Sony opnieuw en 10 onaangename waarheden over Amerika. Plus: grote belegger lust NL-hedgefondsen niet. Dit en meer in Newswatch.

  Het F-woord van Trichet

  ECB-president Trichet roept op tot het creëren van een Europees superministerie voor financiën. Ha! dat riekt naar federalisme, roepen de Britten onmiddellijk. En dat is het natuurlijk ook. Maar hoe anders, zegt Trichet (die op foto's in de Britse pers meestal als een soort boze tovenaar wordt afgebeeld), kunnen we waarborgen dat nationale staten zich houden aan de afspraken over begrotingsdiscipline? Zo'n ministerie zou zelfs bepaalde begrotingsbeslissingen van die landen kunnen vetoën als ze nadelig zijn voor de muntunie als geheel, opperde Trichet. 
  De ECB-president deed zijn uitspraken bij het aanvaarden van de Charlemagne-prijs, een onderscheiding  voor mensen die hebben bijgedragen aan 'Europa'. Genoemd naar de oer-Europeaan Karel de Grote.
  Bron: Telegraph 
   
  Hackers nemen opnieuw Sony onder vuur
  LulzSec heet de groep die ingebroken heeft in de servers van Sony Pictures Entertainment. De groep heeft de gegevens van duizenden mensen gepubliceerd die hadden meegedaan met een prijsvraag. Eerder lukte dat al bij onder meer Fox.com, de tv-maatschappij. 
  Hacking staat ineens weer hoog op de agenda. Eerder deze week waren er cyber-aanvallen op Lockheed Martin en Google-mail gebruikers. Het Sony online playstation netwerk is in april gehackt en daarbij werden 77 miljoen gebruikersgegevens buit gemaakt. Hier een link naar de geheimzinnige hackersgroep Lulz Security. 
  Bron: Reuters  
   
   
  Nederland is hedgefondsen beu
  Nederlandse hedgefondsen slagen er maar mondjesmaat in om kapitaal aan te trekken van pensioenfondsen en andere financiële instellingen, constateert het FD. Daardoor zou de toekomst van de sector in Nederland op het spel staan. Dat is opvallend omdat wereldwijd de hedgefondsen de crisis al weer boven lijken te zijn. Oorzaak van het probleem is dat Nederlandse fondsen te klein zijn en het feit dat de grote beleggers liever investeren in het buitenland.
  Bron: FD.nl 
   
  Schuld, schuld, schuld: 10 onaangenaam waarheden over de USA
  'Moody's waarschuwing schokt het vertrouwen in de Amerikaanse economie.' 
  Klinkt er tussen de regels van het Duitse Handelsblatt iets van Schadenfreude door over het bericht dat ook kredietbeoordelaar Moody's overweegt de Verenigde Staten af te waardeeren?
  Tot nu toe had Amerika altijd de rotsvaste AAA-notering en daarop drijft de staatshuishouding. De VS is immers afhankelijke van buitenlands geld om de schulden te financieren. En de schulden stijgen nog steeds. Daarbij dreigt het plafond binnenkort te worden bereikt en als het Congres niet bereid is dat te verhogen dan kan de Amerikaanse overheid niet meer zijn rekeningen te kunnen voldoen. 
  De schuldquote bedraagt volgens het IMF aan het eind van het jaar 99 procent van het BBP. Het tekort op de betalingsbalans is een klein 11 procent. Vergelijk met de Maastricht-norm: 3 procent. (Kijk ook eens hoe laat het is op de huiveringwekkende US National Debt Clock )
  Het Handelsblatt-artikel doet goed uit de doeken wat de opties voor de Amerikanen zijn (bv stoppen met betalen pensioenpremies of verkoop belangen in Amerikaanse economie) en presenteert daarnaast de diashow Zehn unangenehme Wahrheiten über die USA. Aanrader. Wel eerst even diep ademhalen.
  Bron: Handelsblatt 
   
  Lees ook: 
  • FBI en Google slaan handen ineen: welke rol speelde de Chinese regering bij de hack-poging van Google Mail in China? (via Bloomberg)
  • Hoe rijke Amerikaanse families en grote ondernemingen het Amerikaanse openbaar onderwijs kapot maken en gemeenschapsgeld naar privé-scholen sluizen (via PRWatch
   
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid