
Met enige regelmaat beklagen economen zich over de onkunde van politici. Waarom luisteren ze niet? De beroepsgroep zou er goed aan doen eens te reflecteren op hun eigen kunnen.
Klagen over ‘de daadkracht’ van politici behoort tot het standaardrepertoire van de econoom. ‘Ik hoor die klacht vaker’, zegt Wouter Koolmees, financieel woordvoerder van D66, in een filmpje op economenwebsite MeJudice. Volgens hem ligt het probleem echter bij de economen zelf. Ze begrijpen niet dat politiek lastig is. Mensen ervan overtuigen dat het ontslagrecht versoepeld moet worden of de AOW-leeftijd verhoogd, is geen eenvoudige opgave, zo beargumenteert Koolmees. Hoewel ongetwijfeld verstandig is het voor de gewone man ‘niet intuïtief’.
Wat weet de econoom?
Dat politici te weinig naar economen luisteren, is niet het probleem. Keynes’ uitspraak dat de beleidsmaker vaak ‘de slaaf is van een achterhaalde econoom’ gaat nog maar al te vaak op. Kijk alleen al naar een selectie van onderzoek vervaardigd door het CPB, die instelling vol van kundige economen, ons baken van wetenschappelijk licht. In 2008 kwam het instituut nog met een wetenschappelijk artikel waaruit zou blijken dat er geen zeepbel was op de Nederlandse huizenmarkt. Voor de gelegenheid gooide het CPB er toen nog een geruststellend persbericht uit: ‘De huidige huizenprijs is min of meer in lijn met de onderliggende vraag- en aanbodfactoren.’ Gaat u rustig slapen.
Als je de huizenmarktbom onder de Nederlandse economie mist, is het niet zo gek dat je prognoses ook de plank mis slaan. Sinds 2008 werd in eerste instantie de economische groei – met uitzondering van 2010 – keer op keer een paar procentpunten te hoog ingeschat. Het CPB is hierin overigens niet uniek onkundig. William Sherden schreef in 1998 al een boek waarin hij liet zien hoe kortetermijnvoorspellingen van economen en experts over het algemeen niet beter waren dan simpelweg de cijfers van het voorgaande jaar te gebruiken als voorspelling voor het volgende jaar.
Misschien is het wat flauw om economische voorspellingen – waarvan zoals John Kenneth Galbraith al eens beweerde de voornaamste functie is om aan de astrologie respectabiliteit te verlenen – als de maatstaf van wetenschappelijke merites te beschouwen. Beleidsaanbevelingen, daar bewijst de econoom werkelijk zijn meerwaarde. Wat kunnen we doen om op lange termijn de groei aan te jagen?
De Grote Vragen
Het probleem is dat economen eigenlijk verdomd weinig weten over de Grote Vraag der Groei. Kenny en Williamson geven een overzicht van tal van onderzoeken naar de relatie tussen groei en onderwijs, onderzoek en ontwikkeling, de staatsschuld, belastingbeleid en ga zo maar door. ‘Een overzicht van het beschikbare bewijs suggereert dat ons huidige begrip van de oorzaken van economische groei beperkt is’, constateren de auteurs. ‘Dit zou, denken wij, ons allemaal iets bescheidener moeten maken in de zekerheid waarmee we modellen en denkwijzen aan het publiek presenteren.’
Neem een modieus economenstandpunt als ontslagrechtversoepeling. Economen gaan er in groten getale vanuit dat flexibilisering van de arbeidsmarkt heilzaam is. In 2004 adviseerde DNB-president Wellink nog dat het voor Nederland raadzaam was de arbeidsmarkt te flexibiliseren teneinde de werkloosheid terug te dringen. Ondanks de zelfverzekerde conclusie bleek er geen bewijs voor te bestaan. Zelfs de OESO, een voorstander van flexibilisering, moest in 2006 concluderen dat ‘de impact van arbeidsbeschermingswetgeving op de werkloosheid statistisch insignificant is’.
Nog altijd blijft men echter geloven dat een soepeler ontslagrecht een gunstige uitwerking op de productiviteit heeft. ‘Eén punt lagere score op de “arbeidsbeschermingsindex” – hetgeen een verlaging van het niveau van ontslagbescherming impliceert – zal leiden tot een 1,2% extra bbp op de lange termijn’, stelt het CPB in zijn doorrekening van verkiezingsprogramma’s.
Maar ook op het gebied van de productiviteitswinst van ontslagrechtversoepeling is er veel onduidelijk. Naastepad en Storms komen in een recent boek met de tegengestelde conclusie: strikter ontslagrecht levert productiviteitswinst op. En ze zijn niet de enigen die een tegengestelde relatie of geen relatie kunnen vinden.
Het probleem is dat voor menig econoom een opgedaan theoretisch inzicht genoeg is voor vergaande beleidsaanbevelingen. Zelfs als het empirische bewijs er niet of slechts in beperkte mate is. Voor degene die wat minder fiducie hebben in de theorie blijft er weinig over.
Als politici dan soms liever naar de kiezers dan naar de economen luisteren – mooi. Economen hebben lang niet altijd de wijsheid in pacht, zelfs als het gaat om de economie.
44 Bijdragen
Schots en Scheef
Hier gaat het bij de economen al fout. Ze denken dat ze nl. wetenschap bedrijven. Economie is geen wetenschap. Punt.
Guest
Schots en ScheefGuest
GuestWant economie is anders dan waar de wetenschap van uit gaat.
Emmef
GuestMichiel
Michiel
Tot die tijd schaffen we het ontslagrecht af ok?
Michiel
MichielMichiel
MichielWatching the Wheels
Michieljsmid
MichielMichiel
jsmidjsmid
MichielMichiel
jsmidjsmid
MichielMichiel
jsmidGroeten.
jsmid
MichielMichiel
jsmidjsmid
MichielPS. Ik ben tegen ontslagvergoeding. Immers, iemand wier contract afloopt krijgt dat ook niet.
Michiel
jsmidpubben
MichielOneens met het afschaffen van het ontslagrecht.
In de praktijk cashen hoger opgeleiden ten koste van lager opgeleiden. Daar gaan de lonen en de arbeidsvoorwaarden naar beneden. Veel staat niet in de statistieken die de economen gebruiken. Ze moeten uit de universiteiten en het CPB en echt veldonderzoek in de praktijk gaan doen. Samen met een goede socioloog op zoek naar de meerwaarde van goede teamsamenwerking. Dat uurtje factuurtje van de ZZPer maakt veel kapot.
Nelis Lau
pubbenMolenaer
MichielDat is niet bevordelijk voor de economie. Het mag dan goed zijn voor de marges van bedrijven, lage lonen betekenen minder geld dat kan worden uitgegeven.
Watching the Wheels
Nelis Lau
Watching the Wheelsklaas
Nelis LauGeluksdoctorandus
In Groot-Brittannië zijn recentelijk twee rapporten van hoog niveau verschenen over "wellbeing" (lees geluk of welbevinden) als doel van beleid en de wetenschappelijke onderbouwing hiervoor.
Je kunt er alles over lezen op: http://wp.me/p2ux4f-Uq en http://wp.me/p2ux4f-HF
wp200
Dat gezegd hebbende, er zijn best economen te vinden die wel verstandig advies hebben. Die bijvoorbeeld hebben gewaarschuwd voor de zeepbellen, met ook een goede onderbouwing bij hun waarschuwing. Bijvoorbeeld Dirk-Jan Bezemer, Dean Baker of Steve Keen.
Maar Wouter Koolmees hoort niet bij dat groepje. Hij wil niets liever dan al die onbewezen onzin (ontslagrechtversoepeling) en bewezen onzin (bezuinigen tijdens crisis stimuleert de economie) loslaten op Nederland.
jsmid
wp200Roland Horvath
voor de economie. Het neoliberalisme wil van werknemers dagloners maken en hun een hongerloon betalen. In hun discours zou het dan prima gaan met de economie. Maar wie gaat dan de producten kopen buiten vijf aandeelhouders en een paardenkop?
Die flexibilisering maakt werknemers onzeker en hun positie minder
stabiel. Dus heel de economie minder stabiel. Ze vermindert de collegialiteit, de flexibiliteit van de werknemers, hun inventiviteit/ creativiteit, hun inzet, energie, werkkracht. Ze schaadt hun gezondheid. Maar de baas, de werkgever heeft misschien de indruk dat het beter gaat en vooral dat hij dan meer de baas is. De economie, de maatschappij heeft het tegendeel nodig van dit soort grappen. De bij een onderneming betrokkenen moeten altijd relevant zeggenschap hebben in de onderneming.
Jason
Als die uilskuikens eens verder keken dan hun neus lang was en de propaganda, die zij op hun Economische Hoge Scholen in hun grijze cellen geperst wordt, eens goed zouden gaan argwanen, zou men al snel ontdekken dat geld uit lucht geschapen rente vraagt welk geld (nog) niet bestaat. Daardoor moet er gegroeid worden, of je dat nu leuk vindt of niet. Of je dat nu kunt of niet. Ergo, problemen rond schulden die niet afgelost kunnen worden door minder groei, veroorzaken economische en financiele crisisen. Niet andersom...
Kan het simpeler?
Nee, in plaats daarvan rukken we een zootje Swaps uit de kast, waarvan de virtuele waarde de BNP's van alle landen bijelkaar ver overschrijden. Een dominosteentje om en "poef", daar gaat het uit lucht bestaande kasteel.
-
Rentevrij geld gebaseerd op land, goud of wat dan ook, zolang het maar niet papier is of digitale BS en gooi de wisselaars de tempel uit. Problem solved.
Nelis Lau
Jasonbps
Het soort aanbod van arbeid, flexibel of niet, verandert de conjunctuur en de vraag naar arbeid niet.
Wouter Koolmees weet of snapt dat kennelijk niet en snapt ook niet dat de gewone man dat wel snapt.
Molenaer
Ik schat zo in dat Wouter Koolmees ook een groot fan is van export.
Emmef
Molenaergast
Het probleem van economie is dat het over geld gaat. Als gevolg is de economie vaak de hoer van iedereen met een meninkje. In realiteit is 99% van de economen het eens over hoe 98% van de economie werkt. De overheid gaat (helaas, maar het kan niet anders) over belasten en herverdelen: hier ontstaat een van de grootste problemen: het opent een oneindige discussie over hoe er herverdeeld moet worden. Een massaverkrachting van de economie is het gevolg.
Economen kunnen net als de meeste wetenschappers goed verklaren wat er is gebeurd. Dat is nuttig; je leert ervan en kan je toolbox aanvullen: het oplossen van de huidige crisis is een voorbeeld. Afwachten blijft of de imbalances die voor de crisi zijn ontstaan niet te groot zijn voor de huidige oplissingen. Het is een illusie dat je een volgende crisis kan voorkomen
Economen weten over het algemeen dus redelijk goed wat de oplossing is voor een crisis.
Economen zijn de eersten om toe te geven dat ze niet kunnen voorspellen. Voorspellingen van economen met reputatie, economische bureaus, banken etc etc liggen altijd erg dicht bij elkaar.
Overigens zijn economen meestal prima in staat om op voorhand aan te geven dat een economische maatregel een recipe for disaster is: de euro is een voorbeeld. Dat het mis kon gaan en de mogelijke oorzaken: het is echt allemaal besproken onder economen in de jaren 90. De timing van de wal die het schip keert: die is meestal moeilijker aan te geven. En zo lang als het goed gaat kraait er toch geen haan, journalisten? Dat heeft de tijd voor de crisis toch geleerd? Feiten tellen, foresight niet
Maar er zijn een aantal zaken die economen niet goed in hun modellen hebben verwerkt: de omgaan met onzekerheid, gedrag van massa's met stemrecht (ambtenaren die hun baan willen behouden, huizenkopers, en ook bleek dat "de
klaas
gastgast
klaaswat te denken van een polariserend land: tweedeling in kansen, maar ook conflicts of interests tussen generaties. Demografie (bevolkingsopbouw) is erg belangrijk.
Volledig eens mbt grootte van de overheid. Die is meegegroeid op de krediet bubble, vergelijkbaar met de groei in de jaren 70 mbv aardgas. Dat gaat nog jaren duren voor de overheid ingekrompen is. Ipv focussen op verschuiven/verhogen van belastingen zou elke ambtenaar een permanente bezuinigingsplicht van 10% moeten krijgen. Wedden dat het lukt? Bij veel bedrijven ging het om veel hogere percentages cost cutting. Ons land is in een keer van een groot probleem verlost.
jsmid
http://www.z24.nl/ondernemen/tomas-sedlacek-economie-is-geen-wetenschap-maar-religie
Anton
Dat mainstream paradigma kan kortweg worden samengevat als: de markt heeft altijd gelijk. Zolang de overheid de markt maar haar gang laat gaan (banken en bedrijven zoveel mogelijk vrij spel geeft) en de werknemers niet zo onverstandig zijn om looneisen te stellen, komt alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht. Dit paradigma heeft, op de golven van het Thatcher- en Reagan vrije markt denken, alle andere economische stromingen gemarginaliseerd.
Één van die stromingen heeft naar mijn onbescheiden mening een sterk verhaal, en dat is de post-Keynesiaanse stroming. Het gedachtegoed van die stroming kan heel kort door de bocht als volgt worden samengevat:
- de economie is niet inherent stabiel en als vanzelf evenwicht zoekend (een kernveronderstelling van de mainstream), maar juist constant aan verandering onderhevig en inherent instabiel, zodat actieve sturing van overheid steeds is vereist;
- die sturing van de overheid omvat onder meer het creëren en bewaken van een gelijk speelveld, waarin de belangen van alle partijen (huishoudens, werknemers, werkgevers, financiers, etc.) op een redelijke en evenwichtige manier worden bewaakt, en de opbrengsten van het economische proces op een evenwichtige manier worden verdeeld.
Een centraal probleem van onze tijd is de snelle verschuiving van de welvaart van arm naar rijk, het bekende verhaal van de 99% en de 1% van Thomas Piketty. Piketty schrijft dat verschijnsel, vanuit zijn positie als mainstream econoom, toe aan het feit dat het rendement op kapitaal hoger zou zijn dan het tempo van economische groei. De werkelijke oorzaak is mijns inziens s
klaas
Antongast
Floesh
You control the debt, you control everything.
You find this upsetting yes?
But this is the very essence of the banking industry.
To makes us all whether we be nations or individuals slaves to debt.
C. Heit
Emmef
C. Heit