Over de schimmige deal die voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (1960-2019) miljonair maakte. Lees meer

Voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen over van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, waaraan hij zelf als ‘gecommitteerd adviseur’ verbonden was. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een bedenkelijke rol bij deze transactie, waarmee de vereniging en haar leden voor tientallen miljoenen euro werden benadeeld.

Het spitwerk van FTM leidde tot Keizers vertrek als partijvoorzitter. In mei 2018 deed de FIOD onder leiding van het OM invallen bij de Facultatieve en vier betrokkenen. Bij Keizer persoonlijk werd voor 20 miljoen beslag gelegd. 

Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.

44 artikelen

© De Facultatieve // henrykeizer.com

Een Gepeperd Gesprek over de Zaak Keizer: de video

Nog geen maand na de onthullingen van Follow the Money, trad VVD-voorzitter Henry Keizer per direct af. Op donderdagavond 25 mei organiseerden we een Gepeperd Gesprek over de kwestie. Journalisten Kim van Keken en Eric Smit blikten uitgebreid terug op hun speurtocht en de gebeurtenissen sinds de eerste publicatie. Heb je het gesprek gemist? Geen nood. Bekijk de video hier in zijn geheel terug.

Op 22 april onthulde Follow the Money dat Henry Keizer, VVD-partijvoorzitter en vertrouweling van premier Mark Rutte, voor 'een prikkie' een miljoenenbedrijf had overgenomen. Daarmee had hij een ruim 130 jaar oude vereniging ernstig had benadeeld.

Op 28 april werd besloten dat de integriteitscommissie van de VVD onderzoek gaat doen naar Keizer. Vier dagen later werd Keizer, na topoverleg binnen de VVD, als voorzitter tijdelijk op non-actief gesteld. Op 16 mei deed Pieter Lakeman namens zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) aangifte van oplichting bij de Officier van Justitie. Op donderdag 18 mei, 26 dagen na het begin van onze onthullingen, volgde het bericht dat Henry Keizer per direct aftreedt.

Afgelopen donderdagavond organiseerde FTM een Gepeperd Gesprek over de kwestie. Op de bank zaten journalisten Kim van Keken en Eric Smit; zij werden door presentator Martijn de Greve uitgebreid bevraagd. Ook bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman was aanwezig om zijn aangifte van oplichting tegen de bestuurders van de Vereniging de Facultatieve en het bestuur van de onderneming toe te lichten.

Kon je niet bij de avond zijn? Of wil het hele gesprek gewoon nog eens op je gemak terugkijken? Goed nieuws: de audio- en videoregistratie van het hele gesprek staan vanaf vandaag online. Bekijk de video hier:

Luister je liever alleen naar de audio-opname? De podcast is hier te vinden. Wil je de andere gepeperde gesprekken van FTM terugkijken? Dat kan hier.