
'Bankbasher' Ewald Engelen verdiende een aardig zakcentje als spreker bij banken. Tot hij zich afvroeg: 'Is het normaal dat een journalist jijt en jouwt met de bestuurders die hij moet controleren?'
Drie jaar geleden heb ik me ingeschreven bij een bekend sprekersbureau. Op verzoek van het bureau zelf overigens, zo gaat dat als je met je smoel op tv komt. Dat heeft mij sindsdien een slordige tienduizend euro opgeleverd. Meestal waren het banken die mij uitnodigden, soms vermogensbeheerders, een enkele keer een verzekeraar. Mijn rol was steevast die van bankbasher. Niet dat het er iets toe deed: mijn naam diende slechts om de eigen ruimdenkendheid te etaleren.
Bijbeunen ondergraaft mandaat
Twee weken geleden heb ik me uitgeschreven. Aanleiding was een blog van Ada Colau, de lijsttrekker van de progressieve coalitie die afgelopen zondag de verkiezingen in Barcelona won. Onder de titel Wel of niet lunchen met bankiers beschrijft zij hoe ze sinds haar lijsttrekkerschap wordt benaderd om te lunchen met prominente Spaanse bankiers die haar onder het genot van een goed glas wijn de bancaire kant van het verhaal willen laten zien. Colau legt in haar blog haarfijn uit waarom zij dit soort uitnodigingen mijdt als de pest. Wie buiten het oog van pers en kiezers contacten onderhoudt met banken maakt een parodie van het democratische mandaat dat de kiezer de politicus heeft gegeven. Absolute transparantie is het wapen waarmee Barcelona en Comú, het platform dat Colau vertegenwoordigt, de democratische rot van vriendjespolitiek, draaideuren, lobbyen, omkopen en fraude te lijf gaat.Politici verzilveren netwerk
Democratie bestaat bij de gratie van twee basisnormen: scheiding der machten en externe controle door pers en wetenschap om de integriteit van het besluitvormingsproces te waarborgen. Veel babbelen we over het eerste: politici die zich bemoeien met zaken die nog onder de rechter zijn; fractiediscipline die het dualisme tussen parlement en kabinet schaadt; een te politieke rol voor de Eerste Kamer die het politieke primaat uitholt – gretig storten wij ons op dit soort quasi-staatsrechtelijke zaken. Angstvallig zwijgen we over het tweede: journalisten die schnabbelen als dagvoorzitter; het ontbreken van een (verplicht) lobbyregister in Brussel en Den Haag; een niet-openbaar ledenbestand van Nieuwspoort, het Haagse debatcentrum waar ‘journalisten, overheid en belangenbehartigers zo graag de wegen kruisen’, zoals de website eufemistisch zegt; freelancers die journalistieke producties afwisselen met goed betaald pr-werk voor derden; politici die hun netwerk verzilveren door zich te verhuren aan banken, bedrijven en lobbyisten; redacteuren die van de ene op de andere dag opduiken als voorlichter of als perschef van de premier.Normvervaging
Om de hand in eigen boezem te steken: ook academici kunnen er wat van. Hoogleraren die zich vorstelijk laten betalen voor rapporten en spreekbeurten, zich als consultant verhuren aan overheid en grootbedrijf, hun professoraat publiekelijk misbruiken om hun private belangen als advocaat, fiscalist of accountant een zweem van respectabiliteit te geven. Om maar te zwijgen van de vele recepties, borrels en conferenties waar ondernemers, bankiers, ambtenaren, politici, journalisten en hoogleraren elkaar functies, informatie en erkenning toefluisteren.Is het normaal dat een hoge ambtenaar zijn fiscale kennis slijt aan een accountants-kantoor?Het gevolg is normvervaging. Is het normaal dat een hoogleraar bancair bijbeunt? Is het normaal dat een hoge ambtenaar zijn fiscale kennis slijt aan een accountantskantoor? Is het normaal dat een lid van het Europees Parlement verantwoordelijk voor financieel toezicht in dienst treedt van een verzekeraar? Is het normaal dat een voormalige regeringsleider commissaris wordt bij een grootbank? Is het normaal dat een parlementariër zijn termijn niet uitzit en tussentijds overstapt naar een lobbyist voor de farmaceutische sector? Is het normaal dat een journalist jijt en jouwt met de bestuurders die hij moet controleren? Is het normaal dat een niet-gepromoveerde ondernemer zich hoogleraar mag noemen? Dat politici geprivatiseerde zorgverzekeraars leiden? Dat het hoofd van de bouwlobby in de Eerste Kamer zit?
32 Bijdragen
DrNomad
Wat er volgens mij gaat gebeuren is dat bankiers gewoon iemand anders kopen, ook in Spanje.
Belooft u ook plechtig om geen bankbashing te doen als u op bezoek bent bij de overheid? http://www.telegraaf.nl/dft/24102974/__Ex-Lehman-baas_Dick_Fuld__Crisis_schuld_van_politici__.html
Emmef
DrNomadBob Lagaaij
Watching the Wheels
Bob LagaaijMichiel Werkman
Maarten
jefcooper
'aber was isst normal ?' is daarbij de klassieke vraag.
Dezelfde vraag duikt op bij het verwijt 'doe even normaal'.
Is normaal wat gewenst is, of is normaal wat gemiddeld of gebruikelijk is.
Bij het lezen van het bovenstaande van Engelen moest ik denken aan boeken over ons roemrucht verleden, speciaal over de periode dat de later gelynchte Johan de Witt ons land overeind hield temidden van grote mogendheden, die niets liever wilden dan ons republiekje opheffen.
De Witt deed dat gewiekst in een grote konkelarij, en door konkelarij.
Herbert H. Rowen, 'John de Witt, Statesman of the "True Freedom"', Cambridge 1986
De vraag is natuurlijk hoe normaal het gekonkel van nu is, in de geschiedenis gezien.
Zo midden zeventiger jaren vertelde een bevriende accountant me verontwaardigd dat de naam van een toen zeer vooraanstaand politicus voorkwam op de loonlijst van een bedrijf waarvan die politicus vermoedelijk nauwelijks wist waar het bedrijf was.
Ik ga hier niet uitleggen met welk doel deze man langs deze weg steekpenningen kreeg, ik volsta met te concluderen dat dat toen dus ook al gebeurde.
Een bekende politicus in die tijd die een initiatiefwet indiende die hemzelf had kunnen treffen, was de wet aangenomen, had er wel voor gezorgd zijn belangen tijdig veilig te stellen.
Wat betreft hooggeleerden, de buitengewone hadden in mijn ervaring die baantjes primair voor werving en hoge tarieven.
Ik vraag me dus af of het veel veranderd is.
Jan Willem de Hoop
jefcooperjefcooper
Jan Willem de HoopHet heen en weer wapperen van politici tussen politiek en commerciële en maatschappelijke functies is in feite het VS systeem wat daar draaideur systeem heet, en waar forse kritiek op is.
De Irak oorlog legde het concern waarvan Cheney baas was geweest, Halliburton, geen windeieren.
De Fyra enquete legt in elk geval bloot waartoe vermenging van functies toe kan leiden.
Solonechope
Michiel
pubben
Michielhttps://en.wikipedia.org/wiki/Noblesse_oblige
Speculaas
Watching the Wheels
SpeculaasEmmef
Watching the WheelsMolenaer
Watching the WheelsWtW
MolenaerVoorbeeld: Ton Heerts drinkt bier met Rutte. Da's m.i. op de grens of misschien zelfs er al een beetje overheen. Iedereen weet dat Heerts PvdA is http://www.parlement.com/id/vhebf73r58qn/a_j_m_ton_heerts . Ik vind Heerts één van de weinigen die je lijkt te kunnen vertrouwen, maar het hoofd van een vakbond zou eigenlijk niet PvdA moeten zijn en ook niet in de Raad van Commissarissen van FC Twente moeten gaan zitten (ook al is het 'hobby', je moet zo'n belangrijke taak niet combineren en er ook voor SP'ers en bijvoorbeeld PVV'ers zijn). Heb bewust Heerts gekozen, omdat ik denk dat dit nog net kan, maar eigenlijk is het al net op of net over de grens. Persoonlijk zou ik partijloos willen zijn in zo'n rol (wat niet wil zeggen dat je niet zelf mag stemmen, het gaat om een prominente rol in een partij in combinatie met een onafhankelijke functie in het belang van alle FNV leden). Nogmaals goeie vent!
http://www.vn.nl/upload/6cb80c96-19e0-4964-b0d7-1f95a176e650_foto%20Rutte_preview.jpg
Peteur
Op andere niveaus zie je dit ook: de regionale krant die in ruil voor een plek op de eerste rang bij nieuws uit een gemeente toezegt niet kritisch te schrijven over die zelfde gemeente. Dit gebeurt echt.
Of een goede gezaghebbende journalist die ineens wordt weggekocht door gemeente, provincie of energiebedrijf, om een zeer goed betaalde baan als voorlichter te krijgen. Fijn, al die ingangen en connecties.
Peteur
In een notendop: er ontstaat een milieubeweging, een nieuwe vakbond, of een andere actiegroep. Op bepaald moment worden ze een vaste gesprekspartner voor de overheid of het bedrijfsleven, zeker bij grote projecten. Zo'n vakbond of milieufederatie betrekt een mooi gebouw, er komen mensen in vaste dienst die onderzoek doen of beleid uitstippelen en aan het hoofd komt iemand die een (heel) mooi salaris ontvangt. Voor de vorm brengen ze kritische berichten en onderzoeksresultaten naar buiten, maar degenen aan wie ze werkelijk verantwoording afdragen zijn de gesprekspartners in het poldermodel en niet de burgers. Ze zijn onderdeel van het model geworden.
Molenaer
PeteurWatching the Wheels
Jan Willem de Hoop
Volgens mij laat dit voorbeeld en onderwerp ook zijn waarom het niet goed is dat in bepaalde sectoren veel meer betaald wordt dan in andere sectoren. Dit overhellen naar een bepaalde sector zorgt vroeg of laat allemaal tot verleidingen voor aanverwante sectoren.
Het is ook aan ons burgers om te zorgend dat journalisten niet mee in financiele verleiding hoeven te komen door te beseffen dat niets gratis is in het leven en dat we leren dat we voor journalistiek weer gaan betalen. Nog niet zozeer in het belang van journalisten, maar in ons eigen belang als burger.
Voor de prijs van een ouderwets papieren kranten abonnement, kun je als 2 tot 4 digitale abonnementen nemen op prachtige digitale journalistiek.
Ko Pernicus
Als er "foute" interacties en verhoudingen zijn - en die tendens zie ik ook heus wel - moet je er dan voor pleiten om maar helemaal geen interacties en verhoudingen met die bankenjongens en meisjes (in dit geval) te onderhouden?
Anders gezegd hoe voorkomt Ewald dat hij vanuit zijn studeerkamer Het Gelijk verkondigt, waar niemand naar luistert??? Zal toch vast wel een tussenweg zijn...
Molenaer
Ko PernicusLeprechaun
Eric, schrijf je in bij Ewald's sprekersbureau. Ze kunnen je niet weigeren want er is net een plekje vrijgevallen. Je voldoet aan de criteria, op TV geweest enzo. Bankiers zullen je dan uitnodigen voor spreekbeurtjes, daar hoef je zelf niets meer aan te doen.
Nadat je klaar bent met je spreekbeurt, kan je jouw natuurlijke flair inzetten tijdens de diverse informele gesprekken met afzonderlijke bankiers en ander bank medewerkers. Daarna krijg je kansen binnen de banken je netwerk voorzichtig te vergroten en voor het weet willen banken op FTM komen uitleggen wat hun toekomst plannen zijn.
Er schijnt ook nog een aardige bijkomstigheid bij te horen, heb ik van Ewald begrepen, die je frustrerende financiële prive situatie wat zullen verbeteren. Al dat sappelen da's niet goed voor het humeur van de mens. Dus heb geen gêne neem die gages gewoon aan, dat hoort bij het proces om vertrouwen in elkaar te krijgen. Houd ondertussen je hogere doel goed in de gaten.
Mvg
PS
Geef de info over dat sprekersbureau ook door aan onze Roxane, want die is ook wel bereid om op een vriendelijke en beleefde uitnodiging van een bank in te gaan.
Leprechaun
Leprechaunhttp://fd.nl/economie-politiek/1106128/luyendijk-en-bankiers-een-clash-of-civilizations-aan-de-zuidas
Michiel
Hank.Rearden
.
http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/employment/in-it-together-why-less-inequality-benefits-all_9789264235120-en#page255
vivo ergo cogito
Heel wat mensen beginnen vrij integer vol frisse moed en idealen bij de overheid en langzaam beetje bij beetje kiezen ze voor het geld en het gemak: vooral niet te wetenschappelijk en kritisch maar meewaaien met de rest want de angst om er buiten te vallen is groot. Het niveau op al die borrels is dan ook diep triest en ik kan me voorstellen dat Ewald (oeps! internalisatie ;-) ) daar ook niet gelukkig van wordt. Praten met die mensen heeft weinig zin wanneer dat ideologisch is. Daarom zie ik de oplossing in het creëren van competitiviteit, dit lijkt in tegenspraak met de gemakzuchtige opportunistische natuur van de mens die ik eerder noemde en dat klopt ook wel, met het verschil dat er steeds meer competente mensen buiten de boot vallen die vervolgens nieuwe organisatie structuren creëren (een soort mini triasjes) die competitiever zijn dan die van de gevestigde orde. Het zou beter zijn om die competitiviteit pro-actief te creëren maar ik vrees dat dat alleen in sprookjes gebeurt. Wellicht dat die kickstarter rages van tegenwoordig banken kunnen laten hervormen, van bove
jefcooper
Op
http://www.policyexchange.org.uk/images/WolfsonPrize/wep%20shortlist%20essay%20-%20roger%20bootle.pdf staat een recept om de euro vaarwel te zeggen.
Mijn idee is dat je beter beheerst iets af kunt schaffen dan wachten tot het noodlot toeslaat.
Indien de euro landen verenigd die euro afschaffen moet dat volgens mij kunnen, de totaliteit van de euro landen is economisch niet niks.
Helaas zie ik nog niet dat die wil gaat komen, fouten toegeven is niet goed voor politieke carrières, en de hoogbetaalde EU oligarchie zal z'n privileges niet zomaar opgeven.
gast
Luc Jurgens, advocaat
Pseudo-elite, als resultante van de (relatief) recente, collectieve maar te snelle sociale migratie (naar boven), of anders: totale sociaal maatschappelijke nivellering.
Resultaat?
Een pseudo-elite, met overwegend lieden met wel de 'maniertjes', doch niet de broodnodige moraal om maatschappij(en) en maatschappelijke structuren, om maatschappijen stabiel te houden, zuiver te houden, vrij van perverterende machten en krachten.
Corruptie wordt voorafgegaan door corrumperen en perverteren, zo wil een sociologisch inzicht.
Richard Dawkins heeft een mooi boek geschreven: The Selfisch Gene
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Selfish_Gene
Lees het, doorgrond het, en u weet hoe de mensheid (verder) zal evolueren (en uiteindelijk eindigen).
De mens als soort zal heel goed in staat blijken de eigen ondergang te veroorzaken, vooral door hen die -verblind door hedonistisch eigenbelang- geen oog (kunnen) hebben voor (al dan niet niet-subtiele) lange termijn effecten.
Maar met een bevolking van overwegend lethargische exemplaren, zullen de haviken het uiteindelijk verzieken voor de duiven, met een atmosfeer die onbewoonbaar wordt voor zuurstof consumerende organismes.
Maar noemt u mij pessimist.
Anderen noemen dat: realist met het vermogen zich uit te spreken