Een beetje laat, maar Obama wil ook graag investeren in Afrika

4 Connecties

Relaties

Afrika Investering

Organisaties

Verenigde Staten

Werkvelden

Economie
3 Bijdragen

Vijftig Afrikaanse leiders zijn momenteel in Washington voor een topbijeenkomst over Afrika. President Barack "Zoon van Afrika" Obama wil (eindelijk) miljarden op tafel leggen om de economische banden aan te halen.

Terwijl de Afrikaanse grond wordt omgespit door China, staat er in Het Witte Huis een topbijeenkomst gepland over economische handelsbelangen, ‘investeren in de volgende generatie’, regionale veiligheid, democratie, het klimaat, infrastructuur en zelfs over vrouwenrechten in Afrika. Maar op de Afrika-topbijeenkomst, waar momenteel 50 Afrikaanse leiders aanwezig zijn, wordt een aantal vragen gemeden. Onder andere over de concurrentie met Afrika’s grootste investeerder China en hun klopjacht op grondstoffen. Wat is de bedoeling van de topbijeenkomst en waarom nu?

‘Booming Africa’

Afrika is booming. Het continent is lang afgedaan als ‘probleemkind van de klas’, maar het is rijk aan grondstoffen zoals olie en mineralen. Het huisvest snelgroeiende economieën en een explosief groeiende middenklasse. Volgens de African Development Bank (AfDB) zou Afrika zelfs het snelst groeiende continent ter wereld zijn. Het IMF gaf op 24 juli een groeivoorspelling voor sub-Sahara Afrika van 5,4 procent in 2014 en 5,8 percent in 2015. Handelsmissies, waaronder die van minister van Ontwikkelingssamenwerking Lillian Ploumen, vliegen af en aan naar Afrikaanse top economieën zoals Nigeria, het land dat onlangs Zuid-Afrika voorbijstreefde met een GDP groei van 89%. Maar ‘GDP’s kan je niet eten’, merkte AfDB-president Donald Kaberuka terecht op. Naast veelbelovende cijfers kampt het continent nog altijd met inkomensongelijkheid en politieke onrust vanaf Centraal Afrikaanse Republiek, tot aan Eritrea en Sudan. Deze drie landen en Zimbabwe zijn dan ook niet uitgenodigd op de topbijeenkomst in Washington door hun ‘schending van mensenrechten’. Daarnaast benadrukt ook de recente uitbraak van het dodelijke Ebola-virus in Liberia, Guinee en Sierra Leone het gebrek aan basisvoorzieningen en medische hulpverlening in het continent. Twee Afrikaanse leiders moesten hun komst aan de topbijeenkomst  in verband met de virus uitbraak afzeggen.

Obama’s Afrika

Ondanks dat president Barack Obama bij aantreden vrijwel meteen tot ‘Zoon van Afrika’ werd omgedoopt, profileerde hij zich in zijn presidentschap niet erg Afrika-minded. Andere brandhaarden in de wereld zoals de Arabische Lente in het Midden-Oosten, Irak en het Israël-Palestina conflict leken de aandacht van de president op te eisen. Na 5 jaar presidentschap lijkt de boodschap van de leider er duidelijk op gericht om dit recht te zetten: ‘Het belang dat Afrika heeft voor Amerika moet worden begrepen,’ zei Obama afgelopen vrijdag. ‘Afrika groeit en je hebt daar hebt bloeiende markten, ondernemers en buitengewoon talent.’ Hij voegde eraan toe: ‘Afrika is toevallig ook een van de continenten waar Amerika het meest populair is. Mensen voelen een echte affiniteit voor onze manier van leven.’
'Afrika is toevallig ook een van de continenten waar Amerika het meest populair is'
De president is vanaf het begin van zijn termijn opgezadeld met de verwachting dat hij - als zoon van een Keniaanse vader - Afrika prominent op de agenda van het Witte Huis zou zetten. Hij moet bovendien zijn voorganger George W. Bush, die een HIV/AIDS hulpprogramma in Afrika lanceerde ter waarde van 15 miljard dollar, enigszins weten te evenaren. Volgens Amerikaanse analisten begint de president nu in zijn tweede termijn de Afrika-plannen als onderdeel van zijn presidentiële erfenis pas écht uit te werken. Na zijn zomerse bezoek in sub-Sahara Afrika presenteerde Obama zijn ‘Power Africa’, een miljardenproject bedoeld om 20 miljoen huishoudens van verlichting te voorzien. Ook lanceerde hij een ‘fellowship’-programma voor jonge Afrikaanse leiders. De topbijeenkomst in Washington lijkt de derde stap in zijn Afrika-investering. Waar Barack Obama zijn cliché-imago als ‘Zoon van Afrika’ zo min mogelijk wil benoemen, kiest zijn vrouw wel voor de persoonlijke aanpak. Op maandag 4 augustus, de eerste dag van de topbijeenkomst, omarmde de first lady Michelle Obama in haar toespraak haar ‘Afrikaanse wortels’. Ze sprak tot de menigte over het ‘Afrikaanse bloed dat door haar aderen stroomt’ en hoe ze als ‘Afro-Amerikaanse vrouw’ Afrika 'erg persoonlijk' neemt.

China’s Afrika

De bijeenkomst wordt door het Witte Huis bejubeld als ‘eerste-van-zijn-soort’ evenement, maar is eigenlijk een imitatie op de Afrika-bijeenkomsten die de afgelopen jaren werden georganiseerd door China, India, Japan en voormalige koloniale meester Europa. Vooral China is al langer een bewonderaar van de natuurlijke rijkdom van Afrika en investeert grootschalig in het continent. Al was de handel tussen de twee continenten twintig jaar geleden nog verwaarloosbaar, vandaag de dag is China de grootste handelspartner van Afrika. invest africa De pakweg 200 miljard dollar aan die goederen heen en weer worden gescheept tussen China en Afrika bestaan grotendeels uit Afrika’s geliefde grondstoffen. Is de topbijeenkomst dan misschien een reactie op China’s groeiende aanwezigheid in het continent? De VS begint zich alvast te onderscheiden in concurrentiestrijd: ‘Wij geloven dat we iets unieks ter tafel te brengen,’ zegt Ben Rhodes, Obama's plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur. ‘We zijn minder gericht op de middelen in Afrika en meer gericht op het verdiepen van handel en investeringen in relaties.’