
Over de winnaars en verliezers van globalisering. Lees meer
Internationale handels- en investeringsverdragen als TTIP en CETA bevorderen de vrije handel tussen burgers, landen en continenten, leveren nieuwe banen op en geven het bedrijfsleven een impuls. Althans, dat is het idee. In werkelijkheid vinden de onderhandelingen achter gesloten deuren plaats en werken lobbygroepen hard om hun belangen veilig te stellen.
Er bestaan dan ook grote zorgen dat de verdragen niet de belangen van (EU-)burgers dienen, maar vooral die van grote ondernemingen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel? Ons energiebeleid? Gaat de belastingbetaler straks opdraaien voor claims van Amerikaanse multinationals als we chloorkippen en -eieren uit onze schappen weren? Of als we kerncentrales sluiten? Follow the Money zoekt het antwoord op die vragen.
De Eerste Kamer stemt over handelsverdrag CETA: wat staat er op het spel?
Nationale Nederlanden eist half miljard van Argentinië om nationalisering pensioenstelsel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De wereld bespreekt ISDS, critici vrezen betekenisloze hervormingen
Europese vrijhandelsverdragen: werk als wisselgeld
5 Vragen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan
Tweede Kamer bepaalt: TTIP en CETA zijn geen controversiële onderwerpen
De econoom die het waagde aan TTIP te tornen
Hoe een halve huilbui ons aan CETA hielp
Trump stopt met handelsverdrag TPP, bedrijven bieden banen aan
Een #TTIP-diner bij de Amerikaanse ambassadeur
FTM-hoofdredacteur Eric Smit ging in een vers gestoomd pak op bezoek bij de Amerikaanse ambassadeur om te praten over het handelsverdrag TTIP. Hij trof er vertegenwoordigers en belangenbehartigers van grote corporates aan en veel eensgezindheid over het naderende handelsverdrag. 'This is off the record!'
'Off the record'
Voorafgaand had ik met de medewerker van de ambassade besproken op welke voorwaarden ik bij het diner aanwezig kon zijn. Ik wilde er in het publieke domein mededelingen over kunnen doen, zo luidde mijn voorwaarde. Want wat zou ik anders als journalist waard zijn? Daar ging hij mee akkoord, zolang aanwezigen maar niet door mij zouden worden geciteerd. Mensen moesten vrijuit kunnen spreken. Dat leek mij een aanvaardbare tegemoetkoming en dus toog ik op de zonnige avond van 10 juni met mijn uitnodiging en paspoort in de binnenzak naar Den Haag. Dresscode: business. Hoewel ik mijn zaakjes doorgaans in spijkerbroek en zwartleren cowboylaarzen pleeg af te handelen, leek het mij gepaster om in een vers gestoomd pak, gepoetste schoenen, dasloos en fashionably late bij de Amerikanen aan te bellen. In de hal van de ambtswoning schudde ik de hand van de ambassadeur die mij allerhartelijkst verwelkomde, maar mij niettemin nog even serieus toesprak: ‘everything is off the record tonight’. ‘Of course it is’, verzekerde ik hem.Gepocheerde kwarteleitjes
De aanwezigen waren onder andere afkomstig van bedrijven en instellingen als Philips, ABN Amro en ING. Ook aanwezig: Simon Smits, de huidige directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Winand Quaedvlieg hoofd van het Brusselse kantoor van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De enige andere aanwezige journalist was Mathijs Bouman. Naast mij aan tafel zat Willem-Jan Laan, director global affairs van Unilever, precies tegenover mij Andy Klom, het traag en zalvend sprekende hoofd van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.Barack Obama had het een paar dagen eerder nog met Weißwurst en Weizenbier moeten doenIk liet mijn blik even over het menu dwalen en constateerde dat de traditionele Amerikaanse lekkernijen daarop geen plek hadden gekregen. Het eerste gerecht: een worteltartaartje omwonden met gerookte wilde Alaskazalm en twee gepocheerde kwarteleitjes in een komkommer gazpacho. Verrukkelijk. Barack Obama had het een paar dagen eerder bij de G7 in de Beierse Alpen nog met Weißwurst en Weizenbier moeten doen. De Amerikaanse president ijvert hard voor TTIP. Hij wil dat het handelsverdrag nog in zijn ambtstermijn wordt geratificeerd. Een dag na de Duitse kroegmaaltijd mocht hij de uitgesproken instemming van de G7 in ontvangst nemen: in de komende zes maanden moet er een raamovereenkomst over TTIP liggen.
Emotioneel en redeloos
Het optimisme over TTIP was ook bij sommige gasten in de ambtswoning merkbaar. Bij de eerste rondgang aan tafel werd mij ook al snel duidelijk dat ik de enige aanwezige was die zich kritisch zou tonen over het op handen zijnde verdrag. De weerzin van vele burgers tegen TTIP werd door de meesten afgedaan als emotioneel. Het verweer tegen het ISDS (het Investor State Dispute Settlement): volkomen redeloos. De ene na de andere gast bracht dit in variërende staten van opwinding naar voren. De uitnodiging van de Amerikaanse ambassadeur
ALS DE HARDE BEWIJZEN VOOR HET FUNDAMENT VOOR TTIP ONTBREKEN, WAAR BERUST UW BRAVOURE DAN OP?Het werd tijd om de boel een beetje op te schudden zonder dat daarbij de chloorkippen over tafel vlogen. Ik vroeg de aanwezigen waar alle zelfverzekerdheid op was gestoeld, toch zeker niet op de grandioze voorspelde economische voordelen van TTIP? Economische modellen (Bertelsmann, Ecorys) voorspellen in het voordelige geval dat er over tien jaar een half procent groei van het Europese nationale inkomen wordt geboekt. In het nadelige geval een half procent krimp (Capaldo). De uitkomsten van economische modellen zijn tegen elkaar weg te strepen, we weten het gewoon niet zeker, concludeerde ik. Als de harde bewijzen voor het fundament voor TTIP ontbreken, waar berust uw bravoure dan op? Mijn argument maakte weinig indruk. De cijfers waren misschien niet indrukwekkend, maar een positieve invloed mocht ik niet ontkennen. Immers, het wegnemen van handelsbelemmeringen door het gelijktrekken van standaarden en wegnemen van invoertarieven zal de handel doen toenemen en dat is goed voor de productie en dat levert banen op. Daar kon geen zinnig mens tegen zijn.
De één procent
Dat kon ik dus wel. Want over welke hoeveelheid handel hadden we het precies? Hoeveel exporteerde Europa eigenlijk naar de Verenigde Staten? Één miljard euro per dag, klonk het over de tafel. Inderdaad, zei ik, terwijl een bediende mij een bord met getrancheerde lamsbiefstuk met een puree van aubergines voorschotelde. En dat dagelijkse miljard maakt aan het einde van het jaar één procent van het Europese nationale inkomen uit. En welke bedrijven vertegenwoordigen met name deze ene procent? Dat zijn de corporates die hier ook aan tafel zitten. En deze bedrijven zullen als gevolg ook het meest van TTIP profiteren. Profiteert de motor van de Europese economie – het midden- en kleinbedrijf (mkb) – gelijkwaardig mee? Jawel, het verdrag zou beslist positief uitwerken voor het mkb, zo werd beweerd. Het mkb was tenslotte de grote toeleverancier van het corporate bedrijfsleven, de positieve effecten zouden aanzienlijk zijn.HET GEVAAR VAN TOENEMENDE ONGELIJKHEID WAS SOWIESO GEEN TAFELGESPREKEn zo ging het verder. Ik bleef hameren op het ontbreken van harde bewijzen, maar dat haalde weinig uit. Ik argumenteerde vervolgens dat er neerwaartse druk zou ontstaan op de Europese arbeidslonen die hoger zijn dan die in Amerika. De Amerikanen was bovendien hetzelfde overkomen door het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA. Dat feit werd weliswaar beaamd, maar daar mocht niet de conclusie uit worden getrokken dat dit door het handelsverdrag was veroorzaakt. Ik zag het voorhoofd van de bekende DWDD-econoom fronsen, maar niemand zei wat op deze economische kletspraat. Het onderwerp toenemende ongelijkheid was sowieso geen tafelgesprek. Dat gold in iets mindere mate voor het idee van een onafhankelijk arbitrage-hof dat in de plaats moest komen voor het controversiële ISDS. Maar, zo bleek, zelfs zo’n relatief eenvoudige maatregel die transparantie van de rechtsspraak rondom het eventuele TTIP enorm zou kunnen vergroten, stuitte al op weerstand.
158 Bijdragen
Ludovikaa
Watching the Wheels
Ludovikaa"In 2006, he was appointed advisor for Lehman Brothers in Europe[5][6] and director of its subsidiary bank in Spain and Portugal, where he remained until the collapse and declaration of bankruptcy of the latter in 2008."
Onvoorstelbaar dat de mensen dit allemaal accepteren.
Maarten
EricSmit
MaartenLees vanavond (woensdag 17 juni) de column van Louise Fresco in NRC over TTIP. Die dame wenst ook niet verder te kijken dan de chloorkip. Ik citeer een typerende zin: 'Hoe groot de effecten van TTIP zullen zijn, is koffiedik kijken, maar de modellen en ervaringen met open markten suggereren dat ze significant en positief zijn.' Tsja. Met dit kulargument denkt ze een serieus gesprek aan te kunnen gaan. Wat een zelfgenoegzaamheid.
Fresco heeft dat zelfde establishment groepsdenken omarmd als het hierboven beschreven diner-gezelschap. Voor kenners van Fresco is dat overigens bepaald geen verrassing.
Groet,
Eric
Force 28
EricSmitWie haar pogingen om een tv-serietje te maken heeft al gezien ...
jopie1978
EricSmitIk had een andere maar gedeeltelijk eenzelfde situatie destijds fout ingeschat. Misschien was ik zelfs wel wat te naief voor die wereld of die groep mensen. Terugkijkend snap ik het sentiment dus ook wel wanneer ze argumenten wegwuiven. Dit omdat zij zo diep in dat dossier zitten, dat ze gewoonweg op een ander niveau naar dat dossier kijken. Veel mensen hebben niet door dat de doelen van een lobbyist of de andere belanghebbenden eigenlijk helemaal niet zo politiek gekleurd zijn. Velen van hun hebben zeerzeker veel vakkennis of hebben experts die hun assisteren. Ik denk dat zelfs Mevrouw Fresco in die zin erg wordt onderschat. Dit soort mensen denkt eerst nog 25x na voordat ze iets voor de buhne zeggen. De vraag die wij ons moeten stellen is waarom Fresco een bepaalde visie naar buiten brengt. Fresco is een slimme tante en nee, niet alleen voor haar eigen belang.
EricSmit
jopie1978Het gaat om te beginnen om feiten en argumenten en zeer zeker ook om de bereidwilligheid zaken van een andere kant te bekijken. Het fundamentele argument om dit handelsverdrag in te gaan is gebaseerd op klassiek marktdenken dat vooral in het belang is van het internationaal opererende corporate bedrijfsleven. Daar valt het nodige op af te dingen en dat heb ik daar gedaan. En misschien dat mijn stem aan die tafel geen enkele impact had, ik streef er als journalist in elk geval naar om op andere plekken een rol van betekenis te kunnen spelen.
U bent overigens de eerste die ik hoor zeggen dat Fresco wordt onderschat. Haar maatschappelijke positie mag daar in elk geval geen aanleiding toe zijn. En als Fresco inderdaad 25 keer heeft nagedacht dan mag, rekening houdende met haar zeer bovengemiddelde intelligentie, de argumentatie die zijn aandraagt toch op zijn minst als onbeduidend worden aangemerkt.
Met vriendelijke groet,
Eric Smit
jopie1978
EricSmitBetreffende Fresco of andere mensen van faam ongeacht ze voor of tegen TTIP zijn: Een professortitel maakt je nog geen goede communicatiestrateeg. Sommige uitspraken zijn indien uitvergroot misschien wat ongelukkig. Op een podium je uiten maakt je niet onaantastbaar, mensen in deze posities vergeten dat nog wel eens. Het enige voor mij verwijtbare is dat het in de bek nemen van het woord "chloorkip" tijdens een betoog betreffende TTIP, je boodschap erg afzwakt, ook bij Fresco. Ik hoop dat beide kampen de chloorkippen buiten hun betoog houden en in de prullenbak gooien.
Molenaer
jopie1978Gerrit Zeilemaker
EricSmitKritische Gast
Gerrit ZeilemakerMen wordt na voorselectie uitgenodigd op de Bilderberg-club en dan wordt er getoetst of er een "match" is of niet. Deze check is supergeheim, en bevat zeer geavanceerde technologie.
Als de "match" positief is, dan krijgt de persoon in kwestie een "opdracht" mee, vaak voor onbeperkte duur. Hierbij wordt ook gebruikgemaakt van geavanceerde technologie.
Als die Halbe Zijlstra wordt geselecteerd, dan betwijfel ik of er een positieve "match" komt.
Zijn karaktertrekken zijn misschien te riskant voor deze club.
Bernd Missal
EricSmitDrNomad
Knap dat je daar aan tafel hebt gezeten. Maar als je er niiks beters van kunt maken dan een huilbui over het feit dat de agenda van de Socialistische Partij niet wordt uitgevoerd, dan heeft niemand er wat aan. Want ik ben wel voor marktwerking, én sceptisch over TTIP, en het hele stelen van de rijken schema ben ik tegen, dus ik ben niets wijzer geworden. Waarvoor dank.
jefcooper
DrNomadKomen na TTIP de aliens leuke machientjes brengen ?
DrNomad
jefcooperMaar mij ontgaat wel meer hier. Eric heeft blijkbaar andere zorgen dan ik, en heeft niet de vragen gesteld die ik in mijn hoofd heb. Ik ga mijn info wel weer ergens anders halen...
jsmid
DrNomadDrNomad
jsmidjsmid
DrNomadjefcooper
DrNomadPeteur
DrNomadKlinkt niet als een overmaat van zelfvertrouwen. Hebt u zelf wel werk?
Jan Willem de Hoop
DrNomadVolgens mij heeft Eric Smit aangegeven dat fundamentele vragen niet worden gesteld en of niet worden beantwoord. Eric Smit heeft het getracht dit te doen, maar om echt wijzer te worden moeten anderen er dan wel op ingaan.
Dat belangrijke personen fundamentele zaken bewust omzeilen en negeren is ook iets waar je wijzer van wordt. Dat er andere belangen spelen bijvoorbeeld.
DrNomad
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
DrNomad"Goh meneer Smit we zullen in uw aanwezigheid wat geopolitieke afwegingen uit de doeken doen." Zover zijn we niet in transparantie en dat gaat hem de komende honderden jaren ook niet worden denk ik.
Denk dat je je kritiek op de column wat ongelukkig hebt geformuleerd.
jefcooper
Jan Willem de HoopStel je voor dat Putin na de Krim en O Ukraine, ook Griekenland in z'n klauwen krijgt.
Jan Willem de Hoop
jefcooperjefcooper
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
jefcooperjefcooper
Jan Willem de Hoopjsmid
DrNomadjsmid
DrNomadDrNomad
jsmidWist u dat gereguleerde marktwerking één van de oorzaken is voor de humanitaire ramp die momenteel gaande is in de Midellandse Zee? Het zijn de Europeanen en Amerikanen die hun grenzen sluiten, via regels en tarieven, waardoor het de Afrikanen moeilijk wordt gemaakt om handel te drijven met de eerste wereld.
jsmid
DrNomadhttp://mjvdl.com/2013/06/30/our-debt-crisis-explained-by-bezemer/
Over die ramp in de Middenlandse zee: die wordt veroorzaakt door onstabiele corrupte regeringen en helaas een godsdienst: de islam
DrNomad
jsmidEn dat mensen op de vlucht slaan voor Islam, maar toch Islam meenemen lijkt me niet logisch. U bedoelt waarschijnlijk oorlog, of de armoede agv Islam. Die dingen zullen zeker een rol spelen, maar evengoed de protectionistische opstelling van de Eerste wereld. Een Afrikaanse koffieboer kan best geld verdienen, als wij geen tarieven zouden hebben. En vergeet ook niet dat hulpverslaving arbeid ontmoedigt, en Dutch Disease (Kenya) veroorzaakt.
jsmid
DrNomadU vergeet juist dat de markten waaronder de banken vrijheid pleiten en geen overheidsingrijpen en regulering wensten. Raad eens wat diezelfde markten vroegen aan de overheid toen de crisis echt te keer ging en het helemaal mis dreigden te gaan?
http://www.mejudice.nl/video/detail/tomas-sedlacek-over-ethiek-en-economie
Leve de vrije ongereguleerde markten. Open onderstaande linkjes maar
http://nos.nl/artikel/2041918-britse-bank-raakt-600-000-overboekingen-kwijt.html
http://nos.nl/artikel/2041855-banken-hebben-nog-meer-probleemleningen-dan-in-2010.html
jefcooper
jsmidjsmid
jefcooperjefcooper
jsmidEen markt is niet meer dan de al dan niet vastgelegde afspraken over koop en verkoop.
jsmid
jefcooperjefcooper
jsmidOnder economen heerst de opvatting dat een markt dient om inzicht te krijgen in prijzen en waardes.
De, meest gereguleerde, effectenmarkt wordt daarbij gezien als de beste, omdat alles zichtbaar is.
jsmid
jefcooperKritische Gast
jefcooperEen effectenmarkt (gereguleerd of niet) is per definitie corrupt;
corruptie, jatten, liegen en bedriegen is inherent aan effectenmarkten.
jefcooper
Kritische GastDat neemt niet weg dat effectenmarkten de beste zijn in doorzichtigheid.
jefcooper
jsmidjefcooper
DrNomadEvenwel laten de reportages, die weldoorvoede mensen laten zien, die net een peperdure reis achter zich hebben (naar sommigen verklaren voor de vierde keer), en met smartphones treinkaartjes kopen, mij denken dat de slachtoffers van die rampen niet naar ons komen.
Waarom Afrikaanse landen zich niet ontwikkelen:
Walter Rodney, 'How Europe Underdeveloped Africa', London, 1983
Jack Woddis, 'Africa, The Lion Awakes', 1961, London.
Verder vraag ik me af of de uitnodiging van Van Rompuy aan de Afrikaanse leiders in Brussel, 'laat de goed opgeleiden komen', toch uitwerking heeft.
Als dat zo gaat weer minder kans voor die landen iets te worden.
EricSmit
DrNomadGroet!
Force 28
EricSmitThumbs Up...
pubben
EricSmitYou're Fired – Now Train Your Much Cheaper Foreign Replacement.
http://www.zerohedge.com/news/2015-06-12/youre-fired-–-now-train-your-much-cheaper-foreign-replacement
This is wrong on so many levels.
Joost Vsser
EricSmitEricSmit
Joost VsserKritische Gast
Joost VsserJa, Eric heeft zijn werk goed gedaan. Precies wat een journalist moet doen: kritisch zijn, vragen stellen, goed rondkijken, aanvoelen en natuurlijk de belangrijke zaken ongeremd, wel netjes blijven, rapporteren
Solonechope
Speculaas
jefcooper
SpeculaasBlatter en Sylvie Meis roepen meer emotie op dan TTIP.
Joost Mulder
SpeculaasMijn inschatting is dat er in Brussel pas iets gaat schuiven als er buiten de traditionele georganiseerde vakbonden en "civil society" die je noemt ook andere partijen meedoen.
Dat begint te komen, bijvoorbeeld bij UEAPME en ESBA, twee verenigingen van MKB in Brussel, die erg actief zijn in de lobby (wat inderdaad in de lidstaten niet zichtbaar is). Ook interessant is MORE uit Duitsland waar zoals wellicht bekend het MKB openlijk TTIP in twijfel trekt - https://moreforsmesthanttip.wordpress.com/
GuusGeurts
SpeculaasEen overzicht van deze organisaties: Inderdaad heeft de FNV (1,1 miljoen leden)
zich tegen TTIP verklaard. Dat geldt verder voor alle vakbonden van boeren
(NMV, NAV, NVV, NVP, DDB), de LTO vakgroepen voor varkens en pluimvee en de
BD-vereniging (zie: http://www.globalinfo.nl/Nieuws/agrarisch-verzet-tegen-ttip-groeit).
Verder maatschappelijke organisaties zoals Milieudefensie, FoodWatch, TNI,
SOMO, BothENDS, Vrijschrift en Platform Aarde Boer Consument. Ook de provincie Friesland en enkele gemeenten hebben zich zeer kritisch over TTIP uitgelaten (zie https://milieudefensie.nl/ttip/nieuws/friesland-motie-ttip#.VYwra_1TAAQ.facebook).
Dat geldt ook voor vele Duitse gemeenten (http://www.attac.de/ttip-in-kommunen) en de stad Brussel (http://nl.metrotime.be/2015/06/29/news/stad-brussel-vraagt-opschorting-onderhandelingen-ttip/).
In tegenstelling tot nu toe in Nederland groeit ook het verzet onder het Midden- en
Klein Bedrijf in o.a Duitsland en Wallonië.
(Zie http://www.reuters.com/article/2015/06/28/us-eu-usa-trade-germany-idUSKBN0P805D20150628?feedType=RSS&feedName=topNews
en http://www.ucm.be/index.php/Actualites/Un-traite-transatlantique-dangereux).
pubben
Meteen, de dag na de G7 bijeenkomst gaat dit naar de Tweede Kamer.
Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) informeert de Tweede Kamer over de wijze waarop het kabinet en de Europese Commissie het publieke debat organiseren en de samenleving bij TTIP betrekken.
Dat is alles behalve een open dialoog.
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2015/06/08/kamerbrief-over-het-transatlantic-trade-investment-partnership-ttip.html
Jean
pubbenhttp://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ttip-handelsovereenkomst-tussen-europese-unie-en-de-verenigde-staten, die niet meer blijkt te bestaan. In een brief aan de Kamer van 8 juni j.l.
pubben
JeanIk heb die dus op 8 juni gelezen en even 'teruggelinkt' hier. Bizar!
Jean
pubbenJean
pubbenpubben
JeanZeker als direct na de G7 dit soort 'infantiele doorzichtige bestuurslogica' zijn werk denkt te doen.
Ik ben een voorstander van de meerwaarde van diversiteit en ik houd niet van uniformering. Niet in de economie, zie artikel vandaag daarover en ook niet in de EU. Ik waardeer verschillen in landen en eigen culturen.
(Ook in de zorg.)
dicko
pubbenHet feit dát men dit doet, is een indicatie dat men zich totaal geen zorgen maakt over het 'uitkomen' van dit soort opportunisme.
Kan je nagaan hoe dom wij als oogkleppenvolk zelf zijn geworden...
pubben
dickoHet zou al vooruitgang zijn als @Eric Smit die brief van 8 juni als artikel gepubliceerd had. Met als toevoeging: mijn verslag van het TTIP diner volgt later. Of zou hij dan nooit meer ergens uitgenodigd worden?
Zou hij dat erg vinden?
dicko
pubbenLevert allemaal gedoe op als je achteraf uitleg moet geven waarom jij er niet was, of waarom de bijeenkomst niet doorging. Voer voor complotdenkers.
Daarnaast het risico dat een aangekondige besloten bijeenkomst wordt aangegrepen voor demonstraties, waardoor de bijeenkomst (ook vanuit het perspectief van de 'tegenstanders') zij nut verliest.
Plus dat het voorkomt dat Eric als FTM rocker zich door een meute van groupies moet worstelen die zich ongetwijfeld voor de ambassade zou hebben verzameld. Dan moet 'ie weer door de Dienst Diplomatieke Beveiliging thuis worden opgehaald, moet er een gepantserde auto geregeld worden, enzovoort.
Force 28
dickohttp://www.ftm.nl/column/een-boeiend-ttip-diner-bij-de-amerikaanse-ambassadeur/#comment-2084192494
jefcooper
pubbenDat kan wel eens morele dilemma's opleveren.
pubben
jefcooperjefcooper
pubbenJe kunt daar in ons land gepensioneerden aan toevoegen.
Daar behoor ik toe, mij kan dus weinig meer gebeuren.
Diegenen die een gezin en een hypotheek hebben, kunnen wel eens andere afwegingen maken.
Jean
pubbenvan uniformering. Niet in de economie, zie artikel vandaag daarover en
ook niet in de EU. Ik waardeer verschillen in landen en eigen culturen.
(Ook in de zorg.)" - Eens.
WtW
JeanJean
WtWTot zondagavond dacht ik dat er op allerlaatste moment een deal zou komen (looptijdverlenging, renteverlaging, etc.), maar daar ben ik nu niet meer zeker van.
Denk meer en meer dat SYRIZA aankoerst op een breuk. GR CB zal dan
drachmes bijdrukken om liquiditeit GR banken te steunen en zal alle
toek. staatsobligaties opkopen van GR staat. Risico is natuurlijk
torenhoge inflatie, maar dat zal vooral de rijken treffen.
WtW
JeanJoost Vsser
JeanWtW
Joost Vsserpubben
Joost VsserJean
pubbenpubben
Jean'Weet jij dat ik bijna alle links in dit artikel lees, of gelezen heb. Inhoudelijk boeiend en 'geaard'. Dit is een voorbeeld van goed ICT gebruik.'
Ik ga proberen dat uit te leggen.
'Geaard' in de positieve zin van Heidegger. 'Doorleefd'
Waarom vond ik dat?
Omdat jij teruggrijpt op Europese waarden en omdat je een heel duidelijk standpunt innam: "Ik durf, evenals het rode kruis, de houding van deze technocraten zelfs een misdaad tegen de menselijkheid te noemen!"
(oh, wat mis ik dat soort, rug recht, standpunten bij onze nl journalisten)
Maar mijn opmerking over goed ICT gebruik is ook van belang.
Ik heb veel systeemkritiek, lees maar weer even mijn opmerking onder het laatste artikel van @ Eelke. Op heel veel terreinen.
Ik beweeg hemel en aarde op allerlei (bestuurlijke) niveau's en als dat niet werkt dan weiger ik met systemen te werken die niet deugen.
Daar wil ik niet verantwoordelijk voor zijn. (Hannah Arendt)
En je greep terug op "waarden". Er is een verschil tussen regels en waarden. Infantiele regels kunnen intrinsieke motivatie onderuit halen. Beroepsethiek en Hippocrates zitten niet in onze zorgsystemen. Let op 2009 ratelend bij de psycholoog over al onze zorgsystemen noemde ik het al een misdadige technocratie.
Pas vandaag gaan GGZ bestuurders naar de rechter over privacy in de zorg en start er crowdfunding door een huisarts.
En ik heb dus een advocaat betaald om mijn beroepsethiek te beschrijven die niet in onze zorgsystemen zit. Bizar.
Naar de rechter voor de burger en het publieke belang. Dacht ik.
WtW
Jeanpubben
Jeanjefcooper
pubbenjefcooper
De kleine kring zag de euro ellende aankomen, zelfs nu die er is wordt het euro geloof alleen maar sterker.
Ik denk dat het met TTIP niet anders zal gaan.
jsmid
jefcooperdicko
jefcooperDat er dus mensen iets zagen aankomen, is achteraf gezien altijd zo. Het betekent niet noodzakelijkerwijs dat het genomen besluit op het moment dat het genomen werd, een verkeerd besluit was.
Wanneer een bepaalde groep achteraf gelijk blijkt te hebben met een afwijkend standpunt, is het maar de vraag of dat komt omdat die groep vooraf als enige een heldere kijk op de werkelijke waarheid had, of dat het gewoon een toevalligheid is.
Een gemiddelde kan tenslotte niet bestaan zonder de extremen.
Force28
dickoHet is een beproefd middel een wenselijk geachte prognose van "bewijs" te voorzien...
Je links zijn béter dan je eigen denkwerk ,vrees ik !
dicko
Force28Force 28
dickojefcooper
dickoDus niks toevalligheid.
dicko
jefcooperPas achteraf weten we wie toevallig de beste kijk had.
Of hebben economen onderling altijd dezelfde kijk op een kwestie?
Molenaer
dickojefcooper
dickofbakker
wegnemen van handelsbelemmeringen door het gelijktrekken van standaarden
en wegnemen van invoertarieven zal de handel doen toenemen en dat is
goed voor de productie en dat levert banen op.
Jaja.
Handelsbelemmeringen...laat zo'n figuur een voorbeeld noemen. Moeten we nu GMO's toelaten?
gelijktrekken van standaarden....euhm, alles in hetzelfde formaat pakje/zakje? wat? En daar heb je TTIP voor nodig? Oh, wacht de lokale producenten worden natuurlijk door TTIP verplicht die zelfde verpakking te gebruiken als zij en krijgen dus hogere kosten...
wegnemen van invoertarieven, dus de overheid mag geen import belasting heffen...en dus nog minder inkomsten hebben, de locale producenten krijgen nog meer concurrentie vanuit het buitenland en dat is goed?
en dit is goed voor wie zijn productie? Niet voor die locale producenten lijkt mij. En dit zal banen opleveren? Denk eerder het tegenovergestelde...MKB is namelijk de banen motor, ca 33%, het grootbedrijf maakt meer omzet en inkomsten en die moeten nog verder omhoog, tenkoste van het mkb.
Wat vond Mathijs bouman van dit gezelschap en hun idee'tjes?
EricSmit
fbakkerWatching the Wheels
EricSmitMichiel
Watching the Wheelshttps://twitter.com/Herman_Wijffels/status/489823612552351744
Kritische Gast
MichielNou, Henry Kissinger en David Rockefeller, stuur mij maar een uitnodiging.
De consumpties en catering zal ik voor mijn eigen rekening nemen, geen enkel bezwaar.
Graag zie u ik uw invitatie met belangstelling vol verwachting tegemoet.
Michiel
Kritische GastSprekers: Willem Middelkoop, Wim Dankbaar en Micha Kat.
Ik stel voor om een conferentie te beleggen in een groot hotel met goede audiovisuele voorzieningen en een groot, zonnig terras.
Werktitel: de Postiljonconferentie.
Willem
MichielKritische Gast
MichielMaar ik ben geen complotdenker, en aluhoedjes zijn mij vreemd.
Middelkoop, ok leuk, maar ik ben het niet zo eens met zijn goudfilosofie.
Dankbaar, weet ik te weinig van, eens tijd voor vrij maken.
Micha Kat, beetje te fanatiek en niet altijd even consequent, laten praten, maar hem ook kunnen confronteren met zijn gedrag.
Ik zou ook graag types als Gary Allen (helaas al vroeg overleden net als vele anderen) en oude journalisten van Vrij Nederland en Groene Amsterdammer terug willen hebben.
Het liefst houd ik me met concrete zaken bezig zonder vage fantasie. Zo'n Lockheed-affaire en loge P2, bijvoorbeeld, maar ook de voor 09/11 ingenomen derivatenposities bij de banken die Gerrit Zalm beloofde te laten uitzoeken, maar waarvan we nooit meer iets hebben vernomen.
Free Dom
Kritische GastKritische Gast
Free DomDie sfeer die om zo'n TTIP receptie bijeenkomst heerst, is wel te vergelijken met die van een borreluurtje van vrijmetselaars onderling.
WtW
MichielMichiel
WtWWatching the Wheels
WtWWijffels koos liever een gedrogeerde wielerploeg om te sponsoren, het zegt genoeg over Bilderberg. Interviewer vergeet te vragen of Wijffels denkt dat Rabobank ná zijn vertrek bij Rabobank wellicht wél financiële contacten heeft aangeknoopt. Ben wel benieuwd of Rabobank door dit soort contacten bij Libor en andere fraude betrokken kon raken. Waarom investeerde Rabobank miljarden in de Amerikaanse subprime hypotheken http://vorige.nrc.nl/economie/article1884713.ece net als het ABP van die andere CDA'er http://925.nl/archief/2009/02/05/pensioenfondsen/ ?
Kritische Gast
Watching the Wheelsen Victor Halberstadt is zijn lakei.
EricSmit
Watching the Wheelshttp://www.ftm.nl/exclusive/geval-victor-halberstadt/
http://www.ftm.nl/exclusive/geval-victor-halberstadt/
Peter Berben
dicko
Peter BerbenForce 28
dickoForce 28
Force 28http://windowssecrets.com/newsletter/what-you-should-know-about-the-win10-launch/
jsmid
het bezwerende mantra. Twijfels daarover zijn er niet. Ook niet bij de
mee-denkende overheidsinstanties. In kringen van corporates wordt
überhaupt niet getwijfeld. Wie deze mensen nog van iets anders wil
overtuigen, zal een enorm kanon in stelling moeten brengen"
Dit doet mij denken aan VVD-Kamerlid Aukje de vries met haar uitspraak: we moeten niet achterom kijken maar enkel vooruit kijken. Wat raar dat de VVD dan plaatsneemt in parlementaire enquête-commissies die gaat over mislukkingen in marktwerking.
DialogueFirst®
Peter Berben
Force 28
Peter BerbenGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Force 28
GuestJan Willem de Hoop
Watching the Wheels
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
Watching the WheelsWtW
Jan Willem de Hoophttps://www.youtube.com/watch?v=PUt5YKjVfWg
Jan Willem de Hoop
WtWWatching the Wheels
Jan Willem de Hoopjopie1978
Jan Willem de Hooptheoprinse
WtW
theoprinseForce 28
WtWmaar óók Mark Rutte is al ver heen ,gelet op de niet te onderdrukken woede uitbaerstingen binnenskamers .
Maar het is dan ook een relatief simpele jongen ,gezien zijn geschiedenis-studie in Leiden .(WA !)
Zijlstra is echter een Macht-addict (itt Rutte) en daardoor geváárlijk ,althans volgens mij...
Kritische Gast
Force 28In de hoogste elite houdt men (in het algemeen) niet van openlijke Macht-addicten, het op afstand besturen van deze planeet moet voor hen het liefst allemaal zo stil en geruisloos mogelijk gedaan worden.
Force 28
Kritische Gast"Resistance is Futile" zeiden de Borgs in Startrek...
Kritische Gast
Force 28Barrie Lindun
WtW
Barrie Lindunhttp://oil-price.net/cartoons/mali-oil-map.jpg
basil
EricSmit
basilKind regards,
Eric Smit
basil
EricSmitjopie1978
basilTLDR:
- There are no quotes to be found in the text, Eric held up his promise to your ambassador;
- The article is mostly an atmospheric representation of the evening. Eric describes that all of the invited guests seemed to have a positive mindset regarding TTIP (besides Eric himself);
- This group of people were in consensus that TTIP will be good for Europeans and Americans alike. Their argument was that multiple simulations/analyses concluded that there should be an increase in trade of 1 billion a day resulting in 1% GDP increase in Europe;
- Eric launched some counter arguments about other simulations showing a decline of 1%. The guests present vowed that argument away as if it was not a strong argument;
- The guests at the table also discussed that the Asian TTP is forming quite rapidly and if Europe wants to stay competitive, they will have to form some sort of pact with the USA one way or the other;
- Eric concluded in the last paragraph of his article that the TTIP train is going full throttle. I interpret that as if he meant to say that it will be very hard to stop this train without derailing alot of other stuff too, the TTIP opposition in Europe has got their work cut out for them.
I think that’s about it. I hope Eric will make a couple of follow up articles about this dinner, TTIP and everything else that’s connected.
#blackhawks rule! :-)
basil
jopie1978My opinion of these trade deals is that they are good ideas that will be fouled by national and corporate greed. If we ever move past our identities as Americans and Dutch and whatever to become citizens of the planet, then their lofty goals may be realized.
This has become a political issue in the presidential campaign here in the US, with Bernie Sanders opposing the trade deals and Hillary Clinton ( I suspect ) supporting them.
Blackhawks? Good for you! #Chiefs Rock! :)
jopie1978
basilMolenaer
basilEricSmit
basilCiao!
Eric
jopie1978
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
WtW
GuestMatt