
Afgelopen week kwam adviesbureau McKinsey met een rapport over nieuwe sociale ongelijkheid. Ewald Engelen bespeurt intellectuele kwaadwillendheid in een onoverzichtelijke wereld waar McKinsey rapporten schrijft die zo uit de koker van de SP hadden kunnen komen.
De cognitieve dissonantie tussen volk en elite is angstaanjagend groot geworden. Terwijl er in Brussel en Den Haag economisch herstel wordt gekraaid, komt uit de ommelanden niets dan gejammer en gemor. De voor de hand liggende verklaring is uiteraard dat het herstel niet bij alle bevolkingsgroepen gelijk is neergeslagen: het herstel is een golfje dat niet alle boten optilt. Oftewel, wat er op geaggregeerd niveau (Bruto Binnenlands Product, BBP) behoorlijk uitziet, zou bij nadere beschouwing weleens aan grote delen van het electoraat voorbij kunnen zijn gegaan.
Twee weken geleden liet de huisintellectueel van de Bank of England, Andy Haldane, dat voor het Verenigd Koninkrijk zien. De — veel betere — economische prestaties van het Verenigd Koninkrijk sinds de crisis zijn vooral terechtgekomen bij ouderen, hoger opgeleiden, huiseigenaren en de bewoners van Londen en het Zuidoosten van Engeland. De rest — van jongeren tot periferen, van huurders tot lager opgeleiden — heeft niet of nauwelijks geprofiteerd van het herstel. Sterker, velen van hen hebben een krap decennium later nog altijd lagere inkomens dan zij voor de crisis hadden. Haldane liet er geen twijfel over bestaan dat dit selectieve herstel mede had bijgedragen aan de onverwachte Brexit. Sociaaleconomische onzekerheid is nu eenmaal een vruchtbare voedingsbodem voor populisme.
Armer dan hun ouders
Afgelopen week deed McKinsey daar in de vorm van een dik rapport over nieuwe sociale ongelijkheden een schep boven op. Onder de titel Poorer than their parents ('Armer dan hun ouders'), presenteerde het adviesbureau een gedetailleerde vergelijking van de groeiprestaties van 22 ontwikkelde economieën over de periode 1993-2005 met de periode 2005-2014. De conclusies zijn onthutsend. Volgens McKinsey heeft rond de 65 tot 70 procent van de huishoudens tussen 2005 en 2014 het reële inkomen zien stagneren of zelfs dalen, vergeleken met minder dan 2 procent in de periode 1993-2005. We hebben het dan al snel over 540 tot 580 miljoen burgers die bijna tien jaar na de crisis nog altijd minder verdienen dan ervoor.
Bij ongewijzigd beleid voorziet McKinsey een tweede verloren decennium voor 70 tot 80 procent van de huishoudens
En ook al zien de cijfers er na belasting en overdrachten (subsidies en heffingskortingen) beter uit — slechts 20 tot 25 procent van de huishoudens is er dan op achteruit gegaan — McKinsey laat er geen twijfel over bestaan dat het alle hens aan dek is. Bij ongewijzigd beleid voorziet het adviesbureau een tweede verloren decennium voor 70 tot 80 procent van de huishoudens — met alle politieke gevolgen van dien.
Verplicht leesvoer
Interessant is dat de studie ook gedetailleerd naar Nederland kijkt. Het is verplicht leesvoer voor de verzamelde oppositie die tijdens de aanstaande verkiezingen iedere munitie kan gebruiken om de vrolijke herstelboodschap van premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher onschadelijk te maken. Net als Haldane voor het Verenigd Koninkrijk, produceert McKinsey voor Nederland een veel preciezer beeld van de winnaars en verliezers van de crisis.Terwijl de 20 procent armsten hun marktinkomens met 8 procent hebben zien stijgen, tegen 2 procent stijging voor de 20 procent rijksten, heeft iedereen daartussenin — 'de hardwerkende Nederlander' van Rutte — zijn inkomen met tussen de 2 tot 15 (!) procent zien dalen.
Maar liefst 70 procent van de Nederlandse huishoudens is er sinds 2005 op achteruit gegaan
In termen van besteedbaar inkomen, dus na belasting en overdrachten, is het beeld minder somber, maar nog steeds gaat iedereen — de 20 procent rijksten uitgezonderd (!) — erop achteruit, inclusief de 20 procent armsten – met dank aan de regressieve BTW-verhogingen onder Rutte 1 en 2. Vandaar dat in Nederland, na Italië, het verschil tussen het aandeel van de huishoudens die hun marktinkomen hebben zien krimpen, en dat van de huishoudens die hun besteedbaar inkomen hebben zien krimpen, van alle onderzochte landen het kleinst is. Zowel in termen van marktinkomen als in termen van besteedbaar inkomen is maar liefst 70 procent van de Nederlandse huishoudens er sinds 2005 op achteruit gegaan.
Beroerd crisismanagement
McKinsey wijt dit vooral aan de Grote Financiële Crisis, de eurocrisis en het daaropvolgende trage herstel, met name in de eurozone. Beroerd crisismanagement — onnodig ruwe bezuinigingen en kortzichtige lastenverzwaringen, 21 miljard euro sinds 2010 — heeft de sociaaleconomische positie van Nederlandse huishoudens nodeloos geschaad. Let wel, dit zijn mijn conclusies — McKinsey spreekt over de 'Grote Recessie', alsof het een weerkundig fenomeen was: niemand heeft het veroorzaakt, niemand is verantwoordelijk en dus treft niemand blaam.
Het rapport kijkt dan ook uitvoeriger naar mogelijk andere oorzaken, zoals ontwikkelingen op de arbeidsmarkt (organisatiegraad, flexibilisering), demografische factoren (ontgroening, vergrijzing), macro-economische condities (groei, krimp), ontwikkelingen op de kapitaalmarkten (pensioenen en huizen) en beleidswijzigingen op het gebied van belastingen en overdrachten.
In Nederland zijn de macro-economische gevolgen van de crisis op het marktinkomen veruit het grootste geweest
Over Nederland maakt het adviesbureau twee interessante observaties. Ten eerste dat in Nederland de macro-economische gevolgen van de crisis op het marktinkomen veruit het grootste zijn geweest van alle onderzochte landen. Leverde tussen 1993 en 2005 economische groei nog een bijdrage van 29 procentpunt aan de stijging van het gemiddelde marktinkomen, tussen 2005 en 2014 was dat een schamele 6 procentpunt.
Het tekent de doorgeschoten flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt en de dominantie van het aandeelhoudersdenken in Nederlandse bestuurskamers. Dankzij de groeiende schil van werknemers met afwijkende arbeidscontracten (oproep- en uitzendkrachten, flexwerkers en zzp-ers) hebben werkgevers dalende winsten door tegenvallende groei moeiteloos op Nederlandse huishoudens kunnen afwentelen zonder zelf aan winst, dividenden en bonussen te hebben hoeven inboeten.
Ten tweede dat geen van de onderzochte landen zulke meegaande vakbonden heeft als Nederland — of het moeten uitgesproken anti-vakbondslanden als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn. Loonmatiging drukte ook in de vergelijkingsperiode (1993-2005) de groei van het marktinkomen met maar liefst 12 procentpunt; tussen 2005 en 2014, toen Nederland zuchtte onder een onderbestedingscrisis die werd veroorzaakt door private schuldafbouw (dankzij een gespatte huizenzeepbel), was dat maar liefst 15 (!) procentpunt — met dank aan het Crisisakkoord van het voorjaar 2009, dat een gemiddelde looneis van 2,7 procent reduceerde tot 1,3 procent — ruim onder de inflatie — en het Mondriaanakkoord uit 2013, dat onderhandelaars nog eens fijntjes opriep om,gezien het precaire herstel, toch vooral terughoudend te zijn met looneisen.
Verzwakte onderhandelingsmacht
Ik heb het hier uiteraard over de arbeidsinkomensquote (AIQ), die, volgens een recente herziening door De Nederlandsche Bank, sinds begin jaren '80 geleidelijk is gedaald van bijna 90 procent van de toegevoegde waarde toen naar 73/74 procent nu. Alleen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten heeft zich iets vergelijkbaars voorgedaan. Maar dat zijn economieën waar sinds respectievelijk de Thatcher- en Reagan-revoluties van de late jaren '70 vakbondsrechten systematisch zijn afgebroken. Bovendien is het effect van uitgeholde onderhandelsmacht op het gemiddelde marktinkomen daar volgens McKinsey minder geprononceerd dan in Nederland. Tegen de -15 procentpunt die Nederland boekt, staan -8 voor het Verenigd Koninkrijk en -7 voor de Verenigde Staten.
Voor de managementconsultant was dit aanleiding om in een aantal pagina's uit te wijden over de mogelijke oorzaken. En dan gebeurt er iets opmerkelijks. De verklaring die namelijk wordt gegeven voor de dalende AIQ is dat technologische innovatie de prijs voor hooggeschoolde arbeid heeft verhoogd, en die voor laaggeschoolde arbeid heeft verlaagd. Plat gezegd: in kenniseconomieën staat er nu eenmaal een premie op een universitaire graad, terwijl laaggeschoolde arbeid wordt weggeautomatiseerd. Skill-biased technological change luidt het in de literatuur.
De inkomensgroei zit niet bij beroepsgroepen met technologische expertise, maar bij werknemers die over financiële, boekhoudkundige en juridische expertise beschikken
In de economie ligt deze ooit breed geaccepteerde hypothese echter steeds meer onder vuur. Ten eerste omdat het lastig te begrijpen valt hoe een daling van het inkomen van laaggeschoolden bij een gelijktijdige stijging van het inkomen van hoogopgeleiden zou kunnen leiden tot een structureel lager aandeel voor de factor arbeid als geheel van de op jaarbasis geproduceerde toegevoegde waarde. Suggereert de hypothese niet veel eerder een herverdeling binnen het geaggregeerde aandeel dat naar de factor arbeid gaat tussen laag- en hoogopgeleiden?
Ten tweede is de hypothese lastig te rijmen met de empirische waarneming dat de beloningen van vrijwel alle werknemers — laag- en hoogopgeleid, hand- en hoofdarbeider — nu al twee decennia achterblijven bij de productiviteitsgroei. De inkomensgroei zit bovendien niet bij beroepsgroepen met technologische expertise, maar juist bij werknemers (managers) die over financiële, boekhoudkundige en juridische expertise beschikken. Dit suggereert dat er iets anders aan de hand is dan een herverdeling binnen de arbeidende klasse door automatisering.
De auteurs van het rapport beseffen dit tegelijk wel en niet. Op pagina 49 schrijven zij dat '[automatisering] een van de belangrijkste verklaringen' is en dus niet de enige. Maar zij geven tevens geen tegenargumenten waarom dat zo zou zijn. De empirische studies waarnaar de auteurs vervolgens in een voetnoot verwijzen, leren, aldus de begeleidende tekst, dat ook 'financialisering' — oftewel het toenemend belang van financiële en fiscale arbitrage als winstbron voor ondernemingen — een oorzaak zou kunnen zijn. Dit wordt in de hoofdtekst echter niet genoemd, laat staan verder onderzocht.
Manipulatie
Wat mij betreft riekt dit naar intellectuele kwaadwillendheid. De geciteerde literatuur — het jaarverslag van de Internationale Arbeids Organistie (ILO) van 2012/2013, dat zelf stoelt op econometrisch onderzoek van (onder andere) de Oostenrijkse econoom Engelbert Stockhammer — toont namelijk uitdrukkelijk aan dat het verklarende aandeel van technologische verandering bij de daling van de AIQ verwaarloosbaar is. Het aandeel van globalisering, flexibilisering van de arbeidsmarkt en financialisering is respectievelijk twee, drie en vijf keer zo groot. Ruim negentig procent van de daling van de aiq sinds 1980 wordt verklaard door andere factoren dan automatisering.
Waarom McKinsey deze factoren onder het tapijt veegt is niet moeilijk te raden. Terwijl technologische verandering is zoals het weer, en dus de eigen clientèle ontslaat van medeplichtigheid en McKinsey in staat stelt om de bal voor de zoveelste keer bij de overheid te leggen, die meer zou moeten investeren in kennis en vaardigheden, geldt het tegenovergestelde voor de andere drie verklaringen.
Het verklarende aandeel van globalisering, flexibilisering van de arbeidsmarkt en financialisering is veel groter
Globalisering is namelijk de uitkomst van een massieve lobby door het grootbedrijf, die van de Europese democratieën willens en wetens een parodie heeft gemaakt en de onderkant van Europese arbeidsmarkten vogelvrij heeft verklaard. Hetzelfde geldt voor de flexibilisering van de arbeidsmarkt: gezwicht voor de chantage van bedrijfsverplaatsingen rest overheden niets anders dan de arbeidskosten voor werkgevers steeds verder te verlagen.
Intussen is de bijdrage van financiële en fiscale arbitrage het spreekwoordelijke rokende pistool dat onmiskenbaar naar de dominante rol van multinationals wijst bij de constructie van een voor henzelf optimaal fiscaal speelveld. Waar het grootbedrijf niet of nauwelijks belasting betaalt voor het gebruik van een publieke infrastructuur waarvan het zwaar afhankelijk is, teneinde de eigen winsten, dividenden en bonussen te kunnen maximaliseren.
Door belastingontwijking is de Nederlandse overheid over 15 jaar een slordige 45 miljard euro aan belastinginkomsten misgelopen
In Nederland is tussen 2000 en 2015 de bijdrage van de vennootschapsbelasting aan de schatkist gedaald van pakweg 8 procent toen naar 5,6 procent nu. Dat komt niet door tariefverlagingen, maar uitsluitend door agressieve belastingplanning: het verschil tussen nominale en reële belastingtarieven is voor bedrijven alleen maar groter geworden. In gewoon Nederlands: het komt door belastingontwijking — mede mogelijk gemaakt door juristen en fiscalisten die hun opleiding te danken hebben aan dezelfde belastingbetaler die ze, in opdracht van hun grootzakelijke klanten, zo ingenieus een poot uitdraaien.
Ga maar na: op een begroting van pakweg 250 miljard euro is 8 procent al snel 20 miljard euro, en 5,6 procent 14 miljard euro. Ervan uitgaand dat de daling geleidelijk is gegaan, leert een simpele rekensom (de helft van het verschil tussen 300 miljard euro (15 x 8 procent van 250 miljard euro) en 210 miljard euro (15 x 5,6 procent van 250 miljard euro)) dat de Nederlandse overheid over 15 jaar een slordige 45 miljard euro aan belastinginkomsten is misgelopen. En dat is al gauw eenderde van de 135 miljard euro die de Nederlandse staat op tafel heeft moeten leggen om in 2008 (en 2013) de banken te redden
Parasitair grootbedrijf
Hoe zou de ontwikkeling van ons besteedbaar inkomen eruit hebben gezien als de overheid zich niet genoodzaakt had gezien het resulterende belastinggat te vullen met hogere inkomens- en consumptiebelastingen (BTW) voor huishoudens? De rekening voor wegen, kabels, leidingen, zorg, onderwijs, veiligheid moet wel worden betaald. Oftewel, het parasitisme van het grootbedrijf staat mede aan de wieg van de zorgelijke sociaaleconomische ontwikkelingen die McKinsey zo indringend schildert.
Dat het adviesbureau de rol van de eigen clientèle en, indirect, van de eigen adviezen in dit brisante rapport zo opzichtig wegretoucheert, verraadt dat McKinsey de 'organische intellectueel' van de factor kapitaal is. Zo overzichtelijk is de wereld gelukkig nog wel.
107 Bijdragen
Michiel WERKMAN 8
Geen wonder dat het vooral in de non-food detailhandel, ketens en zelfstandigen, en in de rest van het lokale mkb nog lang geen hosanna is. Hoe hard Mark ook lacht.
Robelia 8
Michiel WERKMANEngelen weggezet wordt als een Marxist.
Jan-Marten Spit 9
RobeliaUit welke opmerking zelf blijkt hoe diep de heersende politiek-economische ideologie zich heeft genesteld o.0
Gilles Wattel 1 3
De FNV is er nu achter dat dit in werknemerstaal betekent 'dat lonen en sociale voorzieningen zijn verslechterd, en verlaagd'.
Dat wisten we al, en het is ook expliciet EU beleid 'de arbeidskosten moeten omlaag'.
Schultz heeft het maar over één ding 'de economische macht van de EU'.
Zo ziet Gorbatschow de EU al heel lang 'het gaat alleen om economische macht'.
Wat dat ook is, economische macht, of zou bedoeld zijn 'soft power', de nieuwe oorlogvoering, zoals door sancties tegen Rusland.
Engelen liet hier eerder zien dat de het aandeel van de factor arbeid in het nationale inkomen is gedaald, dat is eigenlijk hetzelfde nog een keer zeggen.
De factor kapitaal krijgt dus meer, ik zag nog niemand opmerken dat het dan toch vreemd is dal Klaas Knot er vanuit gaat dat het rendement van de vermogens van de pensioenfondsen gaat dalen.
Jean Wanningen 6
Koopkracht afname door een zwakke munt en import van inflatie uit het buitenland moet je niet bestrijden met een relatief hoge stijging van de lonen, maar door de oorzaak aan te pakken. Door de 1-size-fits-none structuur van de euro gaat dat niet. De invoering van de euro heeft al veel koopkracht doen wegsmelten (zie: www.wisselverlies.nl), de handhaving ervan eveneens.
Binnen het beperkte beleidsmatige raamwerk van heden zou het beter zijn om de belastingen voor de inkomen tot pakweg anderhalf keer modaal te verlagen ipv de concurrentiepositie van het mkb verder uit te hollen door loonsverhogingen.
Fred Raaks 5
Jean WanningenMichiel WERKMAN 8
Jean WanningenMatthijs 11
Michiel WERKMANLydia Lembeck 12
Michiel WERKMANSorry, even frustratie ventileren...
Je hebt groot gelijk trouwens. Vooral voor de werkende armen en de mensen die van een uitkering of alleen een AOW, of een AOW met een klein pensioen moeten rondkomen.
MatthijsK 7
Jean WanningenWaar je vanuit gaat is dat een andere baas over de munt beter is, dat is precies hetzelfde. Als de ECB of de DNB het nou voor het zeggen heeft, als ze het mis hebben zitten ze niet op de blaren. Die blaren geven ze netjes door aan diegene die er niets mee te maken hadden. Naja, ze hebben gestemd dus ze moeten niet zeuren.
Als je naar de succesvollere landen kijkt, zie je dat ze allemaal drastisch in de overheid (overhead) hebben gesneden, wij hebben hem juist vergroot. Dat is de kern van het probleem! Geen monetaire prietpraat, het is gewoon heel simpel. Een ambtenaar levert geen diensten waarop mensen zitten te wachten, vandaar dat hij deze met wetten aan je op drukt. Dit leidt tot een scheefgroei en verspilling in de markt,.
Gilles Wattel 1 3
Jean WanningenNu die eurozone nog groter is zal die autarkie nog wel groter zijn.
Henry Ford begreep dat hij z'n auto's niet kon verkopen als niemand ze kon kopen, daarom betaalde hij fatsoenlijke lonen.
In Nederland nu is dat wat lastiger, wij importeren/ exporteren een 70%, meen ik van ons nationale inkomen.
Werkgevers die hogere lonen gaan betalen zien dat dus niet zo terug in grotere binnenlandse vraag.
Ik wijt de lagere koopkracht grotendeels aan Brussel, misschien ook aan migratie.
En natuurlijk de Brusselse fobie voor begrotingstekorten, dat levert werkloosheid, de koopkracht van werklozen is laag.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Domme vraag wellicht: Als mensen geen geld hebben om naast de noodzakelijke zaken voor overleven geld uit te geven ook nog eens wat aardigs willen kopen, of nieuwe kleding/schoenen, hun kind op schoolreisje enz enz., gaat het bedrijfsleven daar dan niet aan kapot? De economie moet je van onderen af opbouwen zei mijn vader altijd. Hij had een stoffenwinkel in Haarlem. "Als mensen geen geld hebben om stoffen te kopen om kleding van te maken, dan ga ik als winkelier kapot. Maar als alle stoffenwinkeliers kapot gaan gaat ook de groothandel kapot. De economie werkt van onderen af en dan zo 'omhoog'."
Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckJan Smid 8
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Jan SmidMij lijkt dat die vraag daardoor afneemt.
Verder vraag ik me af hoe de overheid koophuizenprijzen kan verhogen.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Door de hypotheekrenteaftrek te verhogen of duur de huren te laten stijgen.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1De kosten gaan niet omhoog, de euro gaat naar beneden.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckHet is al weer vele jaren geleden dat bij een speeltuintje ik in gesprek kwam met een uit Moldavië gevluchte Russische vrouw, weggejaagd, neem ik aan, nadat het land zelfstandig was geworden.
Hetzelfde probleem als nu in de Baltische landen, waar men bang is dat Rusland de nu gediscrimineerde Russen gaat helpen.
Hoe dan ook, zij legde mij uit 'hoe bijzonder het was dat wij een regering hadden die zich voor gewone mensen interesseert'.
Die hebben we niet meer, zoals in de meeste EU landen.
Die landen worden gestuurd op macro economische gegevens, Hollande begon daar iets van de begrijpen toe hij zei 'als het beter gaat met het land, betekent dat niet dat het beter gaat met iedereen'.
Fransen begrijpen dat heel goed, de opstand tegen de Loi Travail gaat in september weer van start.
Valls zal zich niet populairder gemaakt hebben door te zeggen 'dat Fransen moeten leren leven met terrorisme'.
Dat zal ook wel modern zijn, net als de Loi Travail.
Marten Toonder schreef een strip over het eiland Sollidee, wat steeds weer bevrijd werd.
De Sollideeërs hadden maar een wens 'bevrijd te worden van de bevrijders'.
En zo heb ik ook maar een wens, 'bevrijd te worden van de hervormers', met terugwerkende kracht.
Felix Van Hoften 3
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Felix Van HoftenMet onze export verdienen we dan 29 % van dat bbp, verschil is import die in export wordt verwerkt.
Ik kan daar niets anders uit lezen dan dat onze productie voor bijna 70 % weer geëxporteerd wordt, dus niet gekocht door binnenlandse vraag.
Dus hebben, lijkt mij, onze bedrijven weinig belang bij die binnenlandse vraag.
Gilles Wattel 1 3
Felix Van HoftenIk heb altijd bezwaar gehad tegen bbp, nationaal inkomen is wat volgens mij belangrijk is, gebruik van bbp zie ik als een Eurostat truc zoveel mogelijk geld los te peuteren in de lidstaten, dit begrip levert het hoogst getal op.
Maar ik weet niet of ik de moeite wil doen definities op te graven die mij vele tientallen jaren geleden werden bijgebracht.
Ik denk er nog eens over na.
De essentie blijft voor mij overeind, het Nederlandse bedrijfsleven heeft meer belang bij lage lonen etc., dan bij een grote binnenlandse vraag.
Lydia Lembeck 12
Felix Van Hoftengoof 4
Lydia LembeckEn wij domme paarden als we zijn pikken dit ook nog .
Let op ,straks zijn er verkiezingen en dan gaan de heren politici ons weer mooie lul verhaaltjes ophangen en doen ons allerlei beloftes en hele volksstammen trappen er weer in.
Een aanloopje nemen ze al door ons proberen wijs te maken dat nu de crisis toch echt bijna over is en dit gelieg zullen ze tot na de verkiezingen nog wel volhouden schat ik in.
Laten we nu eens gewoon op de PVV stemmen en hopen dat die meer als 75 zetels en ja natuurlijk wordt dat ook een zooitje en als blondie dan maar 3 dingen heeft bereikt namelijk,
grenzen dicht , uit de Eu en uit de euro en dan kunnen we resetten.
Lydia Lembeck 12
goofGrenzen dicht? Hoe dacht je dat te doen, dan? Zo'n scheermesjeshek om het hele land heen tot en met de zee aan toe? En wat te denken van de overslag en doorvoer waardoor we hier rijk geworden zijn als land? Bovendien kan je een tunnel graven en er onderdoor toch het land inkomen. Uit de EU, maar IN de EEG. Want die laatste stond voor samenwerking tussen de landen. Daar is niets mis mee. Sterker, dat is geweldig. De EU wil een federatief Europa, maar de burgers in Europa willen dat pertinent niet. Ook zitten met de EU vast aan CETA/TTIP/ISDS en andere gedrochten. waardoor rijke mensen rijker worden en mensen op en onder die werkvloer steeds armer. Inclusief de middeninkomens. Moeten we dat willen? Nee toch?
Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckDan kunnen we terug naar de EEG en de gulden.
Weer baas in eigen land.
Grenzen dicht, tja, ook in de EEG tijd waren die praktisch open.
Het verschil is dat ze nu formeel open zijn, daarom kan iedereen maar legaal komen.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1goof 4
Lydia LembeckIk heb liever Le Pen als die eikel die er nu zit en met alle winden meewaait.
Ik heb 10 x liever Farage dat vrouw die er nu komt met haar foute man .
Ik als ik een ding liever heb dan is het wel dat onze pinokkio per direct opzout voordat hij nog meer van onze welvaart verkwanseld aan Brussel en geef me dan maar die gekke Wilders.
En van mij hoeft een EEG ook niet meer maar gewoon ieder land voor zich en god voor ons allen.
Gilles Wattel 1 3
goofLydia Lembeck 12
goofTrump die miljoenen 'buitenlanders' het land gaat uitgooien?
Trump die iedereen tegen zich in het harnas jaagt?
Wat jij wilt herken ik van veel mensen die bang zijn geworden door toedoen van Wilders en soortgenoten. Ik garandeer je dat je van een hele koude kermis thuis zult komen als je zulke lieden aan de macht helpt. Schelden op Erdogan en ondertussen iemand neerzetten die precies hetzelfde zal gaan doen. Dit zijn dictators in de dop en de geschiedenis leert ons wat voor soort mensen dat zijn. Gevaarlijk krankzinnig.
goof 4
Lydia LembeckDagelijks ondervinden we het succes van de Bushes en de Clintons van deze wereld.
Weet u wie gevaarlijk is Meneer Lembeck , dat is niet Putin zoals ze ons willen laten geloven maar dat is een halve zool die moslim dictatortje speelt in Turkije en waar iedere westerse leider in de reet kruipt en op zijn agenda heeft staan dat een ieder zich moet bekeren tot het moslim geloof of anders moet sterven .
U moet eens anders gaan denken en niet alles meer geloven wat ze u de mouw proberen te spelden want daar klopt helemaal geen reet van.
Frans 5
goofKan niet, je mag maar 75 kandidaten op je lijst zetten.
MatthijsK 7
Lydia LembeckWe hebben de overheid, die domineert bijna alle facetten, van een economie is al nauwelijks meer sprake.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Met een pennenstreek kunnen het restje economie wat wij nog hebben om zeep helpen.
Zie het andere stuk over de financiering van hernieuwbaar, willen ze ook zo weer 10 miljard uit de winstgevende economie trekken en hem in een luchtkasteel proppen.
Bastiat zei het al lang geleden, wat je ziet en wat je niet ziet.
Wat je ziet is de investering in wat een goed idee lijkt, wat je niet ziet is dat er mensen hun geld wordt afgenomen om die investering te doen. Wat je niet ziet is dat dit rendement niet terug gaat naar die mensen, maar naar de bedrijven in die sector.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKJe ziet aan het Ukraine referendum wat wij nog in te brengen hebben.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Lydia Lembeck 12
MatthijsKRobelia 8
Jean WanningenJijzelf trekt deze conclusie Jean. Het stuk volgt de geldstromen naar de verschillende sectoren.
Jan-Marten Spit 9
Jean Wanningendezelfde problematiek -stagnatie reële inkomens- speelt in het pond (zelfde effect als in nederland) en de dollar (sterker effect dan in nederland). dat is vooral een kwestie van heersende politiek-economische ideologie. niemand is nog de baas over de inmiddels autonoom geworden macht van kapitaal.
" ipv de concurrentiepositie van het mkb verder uit te hollen door loonsverhogingen."
Nederland draait jaar in jaar uit een handelsoverschot
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/29/nederland-heeft-zevende-handelsoverschot-in-de-wereld
die concurrentiepositie is zo slecht nog niet. dat komt overigens mede dankzij de 'vermaledijde' landbouwsubsidies - mede waardoor we onze uien gekoeld naar Kenia kunnen varen en daar met winst verkopen.
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitF.T.M. Kauffmann 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
F.T.M. KauffmannMatthijsK 7
F.T.M. KauffmannKijk eens goed naar je loonstrook, vergelijk het bedrag bruto eens met het bedrag netto.
Wie holt jou uit? Het grootbedrijf?
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Die is arm omdat het bruto loon omlaag gaat en het verschil tussen netto en bruto steeds groter wordt.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKPieter Jongejan 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
Pieter JongejanMatthijsK 7
De reden dat we armer worden is het waterhoofd wat we staat noemen.
Dat is zo klaar als een klontje. Kijk maar naar landen waar de staat het grootst is, die hebben de grootste problemen.
Fred Raaks 5
Ironisch is dat het deze keer gebeurt naar aanleiding van een onderzoek van de intellectueel van het grootkapitaal ;)
Lydia Lembeck 12
Fred RaaksMatthijsK 7
En waarom moet dat?
Waarom kunnen de mensen niet zelf de wegen betalen? Waarom moet ik als automobilist in ZuidHolland betalen voor een weg in Groningen?
Idem voor leidingen, idem voor zorg, idem voor onderwijs en laten we over veiligheid helemaal niet beginnen!
Hier zit het probleem, de aanname dat mensen zelf niet dingen kunnen regelen en dat we maar een staat moeten oprichten die inmiddels 80% van je inkomen afroomt. Dat is het probleem!
Die staat die bij falen niet failliet gaat, maar juist groeit,.
Follow the money nou eens een keer!
Ed Raket 6
MatthijsKHeel veel zaken die we vanzelfsprekend vinden, goede infrastructuur, goede gezondheidszorg, goed opgeleide bevolking, veiligheid zouden er niet zijn als een individu het zelf moet regelen / betalen.
Zie ook: Elizabeth Warren's You Didn't Build That Speech
https://www.youtube.com/watch?v=0AMoBU7lFUA
Ander voorbeeld:
De spoorlijn Utrecht – Den Bosch over de grote rivieren is niet door private partijen gebouwd, veel te duur met die grote bruggen. Toen heeft de staat het zelf gedaan.
MatthijsK 7
Ed RaketDie zaken zijn er nu ook niet!
We hebben geen goede infrastructuur, de files liegen er niet om.
We hebben ook geen goede gezondheidszorg, het is te duur voor de kwaliteit die we krijgen.
We hebben ook geen goede opleidingen, mensen worden opgeleid voor banen die er helemaal niet zijn.
We hebben ook geen veiligheid, want iemand berooft mij maandelijks van 50% van mijn inkomen.
You didn't build that? Serieus? Politici bouwen niks, ze nemen van jou en mij en maken goede sier met dit soort filmpjes! Als ik iets maak en anderen die mij helpen daarvoor heb betaald, dan heb ik wel degelijk wat gebuild. Dit is communistische prietpraat.
"De spoorlijn Utrecht – Den Bosch"
Natuurlijk hebben private partijen dat niet gebouwd, veel te duur. Nu hebben ze het bijna voor niets gekregen! Ze hebben de rekening naar de burger geschoven en de winst in hun eigen zakken. En u maar denken dat het een goed idee is,.
In Venezuela heeft de overheid het 100% voor het zeggen, in Cuba ook, in de voormalige USSR ook, dat zijn niet echt pareltjes van werkende systemen en hier gaan we het nog eens even dunnetjes over doen, want wij kunnen het wel,.
Ed Raket 6
MatthijsKMatthijsK 7
Ed RaketWaarom zou jij, of iemand anders, recht hebben op het geld waarvoor ik heb gewerkt?
Waarom kan ik niet houden wat ik verdien en jij niet houden wat jij verdient?
Ed Raket 6
MatthijsKhttp://www.nederlandrechtsstaat.nl/module/nlrs/script/viewer.asp?soort=commentaar&artikel=104
MatthijsK 7
Ed RaketOmdat het opgeschreven is? Omdat er een stempel op staat?
Je bent nog steeds jezelf iets aan het toe eigenen wat niet aan jou behoort. Hoeveel boeken je schrijft, hoeveel ceremonies je er omheen opvoert, verandert niets aan dat feit.
MatthijsK 7
Ed RaketWant er is niets wat de overheid tegen houdt om het percentage belastingen tot boven de 100% op te voeren, niets,.
Ed Raket 6
MatthijsKMatthijsK 7
Ed RaketF.T.M. Kauffmann 7
MatthijsKZo ver ik weet is dat een keus. Als u daar zo veel last van heeft kunt u zich souverein laten verklaren. Er hoeft dus geen sprake te zijn van *we*, u kunt er voor kiezen om niet mee te doen.
http://www.vice.com/nl/read/ontevreden-nederlanders-kunnen-zich-gewoon-laten-uitschrijven-bij-de-nederlandse-staat-143
MatthijsK 7
F.T.M. KauffmannMatthijsK 7
F.T.M. KauffmannF.T.M. Kauffmann 7
MatthijsKMatthijsK 7
F.T.M. KauffmannJan-Marten Spit 9
MatthijsKMatthijsK 7
Jan-Marten SpitIk wil voor iedereen geen belasting, in plaats van de armoede die in mijn naam wordt aangericht.
Vindt je dat niet een nobel doel?
Jan-Marten Spit 9
MatthijsKeen argument? ik hanteer geen argument, ik constateer.
op de suggestie dat je slavenkot Nederland ook kan verlaten, antwoordde je:
"Zoals ik het lees, ga je nog steeds een hok in wanneer je verzaakt je belastingen te betalen, dus geen keus, helaas,."
maar als we de logische consequentie trekken uit je 'geen keus', dat je dus een netto-betaler bent, die dus zal moeten afrekenen met de belastingdienst, dan ontken je dat dat het geval is.
"Ik wil voor iedereen geen belasting"
ik wil een perpetuum mobile.
MatthijsK 7
Jan-Marten SpitDie heb je toch al?
Jan-Marten Spit 9
F.T.M. KauffmannLydia Lembeck 12
MatthijsKDit valt onder nutsvoorzieningen en die vallen onder de overheid wat mij betreft.
MatthijsK 7
Lydia LembeckMatthijsK 7
Robelia 8
MatthijsKEen prachtige analyse van Engelen en U roept maar wat Matthijs. Niets onderbouwen. Jammer
MatthijsK 7
RobeliaZie je niet de miljarden die door de plee gespoeld worden?
Denk je dat die miljarden gratis zijn?
Waar denk je dat die miljarden opgehaald worden?
Is het niet logisch om dan te denken dat daar het probleem ligt?
Robelia 8
MatthijsKDenk je dat die miljarden gratis zijn?"
-15
Het zou fraai zijn als U een positieve bijdrage levert die de discussie verder helpt.
MatthijsK 7
RobeliaAls je ziet dat een groot deel van de bevolking aan het verarmen is, dan moet daar natuurlijk een externe oorzaak voor gevonden worden, want het is natuurlijk veel te confronterend dat we er zelf voor verantwoordelijk zijn.
Dan kunnen we beter de schuld buiten onszelf plaatsen en duistere monetaire krachten de schuld geven? Of natuurlijk de 'globalisering', wat dat dan ook mogen zijn, of net zoals de schrijvers van het rapport de 'technologische vooruitgang', alles maar om niet naar onszelf te hoeven kijken.
Er staan nu twee artikelen op de voorpagina die voor mij perfect uitleggen waarom de gemiddelde burger armer wordt, het is niet ingewikkeld, het ligt niet buiten ons, wij zijn geen slachtoffer en andere bazen van het systeem gaat ons niet helpen. We zijn zelf verantwoordelijk voor het armer worden van de bevolking. Zolang wij maar blijven geloven in dat de staat een gratis lunch voor iedereen kan maken, zullen we verarmen.
Ik snap dat dit misschien voor de meeste mensen confronterend is, maar het maakt het nog niet minder waar. Om bijvoorbeeld 9 miljard te investeren in hernieuwbaar, zoals het andere artikel voorstelt, moet er eerst 9 miljard euro worden opgehaald. Dit wordt opgehaald bij de werkenden in de private sector, die houden dan minder over. Daar wordt je armer door, niet door een euro, maar door verspilling van de staat.
Robelia 8
MatthijsKDit is een positieve bijdrage.
"Of natuurlijk de 'globalisering', wat dat dan ook mogen zijn"
Als je hierin verdiept zie je dat het economische systeem werkt als communicerende vaten.
Goedkope arbeid stroom naar het rijke westen en het verdiende geld stroomt daar van weg. Automatisering kost per definitie banen en de grootverdieners potten het op.
1 boer hier in Friesland produceert voor half Amsterdam aardappelen (ca 50.000 kg per hectare) terwijl die boer zelf hier bijna niet van rond kan komen.
Arbeid is alleen nog lonend in dienst van het grootkapitaal.
Onze overheidsuitgaven in Europees verband zijn bescheiden Matthijs!
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2009/25/overheidsuitgaven-nederland-lager-dan-gemiddeld-in-de-eu
MatthijsK 7
RobeliaDe economie is geen fixed pie. Als mensen met elkaar handelen groeit de economie, dan komt er vloeistof in het vat bij.
"Onze overheidsuitgaven in Europees verband zijn bescheiden Matthijs!"
Het is meer dan de helft van onze economie, dat anderen het nog slechter doen is echt geen goede graadmeter.
Robelia 8
MatthijsK1. Of een product wordt gemaakt in Bangladesh (Een werknemer daar heeft geen sociaal vangnet; werkt voor 1.- Euro per dag) Dat noemen we slavernij.
2. Of een product wordt gemaakt door een machine. (automatisering) Behoudens een aantal proces-operators kan iedereen naar huis.
Dit gebeurt wereldwijd.
Het aandeel van het BNP dat naar lonen gaat in de reëele economie daalt gestaag.
Een groeiende economie zegt ook helemaal niets over hoe he met de bewoners gaat.
De handel in gebakken lucht (financiële sector) groeit maar levert niets tastbaars op en drijft onze knapste koppen naar deze windhandel.
MatthijsK 7
RobeliaNee, jij noemt dat slavernij. Wat de rest van de wereld slavernij noemt is; iemand die de vruchten van zijn eigen arbeid niet mag plukken, omdat bijvoorbeeld zijn meesters een deel van die vruchten opeisen.
Bijvoorbeeld in de vorm van een loonbelasting, dat is slavernij. Die meneer in Bangladesh is allang blij met die euro. Waar je de mist in gaat is dat je onze normen en waarden op hem spiegelt, niet invullen voor een ander. Het alternatief voor die meneer in Bangladesh is de bedelstraf en u veroordeelt hem er toe.
"2. Of een product wordt gemaakt door een machine. (automatisering) Behoudens een aantal proces-operators kan iedereen naar huis."
Wie houdt die machines draaiende dan? Waar u vanuit gaat is dat er geen nieuwe banen worden gecreëerd, dit is niet het geval. Waar u ook vanuit gaat is dat de prijs gelijk blijft, is ook niet het geval. Met automatisering krijgen meer mensen toegang tot meer, met wat u voorstelt krijgen meer mensen toegang tot minder.
"Het aandeel van het BNP dat naar lonen gaat in de reëele economie daalt gestaag."
Eens
"Een groeiende economie zegt ook helemaal niets over hoe he met de bewoners gaat."
Eens
"De handel in gebakken lucht (financiële sector) groeit maar levert niets tastbaars op en drijft onze knapste koppen naar deze windhandel."
Eens
En nu de oorzaak achterhalen van dat alles, follow the money!
Robelia 8
MatthijsKNog maar 100 jaar geleden in Bellingwolde.
http://historie-bellingwedde.realsite.nl/post-middendorp-collectie/post-middendorp-deel-1
Hier scheiden onze wegen.
MatthijsK 7
RobeliaDat er armoede is?
Uiteraard is er armoede. Het is naïef om te denken dat iemand die je geld met dwang afneemt je rijker kan maken.
Gilles Wattel 1 3
RobeliaDe EU ellende komt in hoofdzaak voor uit zaken die op het eerste oog niet veel kosten, de euro en Schengen.
Lydia Lembeck 12
MatthijsKMatthijsK 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MatthijsKGilles Wattel 1 3
MatthijsKIn sept de herhaling, met de aanslagen in Duitsland een goede kans dat de FPÖ man gekozen wordt.
Niets brengt Schultz zo tot woede als FN, nu een 40% van de Franse stemmen.
Robelia 8
Deze afgestudeerden zitten nog in de droom van "Booming" bussines en zien niet dat er weinig gecreëerd wordt in de echte economie.
Onderweg naar huis in de auto de hele avond de reclame slogans van de Rabo-bank. (samen dit/samen dat ). Om te beginnen zou de Reclame Code commissie deze bank het zwijgen op moeten leggen na de "Libor" affaire en het derivaten schandaal. Het circus gaat helaas gewoon door.
goof 4
RobeliaMensen toch , de Rabobank is er allang niet meer voor een lening of een hypotheek snap dat nu eens want met de Rabobank is het einde verhaal en ook heel jammer voor de achtergestelde leningen van ze die ze met een net woord certificaten noemen en dat geld gaat door het putje let maar eens op.
Dit is onderhand publiek geheim dus waarom die miljoenen nog stoppen in die onzin en lulkoek promotie van een failliete bank .
Laat ze godverdegodver al die miljoenen aan alle gedupeerden geven die ze genaaid hebben en nu alleen maar verder een oor aan proberen te naaien.
Waar is de AFM die hierop zou moeten toezien om die oplichters te stoppen om zoveel onzin uit te kramen zoals de Rabobank nu doet met die achterlijke slogan "een aandeel in elkaar "
Wat voor idioot kan zo'n slogan bedenken voor een Rabobank want dan spoor je toch niet.
Als ik ergens geen aandeel meer in wil hebben dan is het wel de Rabobank !
zo dat was goof zijn bijdrage weer voor even haha .
Verder een prettige avond toegewenst allemaal.
Diny Pubben 9
Onze journalisten en wetenschappers controleren de macht niet meer.
Wat er de afgelopen jaren gebeurd is en gebeurt aan de onderkant van de samenleving daarvoor kun je niet naar de rechter heb ik mogen ervaren.
Zelfs onze rechters zijn vergeten om de burger tegen de Overheid en die tirannieke oplichterij te beschermen. Die rot zit vaak in de systemen zelf. Giga zelfcensuur aan het werk als je daar mensen persoonlijk op aanspreekt.
Maar het is erger, tegenwoordig verdwijnen hele groepen uit de statistieken daar is een woord voor het ban-opticum aan het werk, het wordt amper gezien maar het zit overal.
Ik vind dat onze 'publieke instellingen' daar keihard op moeten worden bevraagd. Waarom doen jullie dit, waarom werken jullie hier aan mee?
Manipulatie is hier niet het goede woord, het is erger, in essentie is het vals en gemeen.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenApekool 5
Diny Pubbenhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Panopticum_%28architectuur%29
... en de filosofie / sociale theorie van Michel Foucault ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Panopticism
Lydia Lembeck 12
ApekoolApekool 5
Lydia LembeckHet idee: alle cel 'bewoners' moeten aannemen dat ze constant in de gaten wordt gehouden, maar zeker weten doen ze het niet.
Gevolg: ook zonder bewakers zullen ze zich meestal goed gedragen in de gevangenis.
Algemener dus: als je denkt dat alles wat je doet in de gaten wordt gehouden, dan zal je jezelf (flink) matigen in je gedrag uit angst voor represailles.
PS: altijd gewoon om uitleg vragen als mensen met dure woorden strooien!
Wat je niet weet kan je leren, maar wat je niet vraagt is een gemiste kans om te leren.
Lydia Lembeck 12
ApekoolDiny Pubben 9
ApekoolVolop aan het werk bij de decentralisaties van allerlei taken naar de gemeenten bv.
https://www.bol.com/nl/p/psychopolitiek/9200000030797483/
Maar ook in de aannames van statistieken, zie hier op FTM recent artikel Hans de Geus.
De aard van het zwemwater, mooi gezegd.
Apekool 5
Diny PubbenIk heb nog even doorgezocht naar de bron en kom dan uit bij Didier Digo, hieronder een link naar een uitgebreid artikel van zijn hand
http://www.people.fas.harvard.edu/~ces/conferences/muslims/Bigo.pdf
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenFelix Van Hoften 3
MatthijsK 7
Felix Van HoftenLydia Lembeck 12
MatthijsKTineke 2
Lydia Lembeck 12
Tineke