
De ondoorzichtige wereld van de Groningse gaswinning en de bijbehorende bevingsschade. Welke financiële belangen spelen er? Wat betekenen de aardbevingen voor bewoners? En wie profiteert hier eigenlijk van?
‘Creatief idee’ van Shell voor gasopslag goed voor miljardenwinst, op kosten van de staat
’Stuitend’ Shell en Exxon verzaakten hun zorgplicht, oordeelt enquêtecommissie Gaswinning
Enquêtecommissie: ‘Shell en Exxonmobil moeten claim op ongewonnen gas laten vallen’
Toezichthouder gaswinning: toezicht in Nederland is niet onafhankelijk genoeg
Shell gebruikt de parlementaire enquête om de eigen toekomst in Groningen veilig te stellen
Winstbejag, achterkamertjesgedoe en afleidingsmanoeuvres tekenen de gaswinning in Groningen
Meer gas uit Groningen is onveilig en lost crisis niet op
Podcast | De grootste schat van Nederland
Shell dacht Esso te slim af te zijn en het gas uit Groningen voor zichzelf te houden
Sociaal psycholoog Tom Postmes: ‘Rekenwerk en rapporten zijn schijnoplossingen voor Groningers’
© https://www.ftm.nl/uploads/media/5b255f1240079/roeline-ect.jpg?v435
De dreiging van het Energy Charter Treaty: miljardenclaims remmen klimaatbeleid
Landen die zich bij het Energy Charter Treaty (ECT) hebben aangesloten, kampen met ruim 35 miljard dollar aan schadeclaims van multinationals in de energiesector. Het relatief onbekende, maar omvangrijke investeringsverdrag maakt het staten moeilijker om nieuw klimaatbeleid door te voeren, uit angst voor nieuwe schadeclaims. Momenteel liggen er 114 claims, die soms oplopen tot miljarden euro’s. Naar verwachting zal het aantal claims sterk toenemen nu het klimaatbeleid strenger wordt.
- Het Energy Charter Treaty (ECT) regelt de energievoorziening en -investeringen over de grenzen heen. Het verdrag maakt gebruik van ISDS, een omstreden mechanisme waarmee bedrijven schadeclaims kunnen indienen wanneer nieuw beleid hun winstverwachting negatief beïnvloedt.
- Wereldwijd lopen er inmiddels 855 investeringsclaims; zeker 20 procent daarvan is gerelateerd aan de energiesector. Via het ECT lopen momenteel 114 schadeclaims, voor een totaal van circa 35 miljard euro.
- Alleen al de dreiging van dergelijke claims kan overheden doen afzien van ingrijpende milieumaatregelen. Dat drijft de prijs van een goed klimaatbeleid flink op. Daarnaast wentelen energiebedrijven op die manier de kosten van gewijzigd milieubeleid af op de burgers, terwijl zijzelf schadeloos worden gesteld.
- Het recente besluit om de gaswinning in Groningen te beperken, teneinde bewoners te beschermen tegen verdere aardbevingsschade, is bij uitstek ISDS-gevoelige materie.
- Om staten aan te klagen en nieuw klimaatbeleid tegen te werken, maken energie-multinationals veelvuldig gebruik van Nederlandse brievenbusvestigingen.
Het Energy Charter Treaty is het geesteskind van voormalig minister-president Ruud Lubbers: een monsterverdrag om de energiereuzen te beschermen die met investeringen in derde landen de Europese energievoorziening moesten veiligstellen. Grote jongens in de olie-industrie, zoals Shell, Exxon en BP, mochten over de schouders van de beleidsmakers meelezen en hun wensenlijstjes kenbaar maken. En zo komt het dat dit ECT verstrekkende rechten en beschermingen bevat voor buitenlandse investeerders. Rechten die keihard afdwingbaar zijn via het beruchte internationale investeringsgeschillenbeslechtingsmechanisme ISDS.
ISDS geeft bedrijven het recht compensatie af te dwingen wanneer staten beleid invoeren dat negatief kan uitpakken voor de winst van bedrijfsinvesteringen. ISDS was een van de grote twistpunten in het TTIP-verdrag dat Europa en de Amerikanen wilden sluiten. Toen de Europese Commissie een consultatie organiseerde over ISDS in TTIP, ontving zij 150.000 reacties van experts, academici en maatschappelijke organisaties, die vrijwel unaniem hun zorg uitspraken over het spanningsveld tussen investeringsbescherming en de beleidsruimte die overheden zou resteren om te reguleren in het algemeen belang.
Het Energy Charter Treaty werd in 1991 getekend in Den Haag en trad in 1998 in werking. Het verdrag is gericht op de bevordering van handel en investeringen in energie, en op een stabiele energievoorziening over nationale grenzen heen. Het verdrag werd in eerste instantie gesloten tussen West-Europese landen en voormalige Sovjetstaten en Oostbloklanden. Op aandringen van grote energiebedrijven die graag toegang willen tot de energievoorraden in ontwikkelingslanden en opkomende economieën, wordt het ECT gaandeweg uitgebreid met landen in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika. Inmiddels zijn 54 landen aangesloten bij het ECT. Nog eens 42 landen hebben een ‘observer’ status.
Bedrijven kunnen bijna elke overheidsmaatregel aanvechten die hun marges aantast
Het ECT legt een aantal rechten vast waarop buitenlandse investeerders aanspraak kunnen maken. Het beschermt ze tegen politieke risico’s, zoals discriminatie en nationalisering, maar ook tegen inbreuk op hun investeringsvoorwaarden en tegen zogeheten ‘indirecte onteigening’. Het zijn dit soort vaag gedefinieerde bepalingen waarmee bedrijven vrijwel elke overheidsmaatregel kunnen aanvechten die hun winstmarges negatief beïnvloedt. Dankzij ISDS kunnen ze in beroep bij een internationaal arbitragetribunaal, dat mag beoordelen of de overheidsmaatregel die het bedrijf aanvecht wel legitiem is en in verhouding staat tot het doel dat de overheid wil bereiken. Zo’n tribunaal mag dus een oordeel vellen over de rechtmatigheid van beleid, ook wanneer het maatregelen betreft die op democratische wijze tot stand zijn gekomen en die bijvoorbeeld de volksgezondheid, de consument, werknemers of het milieu beschermen.
Claimkampioenen…
Landen die momenteel overwegen zich aan te sluiten bij het ECT – zoals Nigeria, Oeganda, Cambodja, Pakistan, Chili, Colombia, Iran, Irak en Marokko – lijken zich onvoldoende bewust te zijn van de risico’s waaraan zij zich zo blootstellen. Want de energiegiganten van deze wereld zijn weinig terughoudend met investeringsclaims op basis van het ECT en andere verdragen. Wereldwijd lopen er inmiddels 855 investeringsclaims; zeker 20 procent daarvan is gerelateerd aan de energiesector. 114 daarvan zijn aangespannen onder het ECT, maar ook via andere (bilaterale) investeringsverdragen lopen zaken over de winning van kolen, olie en gas. Daarbij worden ‘schadevergoedingen’ geëist voor maatregelen die overheden nemen om het milieu of het klimaat te beschermen. De claims kunnen enorm oplopen, omdat bedrijven niet alleen compensatie eisen voor daadwerkelijk gemaakte investeringen, maar ook voor de winst die zij naar eigen zeggen door strengere regels mislopen.
Wat dat betreft mag Nederland zijn borst wel nat maken: het recente besluit om de gaswinning in Groningen te beperken, teneinde bewoners te beschermen tegen verdere aardbevingsschade, is bij uitstek ISDS-gevoelige materie. Het hoeft niet eens tot een claim te komen: Nederland probeert nu met de betrokken bedrijven een akkoord te bereiken over compensatie voor de gasvoorraden die noodgedwongen in de grond achterblijven. Kunnen dreigen met een ECT-investeringsclaim wanneer de geboden oplossing hen niet zint, helpt Shell en ExxonMobil zonder twijfel om het onderste uit de kan te halen. De bedragen die momenteel worden genoemd, variëren van 50 tot liefst 125 miljard euro.
De claims die de grote energiebedrijven kunnen indienen, zijn geen kattenpis. Het gaat bovendien om transnationale spelers die zo groot zijn dat ze in economisch opzicht soms meer gewicht in de schaal leggen dan een staat kan – zeker waar het ontwikkelingslanden betreft. Dat geeft ze een enorme machtspositie. De internationaal afdwingbare investeringsbescherming die het ECT biedt, versterkt die machtspositie nog eens fors.
In 2009 eiste het Zweedse Vattenfall – het moederbedrijf van Nuon – via het ECT 1,4 miljard euro als compensatie van Duitsland. De EU had strengere milieunormen opgesteld, die ook een Duitse kolencentrale van Vattenfall raakten. In arren moede besloot Duitsland de milieueisen voor Vattenfall te versoepelen. Aangemoedigd door dit succes kwam het bedrijf in 2012 met een nieuwe claim tegen Duitsland. Ditmaal eiste Vattenfall 4,3 miljard euro compensatie voor het democratisch genomen besluit om kernenergie in Duitsland op termijn uit te faseren.
Rockhopper wil gecompenseerd worden voor de winst die het had kunnen maken
Tegen Italië loopt nu een ECT-claim van de Britse olie- en gasexploitant Rockhopper, vanwege het moratorium op olieboringen in de Adriatische zee; het land vreest milieuschade en een vergroot risico op aardbevingen. Rockhopper eist een veelvoud van de 50 miljoen die het tot nu toe heeft geïnvesteerd. Het bedrijf wil compensatie voor de winst die het had kunnen maken indien boren wel zou zijn toegestaan. Het wrange is dat Rockhopper de claim nota bene indiende nadat Italië had besloten zich uit het ECT terug te trekken. Helaas bevat het verdrag een clausule die stelt dat de ECT-bescherming voor zittende investeerders nog 20 jaar van kracht blijft. In zulke bepalingen is de lobby van de energiebedrijven – die bij het opstellen van het ECT voortdurend door de onderhandelaars werden geconsulteerd – duidelijk te herkennen.
…ten koste van klimaatbeleid
Deze voorbeelden laten zien hoe internationaal opererende bedrijven via ISDS-claims het energiebeleid kunnen traineren. Alleen al het dreigen met miljardenclaims kan overheden doen afzien van maatregelen die gevoelig liggen bij het bedrijfsleven. Op die manier geeft ISDS bedrijven een machtig wapen in handen waarmee ze nieuw beleid kunnen belemmeren of vertragen.
In ECT-zaken is inmiddels 51,2 miljard aan schadevergoedingen toegekend; sommige daarvan zijn miljardenclaims. Maar ook wanneer de toegekende schadevergoedingen minder hoog uitvallen, kunnen ze een forse aderlating betekenen voor de staat in kwestie. In de ECT-zaak die het Canadese mijnbouwbedrijf Khan Resources tegen Mongolië aanspande, nadat het land een nieuwe wet over nucleaire energie wilde invoeren en de mijn van Khan Resources onveilig werd bevonden, legde een tribunaal een schadevergoeding van 80 miljoen dollar op. Dat lijkt misschien niet bijster veel. Maar voor Mongolië – een land waar 30 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft – komt het neer op 16 procent van de totale onderwijsbegroting.
De verzamelde claims in de lopende ECT-disputen komen op 35 miljard dollar. Dat is meer dan heel Afrika per jaar nodig heeft voor gericht beleid om de Parijse klimaatdoelen te halen. Wanneer staten echt werk maken van klimaatbeleid en ingrijpende maatregelen nemen, kunnen we de komende jaren talloze claims verwachten van ‘gedupeerde’ bedrijven. Dat drijft de prijs van een goed klimaatbeleid sterk op. Want tot nu toe is 61 procent van de ECT-claims beslecht in het voordeel van de klagende investeerders.
Nederland prijkt met 24 zaken bovenaan de lijst van landen van waaruit de ECT-claims worden geïnitieerd.
Nederlandse brievenbussen
Een saillant feit is dat de zaak van Khan Resources liep via een brievenbusbedrijf in Nederland. Canada, Khans thuisland, heeft het ECT niet getekend en is slechts ‘observer’. Nederland maakt het buitenlandse bedrijven uiterst makkelijk zich via een brievenbus hier te vestigen en gebruik te maken van alle voordelen die Nederlandse belasting- en investeringsverdragen bieden. En Nederlandse advocatenkantoren helpen internationale bedrijven graag hun investeringen dusdanig te ‘herstructureren’ dat zij optimaal gebruik kunnen maken van de ruim 90 bilaterale investeringsverdragen die Nederland erop nahoudt.
Nederland is – na de VS – het land van waaruit de meeste ISDS-claims worden aangespannen. Nederland prijkt met 24 zaken bovenaan de lijst van landen van waaruit de ECT-claims worden geïnitieerd. Die ‘Nederlandse’ claims worden meestal ingediend door brievenbusfirma’s die geen enkele economische activiteit in ons land hebben. Zodoende faciliteert Nederland een fors deel van de ruim 35 miljard aan schadeclaims die transnationale bedrijven via het ECT hebben lopen.
ECT mogelijk strijdig met EU-recht
Het ECT is het enige investeringsverdrag waarbij niet alleen Europese lidstaten, maar ook de EU als geheel kan worden aangeklaagd. Die dreiging kan de EU afhouden van een ambitieus klimaatbeleid. Nu al betogen bedrijfsjuristen dat de richtlijnen van de Europese Commissie, direct dan wel indirect, schade berokkenen aan investeringen van de energiesector, waardoor deze richtlijnen in strijd zouden zijn met de in het ECT vastgelegde bescherming voor buitenlandse investeerders.
Het ECT is bovendien het enige multilaterale verdrag op basis waarvan een investeerder uit de ene EU-lidstaat een claim kan neerleggen bij een andere EU-lidstaat. En juist daar tekent zich momenteel iets nieuws af. Het Europees Hof van Justitie deed recent uitspraak in een investeringsgeschil dat zorgverzekeraar Achmea tegen de Sloveense staat had aangespannen. Strekking van de uitspraak: investeringsarbitrage op basis van bilaterale investeringsovereenkomsten tussen lidstaten onderling moet strijdig worden geacht met het Europees recht.
67 procent van de ECT-claims speelt zich binnen de EU af
Of de Achmea-uitspraak gevolgen zal hebben voor investeringsovereenkomsten met landen buiten de EU, moet nog blijken. Een door België aangevraagde opinie van het Hof over de verenigbaarheid van het arbitragemechanisme in het CETA-verdrag met Canada zal daarover meer duidelijkheid kunnen verschaffen. Mocht de uitspraak van het Europees Hof overeind blijven, dan kan dat de werkingssfeer van het ECT flink inperken. Het verdrag wordt nu immers veelvuldig gebruikt in claims tussen EU-lidstaten: 67 procent van de ECT-claims is ‘intra-EU’. Maar het EU-recht staat niet toe dat de nationale rechter wordt omzeild teneinde grote sommen geld te claimen. En schadevergoedingen voor hypothetisch misgelopen winst, zoals het ECT die kent, zijn binnen het EU-recht al helemaal niet mogelijk.
Nederland herziet model voor investeringsverdragen
Het stijgende aantal zaken dat onder het ECT wordt aangebracht en de enorme omvang van de schadeclaims laten zien welke dreiging er uitgaat van het huidige model voor investeringsbescherming. Dat is juist nu hoogst relevant, omdat Nederland momenteel bezig is het modelverdrag voor het sluiten van bilaterale investeringsbeschermingsakkoorden te herzien. In het nieuwe model wordt geprobeerd het begrip investeringsbescherming nauwer af te bakenen en brievenbusmaatschappijen tot op zekere hoogte uit te sluiten, door de vestigingseisen aan te scherpen.
Het uitsluiten van problematische brievenbusclaimanten zou dienen te gelden voor alle bestaande investeringsverdragen, waaronder ook het ECT – dat overigens niet alleen op dit punt zou moeten worden herzien. Multinationale energiebedrijven moeten niet langer met dreigementen van schadeclaims een rem kunnen zetten op de beleidsveranderingen die noodzakelijk zijn voor het klimaatbeleid.
Overigens is het de vraag of de nieuwe Nederlandse aanpak voor het uitsluiten van brievenbusmaatschappijen volstaat. Het streven is prijzenswaardig. Maar Nederland hanteert nu al ‘substance’-eisen voordat bedrijven die zich hier vestigen, gebruik kunnen maken van ons gunstige belastingklimaat, en die blijken volgens experts volstrekt onvoldoende te zijn om het kaf van het koren te scheiden. Met een beetje handigheid en de de talloze trustkantoren die buitenlandse bedrijven graag een handje helpen, kunnen de Starbucks van deze wereld zonder veel moeite via een papieren vestiging in Nederland belasting elders ontwijken.
Dan ook het ECT op de schop!
Het nieuwe Nederlandse model is in meerdere opzichten niet de ‘reset’ die het ministerie beloofde om ons handelsbeleid te verduurzamen. Ook in het nieuwe model blijft Nederland vergaande bescherming toekennen aan buitenlandse investeerders en aandeelhouders, zonder daar afdwingbare verantwoordelijkheden op het gebied van mensenrechten, milieu en klimaat tegenover te zetten. Nederland stelt niet eens de ondertekening van bestaande internationale basisverdragen op deze gebieden als voorwaarde. Investeerders tenminste een deel van hun eigen investeringsrisico laten dragen, bijvoorbeeld door een politieke-risicoverzekering af te sluiten, is al helemaal niet aan de orde.
56 Bijdragen
MaartenH 10
Als de totstandkoming alleen mogelijk is door het om de tuin leiden van een parlement, het zodanig voorstellen van zaken dat de risico's niet doorzien worden, dan lijkt mij dat niet bonafide.
Als de uitwerking zodanig is, dat het belang van een bedrijf boven dat van de bevolking van een land gaat, dan kan er geen sprake zijn van een bonafide verdrag / overeenkomst.
Oftewel, herroep dit soort verdragen omdat ze niet bonafide tot stand zijn gekomen. Doe dat op Europees niveau, zodat je een vuist kunt maken.
Annemiek van Moorst 11
MaartenHRoland Horvath 7
MaartenHEn alle schade claims, op basis van het feit dat de winst zou verminderen, zijn onaanvaardbaar. Het doel van de economie is niet winst te maken maar te produceren, en dan nog wel zoals de maatschappij in het bijzonder de overheid dat wil.
Die schade claims komen voor in 93% van de handelsverdragen wereldwijd. Ze zijn alle op een stiekeme manier tot stand gekomen. Alle te kwader trouw. Ze wijzen op een totale verzieking van de maatschappij in het bijzonder van de politiek. We worden geregeerd door de GMO en die dominantie van de GMO wordt met de dag erger.
Investeringsbescherming: Wat een krankzinnige term. Alsof het risico van het investeren door de overheid moet gedragen worden. De winsten blijven privaat, de lasten zijn collectief.
Ricardo Tetteroo 3
Roland HorvathLydia Lembeck 12
MaartenHHier is veel voor gewaarschuwd door de SP, maar begin dit jaar was er ook dit nieuws: https://www.sp.nl/nieuws/2018/03/uitspraak-ehvj-begin-van-einde-voor-isds
Hoe kan het dan toch dat dit tribunaal doodgemoedereerd mag doorgaan?
Aanvullend reactie op Ricardo 2. Er is ook nog zoiets als Bedrijfsrisico en daartegen kan je je verzekeren. Om aan te klagen over wat misschien zou kunnen gebeuren is m.i. nogal merkwaardig. Dan kan ik bij de VVD een klacht indienen dat in de nabije toekomst mijn inkomen te sterk zal dalen om nog te kunnen blijven wonen. M.a.w. VVD jullie idee dus dok maar?
Marla Singer 7
Lydia LembeckIdeaal om zaken zoals mineraal uitbuiting van 3e wereldlanden te formaliseren door corrupte politici verdragen te laten tekenen die zij niet goed doorgelezen hebben.
Zoek anders maar eens naar het boek: "Confessions of an economic hitman" (1e of 2e versie)
Peter Zwitser 9
Lydia LembeckNiek Jansen 9
Peter ZwitserEchter in de media en de politiek werden de voorstemmers geframed als anti-EU, pro-Poetin en/of populistisch rechts vanwege de initiatienemers (FvD en Jan Roos matroos). De overheid zorgde er wel voor het publiek zo weinig mogelijk te informeren over de inhoud van het verdrag.
Bizar is ook dat na sluiting van het verdrag in de Nederlandse ambassade in Kiev informatiebijeenkomsten werden gehouden over het gunstige vestigingsklimaat inNederland voor multinationals, incl. de mogelijkheid van brievenbusfirma's.
En dan te weten dat het verdrag tot stand kon komen op basis van de door de VS ism de EU en Oekraïnse neonazi's georkestreerde illegale coup tegen de democratisch gekozen regering van Oekraïne, allemaal om het land toch maar binnen de westerse invloedsfeer te krijgen.
Lydia Lembeck 12
Peter ZwitserTenzij de voorspellingen van de NWO wel kloppen en bedrijven liefst slavernij willen invoeren en werkers gebruikt als 'commodity'.
[Verwijderd]
MaartenHwim de kort 8
Marc2406 3
Ludovica Van Oirschot 15
Marc2406Lydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Lydia LembeckTerzijde: ik heb er niet zo'n probleem mee dat de UK het vuur na aan de schenen gelegd wordt door de EU. Déze EU is ook niet mijn EU, maar ik denk toch dat een EU beter is dan geen EU. De UK regering heeft zich in de EU de afgelopen jaren vooral laten zien als kampioen traineren, ook van goede ontwikkelingen. Ik hoop eigenlijk nog steeds dat ze met hangende pootjes terugkeren, als ik eerlijk ben. Ik ben pasgeleden naar de film "I, Daniel Blake" geweest. Ik denk dat verreweg de meeste Britten beter af zijn met iets meer continentaal, en iets minder Angelsaksisch denken. Maar uiteindelijk moeten ze het zelf weten natuurlijk.
Lydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotDe EU kan veel ellende voorkomen, maar uiteindelijk is de huidige EU minder sociaal dan een jaar of (schatting) 6 geleden. Ik zie het hier ook zo ver komen.
Niek Jansen 9
Marc2406De politici negeerden de uitslag en dat werd zelfs als een argument gehanteerd om aan te tonen dat referenda 'populistisch gemanipuleerd' kunnen worden.
Het gevolg is zelfs dat referenda over het instellen van referenda werden afgewezen, zo waren politici geschrokken van een uitslag die tegen hun opvattingen inging.
Lydia Lembeck 12
Marc2406Peter Zwitser 9
De meeste, misschien wel alle, van dit soort maatschappijen zijn gevestigd in westerse landen. Als je zou stoppen met dit soort plunderingen (en het steunen van dictators en nog wat dingen), zouden veel mensen gewoon in hun eigen land een menswaardig bestaan op kunnen bouwen.
Marla Singer 7
Peter ZwitserNiek Jansen 9
Peter ZwitserLudovica Van Oirschot 15
Jan-Marten Spit 9
Ludovica Van OirschotNa de inbraak: wie denkt dat Nederland nog een rechtsstaat is?
Niet het feit, maar de omgang met is de democratische maat.
Wat stel je precies voor? Dat de politieke macht achter deze verdragen iedereen thuis persoonlijk gaat informeren over de intenties en eerlijk voorlicht over de consequenties? Of is het misschien zo dat het electoraat precies de mate van democratie krijgt waar zij zich voor inzet - namelijk niet tot amper?
Ludovica Van Oirschot 15
Jan-Marten SpitDeze peilers gaan hand in hand: samen de goede kant op, of samen de vernieling in. Welk van de peilers eerst moet komen is een kip-en-ei discussie. Helaas gaat het op dit moment naar mijn idee de verkeerde kant op.
Persoonlijk denk is niet dat er een simpele oplossing is hoe we de trend keren. Ook zie ik geen simpele blauwdruk voor ogen hoe de ideale samenleving eruitziet. Ik noem mezelf socialist omdat dat een school is die mij veel inspiratie geeft, en in ieder geval de gelijkwaardigheid en solidariteit tussen mensen als basiswaarden hanteert. Maar: het is dus geen blauwdruk, we moeten altijd blijven nadenken. Idealen bestaan per definitie niet in de werkelijkheid, want dan zijn het geen idealen meer.
Ik ben aan het lezen in "Uit de puinhopen" van Monbiot. Zeer inspirerend boek over deze kwestie.
Jan-Marten Spit 9
Ludovica Van Oirschotje ademt dat met de opmerking "In een echte democratie is er zorg voor goede voorlichting" maar dat werpt de vraag op wie daar dan voor zou moeten 'zorgen'.
ik kijk er anders tegenaan. de machtsgrens schuift omdat 1 kant duwt en de andere kant geen verzet biedt. dat is louter en alleen 'de schuld' van degene die zich niet verzetten.
Lydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Lydia LembeckNatuurlijk kunnen ze dat.
"Als het zover komt dat een heel groot deel van het volk echt woedend wordt"
De overheid (defensie) laat mensen willens en wetens werken met een gevaarlijke stof. Na jaren van gesteggel komt de overheid met : deze gevallen zijn niet het gevolg van ons criminele handelen - dus jammer van je blaaskanker.
Een Nederland van beschaafde mensen zou alle werknemers die zijn blootgesteld vergoeden ongeacht welke ziekte. Gewoon, omdat je een verantwoordelijkheid hebt als je je jarenlang als een criminele lul hebt gedragen.
Hoeveel woedende mensen zie jij? hoeveel mensen hebben al geroepen dat we zo niet met elkaar om gaan? Nul. Er is zelfs niemand die vraagtekens zegt bij deze merkwaardige vorm van bewijslast die wordt opgelegd door de dader aan de slachtoffers. Het kan Nederland gewoon helemaal niets schelen.
Lydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitZe zijn er, maar dat jij ze nog niet bent tegengekomen, zegt niet dat ze er niet zijn.
Jan-Marten Spit 9
Lydia Lembeckzeg ik dat? nee.
"Ze zijn er, maar dat jij ze nog niet bent tegengekomen, zegt niet dat ze er niet zijn."
Heb jij letterlijk iemand horen zeggen dat het idioot is dat de slachtoffers van chroom6 nu te horen krijgen dat hun blaaskanker niet het gevolg is van overigens wel crimineel handelen van de overheid? Dat het absurd is dat de overheid als dader op de stoel van de rechter gaat zitten en de bewijslast even omdraait?
Dat iedere burger als contractant het recht heeft om elke contract dat de overheid afsluit, in te zien als hij of zij dat wenst?
Weet je waarom niet? omdat de overgrote meerderheid niet vrij is in hun eigen hoofd. Ze voelen zich de horige, de onderworpenen. zij 'weten' dat ze er niet toe doen. De 'Grote Heren' bepalen, en zij kennen hun plaats.
Als dat niet verandert, is de democratische toekomst echt hopeloos. Dat is mijn punt.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan-Marten SpitMaar ook de overheid en de politiek hebben een taak. Als de grondwet zegt dat we in een democratie leven, zul je wel middelen vrij moeten maken om dat inhoud te geven en de randvoorwaarden ervoor in stand te houden.
Wat ik integendeel zie is dat onderwijs en publieke omroep meer opvoeden tot consumentisme en de bijbehorende ratrace, dan dat zij de nieuwe generatie vormen tot kritische, zelfbewuste burgers. Dat is wel wat een democratie nodig heeft.
Het is dus niet óf-óf, maar én-én.
Jan-Marten Spit 9
Ludovica Van OirschotIn zoverre de overheid hierin een taak heeft - de overheid dat zijn wij.
De notie dat de politiek een taak zou hebben kan ik niet volgen. De politiek -is- een a-moreel machtsspel. Hoe kan je van dat spel verwachten dat het zichzelf democratisch reguleert?
Het is in een democratie juist de bedoeling dat het electoraat dat doet.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Ludovica Van Oirschothelemaal fout. je bent niet de enige die deze misvatting aanhangt, maar het is wel een dodelijke.
"Politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen"
Politiek is een machtsspel - al sinds de eerste mens. Democratie is een andere 'wijze van tot hun recht komen' dan bijvoorbeeld een dictatuur - waar de belangen van een minderheid prevaleren.
"De werkelijkheid hoeft zich niet te gedragen naar jouw frame."
Dit is een bizarre opmerking. Feit is dat de politieke werkelijkheid zich PRECIES gedraagt volgens de ware aard van politiek, en dat de werkelijkheid zich PRECIES NIET gedraagt volgens jouw Sesamstraat/Disney model waarin slechts morele spelers acteren die allen onvoorwaardelijk de democratische en rechtsstatelijke beginselen steunen.
Bovendien had je je kunnen afvragen dat als jij verondersteld dat de politiek niet a-moreel is, wie er dan gaat vaststelen wat moreel is en wat niet. had je de ombudsman in gedachten? Noam Chomsky? Friedrich Hayek?
De democratie bepaald wat moreel is en wat niet, moraliteit is immers -opinie- (niet zelden gemotiveerd door eigenbelang).
Het is een dodelijke misvatting, en helaas ben je niet de enige. Onder degenen die politiek wel begrijpen bevinden zich degenen die hun politieke zin krijgen de afgelopen decennia, en dat is de voornaamste reden waarom jij je hier zit te irriteren aan beerputten. Zolang Rutte als enige blokkade wat stampvoetende mensen ziet die roepen dat 'hij ff normaal moet doen' zegt hij tegen zijn politieke vrienden: niemand legt ons een strobreed in de weg, alles loopt volgens plan.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan-Marten SpitVerder is je definitie van "politiek" een van de mogelijke definities. Ik zou zeggen dat "politiek" het proces is waarlangs belangentegenstellingen worden gearticuleerd op het niveau van de staat. Natuurlijk is dat een machtsspel. De overheid dat "zijn" wij niet, de overheid is de uitkomst van dit machtsspel.
Ik kan doelen en taken voor "de overheid" of "de politiek" formuleren vanuit mijn politieke standpunten, zonder dat ik onmiddellijk aanneem dat de overheid of de politiek zoals deze nu is, zich daarnaar gedraagt.
Politiek, de politiek en (de) democratie bepalen niet wat moreel is, deze zijn hooguit een uiting van de moraal.
Verder: er er is een verschil tussen immoreel (dat vergt een inhoudelijk oordeel) en amoreel (dat is een feitelijk oordeel). Jij zegt dat de politiek amoreel is, en bij de toelichting daarna heb je het over de invulling van immoreel. Dat komt wat rommelig over.
Tenslotte zit ik me hier niet te "irriteren aan beerputten". Ik scherp hier mijn mening en oefen me in het debat. Het geleerde gebruik ik in de echte wereld.
Kortom: je gebruikt begrippen die je niet helemaal lijkt te beheersen, trekt conclusies die niet juist zijn en en neemt daarop mij de maat.
Ik denk overigens dat we het uiteindelijk niet zo heel erg oneens zijn over een en ander. Maar je zit wat hoog te paard.
Jan-Marten Spit 9
Ludovica Van OirschotEen toon die je over jezelf opriep na je lelijke opmerking over een frame - dat je nu in plaats van frame 'een van de mogelijke definities' noemt. Misschien eerst wat beter nadenken voor je roept, in plaats van je te wenden tot inhoudsloze woordsmijterij.
Er is inderdaad een verschil tussen immoreel (is een waardeoordeel) en amoreel (niet in staat tot een waardeoordeel, zoals een steen, of zwaartekracht, of macht). Een moreel appel aan een amoreel fenomeen is paradoxaal zinloos. Naakte logica is niet rommelig. Paradoxen wel.
Ik ben niet vergeten waar deze discussie mee begon, jouw uitspraak: wie gelooft nog dat dit een democratie is?
Jouw antwoord (dit is geen democratie) steunt op een missconceptie van de begrippen politiek en democratie.
Zoals ik direct al stelde, het feit dat inbraken nou eenmaal voorkomen, is geen bewijs dat de rechtstaat faalt. Dat beerputten in de politiek voorkomen, is eveneens geen bewijs dat dit geen democratie is. De maat is in beide gevallen de wijze waarop rechtstaat en democratie -reageren-.
De rechtsstaat is een oplossing tegen het onvermijdelijk voorkomen van criminaliteit. Democratie is een oplossing tegen onvermijdelijk voorkomen van corrumperende en concentrerende macht - door iedereen een gelijk klein beetje macht te geven.
Je kan dus niet zeggen dat dit geen democratie is na het aanwijzen van een beerput. Dat is juist het moment waarop ze haar waarde moet tonen. De media rapporteert, het electoraat acteert. Jij doet precies het omgekeerde - je ontkent de oplossing (democratie) zodra de probleemstelling die aan de oplossing ten grondslag ligt, ook optreedt.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan-Marten SpitVerder vind ik je reactie op diverse punten onbeschoft en je speelt op de vrouw. Ik hou verder op met deze discussie.
Jan-Marten Spit 9
Ludovica Van OirschotIk hanteer slechts dezelfde toon die jijzelf initieert. Bovendien speel ik niet op de vrouw - loze beschuldiging en een behoorlijk laffe bovendien.
Kan je stoppen met het projecteren van je tekortkomingen (begrippen niet beheersen, hoog te paard, rommelig) op mij zodra je je realiseert dat je je er aan bezondigt?
"Democratie is niet alleen een vorm, maar heeft ook inhoud. Het is geen amorele manier van doen"
Ik zei dat politiek amoreel is, en politiek actoren, ook in een democratie niet. Goed lezen.
"Het is niet aan jou om te bepalen of dit een misconceptie is, alleen omdat jijzelf een andere mening hebt. "
Dat is geen mening maar een feit.
Weet je wie het feit ook kennen? Politieke winnaars.
"Daarmee frame je je eigen mening als "de" waarheid."
We hebben al vastgesteld dat wat je nu weer een frame noemt door jou tevens een 'mogelijke definitie' wordt genoemd, maar in feite de enige definitie is die past in de hele menselijke geschiedenis, inclusief het heden.
Minder emotie en meer Rede graag.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan-Marten Spithttps://www.demorgen.be/opinie/donald-trump-herinnert-ons-eraan-dat-de-tegenstelling-tussen-politiek-en-ethiek-vals-is-b38a248f/
Jan-Marten Spit 9
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Jan-Marten SpitBovendien vind ik dat je je onaangenaam gedraagt.
Ik stop er dus mee.
Jan-Marten Spit 9
Ludovica Van Oirschotje stelling waar deze 'discussie' mee begon is dat Nederland geen democratie zou zijn. aangezien je dat niet wenst te verdedigen neem ik maar even aan dat die uitspraak in de categorie inhoudsloos geroeptoeter bedoeld was. dat heb ik dan verkeerd begrepen.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan-Marten SpitMen kan veel van mij zeggen maar niet dat ik een roeptoeter ben. Ik ben evenmin laf. Ik heb wel vaak uitgesproken meningen waar niet iedereen het mee eens is. Ik ga graag discussies aan over allerlei onderwerpen.
Maar de inhoudelijke discussie met jou over dit onderwerp vind ik hier en nu niet meer zinvol. Voornaamste reden daarvoor is dat jij je eigen meningen als feiten ziet. Dan is een gesprek verspilling van tijd en energie. Dat is een weloverwogen keuze die ik maak. Uit respect voor jou en voor dit forum wilde ik deze toelichting nog geven. Maar nu is voor mij deze conversatie over.
PaulS
Gert Brink vd 1
PaulSLydia Lembeck 12
Gert Brink vdJan Smid 8
Maar dat gascontract is veel eerder tot stand gekomen. Werkt ISDS dan ook met terugwerkende kracht?
Niek Jansen 9
Jan Smid[Verwijderd]
R. Eman 8
Prima dat ook het 'misbruik' van bilaterale verdragen door brievenbusfirma's aan de orde wordt gesteld. We denken daar weinig van te merken, maar het is al dichter bij als dat wij menen te weten.
De amerikaanse multinational Conocophillips heeft via haar Nederlandse bievenbusfirma's (https://drimble.nl/bedrijf/den-haag/20034024/conocophillips-petrozuata-bv.html) via arbitrage op grond van een bilateraal handelsverdrag tussen Nederland en Venezuela (https://www.italaw.com/cases/321) beslag kunnen leggen op eigendommen van de Venezolaanse oliemaatschappij. ConocoPhillips schroomt daarbij niet om dat deels uit te voeren op Nederlands grondgebied en rijksgebiedsdelen (https://www.nu.nl/economie/5254655/conocophillips-legt-beslag-venezolaanse-oliebezittingen-antillen.html) waarmee zij de economiën aldaar behoorlijke schade toebrengt (http://www.knipselkrant-curacao.com/opinie-de-conocophillips-beslaglegging-exceptie-in-s-landsbelang/).
Niek Jansen 9
R. EmanE.M. kon dat doen nadat zij de moedermaatchappij verplaatst hadden naar een brievenbus firma in Nederland.
Is de eis van conocophilips daar soms een onderdeel van?
R. Eman 8
Niek JansenIn hoeverre de oprichting van de brievenbusfirma ontstaan is als gevolg van de genationaliseerde assets is mij niet duidelijk. Het blijkt dat de brievenbusfirma's in 2005 zijn opgericht, maar de nationalisatie van CP bijvoorbeeld heeft in 2007 plaatsgevonden. Wat de ware reden is voor de oprichting is mij niet duidelijk.
Wat ik opmerkelijk vind is dat je door het oprichten van een brievenbusfirma in Nederland alle handelsverdragen erbij krijgt. Blijkbaar is het voor een multinational eenvoudig cherrypicking op deze manier. Nu meen ik ergens eens gelezen te hebben dat Nederland de vele handelsverdragen die zij heeft als een soort marketingtool gebruikt om buitenlandse investeringen te lokken. De voorstanders menen dat wij, Nederland, daar financieel en economisch voordeel bij hebben. Juist het voorbeeld van ConocoPhillips toont aan dat die zogenaamde voordelen een enorme boemerang kunnen zijn.
Niek Jansen 9
R. EmanBlijkens dit artikel besliste de arbitragecie. Venezuela de oliegigant Exxon-Mobil voor een tiende van het geeiste bedrag van $ 10 miljard te vergoeden voor zijn verlies aan inkomsten vanwege de nationalisatie politiek van Chavez.
Verder op in het artikel wordt ook gesproken over Conoco Phillips, die het land om dezelfde reden moest verlaten.
Nederland is met de VS het belangrijkste claimparadijs in het kader van vrijhandelsverdragen mede dank zij types als de sociaal-democraten Dijsselbloem en Ploumen.
R. Eman 8
Niek JansenNiek Jansen 9
R. EmanUit de benaming van die bedrijven kun je ook afleiden welke (ontwikkelings)landen daardoor hun belastinginkomsten mislopen. Het is een echte schande dat Nederland dergelijke belastingconstructies op grote schaal faciliteert en hoe hypocriet is het om over ontwikkelingsgeld en -projecten te spreken als Nederland de zo hard nodige belastinginkomsten voor die productielanden helpt te laten verdwijnen.
Niek Jansen 9
De verraderlijke sociaal democrate Liliane Ploumen, minister in vorig kabinet, was altijd de grote voorstander van TTIP en CETA vrijhandelsverdragen.
De PvdA fractie onthield zich laf van stemming over het CETA verdrag in het Europees Parlement, waarschijnlijk vanwege de tegenstellingen tussen het Jongerius- en Ploumenkamp.
De meeste politici steunen kritiekloos de belangen van multinationals vanwege de mythe dat ze voor economische vooruitgang en werkgelegenheid zorgen.
Dat is ook de reden waarom deze verdragen in het grootste geheim,vnl in overleg met die multinationals zelf , worden voorbereid.
Een belangrijke reden van het feit dat Nederland een claimparadijs is geworden heeft ongetwijfeld te maken met de tegenstand van Droogstoppel Jeroen Dijsselbloen, die andere sociaal-democraat, om in Europees verband iets te doen tegen belastingontwijking door multinationals.
Tasco Alblas 1