Edward Snowden in The Terminal?

4 Connecties

Relaties

Passenger

Personen

Edward Snowden

Organisaties

National Security Agency (NSA)

Werkvelden

Journalistiek
2 Bijdragen

De mogelijk nog in Rusland verkerende NSA-klokkenluider Edward Snowden zorgt voor politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland. De transit-zone biedt een uitkomst.

De NSA-klokkenluider Edward Snowden zorgt voor politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland. De Chinezen kregen eerder al het verwijt dat ze toestemming hebben gegeven om Snowden te laten opstijgen vanaf Hong Kong en nu liggen de Russen onder vuur. Zij worden verweten dat ze Amerikaanse wetten hebben overtreden door de gezochte Snowden ergens in de buurt van het Russische vliegveld Sheremetyevo te verbergen. Dit wordt althans aangenomen, nadat gisteren de gereserveerde stoel in het vliegtuig van Moskou naar Havana onbezet bleek te zijn.

Transit zone

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov heeft vandaag op een persconferentie uitgehaald naar de Verenigde Staten. Lavrov weigert ook te vertellen waar Snowden zich bevindt of wat zijn reisplannen zijn. Hij vindt de Amerikaanse beschuldigingen ‘absoluut ongegrond en onacceptabel’. Lavrov gaf verder aan dat Snowden ‘niet de Russische grens is gepasseerd.’ Dat zou impliceren dat Snowden zich nog in de transit-zone zou kunnen bevinden, de internationale zone op een vliegveld waar geen Russisch visum is vereist. Als hij zich daar nog bevindt dan is hij nog niet de douane gepasseerd en is hij formeel niet in Rusland. Het is een (film)scenario waar Hollywood-acteur Tom Hanks (The Terminal, 2004) alles over zou kunnen vertellen.

Snowden ruilen voor wapenhandelaar Victor Bout

Ondertussen kan Sergei Bout, de broer van de in Amerika veroordeelde wapenhandelaar Victor Bout, nog blijven proberen om zijn broer te ruilen voor Snowden. In de Voice of Rusland vertelde Sergei afgelopen weekend dat hij er alles aan doet om de ruilhandel tot stand te laten komen. Victor Bout aka “The Merchant of Death” werd vorig jaar veroordeeld tot 25 jaar cel vanwege wapenleveranties aan de Taliban en kindsoldaten in Sierra Leone.  Een stuk serieuzer is de toenemende druk op president Barack Obama. De Republikeinse afgevaardigde Paul Ryan noemde de Obama-regering vanochtend op CBS ‘meer en meer incompetent’ vanwege de ontsnappingen van de klokkenluider.   Foto: Wapenhandelaar Victor Bout