De EU bevindt zich in de grootste crisis van zijn bestaan. FTM vond het daarom tijd voor een Gepeperd Gesprek over het grote Europese project. D66-Kamerlid Kees Verhoeven, journalist Hella Hueck, Rabobank-econoom Wim Boonstra en filosoof-fiscalist Christiaan Vos in debat over de centrale vraag: willen we meer of minder Europa? Wie er niet bij kon zijn kan hier het hele gesprek bekijken.

  De Europese Unie bevindt zich in een existentiële crisis. 65 jaar geleden begonnen als een kolen- en staalgemeenschap van zes landen die de vrede moest bevorderen door het aan banden leggen van de wapenindustrie, groeide het Europese project via een economisch verbond (de EEG) uit tot een politiek project (EG, inmiddels EU) dat inmiddels 28 landen kent. Lange tijd stond de Europese Unie niet of nauwelijks ter discussie, maar sinds begin deze eeuw is het sentiment aan het omslaan en inmiddels wordt de Unie zelfs ernstig in haar voortbestaan bedreigd. De economische crisis, de eurocrisis, de toenemende machtsoverdracht aan Brussel, de ongebreidelde uitbreiding van de EU met steeds nieuwe landen, het gebrek aan democratische controle, de onmacht om een oplossing te vinden voor de vluchtelingencrisis — het zijn slechts enkele van een lange litanie aan klachten over de EU die in steeds bredere lagen van de Europese bevolking weerklank vindt.

  Hoe moet het verder met de Europese Unie? Follow the Money stelde die vraag aan de orde in een Gepeperd Gesprek op donderdag 9 maart. Insteek was niet alleen het benoemen van wat er verkeerd gaat en hoe dat zo gekomen is, maar ook en vooral het zoeken naar constructieve oplossingen. Onder leiding van FTM-hoofdredacteur Eric Smit ging een panel bestaande uit D66-Kamerlid Kees Verhoeven, journalist Hella Hueck, Rabobank-econoom Wim Boonstra en filosoof-fiscalist Christiaan Vos in debat over de toekomst van de Europese Unie. Hieronder het volledige gesprek.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 219 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren
  Dit artikel zit in het dossier

  Gesprek over Europa

  Gevolgd door 571 leden

  Een goed gesprek over de Europese Unie komt maar niet van de grond. Follow the Money wil daar verandering in brengen. Samen m...

  Volg dossier