Economen voorspellen groei in eurozone

  Economen verwachten in de eurozone een groei van 0,2% in het tweede kwartaal van dit jaar. De cijfers uit Duitsland zijn bovendien hoopgevend, maar Nederland blijft achter.

  Een panel van 42 economen - gepeild door persbureau Bloomberg - verwachten dat de cijfers over de economische groei in de eurozone voor het eerst in 6 kwartalen weer positief is. Ze rekenen op een kleine 0,2% groei in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal. De Financial Times spreekt voorzichtig van 'het opkrabbelen van de eurozone uit de ergste recessie ooit'. Morgen worden de definitieve cijfers gepubliceerd. Het nieuws wordt gestut door positief nieuws bij de buren. Het Duitse Zentrum für Europäischen Wirtschafsforschung (ZEW) meldde vandaag dat de index voor de conjuntuur met 5,7 punten is gestegen tot 42. Ook in de rest van Europa zou de stemming de laatste maand aanmerkelijk zonniger zijn volgens het Duitse onderzoekscentrum.

   

  Nederland presteert het slechtst

  De cijfers voor Nederland zijn echter niet bijster positief. Vanochtend werd al bekend dat het kabinet niet 6 miljard, maar 8 miljard euro wil gaan bezuinigen. De werkloosheid is sinds 2008 ruim verdubbeld en tikte in juli van dit jaar de 675.000 aan. Ruim 8,5% van de beroepsbevolking is nu werkloos in Nederland. Vandaag bracht de Europese Centrale Bank haar cijfers uit over de industriële productie in Europa. De productie in Nederland daalde met 4,1%. Het is de hardste daling in de eurozone.   Vergelijk hieronder de productiecijfers van verschillende eurolanden. (zet op juni en scroll naar beneden voor NL)

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Robert Kosters

  Gevolgd door 149 leden

  Volg Robert Kosters
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren