Een extra €10 miljard nodig voor Griekenland

2 Connecties

Onderwerpen

Griekenland Bailout

De Grieken hebben een financieringsgat van 10 miljard euro in 2015 en 2016, aldus het IMF.

De eurobroeders hebben uiteindelijk nog een aanvullende 9,6 miljard euro nodig voor de redding van Griekenland – ook als de Olympiërs zich netjes aan het bezuinigingsprogramma houden. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds in een rapport. Het financieringsgat van bijna 10 miljard euro betreft de jaren 2015 en 2016. Binnen een paar maanden zal hierover moeten worden onderhandeld.

Momenteel is het plan dat het IMF en de eurolanden dit jaar 182,4 miljard euro lenen aan Athene. De totale bailout kost dan over drie jaar 255 miljard euro.

Het IMF waarschuwt echter dat de Griekse reddingsoperatie van hoog risico is doordat de beoogde doelen misschien niet worden gehaald. In een scenario waar het economisch herstel van Athene een jaar vertraagt, zouden de internationale noodkredietverstrekkers een verlies van 25 procent moeten nemen op de reddingsleningen, aldus het IMF.

“Greece is attempting to achieve an unprecedented amount of fiscal and current account adjustment under a fixed exchange rate, with a massive debt overhang, and weak confidence.” Het is duidelijk dat meer geld nodig is voor het economisch herstel van Griekenland. De regeringen van de eurozone hebben echter te maken met een achterban daar die niet op zit te wachten.

Door de dwarse publieke opinie vermijden de leiders uit de eurozone zoveel mogelijk de discussie over nieuwe noodkredieten aan Griekenland voor het jaar 2015 en 2016. Men praat er liever niet over terwijl toch is toegezegd om het land ook in deze jaren nog financieel ter ondersteunen. Over ‘meer geld’ babbelen kost politieke good will en kiezers.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 696 leden