
Economie is geen exacte wetenschap maar vooral een politiek bedrijf
Politici beroepen zich bij hun besluitvorming vaak op economische theorieën, alsof economie een exacte wetenschap is. Vooral de aanpak van de eurocrisis laat zien dat onder het mom van economische wetenschap puur politiek bedreven wordt.
Europa? Je blijft je verbazen. Neem de stelligheid waarmee economen menen te weten wat er moet gebeuren om uit de crisis te komen. Afgelopen week nog merkte ik dat tijdens een twitterdiscussie. Nou ja, een discussie kon je het niet echt noemen, het was meer éénrichtingverkeer in de trant van: 'ik heb gelijk en u snapt er de ballen van'.
Helaas zie je dat wel vaker 'onder economen'. Buitengewoon jammer, want zo komen we niet veel verder. Professor Engelen stelde ooit dat wetenschappers met een niet-economische achtergrond vaak een meer zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de analyse van en een oplossing voor de crisis dan de vaklui zelf, omdat die veel te diep in hun loopgraven zitten. Ik denk dat Engelen daar wel een punt heeft. In elk geval deel ik zijn opvatting dat een ingewikkelde problematiek als de (euro) crisis effectiever kan worden aangepakt vanuit een multiwetenschappelijk denkraam en dat de problematiek niet louter vanuit een economisch perspectief benaderd moet worden.
Economie en politiek, twee zijden van één munt
Economie en politiek zijn twee zijden van één munt en de keuze voor een bepaalde economische 'school' of stroming hangt sterk af van je politieke voorkeur. Dat betoog ik in deze column. De wijze waarop de eurocrisis de afgelopen vijf jaar gemanaged werd, is hiervan het spreekwoordelijke schoolvoorbeeld. Zelf geloof ik niet zo in economische stromingen, daarvoor heeft de werkelijkheid teveel elkaar beïnvloedende facetten. Ik denk dat je veel meer moet kijken naar de context, de (internationale) complexiteit en de waarschijnlijkheid van te verwachten gebeurtenissen. Dat betekent dat je soms kiest voor wat men een 'Keynesiaanse' oplossing noemt - op een ander moment is een niet-Keynesiaanse benadering meer geschikt om de problemen aan te pakken. Ik wil maar zeggen: ik heb het niet zo op een eendimensionale aanpak van de economische werkelijkheid. En ofschoon de nauwkeurigheid van voorspellingen aan de hand van econometrische of speltheoretische modellen vaak schromelijk worden overschat en dus in feite worden misbruikt, kunnen ze wel degelijk een nuttige rol vervullen in ons begrip van de vele maatschappelijke factoren die op elkaar inwerken.Economie gaat over menselijk gedrag en dat is grotendeels onvoorspelbaarMaar of je nu aanhanger bent van (neo) Keynesiaanse economie, de Chicago School of Hayek; economie gaat over menselijk gedrag en dat is in hoge mate vooraf onvoorspelbaar en ook afhankelijk van onverwachte toekomstige gebeurtenissen. Sterker, politici pogen juist, vaak met behulp van gelijkgeschakelde media, ons gedrag te beïnvloeden. Vooral politici ter linkerzijde van het politieke spectrum hebben er een handje van te denken dat de samenleving 'maakbaar' is, dat wil zeggen dat zij hun politieke opvattingen algemeen geldend voor iedereen verklaren. In mijn ogen een ernstige en kostbare misrekening.
Wetmatigheden
Natuurlijk, er zijn economische wetmatigheden die onder vrijwel alle omstandigheden dezelfde en tevens meetbare en controleerbare uitkomsten opleveren. Er zijn vergelijkingen die de complexe economische werkelijkheid adequaat vereenvoudigen. Maar zelfs bij dergelijke vergelijkingen spelen interpretatie en politieke voorkeur een rol. Zelfs de simpele Keynesiaanse algebraïsche vergelijking Y = C + I + G + (X - M) leidt niet zelden tot heftige meningsverschillen onder economen. Simpel gezegd is Y het Nationaal Inkomen (BBP), C de (binnenlandse) consumptie, I de (binnenlandse) investeringen van de private sector, G de publieke (overheids) investeringen, X de export naar het buitenland en M de import uit het buitenland. Zie hier een eenvoudige onderbouwing van de simpele multiplier van Keynes. De discussies tussen Keynesianen en bijvoorbeeld Hayekianen gaan dan bijvoorbeeld over de waarden 'C' en 'I', waarbij economen van de Hayek school stellen dat C en I niet homogeen zijn en dat uitgestelde consumptie (lees: sparen) vooral tot doel heeft om straks méér te consumeren. Het is maar een voorbeeld. Gelukkig zijn de meeste economen er intussen wel van overtuigd dat de huidige crisis vooral een crisis is aan de vraagzijde. En wel tweezijdig, zoals ik hier heb betoogd.Open, objectieve eurocrisis discussie schier onmogelijk
Toch blijft het lastig om een volkomen open, objectieve discussie te voeren onder economen over wat er moet gebeuren om uit de crisis te geraken. Het blijkt, dat velen het heel moeilijk vinden om eenmaal ingenomen standpunten te verlaten of te nuanceren. Dit gebrek is overigens niet enkel voorbehouden aan economen. Men hoeft maar te denken aan de klimaatdiscussie of het 'debat' over de zegeningen van de multiculturele samenleving of de rol van de financiële sector in onze samenleving - waarbij 'beter toezicht' het ei van Columbus zou zijn -, om vast te stellen dat politieke stokpaardjes het doorgaans winnen van het gezonde verstand. Spijtig. We kunnen wel wat meer gezond verstand gebruiken bij de aanpak van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Maar wat je vaak ziet is dat mensen, en dan vooral politici, nauwelijks van een eerder ingenomen standpunt durven afwijken. Waarschijnlijk uit angst voor gezichts- en stemmenverlies. Daar is niets wetenschappelijks aan, het is helaas vaak wel de realiteit.One size fits none
Neem nu de eurocrisis. De Duitse austerity-aanpak staat haaks op de opvattingen van de zuidelijke landen en Frankrijk, die juist pleiten voor hogere overheidsuitgaven en het loslaten van het Stabiliteits- en Groei Pact, dat nota bene werd opgesteld als voorwaarde voor de invoering van de euro. Terwijl het daadwerkelijke beleid dat gevoerd wordt het slechtste van twee werelden is. Enerzijds leiden de eenheidseuro (dus de afwezigheid van wisselkoersaanpassingen en rentedifferentiatie binnen de eurozone) en de austeritymaatregelen tot een pijnlijk en zeer langdurig proces van interne devaluatie in de zuidelijke landen met massale, en blijvende, werkloosheid tot gevolg; anderzijds voert de ECB een monetair beleid dat ongunstig uitpakt voor de noordelijke economieën, de spaarders en pensioenbeleggers. One size fits none. Maar een rationeel debat erover is schier onmogelijk.Kritiek op de heilig verklaarde eenheidsmunt is taboeDe euro, en daarmee indirect de constructie van de eurozone, wordt heilig verklaard. Punt. Dat is jammer, omdat zo de belangrijkste oorzaak van de crisis in de eurozone niet adequaat geadresseerd kan worden: het gebrek aan monetaire flexibiliteit. Als men om politieke redenen, of vanwege politiek opportunisme, niet bereid is om de eurozone als misfit-constructie ter discussie te stellen, dan heeft een serieus debat erover ook geen enkele zin. Hetzelfde geldt voor de mores in de financiële wereld, maar dat terzijde. Het zou voor elk weldenkend mens zonneklaar moeten zijn, dat wil je de euro als gemeenschappelijke munt redden, er een oplossing moet komen voor de afwezigheid van monetaire flexibiliteit en de situatie van één rente voor iedereen. Bovendien zou het zonneklaar moeten zijn, dat je helemaal geen volledig geïntegreerde politieke unie nodig hebt om de gezamenlijke voordelen van een Interne Europese Markt te kunnen benutten. Sterker, het zou voor elk weldenkend mens zonneklaar moeten zijn, dat een geforceerde integratie met de daarbij behorende afgedwongen solidariteit - denk aan de eerste wet van de eurodynamica: geld stroomt altijd van rijk (noord) naar arm (zuid) - nooit kan werken op lange termijn. Het is gewoonweg onnatuurlijk, dat wil zeggen: tegen de menselijke aard, om een samenlevingsmodel te creëren dat ervoor zorgt dat het éne land permanent betaalt voor het andere. Dat kan binnen één land werken (echter zie de toenemende onvrede bij die paar deelstaten die in Duitsland het geld verdienen), maar zeker niet bij een lappendeken aan natiestaten met elk een eigen taal en cultuur. De eenheidsideologen van de Europese Unie gaan veel te gemakkelijk voorbij aan de bestaande diversiviteit tussen de verschillende Europese landen en vergeten daarbij ook, dat juist die verscheidenheid de kracht vormt van ons continent.
Eenvormigheidsstreven EU bedreigt democratie
Om deze redenen geloof ik niet in het eenvormigheidsstreven van de Europese bestuurselite. Als politiek de economie gaat overheersen en economische onevenwichtigheden in stand houdt c.q. verergert, dan dient die politiek plaats te maken voor een andere die wèl de belangen van de volken van Europa dient. En daar komen we op een ander heikel punt: hoe groter de supranationale instituties worden, des te meer gaat dat ten koste van de democratie.Grote, megalomane constructies gaan ten koste van de democratieDit is een andere reden waarom een Europees conglomeraat zoals dat nu geforceerd doorgedrukt (b)lijkt te worden, geen goed idee is. En anderzijds zorgt de eenheidsmunt in de huidige constructie voor groeivertraging en krimpbevordering. Natuurlijk, ik ben niet blind voor de wereldwijde schuldenberg en erken volmondig dat het gevoerde monetaire beleid buiten de eurozone óók tot een onverantwoorde hoeveelheid schulden heeft geleid. We hebben te maken met een wereldwijde matige economische groei, maar de eurozone springt er in negatieve zin bovenuit, zelfs binnen Europa. Kijk maar eens naar het verschil in economische groei bij niet-eurolanden als Groot-Brittannië of Zwitserland, in vergelijking met de meeste landen in de eurozone. Dat verschil in performance tussen niet-eurolanden en eurolanden houdt een rechtstreeks verband met de one size fits all constructie van het eurogebied, waardoor monetaire devaluatie/revaluatie niet langer mogelijk is. Er zijn economen die pleiten voor het loslaten van de begrotingscriteria en het plegen van investeringen in infra-structuur, maar met het maken van meer schulden los je de schuldenberg niet op. Maar dat is een onderwerp voor een aparte column. En tot slot, zoals gezegd, een ander fundamenteel bezwaar tegen deze almaar uitdijende Unie is, dat dit project de democratie uitholt. Elk weldenkend mens zou in zo'n geval pleiten voor een koerswijziging. Zo niet de huidige generatie politici, die het Europese beleid bepalen. Zij zullen hun kip met de gouden eieren niet vrijwillig slachten. Dat is niet alleen kortzichtig, maar tevens uiterst onverstandig. Niet alleen voor ons, maar ook tegenover de volken van Zuid-Europa, waar meer dan een kwart van de bevolking zonder werk zit. Klik hier om mij te volgen op twitter Klik hier voor een overzicht van mijn stukken op FTM
30 Bijdragen
bps
Economie is een natuurwetenschap van regelmaat die politiek en bancair in de war wordt gestuurd.
De gevolgen daarvan zijn voorspelbaar.
Gaat het weer een beetje, Jean ? Na deze shocking revelations ?
Jean
bpsbps
Jeanbps
JeanDat komt omdat je gelijk hebt met “economie is vooral een politiek bedrijf” voor wat betreft de manipulatie van economie. Op vaste gronden is te stellen dat je er naast zit voor wat economie in wezen is, een notie dat in de mainstream economie ontbreekt.
Dat ontbreken maakt de economische wetenschap onvolledig en een niemandsland waar iedereen met een geloof, theorie, model of voorspelling gebied kan innemen, overeenkomstig als het religies betreft.
Economie is in wezen als een borrelende pruttelpot, gestookt met wil, initiatief, arbeid en energie: kortom creatie van kapitaal(-sgoederen), circulatie, spreiding en verbruik.
Geld hoort die reële kringloop (omloop) ca. 1:1 te dekken en v.v.
Markteconomie is van oorsprong een regelmatig fysisch proces met een natuurlijk en biologisch ritme. Politieke vervormingen (-ismen) modelleren dat i.p.v. het begeleiden.
Het vuurtje opstoken met teveel geld is maar tijdelijk zolang het duurt, of overkookt.
Het vervormen en opstoken leidt tot zulke rare ontwrichte toestanden die economen wel kunnen verklaren, maar niet geheel begrijpen en voorspellen in hun modellen.
Watching the Wheels
bpsbps
Watching the WheelsDaarnaast valt op dat de scheefgroei en ontwrichting in vrijwel alle grafieken en verslagen begint na disproportionele geldschepping (1913-1929 en 1971- 2008) 1913: oprichting Fed, 1971: overstap naar wildgroei van fiatgeld.
De scheefgroei veroorzaakt een grote arme kwetsbare en kansloze onderklasse en een heel kleine rijke bovenklasse die het geld buiten omloop vasthoudt.
De docu over econoom David Kahneman van zo 23-11 jl. kan ik nergens terug vinden. Heb jij een link?
Watching the Wheels
bpsIn toevoeging op dat 'buiten omloop' houden van geld ... ook gewone mensen moeten steeds meer geld op spaarrekeningen houden om tegenslagen te kunnen overleven.
De economie draaide op teveel (in veel te korte tijd) geleend geld.
Arbeidsintensieve banen zijn voorgoed verloren gegaan en waar ze nog bestaan worden lonen verlaagd in competitie met Azië en robots.
Juist nu drempels opwerpen om (hoger) onderwijs te volgen is inderdaad onverstandig. We moeten investeren. Wel moet dat slimmer. Ik zou bepaalde studies gewoon gratis maken, om zo wat te sturen richting een hoger toekomstig BBP. Even goed nadenken waar behoefte aan bestaat de komende decennia en daar drempels wegnemen ipv. plaatsen.
Verder zou the Matheo solution een oplossing kunnen zijn voor het redden van de euro, maar mét of zonder oplossing voor de euro lijken er nog veel grotere problemen opgelost te moeten worden. De onderkant van de samenleving heeft bijna geen mogelijkheden om de basiskosten op langere termijn te blijven financieren. Reden om ze een beetje te beschermen en de problematiek niet teveel te vergroten, anders gaat het op enig moment heel erg mis. De balans is zoek en die herstellen is lastiger dan hem laten ontsporen.
bps
Watching the WheelsDe onderklasse verkleint als de middenklasse vergroot.
Dus zou de middenklasse meer ruimte en vrijheid moeten hebben.
Maar die verkleint en staat onder druk momenteel. Niet zo slim, lijkt me.
Watching the Wheels
bpsNiet alleen de onderklasse verkleint bij een grotere middenklasse, de bovenklasse moet ook inleveren. Als ze gewoon belasting zouden betalen (52%) en er niet teveel aftrekposten worden gefaciliteerd dan is er niks aan de hand als mensen veel verdienen. Die aftrekposten moeten ze gewoon afbouwen en 50% belasting zou genoeg zijn (voelt ook eerlijker, ieder de helft).
Nog even over je vraag elders gesteld over die aardgasbaten. Er is een oud-wethouder van de VVD in Almere (dan begin ik al te twijfelen en me meteen af te vragen waarom juist die man op die plek, Jorritsma HSL, enorme schulden grondposities Almere, allerlei bouwprojecten met grote kosten voor de bevolking) die het allemaal uitgezocht heeft.
De afgelopen 15 jaar is blijkbaar 26 miljard naar FES gegaan, om de VVD/CDA top sectoren Bouwend Nederland en Greenport te helpen. In mijn omgeving werden kassen uitgekocht, nieuwe kassen gebouwd en dan moet er ter compensatie van die enorme verglazing water aangelegd worden dat het label "natuur" krijgt ondanks al het (vaak zelfs illegale) gif dat de kassen nog altijd in het oppervlaktewater lozen (en dat noemen ze 'natuurontwikkeling'). Al die gemeenten waar dit speelt hebben grote schulden per inwoner. Goed besteed dus (#not).
http://www.rekenkamer.nl/Publicaties/Video/Besteding_aardgasbaten
bps
Watching the WheelsDat geld moet meer terugvloeien en spreiden door verdienen, en circuleren als spaargeld met rente op de bank rendabel wordt en circuleert.
Over de menselijke psyche, die wil alleen maar vooruit of ten minste behouden, i.i.g. niet achteruit of verliezen. Dieren willen dat ook niet.
Het is heel elementair en heel voorspelbaar.
Anton
beweegt.
Al deze stromingen veronderstellen dat crises als die waar we nu inzitten veroorzaakt worden door negatieve impulsen van buiten het economische systeem (externe schokken), waarna dat systeem als vanzelf weer naar een situatie van evenwicht beweegt. Het zal je niet verbazen dat theorieën die hiervan uitgaan niet erg goed zijn in het voorspellen van crises.
Tegenover deze mainstream economen staat een aantal andere stromingen dat in de afgelopen decennia door de aanhangers van het vrije markt denken is gemarginaliseerd, en waarvan naar mijn smaak vooral de post-Keynesiaanse stroming (niet te verwarren met de nieuw-Keynesiaanse stroming, die tot de mainstream behoort) van belang is. Deze stroming bouwt voort op het werk van Keynes, die van mening was dat zaken als recessies juist
veroorzaakt worden door processen in het economische systeem zelf, noem het maar interne schokken.
Een post-Keynesiaanse econoom die na 2008 de nodige aandacht heeft gekregen, onder meer door een veel geciteerd artikel van de Nederlandse econoom Dirk Bezemer, is de Engelse econoom Wynne Godley. Wynne Godley voorspelde niet alleen de kredietcrisis, maar ook de Eurocrisis. En dat deed hij op basis van de door hem ontwikkelde sectorale balans vergelijking en post-Keynesiaanse stock-flow consistente benadering.
Die laatste benadering onderscheidt zich op een aantal cruciale punten van de standaard mainstream benadering. Zo beziet ze de economie als een dynamisch, continu in de tijd veranderend systeem, onderkent ze de invloed van gelds
Jean
AntonMolenaer
AntonHet beste zou zijn om op allerlei gebieden, ook in de economie, te streven naar 'evidence based' beleid, in plaats van te werken met ramingen.
Het lastige daaraan is dat men dan niet meer wegkomt met politieke of economische prietpraat.
Anton
Molenaerbps
AntonBalansen, ook een sectorale, en stromen zijn fysische verschijnselen en mechanismen met fysische eigenschappen en onderhevig aan evenwichtswerking.
Dat kan inderdaad hinderlijk zijn, want niet maakbaar, maar slechts manipuleerbaar, zo lang het duurt. Daarna gaat economie weer z´n eigen weg o.i.v. evenwichtswerking.
Anton
bpshttp://www.anecpa.nl/mmt-2/mmt-iv-de-sectorale-balans-vergelijking.html
bps
AntonWaarom is er dan een onvermijdelijke balanswerking?
Anton
bpsbps
AntonEconomie die zonder begeleiding (een menselijke manipulatie) z´n eigen weg gaat, is onmenselijk en meedogenloos als de natuur. Dat laissez-faire is een soort natuurlijk kapitalisme, dat in cultuur leidt tot het recht van de sterkste grootkapitalisten over een grote arme, kwetsbare en kansloze onderklasse, zonder een middenklasse.
Daar ben ik, jij, Jean e.v.a. op sociale, economische en duurzame gronden op tegen. Een verzorgde markteconomie heeft wel een ruime middenklasse.
De politieke begeleiding (manipulatie) van markteconomie zou de richting van de middenweg moeten zijn tussen:
- een meedogenloos maximaal kapitalisme met een kleine superrijke bovenklasse en een grote arme schuldenrijke, bezitloze, kwetsbare onderklasse
en
- een economisch inert en dodelijk socialisme, ook met een kleine superrijke bestuurlijke bovenklasse en een grote arme schuldenrijke en bezitloze onderklasse.
De Laffer-curve impliceert dat ook. http://nl.wikipedia.org/wiki/Laffercurve
Het is juist die middenklasse die voor welvaart, -spreiding, werkgelegenheid, circulatie, consumptie en meegroeiende belastinginkomsten zorgt,
en ieder het zijne.
Het is juist een welvarende middenklasse die de de onderklasse verkleint en de overbevolkingsgroei ervan, afremt. https://biflatie.nl/artikelen/verdieping/overbevolking-er-zijn-te-veel-mensen/
Het is juist die middenklasse die gemiddeld en mediaan rond het evenwicht in het midden verkeert (verkeren = omlopen, in omgang) met ieder het zijne.
De economie die er is, is het gevolg is van de handelingen van al haar deelnemers samen: van onderklasse, middenklasse en bovenklasse.
Daarin heb je helemaal gelijk. Want zo en daarom gebeurt het.
De middenklasse hoort statistisch en normaal ook altijd het grootst te zijn, omtrent de normaal.
De richting die we nu opgaan heeft een grote lichte onderklasse en een kleine zware bovenklasse, zonder een evenwichtige middenklasse en circulatie.
Dat raakt uit balans; in crisis ! h
Kruz
Dan kan de wereldeconomie of de financiele sector zo lang als ze willen het balletje vooruit trappen. Maar de schuldposities en onzin contructies worden alleen maar groter en daarmee de val ook. Je ziet dit ook veel in bedrijven gebeuren want ze moeten de targets halen.
Binnen twee decennia heb je kans dat onze beschaving ook weg is. En over 100 jaar zullen mensen het over de die rare mensen hebben die zich onder de juk van kapitalisme lieten nemen en daar niets tegen deden. Net zoals wij de duitsers er nu nog graag aan herinneren. Kapitalisme is niet anders dan het spel monopolie en is ook eindig. Het heeft geen zin als er maar een paar winnaars zijn.
History repeats itself en wij zijn te stom om het te in zien. We zitten nu in de tijdperk van decadentie en corruptie en geschiedenis wijst uit dat dit nooit in stand te houden is. Zie de romeinen, egyptenaren, maya's, inca's, grieken enz. De mens kan alleen korte termijn winst zien en zal die nooit laten liggen ongeacht of het op lange termijn een drama wordt. Kunnen we gewoon niet inzien, daarom eten, drinken en roken we zaken die slecht voor ons zijn. Tevens kunnen we onszelf nooit berechten want als jezelf vr
Xaverius
Kruzhttps://www.youtube.com/watch?v=qOP2V_np2c0
Watching the Wheels
XaveriusWatching the Wheels
Watching the WheelsDoordat mensen geen vast werk meer hebben, moeten ze meer achter de hand houden. Doordat ze te hoge hypotheken hebben en beseffen dat ze in problemen komen als de rente ooit oploopt, moeten ze sparen. Feitelijk hebben we de afgelopen 20 jaar of langer een voorsprong genomen of een rustige BBP groei via meer geleend geld dan de jaren ervoor. Alles is geoptimaliseerd en al gemaximaliseerd, waardoor het vrijwel onmogelijk over de volle breedte (in alle lagen van de bevolking kan groeien). De enkelingen die nog wel zouden kunnen uitgeven beginnen er niet aan. Het voelt niet goed om met geld te smijten als iedereen rustig aan moet doen, net zoals veel kuddedieren juist veel uitgeven en lenen als iedereen het doet. Het is te hard gegroeid, de risico's richting toekomst zijn te groot. Zeker binnen 1 euro-zone, maar ook zonder. UK groeit ook vooral door schuldtoename huizenbubbel, verre van duurzaam/blijvend lijkt dat. Inspirerend verhaal van Econoom Robert Reich bij 2Doc als je er even tijd voor kunt nemen. We leven in een wereld die bijna niemand op deze manier prettig vindt.
Watching the Wheels
Watching the Wheelshttp://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/nl-versus-vs-hypotheken.gif
http://daskapital.nl/images/fotos/EconomistHousingGroot.png
gast
Watching the Wheelsgast
Watching the Wheelsbps
Er zijn monetaire economen, maar (centrale) bankiers leiden in monetaire zaken.
Er zijn macro economen, maar politiek en bureaucratie leiden in macro economie.
Er zijn micro economen, maar consumenten leiden in micro economie en markten.
Er zijn bedrijfseconomen, maar producenten leiden in bedrijven.
Er zijn critici, maar zonder invloed op de massieve richting van banken, politiek en bureaucratie.
Er zijn echt zware invloeden (druk) nodig om die logge lamme bureaucratische EU-trein bij te sturen.
Er is te weinig invloed (druk) zonder grote rampen, risico of oorlog of andere dwingende redenen.
Leidende politici en bankiers zijn weinig gevoelig voor druk; prikkel en verlies van inkomen en bezit.
Hoeveel economen hebben al niet vergeefs kritisch gewaarschuwd sinds 1975 (Opticagroep)?
Leidende bankiers en politiek nemen hun eigen richting en gebied in economisch niemandsland.
De massa van consumenten en producenten volgt collectief, want alternatief of chaos is onzekerder.
Het is geen onbekend, en instinctief primair natuurlijk groepsgedrag: wijken voor druk, vluchten.
De weg van de minste weerstand. Dat is van de natuurkunde en van de natuurwetenschappen.
Indianen op jacht, konden door het uitoefenen van druk hele kuddes bizons een ravijn in storten.
De weg van de minste weerstand. Want vooruit over de klif was geen druk en achter de kudde wel.
Alleen individuele dieren die het gevaar vooruit zagen en wendden, ontkwamen aan die dood.
Dat waren niet de groepsleidende dieren voorop, maar enkele kritische en vooruitziende dieren.
Het spijt mij, Jean.
Maar een goed en vooruitziend verstand, geeft met een boek, column of commentaar te weinig druk.
De waarheid geeft wel de dwingende druk. Ik hoop niet op de waarheid van de wal of van het ravijn.
Dan liever de kritiek, de kennis
Владимир Йосифов
Molenaer
Guest