Een geknakt buitenkansje

Het aloude CSM staat volgens Jan Dwarshuis in een "grondstoffen spagaat" en kreeg daarom harde klappen op de beurs. Een mooi moment om in te stappen.

De consequenties van de opgelopen grondstofprijzen werden vanochtend pijnlijk duidelijk bij de resultaten van CSM. De marges van de leverancier van bakkerij-ingrediënten en producent van melkzuur, stonden in de eerste zes maanden van dit jaar sterk onder druk.

Laat ik dit voorop stellen: het management van CSM, dat deugt. Althans, zo dacht ik er lang over. CSM was dan ook een vaste waarde binnen onze Columbeurs-Portefeuille. Tot eind vorig jaar. We wilden met minder beleggingsregels werken. CSM moest er aan geloven omdat ik bang was voor een scenario wat zich uitgerekend dinsdagochtend op Beursplein 5 met het aandeel voltrok.

Klein probleempje

Wat ik echter vreemd vind, is dat CSM zelf zegt ‘verrast’ te zijn door de opgelopen grondstofprijzen. Raar. Heeft men dan toch zitten slapen achter de bestuurstafel? Diverse columnisten roepen immers al geruime tijd dat uitgerekend deze grondstofprijzen zullen gaan ontsporen en dat ‘boer worden’ momenteel meer loont dan te blijven proberen een stapeltje woekerpolissen aan de man te brengen.

Voor heel 2011 denkt CSM maar liefst 240 miljoen euro meer kwijt te zijn aan grondstoffen. Een fors bedrag. Het probleem is dat deze niet volledig kunnen worden afgewenteld op de afnemers. En dan gaat het hard de verkeerde kant op. Onduidelijk is wanneer CSM de volledige prijsstijgingen weer kan compenseren.

CSM heeft dus een klein probleempje dat als voorbeeld kan gaan dienen voor wat meer bedrijven. Misschien is het een idee dat CSM een schakeltje uit de keten gaat halen op dit punt en zelf naar de bron gaat en ook boer wordt. Eigenlijk is ze de daar wellicht al wat te laat mee. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zullen we maar zeggen. CSM beweert namelijk wel dat ze haar bakkerijactiviteiten in Noord-Amerika en Europa zal verdedigen. En daarmee blijft deze tak van sport een essentieel onderdeel van CSM.

Bioplastics
Aan de andere kant ligt de focus steeds meer op de groeimarkt voor bioplastics. Een tweede gedaantewisseling van het concern is daarmee in volle gang. CSM moet daarvoor wel eventjes diep in de buidel tasten, maar dit terzijde.
De stijgende grondstofprijzen bezorgden de bestuurders dus al wat langer kopzorgen. Aanvankelijk nam de klant een hogere prijs voor lief en vormde het geen bedreiging voor de marge. Daar is nu dus abrupt een einde aan gekomen. De algehele gedaantewisseling komt helaas ietsie pietsie te laat. Per saldo hebben wij echter nog steeds vertrouwen in het management en daarom hebben we CSM - zo'n 6 euro lager - weer in onze armen gesloten vandaag. Dat andere analisten het aandeel uitkotsen neemt iedereen kennelijk voor zoete koek aan.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl