
Afgelopen week ging de adviestak van het bedrijf Boer & Croon failliet. Columnist Pieter Lakeman heeft met een ander onderdeel van de ooit zo gewaardeerde firma nog een appeltje te schillen.
Op 3 oktober bracht het Financieele Dagblad het nieuws dat Boer & Croon failliet zou gaan. Het bleek alleen om de adviestak te gaan. Het interim-management van BoerCroon (zoals het bureau sinds enige tijd heet) blijft bestaan.
Naamgever Cees Boer ken ik als jaar- en dispuutgenoot. Het bedrijf Boer & Croon ken ik uitsluitend van het interim-management. Mijn eerste ervaring met de firma stamt uit de jaren negentig. ABN Amro had toen in een krimpende markt twee grote concurrenten als klant: hardware leveranciers HCS en Infotheek. ABN AMRO adviseerde Infotheek om Boer & Croon als interimmanager aan te stellen. Boer & Croon ging aan de slag maar deed dat op een wijze waar aandeelhouders niet gelukkig mee waren. Korte tijd later, begin jaren 90, ging Infotheek failliet. Mede dankzij het optreden van advocaat Ben Knuppe en de vanuit Amsterdam ingevlogen curator Rutger Jan Schimmelpenninck, die ik beide in die tijd leerde waarderen, werden aandeelhouders Infotheek niet helemáál kaal geschoren.
Als reden voor de kredietopzegging wordt aangegeven dat Jan en Ineke Jonkman niet als directeur wilden terugtreden. Dat argument is ook in de rechtszaak die zij twee jaar geleden tegen de ABN AMRO zijn gestart als reden opgegeven. De kredietopzegging lag echter al op de fax toen Jan en Ineke Jonkman, op voorstel van Boer & Croon, bij de notaris zaten om de formaliteiten van de directiewijziging bij de Kamer van Koophandel af te ronden.
Opvallende samenwerking
De intensieve samenwerking tussen Boer & Croon en ABN Amro was al vele jaren zo opvallend dat de heer Van Gerven van de SP daar in 2009 Kamervragen over heeft gesteld. Zij vroeg aan minister Ab Klink: ‘Is het waar dat ABN Amro Fortis aandelen heeft van Boer & Croon?’ De minister weigerde de vraag te beantwoorden omdat hij het niet als zijn verantwoordelijkheid zag de gevraagde informatie bij de bank op te vragen. De tweede keer dat ik met Boer & Croon als interimmanager werd geconfronteerd was in 2008. Pharma Bio Research International (PBRI), de grootste Europese medicijnentester, was in 1999 failliet gegaan, kort nadat Boer & Croon als interimmanager was aangesteld en de ABN Amro het krediet had opgezegd. De voormalige aandeelhouders wilden een schadeclaim indienen en vroegen mij onderzoek te doen en een feitenrapport op te stellen waarmee advocaten aan de slag konden gaan. Het onderzoek leverde verbluffende conclusies op over de samenwerking tussen de ABN Amro (hoofd Bijzondere Kredieten Jan Peter Schmittmann) en Boer & Croon (Jos Staatsen, directievoorzitter Boer & Croon Process Managers B.V.). Later zou Schmittmann onder ede bevestigen dat hij Jos Staatsen goed kende.Bijzondere Kredieten
Jan en Ineke Jonkman waren eigenaar en directeur van Pharma Bio Research International dat alle grote farmaceutische industrieën als klant had. In september 1998 had de ABN Amro een nieuw krediet verstrekt. Omdat Professor Jan Jonkman zich wilde concentreren op wetenschap en commercie kreeg Boer & Croon in januari 1999 opdracht een nieuwe directeur voor de dagelijkse leiding te zoeken. Vrijwel direct na dat Boer & Croon de opdracht had aanvaard startte de ABN Amro een onderzoek om na te gaan of het bedrijf naar Bijzondere Kredieten overgebracht zou moeten worden. Kort voor 11 maart werd Pharma Bio Research naar Bijzondere Kredieten overgebracht. Op 12 maart eiste Boer & Croon dat Jan en Ineke Jonkman als statutair directeur zouden aftreden, een Raad van Commissarissen zouden instellen waarin ook Staatsen zou worden opgenomen en hun aandelen zouden certificeren. Jan en Ineke Jonkman weigerden aan deze eisen te voldoen. Vervolgens deelde Schmittmann op 14 april mee dat de bank het krediet zou opzeggen wanneer Boer & Croon zich als interimmanager zou terugtrekken. Hij voegde daaraan toe dat Boer & Croon zich zou terugtrekken wanneer Jan en Ineke niet als statutair directeur zouden aftreden. Onder druk van de dreigende kredietopzegging zwichtten Jan en Ineke Jonkman voor de wensen van Schmittmann en Staatsen en traden zij af als statutair directeur.Onder druk van de dreigende kredietopzegging zwichtten Jan en Ineke Jonkman voor de wensen van SchmittmannEind april groeide twijfel aan de elke week ongunstiger wordende liquiditeitsprognoses die Boer & Croon aan de ABN Amro overhandigde. Een bevriende accountant schreef aan Schmittmann dat hij twijfelde aan de juistheid van de liquiditeitsprognoses die Boer & Croon aan de bank verschafte. De brief werd niet door Schmittmann maar door Jos Staatsen beantwoord: U hoeft zich geen zorgen te maken want de onderneming is capabel genoeg om juiste gegevens naar voren te brengen, was het antwoord. De bank had het kredietbeleid zodanig aan Boer & Croon overgedragen dat Schmittmann tijdens een bespreking die op verzoek van aandeelhouders was belegd vrijwel zijn mond niet open deed en de niet uitgenodigde Jos Staatsen alle standpunten van de bank naar voren bracht, zoals een aanwezige accountant schriftelijk heeft verklaard. Daarnaast zijn ook besluiten en correspondentie namens de bank op privé faxen van functionarissen van Boer & Croon verzonden.
Kredietopzegging
Nadat de advocaat van Jonkman op 3 mei Boer & Croon Proces Management BV aansprakelijk heeft gesteld, vraagt Ernst & Young op 5 mei namens aandeelhouders bij Boer & Croon financiële informatie met betrekking tot de liquiditeitsprognoses en aan de bank gepresenteerde maandresultaten op. Vrijwel direct daarna wordt besloten dat Boer & Croon zich zal terugtrekken en de bank het krediet zal opzeggen. Op 7 mei wordt het krediet opgezegd. Daarbij kan opgemerkt worden dat sinds februari elke maand positieve resultaten zijn behaald, de orderportefeuille goed gevuld was en de winsten door de ingezette reorganisatie zelfs zouden toenemen.
Bij het onderzoek bleek niet alleen de ernstige belangenvermenging maar ook bleek duidelijk dat Boer & Croon volstrekt onjuiste financiële cijfers aan de bank had verstrektNa de kredietopzegging raakte Pharma Bio Research International in surseance en begin juli in faillissement. Direct na het faillissement verhoogt de bank het krediet tot boven het niveau van 7 mei en neemt daarbij genoegen met minder zekerheden dan in de oude situatie. Dat doet de bank pas nadat de aandelen zijn overgedragen aan een andere goede relatie van de bank: Trimoteur. Tweeënhalf jaar na het faillissement wordt de onderneming verkocht voor 90 miljoen euro. Bij het onderzoek bleek niet alleen de ernstige belangenvermenging maar ook bleek duidelijk dat Boer & Croon volstrekt onjuiste financiële cijfers aan de bank had verstrekt en vertraagd factureerde met het voorzienbare gevolg dat de liquiditeit zou verslechteren (vertraagd factureren is een standaardtruc om een onderneming in problemen te brengen). Ondanks het feit dat de onderneming bij bijzonder beheer was ondergebracht en de aandeelhouders hun wantrouwen tegen Boer & Croon hadden geuit heeft de bank volgens eigen zeggen noch de gerapporteerde maandresultaten, noch de liquiditeitsprognoses onderzocht. Pieter Lakeman staat Jan en Ineke Jonkman bij in hun strijd tegen de ABN Amro en Boer & Croon.
12 Bijdragen
Speculaas
Pikant vraagpuntje dat zo opkomt: zou Ben Knuppe als tijdelijk ceo van Dexia Nederland in 2006 bij de Wet CAM procedure over de Duisenberg schikkingsfooi ook het standpunt gehuldigd hebben dat ''aan de rechter uitsluitend juiste mededelingen '' gedaan moesten worden ? Wetende dat het AFM onderzoek naar de gestelde en betwiste aankoop van de aandelen voor aandelenlease ''broddelwerk'' was, verricht vanuit een verborgen agenda ? Ik denk van niet !
Over de mores, chicanes en verborgen agenda's in de top en semi-top van het Nederlandse bedrijfsleven en hun consiglieris.
PeterO
Guest
daarbij genoegen met minder zekerheden dan in de oude situatie' !! En dit is ook tamelijk flabbergasting: 'Als reden voor de kredietopzegging wordt aangegeven dat Jan en Ineke
Jonkman niet als directeur wilden terugtreden. [...] De kredietopzegging lag al op de fax toen Jan
en Ineke Jonkman, op voorstel van Boer & Croon, bij de notaris zaten
om de formaliteiten van de directiewijziging bij de Kamer van
Koophandel af te ronden.' Al zou het zo zijn dat zaken elkaar precies hebben gekruist, je zou toch zeggen dat een opzegging ook nog in te trekken of ongedaan te maken is, zodra blijkt dat de wens van de bank is ingewilligd en de bodem onder de voeten van de 'reden van de kredietopzegging' wegvalt. Brieven van Boer & Croon ('Business Creators'!) op briefpapier en uit naam van ABN Amro, onder gelijktijdige levering van (notabene betwiste!) cijfers dóór B&C aan ABN Amro die het lot van Pharma Bio Research International bepalen? Ik ben zal zeker volgen wat de rechter van deze dubbele stoelbezetting en nalatigheden vindt!
Guest
dat doet een verzuimde onderzoeks- en (dus) zorgplicht vermoeden...
o.a.: 'Direct na het faillissement verhoogt de bank het krediet en neemt
daarbij genoegen met minder zekerheden dan in de oude situatie' !!
En dit is ook tamelijk flabbergasting: 'Als reden voor de
kredietopzegging wordt aangegeven dat Jan en Ineke Jonkman niet als directeur wilden terugtreden. [...] De kredietopzegging lag al op de fax toen Jan en Ineke Jonkman, op voorstel van Boer & Croon, bij de notaris zaten om de formaliteiten van de directiewijziging bij de Kamer van Koophandel
af te ronden.' Al zou het zo zijn dat zaken elkaar precies hebben
gekruist, je zou toch zeggen dat een opzegging ook nog in te trekken of
ongedaan te maken is, zodra blijkt dat de wens van de bank is
ingewilligd en de bodem onder de voeten van de 'reden van de
kredietopzegging' wegvalt. Brieven van Boer & Croon ('Business
Creators'!) op briefpapier en uit naam van ABN Amro, onder gelijktijdige
levering van (notabene betwiste!) cijfers dóór B&C aan ABN Amro die
het lot van Pharma Bio Research International bepalen? Ik zal zeker
volgen wat de rechter van deze dubbele stoelbezetting en nalatigheden
vindt!
Hedwig
dat zaken elkaar precies hebben gekruist, je zou toch zeggen dat een opzegging ook nog in te trekken of ongedaan te maken is, zodra blijkt dat de wens van de bank is ingewilligd en de bodem onder de voeten van de 'reden van de kredietopzegging' wegvalt. Brieven van Boer & Croon ('Business Creators'!) op briefpapier en uit naam van ABN Amro, onder gelijktijdige levering van (notabene betwiste!) cijfers dóór B&C aan ABN Amro die het lot van Pharma Bio Research International bepalen? Ik zal zeker volgen wat de rechter van deze dubbele stoelbezetting en nalatigheden vindt.
Tommie
PeterO
Tommiebos
In een woning in het Noord-Hollandse Laren zijn vanmorgen drie doden gevonden. Het gaat om een vader, een moeder en een tienermeisje. Dat meldde de politie. 'We zijn geneigd te denken aan een familiedrama', aldus een woordvoerster. Eén van de doden is een oud-topman van ABN-AMRO, Jan Peter Schmittmann. De woning waarin drie lichamen werden gevonden staat op naam van Schmittmann.
bos
bos================================================================
De voormalig banktopman Jan Peter Schmittmann van de ABN Amro, die afgelopen zaterdag zijn vrouw en dochter ombracht en een einde aan zijn eigen leven maakte, was betrokken bij het noodlijdende Shipyard Peters in Kampen. Dat meldt De Stentor.
Schmittmann was de voorzitter van de Raad van Advies van de Canadian Feeder Lines, dat de afgelopen jaren nauw samenwerkte met de Kamper scheepswerf. De oud-bankier was participant bij de bouw van zeker één schip van Peters Shipyards. Dat was overigens niet het schip waarvan de bouw nu stil ligt.
De rechter buigt zich vandaag over het faillissement van Shipyard Peters.
http://overijssel.nieuwsbreak.nl/overijssel-nieuws/voormalig-abn-amro-topman-schmittmann-betrokken-bij-scheepswerf-peters-in-kampen/12161601
http://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/9487/innovatieminister-kamp-laat-prijswinnende-scheepswerf-failliet-gaan.aspx
bos
========================================================================
NEDERLANDSE ZAKENMAN CLAIMT €320 MILJOEN VAN ENERGIEBEDRIJF DELTA VOOR MISLUKT ZONNEBEDRIJF
De Rotterdamse zakenman Benno Wiersma kreeg liefst €32 miljoen van het Zeeuwse Delta voor zijn aandeel in een zonne-energiebedrijf dat, zoals bijna alle zonne- en windenergiebedrijven, hopeloos flopte. Maar Wiersma vindt €32 miljoen niet genoeg.
Ondanks dat Delta het verlieslatende Sunergy moest killen en €250 miljoen moest afschrijven, vindt Wiersma dat zijn aandeel wel €320 miljoen waard zou zijn, meldt RTLZ. Delta heeft Wiersma in 2008 ontslagen als bestuurder na oplopende verliezen. Wiersma stelt dat hij vervolgens door Delta gedwongen is zijn grote minderheidsaandeel af te staan voor die hondenfooi van €32 miljoen.
‘Destijds zijn er waarderingen van Sunergy gemaakt, die mijn belang waarderen op het tienvoudige’, licht Wiersma zijn claim toe. In 2008 zouden de Scandinavische bank Enskilda en Boer & Croon Corporate Finance het bedrijf hebben gewaardeerd op bedragen tussen €750 en €820 miljoen. ‘Dat wij het niet met Wiersma eens zijn, mag duidelijk zijn’, luidt het korte commentaar van Delta.
Uit een tussenarrest van het Amsterdamse gerechtshof eerder deze week blijkt dat de raadsheren een externe deskundige wil laten bepalen wat de waarde van Sunergy begin 2009 was.
Boer breekt klomp
bankier