
Een goed gesprek over de Europese Unie komt maar niet van de grond. Follow the Money wil daar verandering in brengen. Samen met jou. Wat willen we met Europa? Dit dossier is een eerste aanzet voor een gesprek over een andere Europese Unie. Lees meer
Iedereen heeft er een mening over, maar een echt gesprek over de Europese Unie wordt nauwelijks gevoerd. En dat is jammer, want het voortbestaan van de Unie is niet zo vanzelfsprekend als het ooit was. Niet alleen de eenheidsmunt euro wankelt, het hele Europese project zelf dreigt als een kaartenhuis ineen te zakken. Het uiteenvallen van de EU zou enorme gevolgen voor elke Nederlander – en elke Europese burger – hebben. Die angst lijkt politici en beleidsmakers te verlammen. Discussies over de EU worden doodgeslagen met apocalyptische visioenen, van zowel voor- als tegenstanders.
Tegelijk is het duidelijk dat dit niet het Europa is waarvan gedroomd werd. Europese samenwerking blijkt in de praktijk vaak een ondoorzichtig spel van lobby's en achterkamertjespolitiek. De parlementaire controle daarop is gebrekkig. 'Brussel' is bijna synoniem geworden met bureacratie, spilzucht, gesjoemel, bemoeizucht, zelfverrijking en zelfs corruptie.
Bij veel burgers in alle lidstaten leeft het gevoel dat de voordelen van de Unie niet langer opwegen tegen de nadelen. Dat zij in wezen niet zoveel aan de EU hebben en dat het een moloch is die over hun identitieit heenwalst. Een Unie die de economische voordelen vooral sluist naar grote ondernemingen. 'Een verzorgingsstaat voor multinationals', zoals onze columnist Christiaan Vos dat noemde.
Is het mogelijk om de EU op zo'n manier te hervormen dat niet grote, multinationale ondernemingen het meest profiteren van de Europese samenwerking – maar de Unie de belangen van de Europese burger dient? Zo ja, hoe dan? En zo nee, hoe gaan we dan wél verder? Daarover willen we op Follow the Money samen met jou een constructief gesprek voeren. We willen dat doen met behulp van ons panel Europa, wat nu? Op die plek zullen we je onder meer vragen stellen en kunnen we het gesprek met elkaar voeren.
Elk land zou een referendum moeten houden over een EU-exit
Jean-Claude Junckers voorbarige vergezichten
Nieuw Europees btw-plan schrikt fraudeurs niet af
Het einde van de euro begint in Rome
Wat eurosceptici kunnen leren van de Yuexit
Geachte Europese Commissie, ik ben boos!
Je vraagt je af in welk universum deze lieden leven
Vooral Duitse burgers zijn gelukkig met de Europese Unie
Als europarlementariërs historicus gaan spelen
Volop Europese schijnoplossingen tegen de jeugdwerkloosheid
Een Gepeperd Gesprek: zes verhalen over de EU
De EU kampt met veel problemen, zo bleek ook donderdag weer tijdens ‘een gepeperd gesprek over de EU,’ georganiseerd door Follow the Money. Het grootste probleem is het beantwoorden van de vraag wat het verhaal over de EU zou moeten zijn.
Donderdagavond 9 maart zitten tientallen mensen in het Amsterdamse Vondel CS voor ‘een Gepeperd Gesprek over de EU’. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66 gaat in debat met FTM-columnist Christiaan Vos, journalist Hella Hueck en Rabobank-hoofdeconoom Wim Boonstra. FTM-hoofdredacteur Eric Smit ontvouwt in de eerste minuten een ambitieuze agenda: het gesprek zal gaan over de democratie en economie van de EU, waarbij zowel gekeken wordt naar de huidige problemen als naar constructieve oplossingen.
Problemen, die heeft de EU in overvloed, zo blijkt al snel. Ze zijn zo talrijk dat er tientallen avonden mee kunnen worden gevuld. Oplossingen zijn er veel minder. Hella Hueck denkt dat het vooral nodig is dat er ‘een nieuw verhaal’ komt over de EU. Kees Verhoeven is dat met haar eens. Dit is een zinvolle suggestie, want een dergelijk verhaal zou iedereen de energie kunnen geven om verder te gaan met de EU en bestaande problemen aan te pakken. Uit dit gepeperde gesprek kunnen zes verhalen over de EU worden gedestilleerd. Maar of het aantrekkelijke verhalen zijn, is zeer de vraag.
Verhaal 1: de EU brengt vrede
De inleider van de avond, FTM-auteur Edin Mujagic, vertelt het eerste verhaal. Dit verhaal lijkt op dat van de propaganda van de Europese instellingen: de EU heeft vrede gebracht. Hella Hueck is het ermee eens dat het verleden nooit vergeten mag worden. Toch is er ook meteen kritiek: is de vrede wel echt een prestatie van de EU? Een man in het publiek zegt dat er de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog geen EU was maar slechts economische samenwerking. De EU kan dus niet verantwoordelijk zijn voor de vrede in die periode. Weg aantrekkelijk verhaal.
Is de vrede wel echt een prestatie van de EU?
Verhaal 2: de EU biedt economische voordelen
In dezelfde inleiding komt ook een tweede verhaal aan bod: de EU brengt economische voordelen. Dit verhaal wordt zo vanzelfsprekend gevonden dat nauwelijks expliciet wordt gemaakt welke voordelen dit zijn. Het zou vooral desastreus zijn als de EU niet meer zou bestaan, zegt Edin Mujadic. Samenwerking is nodig omdat het niet vaststaat dat de EU-lidstaten hun economische voorsprong op de rest van de wereld zullen behouden. Dit lijkt op het verhaal dat de EU vrede brengt: misschien is de EU niet ideaal, maar we verliezen allerlei voordelen als de EU er niet meer is.
Verhaal 3: de EU is niet democratisch
Het derde verhaal wordt eveneens door de inleider naar voren gebracht. Edin Mujagic begint over het beeld dat veel burgers van de EU hebben: de Unie is ondemocratisch en regentesk. Dit verhaal komt deze avond steeds weer terug: Christiaan Vos praat over de totstandkoming van de euro. Toen werden veel kleine landen meegesleurd in een beslissing van Duitsland en Frankrijk. Hella Hueck vindt dat burgers de EU moeten kunnen corrigeren maar die mogelijkheden zijn volgens haar juist op Europees niveau heel beperkt. Ze vraagt zich af of de verwachtingen over democratie in de EU niet te hoog liggen.
Verhaal 4: de EU heeft geen daadkracht
In het vierde verhaal wordt de nadruk gelegd op het gebrek aan daadkracht van de EU. De Unie is in de woorden van Kees Verhoeven ‘een tussenvorm’ die zich bevindt tussen een krachtige politieke federatie die maatregelen kan afdwingen en een groep landen die onderling afspraken maken. Dat leidt tot problemen met de daadkracht. Wim Boonstra klaagt dat zaken als de euro, de bankenunie en Schengen niet worden afgemaakt en dat afspraken worden geschonden. Tegelijk wordt de daadkracht van de lidstaten verkleind omdat ze allerlei dingen van de EU niet mogen, zoals het voeren van een eigen industriepolitiek.
Verhaal 5: de EU is te divers
Het vijfde verhaal betreft de oorzaak van het gebrek aan daadkracht: er is binnen de EU te veel diversiteit. Christiaan Vos vindt dat de uitbreiding van de EU na de val van de Muur te snel ging. Hella Hueck vindt de nationale economieën van de lidstaten eigenlijk te verschillend om zo intensief samen te werken. Er is behoefte aan een gemeenschappelijke identiteit om die samenwerking te legitimeren, maar die is er door de diversiteit juist niet. Voor dit probleem bestaat volgens de sprekers wel een oplossing: er zou gewerkt kunnen worden met ‘kopgroepen’ van landen die in wisselende combinaties samenwerken.
Er kunnen veel verhalen worden verteld over de EU, maar die hebben vaak een negatief karakter
Verhaal 6: het eerlijke verhaal
Het laatste verhaal is het eerlijke verhaal. Wim Boonstra vindt dat het tijd wordt eerlijke verhalen over de EU te vertellen. Een probleem is dat als er op nationaal niveau een succes te vieren is, politici dit altijd presenteren als een verdienste van de nationale politiek en niet als die van de EU. Als er echter dingen misgaan, worden die echter gepresenteerd als de schuld van ‘Brussel’. Beide verhalen zijn vaak niet waar, of niet helemaal. Ook Hella Hueck denkt dat het niet goed is om de EU steeds overal de schuld van te geven. Zo brengt de euro wel problemen met zich mee, maar een deel van die problemen is niet het gevolg van de euro op zich, maar van andere beleidskeuzes.
Conclusie
Zo leren we van dit Gepeperd Gesprek dat er veel verhalen verteld kunnen worden over de EU, maar tegelijk dat die verhalen vaak een negatief karakter hebben. De EU is niet democratisch, niet daadkrachtig en te divers — en hoewel de EU economische voordelen brengt, heeft niemand scherp op het netvlies wat die precies zijn en hoe de economie er zonder de EU uit zou zien. Dat geldt ook voor de vrede: deze zou wel een relatie met de EU kunnen hebben, maar weinig mensen geloven dat er zonder de EU morgen oorlog uitbreekt. Het eerlijke verhaal over de EU blijft vooralsnog een negatief verhaal — exact dat verhaal dat niet helpt om burger te enthousiasmeren voor de EU.
23 Bijdragen
piterkamp 4
Na de eerste kreeg het VS volk door, revisionisme van oorlogspropaganda kon toen nog, dat hun zonen waren omgekomen voor Brits en Frans imperialisme.
De VS ratificeerde Versailles dus niet, en er kwamen neutralteitswetten.
Die stelde Roosevelt stapje voor stapje buiten werking, hij was een Barroso avant la lettre.
Tot op heden is WWII revisionisme politiek niet correct, om het voorzichtig uit de drukken.
Die hoeksteen van de EU is echt onmisbaar.
Ik zie overigens die economische voordelen van de EU niet, ten opzichte van de EEG.
Ik zie alleen nadelen, in niet onbelangrijke mate veroorzaakt door de muntunie, die pas goed kan werken als er een politieke unie is, maar die is weer politiek onhaalbaar.
Roland Horvath 7
Wij zijn onszelf niet de baas via de EU. De EU wordt een derde wereldland. De EU moet anders of ze moet er uit.
Ferdi Scholten 5
Roland HorvathInternationale samenwerking met behoud van identiteit en cultuur van de deelnemende landen is goed mogelijk. Meer aandacht voor de internationale verschillen in plaats van geforceerd één identiteit aannemen zal veel beter geaccepteerd worden.
En wat verder nodig is: Volledige transparantie, niet alleen naar overheden, maar naar iedereen.
Dan zijn interne EU memo's waarin het bijhouden van dubbele documentatie wordt uitgelegd voor het geval dat er een openbaarheidsverzoek komt ook niet meer nodig. Scheelt toch weer een hoop werk voor al die ambtenaren. Mogen ze alle inhoudelijke en achtergrond informatie ook weer gewoon in de officiële documentatie en andere media opnemen.
Diny Pubben 9
Doe niet mee aan die vraag, wantrouw de techneut.
Vergelijk dit weer met de dataroof van onze zorgverzekeraars.
Is het 1 vraag, volgen er meer, kun je het achteraf wijzigen, is er een open vraag over de vragenlijst zelf etc.
piterkamp 4
Diny PubbenIn de echte VS binnenlanden, waar ik bekeken werd als alien, kreeg ik het idee dat Holland en Netherlands niet erg aansprak, ik heb toen maar Europe geroepen.
Dat binnenland, ik had toen al uren over grindwegen gereden.
Van de auto verhuurder mocht dat niet eens.
Dat ze Europe begrepen, daar was geen twijfel over.
In India en Pakistan was ik englesi.
Of een Syriër waar ik persé moest eten, wist waar ik vandaan kwam, geen idee, verweg naar het westen.
In Marokko was het geen probleem, daar zijn ze gek met ons, in Turkije ook niet.
In Marokko zijn Arib en Aboutaleb bekende namen.
Diny Pubben 9
piterkampWeet niet wie, waarom hier -1 staat, niet door mij. Dus +2 om dat negatieve weg te halen.
Sluit bij je aan, waar ik ben, wat ik daar doe, werk, vakantie, familie, vrienden, onverwachte contacten en wereld schokkende gebeurtenissen.
NL, Europees of zelfs globalist?
Was achter het ijzeren gordijn toen de muur viel, pistool op me gericht Afrika, idem eerste kennismaking computer bij de Masai door VS ambassadeur, werd VIP bij invoering van de Euro in Buenois Aires.
Kan dus niets met die Europees gevoelsvraag, vergelijk dat echt met de dataroof van onze zorgverzekeraars nog erger met de dataroof van de Silicon Valley Boys. Ik wil een bom op dat filosofisch denken. Andere vragen nodig.
Jan Willem de Hoop 12
Worden de juiste vragen wel gesteld?
1) Kan het ook zijn dat er een te hoog verwachtingspatroon is geschapen t.a.v. de EU? De EU als oplossing voor alles. En omdat dat nooit kan wordt de EU voor velen ook de oorzaak van ale problemen.
Begin eens per onderwerp van samenwerking met realistisch en behapbaar verwachtingspatroon? En benoem naast wat wel oof duidelijk wat niet.
Er is geen samenwerkingsvorm denkbaar met alleen voordelen. Dus benoem voordelen en nadelen per optie / varinat van samenwerking.
2) Is er wel 1 enkele oplossingrichting mogelijk? Dus of op alle gebieden meer samenwerking of op alle gebieden minder samenwerking.
Of moet juist de oplossingsrichting zijn op thema's meer samenerking, op thema's minder samenwerking. en op thema;s andere vormen van samenwerking. Bv EU met meerdere snelheden.
3) Worden er wel de juiste samenwerkingsvormen gekozen?
Samenwerking waarbij bij herhaling afspraken niet worden nagekomen is per saldo niet samenwerken.
Kies dan ook voor varianten van samenerkingsvormen, waarbij niet nakomen van afspraken automatisch consequenties heeft en waarbij wel nakomen van afspraken ook consequenties heeft.
Hoe zouden we de EU samenwerking nu vorm geven als we blanco konden beginnen?
Hoe komen we van de huidige situatie naar de gewenste situatie?
Natuurlijk spelen dan nog de vragen:
Kan de huidige EU (democratisch) transformeren of moet de EU eerst ontmanteld worden om het opnieu te kunnen opbouwen.
De huidige EU politici en ambtenaren zouden aan geloofwaardigheid winnen, zouden totale EU sceptici de mond snoeren, als ze zouden beginnen met 1 thema uit te werken waarbij de EU minder en anders gaat samenwerken. Dan laten ze zien dat ze als eerste algemeen belang dienen en niet eigen belang. Zou mooi zijn als EU politici en EU ambtenaren deze bal zouden oppakken.
Er zal dan vanzelf meer krediet zijn voor thema'waarbij EU
Roland Horvath 7
Jan Willem de HoopEr moet niet zoveel veranderen aan de EU maar we willen geen keuzes maken en dus stellen we opzettelijk ingewikkelde, onoplosbare vragen en geven we geen concrete antwoorden.
piterkamp 4
Roland HorvathLydia Lembeck 12
piterkampTerug naar de EEG zou m.i. inderdaad een oplossing kunnen zijn. De meeste EU inwoners zijn niet gecharmeerd van een V.S. van Europa.
Dit is overigens een aardig stukje over je held: http://www.volkskrant.nl/opinie/opinie-op-zondag-sarah-sluimer-de-duistere-droom-van-thierry-baudet~a4472766/
piterkamp 4
Jan Willem de HoopEen fanatiek EU aanhanger, PvdA lid, deed de volgende uitspraken 'alles moet gestandaardiseerd worden' en ' Hollande moet doorpakken'.
Het vervelende is dat ik Frankrijk leuk vind zoals het is, en vele Fransen ook.
Afgezien van de bijna burgeroorlog in de banlieues, Islam ghetto's.
Ik gruw van een gestandaardiseerd Europa, McDonald in Frankrijk is al erg genoeg.
Jan Willem de Hoop 12
piterkampDe EU en meer EU brengen als oplossing voor alles.
Als oplossing met alleen maar voordelen.
Als iets niet werkt tegen beter weten in volhouden dt het wel werkt. (Gaandeweg het oorspronkelijk doel uit oog verliezen / niet breiken en dan als noodoplossing / uitvlucht middel tot doel maken.)
Laten we de Fransen maar over Frankrijk laten gaan.
Uniformiteit en geen uniformiteit, eenheidsworst en geen eenheidsworst, hebben beiden hun voordelen en nadelen.
Medici adviseren variatie en diversiteit in o.a. drank en voeding voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Lijkt me voor EU en Europa ook een goed advies.
Roel Kolthek 2
piterkamp 4
Roel KolthekSinds de 70 economen, die in 1997 tegen de euro waarschuwden, ernstig in hun carrières zijn geschaad, zal er weinig animo zijn in dit land tegen het nog heersende establishment in te gaan.
Lydia Lembeck 12
piterkamplocke 5
bps 12
Nou, ik ben geboren in een Europees land, dus ik ontkom er niet aan Europees, van Europa, te zijn.
De natie is letterlijk waar je geboren bent, ‘native’ bent. Ik ben een geboren Nederlander.
Mijn voorouders waren overigens vluchtelingen.
Van vader’s zijde uit het Lippedal voor de Schwaben door de Hunnen uit het oosten, en Romeinse legioenen uit het zuiden. De Schwäbische legers bogen plunderend zuidwaarts af, zij gingen noordwaarts.
Van moeder’s zijde uit Picardië, boven Parijs, zo’n 1200 jaar later als hugenoten voor de moordende, martelende en confisquerende (plunderende) Jezuïeten. Wie daar mee begonnen is, laat ik in het midden.
In ‘hoe Europees ik mij voel’ is weinig keus; ik ben in een Europees land geboren.
Als mijn voorouders op de boot waren gestapt, en dat hadden overleefd, was ik misschien Brit of Amerikaan geweest.
Maar, maakt het wat uit? Ik ben niet meer of minder.
Het gaat erom dat iedereen zich ontplooien kan en onderhouden kan. Dan ontstaat economie.
En blijft de demografie evenwichtig, successief en onverstoord in elk land, of gebied.
Daar is een zekere mate van rechtsstatelijk, grondwettelijk beschermde vrijheid voor nodig. In elk land gelijk.
Dan waren mijn voorouders niet gevlucht, en hoeven mensen nu ook niet op de vlucht.
Lydia Lembeck 12
bpsDE Nederlanders bestaat inderdaad niet. We zijn allemaal afkomstig van migranten die naar ons land kwamen. Vanaf de Kaninefaten en de Batavieren is ons land bevolkt geraakt door instroom.
Nog leuker wordt het, als iedereen zijn/haar DNA eens zou laten uitzoeken. https://www.dna-test.nl/dna-test-afkomst-voorouders.html?gclid=Cj0KEQiA3Y7GBRD29f-7kYuO1-ABEiQAodAvwOL1lyndwQ_3sOKMrXUlO0vDe3MDVroNB_38K_ydUgIaAgsr8P8HAQ
Ik durf te wedden dat er heel veel aardige verrassingen boven water komen.
bps 12
Lydia LembeckHoe kom je daar zo bij?
Ik zou toch zweren dat er een Nederland is met geboren Nederlanders die ook allemaal Nederlands spreken. Nou ja ..., de een wat beter dan de ander. ("De Nederlanders (mv) bestaat (ev) niet.")
I.i.g. maken die Nederlanders deel uit van de Nederlandse geschiedenis en cultuur of gaan die maken en bewegen.
Denk je dat DE Europeaan wel bestaat of gaat bestaan met dezelfde geschiedenis, cultuur en taal?
Verschil in plaats en tijd doet steeds weer verschillen ontstaan. Dat is in de natuur zo en in cultuur.
Het is niet te verwachten dat eenheidsEU-fantasinatici dat kunnen veranderen.
Lydia Lembeck 12
bpsEn ze trokken via wat nu Israël heet naar het Noorden en vandaar Oostwaarts en Westwaarts. Oostwaarts trok veel later weer verder via de Beringbrug Noord Amerika binnen en vestigde zich tot diep in Zuid Amerika aan toe.
Zou je nog verder kijken dan leer je dat we allemaal sterrenstof zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=QADMMmU6ab8
https://www.youtube.com/watch?v=BZW6w1B48TY
https://www.youtube.com/watch?v=x-8r3Z-BR7M :))
bps 12
Dat doet elk voertuig dat door enkele aanvankelijke fouten en problemen al krakend, piepend, rokend, rammelend, lekkend en puffend tot stilstand komt, na doormodderen met de EC en de Eurogroep achter het stuur een spoor van verval, afval en vloeistoffenverlies achterlatend.
Verval als armoedeval en werkeloosheden in Zuid Europa en afval w.o. Brexit en EU-afvalligen, en vloeistoffenverlies als QE liquide kapitaal vlucht en verspilling.
De Brexit gaat, verwacht ik, bijdragen aan een weer samen werkend en samenwerkend hersteld Europa van de Europa-samenstellende landen, zoals elke geoliede machine en voertuig synergetisch als geheel meer is en meer kan dan de samenstellende delen afzonderlijk.
In elke machine, organisme of organisatie (systeem) zijn de samenstellende delen van elkaar afhankelijk en werken samen en/of samenwerken, want geen enkel deel is geheel zelfvoorzienend.
Zo ook is elk land niet geheel zelfvoorzienend. Elk land voorziet met import en export in behoeften die het zich veroorloven kan naar eigen economische kracht en vermogen.
Een zo weinig mogelijk belemmerd en riskant handelsverkeer tussen landen bevordert de behoeftenvoorziening en de welvaart.
Dat heeft een Europese interne markt voor. De €uro-eenheidsmunt werkt dat tegen. *)
https://www.ftm.nl/artikelen/zijn-we-beter-af-met-de-gulden
Krachtige landen en economieën met sterke munteigenschappen hebben de (import)koopkracht voor de export van zwakkere landen en economieën. Die zijn met een zwakkere munt gedwongen hun luxe import te beperken en versterken hun export. Met welvaartsverbetering en muntversterking voor sterk én zwak.
Zij gaan dan samen en ieder voor zich vooruit; het geheel gaat samen vooruit. **)
De politiek moet zich gaan bezinnen over de systeem betekenissen van samen werken en samenwerken.
En dan de juiste betekenis kiezen naar voorbeeld van andere, bestaande systemen als machines, organismen en organisaties.
bps 12
Sparen in NCU droogt de smering van het reële circuit uit. Dus spaargeld omzetten in ECU voor beleggen e.d. en vrij, grensoverschrijdend kapitaalverkeer. Dan kan DNB de NCU´s weer uitlenen, tekorten bijmaken en overschotten innemen, kortom: het nationale geld regelen en beheren.
Rente, inflatie en deflatie zijn dan binnenlands beheersbare monetaire beleidsinstrumenten geworden.
**) Inflatie en deflatie is dan gemiddeld omtrent 0%.
Bij een aansterkende munt profiteert iedereen die geld gebruikt dan van de die koopkracht.
Bij inflatie profiteren alleen die groepen die aan dat meer geld kunnen komen voor meer koopkracht, voorlopig, door meer van zwakker wordend meer geld. De rest verarmt.
Deze EU en eenheidseuro drijft en rammelt noord-zuid, oost-west en rijk-arm in Europa uit elkaar.
Jan Houtkamp 1