
In zijn inleiding op het jaarverslag van de Raad van State toont vicepresident Piet Hein Donner zich zeer kritisch over directe democratie en betwist hij de democratische bevoegdheid van de burger. Volgens Ewald Engelen is zijn visie exemplarisch voor de zienswijze van onze politieke elite.
Ieder jaar schrijft de vicepresident van de Raad van State — het oudste college van staat van Nederland — een inleiding bij het jaarverslag van de Raad, waarin hij traditiegetrouw zijn licht laat schijnen over de toestand van Nederland. Het is de meest politieke uitlating van wat in principe een boven de partijen staand instituut behoort te zijn.
Het waren pareltjes van elite-kritiek, gedoopt in onmiskenbare elite-inkt
Herman Tjeenk Willink, de sociaaldemocratische voorganger van de huidige vicepresident, gebruikte de inleiding jaar in jaar uit om op nietsontziende wijze de stupiditeit van de Rijksoverheid te hekelen. De overheid was in zichzelf gekeerd, wist niet wat ze aan het doen was, keek vooral naar zichzelf en lapte zodoende de belangen van burgers aan haar fraai gepoetste laars. Het waren pareltjes van elite-kritiek, gedoopt in onmiskenbare elite-inkt en uitgesproken met een onvervalste hete aardappel in de keel.
Populistische rattenvangers
Hoe anders is de toon van Tjeenk Willinks opvolger. In het laatste jaarverslag identificeert christendemocraat Piet Hein Donner zich volledig met het establishment. Zijn inleiding biedt daarmee een uitmuntend inkijkje in de denkwereld van de politieke kaste. Dit is hoe de wereld er vanuit de bubbel uitziet.
Het begint met een lofzang op Rutte 2, een kabinet dat volgens Donner verantwoordelijk is voor fantastische prestaties: ‘Economische verwachtingen werden overtroffen; de groei bleek bestendig, de werkloosheid daalde, de koopkracht steeg en de huizenmarkt herstelde zich.’
Vervolgens constateert Donner dat kiezers zich daar weinig aan gelegen hebben laten liggen: volgens het SCP vindt maar een derde dat het met Nederland de goede kant op gaat en is er maar een krappe meerderheid die positief oordeelt over politiek en regering.
Volgens het SCP vindt maar een derde dat het met Nederland de goede kant op gaat
De oorzaak hiervan is volgens Donner niet het massaal falen van de elite (denk aan de financiële crisis, eurocrisis, klimaatcrisis, vluchtelingencrisis) maar de ontvankelijkheid van burgers voor de simplistische oplossingen van populistische rattenvangers: ‘Burgers zijn bereid leiders te volgen die zeggen een eenvoudige uitweg te bieden uit de Gordiaanse knoop van regels, gebruiken en taboes van een moderne samenleving.’
Oftewel, met slimmere burgers die meer dankbaarheid aan de dag zouden leggen voor de goedertierenheid van de politieke kaste, zouden populistische uitdagers niet zoveel wind in de zeilen hebben gekregen.
Breuklijnen
Donner herleidt de kwestie tot drie breuklijnen of aardschokken ‘in de fundamenten van de naoorlogse ontwikkeling die zorg wekken’. Het zijn de opkomst van een hernieuwd nationalisme, de toenemende spanning tussen democratie en rechtsstaat en de groeiende roep om meer directe democratie in de vorm van referenda en direct gekozen functionarissen.
De metaforen die Donner gebruikt zijn niet onschuldig. ‘Breuklijnen’ suggereert namelijk geologische processen waar niemand verantwoordelijkheid voor draagt. Alsof de roep om meer nationale autarkie en bescherming niet een begrijpelijke reactie is op de deceptie van een mondialiseringsideaal dat ons is gesleten door de Davos-elite en dat de rijken rijker, de armen armer en het milieu schraler heeft gemaakt.
Datzelfde geldt voor de andere twee breuklijnen. Alsof het groeiende wantrouwen jegens rechtsstaat en instituties niet het gevolg is van een publieke sector die het wingewest is geworden van uitgerangeerde politici. Alsof burgers niet in de smiezen hebben dat rechtsstatelijkheid voor de armen en de middeninkomens iets heel anders betekent dan voor multinationals en de extreem rijken. En alsof de toenemende afkeer van burgers van de politieke kaste samenvalt met afkeer van de representatieve democratie, en niet mede is veroorzaakt door het misbruik dat diezelfde kaste heeft gemaakt van de eigen bevoorrechte positie — en alsof de roep om meer directe democratie dus niet volkomen terecht zou zijn.
Meer EU
Dat mondt in Donner's elitaire brein uit in de volgende ‘oplossingen’. Nationale autarkie is volgens Donner een gepasseerd station omdat het... een gepasseerd station is. Of, in Donner’s woorden, omdat ‘het een anachronistisch model is dat misschien enkelen rijker maakt maar velen schade berokkent’. En meer internationale samenwerking is nodig ‘omdat lidstaten op bepaalde terreinen autonoom hun publieke taak niet meer naar behoren kunnen uitoefenen; het gaat dus om het herwinnen van gezamenlijk handelingsvermogen waar autonoom handelen geen effect meer heeft’. En dus houdt Donner een onverbloemd pleidooi voor meer EU, ook al ontbreekt daarvoor iedere democratische legitimering: ‘Tegen die achtergrond moet betwijfeld worden of minder Europese bevoegdheden en meer nationale invloed daadwerkelijk een antwoord bieden op deze onvrede.’
Om het groeiende electorale chagrijn te kanaliseren pleit Donner voor een politiek van bijgestelde verwachtingen
Om het groeiende electorale chagrijn over rechtsstaat en overheid te kanaliseren pleit Donner voor een politiek van bijgestelde verwachtingen. Veiligheid en zekerheid kunnen nooit volledig worden gegarandeerd. Hoe meer overheid en politiek dat doen, hoe meer zij het zaad van electoraal ongenoegen bewateren. Minder beloven is volgens Donner de beste manier om dat chagrijn weg te nemen. En ook hier geen woord over het onvermogen van de publieke instellingen in Nederland om burgers in ruil voor hun niet geringe belastingbijdragen goede, toegankelijke sociale diensten te verlenen.
Steen des aanstoots
Helemaal bont maakt Donner het in de passages waar hij zich buigt over de spanning tussen indirecte en directe democratie. De grootste steen des aanstoots is in de ogen van Donner het raadplegend referendum. Letterlijk schrijft Donner daarover: ‘Bij een raadplegend referendum wordt de verantwoordelijkheid voor de besluitvorming overgedragen aan een daartoe niet bevoegd orgaan: de opgekomen kiezers.’ En dat moet je toch even tot je laten doordringen: de ‘opgekomen kiezer’ — in een democratisch stelsel de ultieme bron van politieke legitimiteit — wordt hier door de vicepresident van de Raad van State ‘een niet bevoegd orgaan’ genoemd.
De selectiviteit is kenmerkend voor de blik vanuit de bubbel: geen woord namelijk over het onconstitutionele karakter van politieke partijen waar apparatsjiks als Donner hun hele carrière aan te danken hebben. 85 procent van alle publieke en semipublieke functionarissen in Nederland wordt geselecteerd uit een talentpoel van amper dertienduizend personen. Niet alleen vormen die mensen geen getrouwe afspiegeling van het electoraat, meestal hebben ze ook hun hele leven in de politieke bubbel doorgebracht en zijn ze daardoor volkomen vervreemd van de besognes van het electoraat. Dat is, ook volgens Nederlandse politicologen, het grootste gevaar dat onze democratische instituties bedreigt. Het is veelzeggend dat je Donner daar niet over hoort.
Alles wat raakt aan onze democratische soevereiniteit moet uit handen van de kiezers blijven
Integendeel. Donner sluit zijn tirade tegen de directe democratie af met een oproep aan de politiek om de Wet op het raadgevend referendum te wijzigen. Alle internationale verdragen, ‘maar ook op alle basiswetten die bouwsteen zijn van een meer omvattend terrein van wetgeving en beleid,’ zouden moeten worden uitgezonderd van referenda.
Oftewel, alles wat raakt aan onze democratische soevereiniteit moet uit handen van de kiezers blijven en het exclusieve prerogatief blijven van parlementariërs die er tijdens de eurocrisis blijk van hebben gegeven gedachteloos hun handtekening te zetten onder verregaande vormen van soevereiniteitsoverdracht. Zoals de Raad van State ook zelf in 2013 heeft geconstateerd in zijn voorlichting aan de Eerste Kamer.
Bezien vanuit de bubbel is de kiezer een groot probleem. Zoveel maakt Donner's inleiding duidelijk. Het is een onthutsende constatering, en zijn inleiding is om die reden een onthutsend document.
53 Bijdragen
André ten Dam 5
Bob Fleumer 5
Marla Singer 7
Bob FleumerZijn standpunten zijn wellicht zeer esthetisch ingepakt maar het komt er op neer dat de gewone burger het maar niet in het hoofd moet halen om de elite in de weg te staan. Dat maakt de oplossing des te eenvoudiger. Precies doen wat deze man niet wil hebben en hem in zijn eigen sop laten gaarkoken want dienstbaar aan het volk is voor hem vloeken in zijn kerk.
Ferdi Scholten 5
Marla SingerDat is correct, de raad van state wordt niet verkozen, haar leden worden (voorheen voor het leven) voor een periode van 7 jaar benoemd door "de kroon".
Jan Smid 8
Wie heeft al die brievenbusmaatschappijen op de Zuid-as vrijspel gegeven waar criminelen achter zitten? Een interessante inkijkje is in de link te vinden.
http://925.nl/archief/2017/04/10/terugkijken-de-eerste-grote-kamerplant-tour-op-de-gracht-en-de-zuidas/
Jan-Marten Spit 9
Ik heb de tekst van Donner gelezen. Alhoewel Donner een weerzin etaleert tegen vormen van directe democratie, maar overigens ook de nadelen van een representatieve erkent, gebruikt hij hier hier het woord 'bevoegd' zoals het bedoeld is, in juridische zin - hij schetst een staatsrechtelijk probleem - hij stelt nota bene de keuze dat of de grondwet moet worden aangepast ten gunste van directe democratie, of dat de wet raadgevend referendum moet worden aangepast. De werkelijkheid is dus heel anders dan je schetst.
Donner heeft in het verleden meermaals gesteld dat een democratische meerderheid de democratie legaal kan afschaffen. Dat zegt hij net omdat hij dat wil, maar omdat het staatsrechtelijk zo is. Is een klimatoloog schuldig aan het klimaatprobleem omdat hij of zij er op wijst?
Deze vorm van misleiding die je toepast, dat doe je met de kennis dat het effect sorteert. Daarmee geef je aan te beseffen dat mensen gemanipuleerd kunnen worden, waarmee je stelling dat directe democratische invloed walhalla is, zelf schetst als een behoorlijk slecht idee.
Een zinvolle discussie over een visie voor democratische(re) toekomst, waarin we dan vooral betrekken dat burgers vooral zelf verantwoordelijk zijn voor de volksvertegenwoordigers die ze kiezen, en dat de schuld voor de 'verkeerde' keuze dus niet bij Donner ligt, maar bij je publiek. Geef die eens op hun flikker - zij zijn verantwoordelijk. Kiest de burgerij 'beter', dan verdwijnt de noodzaak tot correctieve referenda waarin een meerderheid stemt tegen beslissingen van door haarzelf eerder gekozen volksvertegenwoordigers, vanzelf.
Misschien is Donner in die zin wel meer democraat dan jij.
Berend Pijlman 13
Jan-Marten SpitDe politiek laat nu juist heel veel van hun te maken keuzes over aan instanties die niet bevoegd zijn. Zoals banken die hun eigen regelgeving opstellen of lobby die directe invloed uitoefenen op ambtenaren. En dan nog het klimaatakkoord en het woonakkoord waarbij er instanties beslissen waar ik ook niet op heb kunnen stemmen. De verontwaardiging over referenda is dus selectief te noemen.
Lodewijk 6
Berend PijlmanMaar dat is toch het cda ten voeten uit? Dat zijn altijd figuren geweest (ik vermijd bewust het woord mensen) die zich gedragen als een paling in een emmer olie. En ze willen altijd de baas spelen, want ze zijn een bestuurderspartij, vinden ze zelf. De gotspe.
Door middel van referenda raakt de politiek macht kwijt en daar worden ze bij het cda heel onrustig van.
Maar ik vind, dat het onderhavige cda-figuur hier weer een veel te groot podium heeft gekregen en daar word ik juist weer onrustig van. :)
Jan-Marten Spit 9
Berend Pijlmaneven opnieuw lezen. als burgers in staat zijn adequaat te kiezen voor het parlement is een correctief referendum precies niet nodig.
"De politiek laat nu juist heel veel van hun te maken keuzes over aan instanties die niet bevoegd zijn. Zoals banken die hun eigen regelgeving opstellen of lobby die directe invloed uitoefenen op ambtenaren."
niet de schuld van Donner, of de politiek, maar van de kiezer.
" En dan nog het klimaatakkoord en het woonakkoord waarbij er instanties beslissen waar ik ook niet op heb kunnen stemmen."
daar heb je wel voor kunnen stemmen, en ik hoop dat je dat ook gedaan hebt. het punt is dat er meer mensen stemden op partijen die in jouw ogen iets verkeerd beslisten. daar heb je je, uit democratisch oogpunt, bij neer te leggen.
ga je ook nog een woordje wijden aan de wanstaltelijke wijze waarop de heer engelen hier de waarheid zit te verdraaien?
Marla Singer 7
Jan-Marten SpitDemocratie is meer dan 1x per 4 jaar stemmen. Het is een verantwoordelijkheid van de burger om goed geïnformeerd te zijn maar met de huidige gekleurde pers is dat vrij lastig.
Dat er nu steeds meer mensen het zelf maar gaan uitzoeken en tot heel andere conclusies komen is juist een aanwinst voor het publieke debat.
Democratie houdt ook in dat je op alle lagen participeert en dus ook de terugkoppeling geeft ook al zitten bestuurders daar blijkbaar niet op te wachten. Je verschuilen achter het feit dat het allemaal zo moeilijk in elkaar zou zitten is inmiddels ook wel grijsgedraaid excuus geworden.
Wat Donner hier schetst is dat de burger maar netjes aan het door de elite gecontroleerde systeem mee moet doen en er niets aan de hand is. Alleen is dat verhaal eenvoudig niet meer geloofwaardig omdat we na de diverse crisis wel hebben gemerkt hoezeer de politiek kleur bekent. Met als kers op het toetje de zeer beladen uitspraak dat de oplossing van het probleem meer EU zou zijn.
Jan-Marten Spit 9
Marla SingerEngelen liegt Donner een mening toe die Donner niet uit. Dat is misleiding per definitie.
"Het is een verantwoordelijkheid van de burger om goed geïnformeerd te zijn maar met de huidige gekleurde pers is dat vrij lastig"
Wie koopt die Telegraaf?
"Wat Donner hier schetst is dat de burger maar netjes aan het door de elite gecontroleerde systeem mee moet doen en er niets aan de hand is."
Nee, dat doet hij helemaal niet. Dat is de leugen van Engelen, maar jij wilt zo graag dat het waar is, dat je het maar waar maakt.
" Alleen is dat verhaal eenvoudig niet meer geloofwaardig omdat we na de diverse crisis wel hebben gemerkt hoezeer de politiek kleur bekent."
Na diverse crises stemt het electoraat nog steeds massaal op de gevestigde orde - voor, tijdens en na elk van die crises. Onder gezag, regie en verantwoordleijkvheid van de kiezer.
De inkomens zijn stelselmatig achtergebleven!
Wat erg, hoe lang al?
Nou, minstens 12 parlementsverkiezingen. Volstrekt ondemocratisch!
Is het echt zo ingewikkeld de zotheid van dat standpunt in te zien? Is het echt zo moeilijk te begrijpen dat ik weinig voel voor het uitdelen van meer macht aan diegenen die aanhoudend een brevet van onvermogen tonen?
Berend Pijlman 13
Jan-Marten SpitEn hoe kan het de schuld van de kiezer zijn dat politici hun keuzes laten maken door banken en lobby-organisaties? Zo veel is er niet te kiezen. Van de gevestigde partijen vinden alle verkiesbare leden het blijkbaar normaal om je stem te verkwanselen aan het bedrijfsleven of andere grote organisaties waar ze dan later weer opduiken.
Maar je bent blijkbaar zeer op de hoogte van de beïnvloedbaarheid van mensen door propaganda en andere psychologische trucs. Maar toch ligt het aan de kiezer dat hij hier beïnvloed door kan worden. Hoe rijm je dat met elkaar? Het is alsof je een bal verwijt dat die kan rollen omdat het rond is.
Jan-Marten Spit 9
Berend PijlmanAls niet-VVD lid kan je ook niet meestemmen in de VVD ledenvergadering, er zijn duizendenvoetbalclubs waar jij niets te vertellen hebt, en invloed op de namen van mijn kinderen had je ook al niet. Het democratisch tekort is niet te overzien!
"En hoe kan het de schuld van de kiezer zijn dat politici hun keuzes laten maken door banken en lobby-organisaties?"
Omdat zij die politici kiezen. (was dat te ingewikkeld voor je?)
"Zo veel is er niet te kiezen."
Wist je dat jij het recht op vereniging hebt? Dat je ke verkiesbaar kan stellen? Kost wel wat moeite natuurlijk. Meer moeite dan klagen wat je allemaal wordt aangedaan.
"Maar je bent blijkbaar zeer op de hoogte van de beïnvloedbaarheid van mensen door propaganda en andere psychologische trucs. "
Beter dan gemiddeld inderdaad.
"Maar toch ligt het aan de kiezer dat hij hier beïnvloed door kan worden."
Je kan een troep wolven vragen of ze vegetariër willen worden, of je poogt de aard van het gevaar wel te begrijpen, en er een adequate reactie op te formuleren. Wie denkt dat macht 'valspelen' op gaat geven omdat de burgerij dat thuis op de bank niet leuk zit te vinden, en dus boer zoekt vrouw maar aanzet met een tom pouce en een kop koffie binnen handbereik, dan leg ik inderdaad de verantwoordelijkheid precies daar waar hij hoort.
R. Eman 8
Jan-Marten SpitIk ben het eens met wat je hier zegt. Echter is het probleem dat het maar zeer de vraag is of de burgerij 'beter' kan kiezen gelet op de 'kwaliteit' van het aanbod van de verkiesbaren. Een referendum is derhalve een noodzakelijk kwaad.
Jan-Marten Spit 9
R. Emandemocratie als supermarkt waaruit de beperkte keuze bestaat uit het aanbod dat geselecteerd wordt door het hoofdkantoor.
richt dan zelf een politieke partij op, als het aanbod niet bevalt. iets minder lui klantengedrag en iets meer eigen verantwoordelijkheid - dat was al de strekking van mijn betoog.
R. Eman 8
Jan-Marten SpitIk ben bekend met mijn eigen competenties en beperkingen. Dat maakt dat ik weet dat ik niet geschikt ben voor de politiek. Mag ik daarom dat ook niet verwachten van mensen die wel kiezen voor een politieke carrière? Mijn eigen verantwoordelijkheid beperkt zich tot het handhaven van mijn eigen integriteit en mijn omgeving niet tot last zijn.
Jan-Marten Spit 9
R. Emandat mag jij verwachten, je bent immers vrij. het gaat alleen niet uitkomen, zeker als je de systeemzwakte die je hier voorstelt enkele tientallen jaren welig laat tieren.
zou jij de afdeling financiële audit van een ministerie opheffen omdat je mag verwachten dat ambtenaren zich niet laten omkopen?
als jij wilt dat de burgerij macht heeft, dan zal ze die ook moeten projecteren. die rotte appels waar jij van mag verwachten dat ze er niet zijn, die zijn er toch. weet je waarom? omdat ze niet worden weggestemd door de kiezer.
"Mijn eigen verantwoordelijkheid beperkt zich tot het handhaven van mijn eigen integriteit en mijn omgeving niet tot last zijn."
Die visie strekt je tot eer, maar je vergeet er wel een - je stemrecht. Met die macht komt verantwoordelijkheid, en 'verwachten' is niet hetzelfde als 'bepalen'.
Jitze Jongsma 11
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Jitze JongsmaJan Smid 8
Jan-Marten Spithttps://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20162017-47-6.html?zoekcriteria=%3fzkt%3dUitgebreid%26pst%3dParlementaireDocumenten%26dpr%3dAnderePeriode%26spd%3d20170201%26epd%3d20170201%26kmr%3dTweedeKamerderStatenGeneraal%26sdt%3dKenmerkendeDatum%26par%3dHandeling%257cKamerstuk%26dst%3dOnopgemaakt%257cOpgemaakt%257cOpgemaakt%2bna%2bonopgemaakt%26isp%3dtrue%26pnr%3d1%26rpp%3d10&resultIndex=5&sorttype=1&sortorder=4
leonardoz 7
Jan-Marten Spit.
Lodewijk 6
leonardozIk wil aan de redactie vragen, dat iemand dat -verplicht- moet motiveren. Dus -1 aanklikken, schermpje open en dan motiveren. Dan kan iedereen zien, wat de minner heeft bewogen. Soms is een commentaar duidelijk, soms spelen persoonlijke factoren een rol.
Apekool 5
Jan-Marten SpitArjan 7
Jan-Marten SpitFerdi Scholten 5
Jan-Marten SpitOngeacht het politieke verleden van Donner, zit hij nu op een positie van waaruit hij niet met een politieke visie, maar met een rechtstatelijke visie moet kijken. Hierbij is zijn politieke achtergrond minder van belang dan het vermogen om de wet op juiste waarde te schatten. Dat de wet en politiek niet altijd goed door dezelfde deur kunnen mag algemeen bekend zijn, sommige politici doen regelmatig uitspraken die wettelijk gezien niet correct zijn. Het is aan de Raad van State om dit te duiden.
Kortom, Ewald zou beter een pleidooi voor aanpassing van de wet kunnen maken zodat hierin directe democratie wordt opgenomen, aangezien dat waarschijnlijk de reden is voor het schrijven van dit artikel.
Jan Willem de Hoop 12
Raad van State:/ jaarverslag 2016
" ‘Burgers zijn bereid leiders te volgen die zeggen een eenvoudige uitweg te bieden uit de Gordiaanse knoop van regels, gebruiken en taboes van een moderne samenleving.’ - Oftewel, met slimmere burgers die meer dankbaarheid aan de dag zouden leggen voor de goedertierenheid van de politieke kaste, zouden populistische uitdagers niet zoveel wind in de zeilen hebben gekregen."
Nationale ombudsman / jaarverslag 2016
"Omdat de overheid er voor de burger is" "En niet andersom"
"Er zijn 2,3 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, er zijn kinderen en ouderen die zorg nodig hebben, gezinnen in armoede, mensen met schulden, Groningers in een aardgasgebied, Q-koorts-patiënten. Voor die mensen moet de overheid er zijn. Je kunt ze niet aan hun lot overlaten, ze kunnen het écht niet alleen. Voorkom dat mensen buiten de boot vallen. De overheid is er voor de burger. En niet andersom.'"
https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2017/zes-vuistregels-omdat-de-overheid-er-voor-de-burger
Twee Hoge Colleges van Staat die eigenlijk tot verschillende diagnoses komen.
De Raad van State vindt dat burgers dankbaarder moeten zijn naar politiek en overheid voor hoe het nu gaat.
De Nationale ombudsman die bij herhaling laat weten dat er niets mis is met overgrote meerderheid bevolking, maar die aangeeft dat overheden niet goed genoeg functioneren en onvoldoende dienstbaar zijn.
Lijkt me iets voor een REFERENDUM:
A) De burger moet dankbaarder worden richting politiek en overheid. (De burger is er voor de politiek en overheid. En niet andersom.)
B) De politiek en overheid moet zich meer dienstbaar opstellen richting burgers. (De politiek en overheid is er voor de burger. En niet andersom.)
Jan-Marten Spit 9
Jan Willem de Hoop"Je kunt ze niet aan hun lot overlaten, ze kunnen het écht niet alleen. Voorkom dat mensen buiten de boot vallen. De overheid is er voor de burger. En niet andersom.'"
Ik vind dat dit heel fijn klinkt, maar dat het tevens weinig hout snijdt.
"Je kunt ze niet aan hun lot overlaten"
Wie is 'je'? De niet-Groningers die hun medelanders decennialang in de stront hebben laten zakken?
"De overheid is er voor de burger. En niet andersom."
Sterker, de overheid is al eigendom van de burgerij. Maar als de kapitein in verveelde afwezigheid geen regie voert, is muiterij een kwestie van wachten.
Jan Willem de Hoop 12
Jan-Marten SpitCitaat Nationale ombudsman "De overheid is er voor de burger en niet andersom"
Het is niet alleen teneur in jaarverslag 2016 van Nationale ombudsman, maar ook teneur en strekking van alle jaarverslagen Nationale ombdusman van afgelopen 10 jaar.
"Sterker, de overheid is al eigendom van de burgerij. Maar als de kapitein in verveelde afwezigheid geen regie voert, is muiterij een kwestie van wachten."
Schijngevechten door vaagheid van politici voor de schermen, maken gevechten achter de schermen tussen overheid enerzijds en burger en bedrijven anderzijds alleen maar harder / onsportiever en oneerlijker. De politiek gedraagt zich al lang niet meer als kapitein, maar als deserteurs die voor hun democratische plichten, echte democratische gevechten met duidelijke compromissen, weglopen. Een en ander leidend tot muiterij door de ambtenarij.
Jan-Marten Spit 9
Jan Willem de Hoopik heb nog best vertrouwen in de ambtenarij - op de gepolitiseerde ambtelijke top na.
Wie bedoelt de ombudsman nou precies met 'je' in 'je' kan ze niet aan hun lot overlaten?
Dat heeft veel weg van een moreel appel. Een moreel appel aan een niet-natuurlijk persoon zoals de overheid lijkt me een tikje vreemd. Richt dat appel aan de burgerij.
Ik blijf me daar tegen verzetten, het beeld waarin de burgerij willoos vee is onder een overheid die helemaal vanzelf benevolent moet opereren. Dat verhoudt zich niet met het concept democratie, en getuigt van politieke en historische naïviteit. De ombudsman zou er goed aan doen juist de burgerij op haar flikker te geven dat ze Groningse aardbevingsslachtoffers, q-koorts slachtoffers en bijna-analfabeten aan hun lot hebben overgelaten.
Evenzo is het opmerkelijk dat men enerzijds roept over de nadelen van decennia van neo-liberale politiek, maar fijntjes vergeet dat in die decennia de burgerij er consequent -voor-gestemd heeft.
Jan Willem de Hoop 12
Jan-Marten SpitUiteindelijk is de burgerij verantwoordelijk. en dient zichzelf niet als willoos vee te zien en ook niet zo te gedragen.
Een fout in het huidige systeem vind ik persoonlijk dat je als ontevreden burger eigenlijk alleen de mogelijkheid hebt te corrigeren door zelf de politieke arena te betreden. Vind ik peroonlijk te beperkt. Andere vormen van corrigeren zijn er hoofdzakelijk alleen in theorie.
Ik zou zelf willen pleiten voor een journalistiek budget voor elke burger die hij of zij jarlijks verdeelt over aantal journalistieke media. Dan krijg je bij journalistieke tegenmacht een andere cyclus dan bij de politike macht. Dat zou en meer volwassen en evenwichtiger krachtenveld moeten opleveren, met o.a. betere informatie voor burgers.
Voorwaarde is daarbij wel om journalistieke rol zuiver te houden met goede definitie van journalistiek.
"ik heb nog best vertrouwen in de ambtenarij - op de gepolitiseerde ambtelijke top na."
Ik lees te vaak bij publicatie misstanden over angstcultuur op ministeries. Blijkbaar zijn veel goede ambtenaren net zo willoos (vee) als veel burgers.
[Verwijderd]
Lodewijk 6
[Verwijderd]adriaan van Otterloo 5
'De opgekomen kiezer' een 'niet bevoegd orgaan' noemen is werkelijk schandalig. Donner zou, als straf, verplicht 100x Animal Farm moeten overschrijven.
Jan-Marten Spit 9
adriaan van Otterlooadriaan van Otterloo 5
Jan-Marten SpitEn het is niet de Hoge Raad maar Raad van State. Wel je feiten kennen.
En hier is de preciese tekst: 'Bij een raadplegend referendum wordt de verantwoordelijkheid voor besluitvorming overgedragen aan een daartoe niet bevoegd orgaan: de opgekomen kiezers.' Geschreven door de heer Donner.
Graag niet Ewald beschuldigen van liegen want dat doet hij namelijk niet.
Roland van der Sluijs
Mark Hesterman 1
Jan-Marten Spit 9
Mark Hestermanf. van Dam 6
Jan Smid 8
f. van DamJan-Marten Spit 9
f. van DamWietze van der Meulen 6
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Wietze van der MeulenDat is dan een denkfout.
"Donner is onderdeel van de groep elitair-populisten"
die gekozen zijn door de burgerij. In het Donner-CDA geval decennialang achter elkaar. Maar die stemmen gelden natuurlijk niet, want dat zijn maar CDA stemmers. Die behoren niet tot de 'demos'.
Bovendien zit Engelen gewoon te liegen hierboven. Donner noemt opgekomen kiezres niet onbevoegd. Hij noemt opgekomen kiezers in een raadgevend referendum wettelijk gezien een onbevoegde instantie waaraan gekozen volksvertegenwoordigers hun plicht niet kunnen uitbesteden.. Dat is niet eens een mening, maar gewoon een feit. Bovendien schetst Donner -twee- keuzes, of om die bevoegdheid -wel- te verankeren, of er vanaf te zien.
Wietze van der Meulen 6
Jan-Marten SpitGuido Leenders 6
"Zorg over het functioneren van de vertegenwoordigende democratie is begrijpelijk. Deze kan en mag er echter niet toe leiden ..."
Ja, ik heb zelf geen kennis en tijd om de juiste besluiten te nemen als overheidbestuurder, dus daarom wijs ik liever iemand aan die dit fatsoenlijk doet.
Maar ja, als mensen vervolgens het gevoel krijgen dat de gekozen bestuurder dat minder goed doet dan gehoopt... ja, dan krijg je bij gebrek aan alternatieven een LPF, een paleisrevolutie en wat dies meer de geschiedenis ons heeft opgeleverd.
Ik hoef geen referenda, maar maak dan als politicus in ieder geval fair en transparant duidelijk waarom je keuzes maakt of niet maakt. Ik stem liever op een politicus die zijn werk goed doet, integer is en ik persoonlijk niet mag, dan op een stemmengoochelaar.
Jan-Marten Spit 9
Dat feit schijnt sommigen helemaal niet uit te maken. Dat is hun goed recht natuurlijk, maar ik ga daarentegen niet stemmen voor het vergroten van directe democratische invloed voor een burgerij die blijft aantonen die verantwoordelijkheid absoluut niet te kunnen dragen.
Dan nog even iets anders. Ik betaal voor de overigens uitstekende journalistiek van FTM. Het feitenvrije gewauwel van Engelen kan ik echter niet terugbrengen zoals je dat doet met een gehaktbal die verrot uit de verpakking komt. Welke garantie kan FTM bieden dat dit niet nog eens gebeurt?
Apekool 5
Jan-Marten SpitJouw mening over directe democratie heeft deze inleiding overigens niet nodig - ook al deel ik deze niet. Het zijn eerder de organisatoren van een referendum die verzaken door feitenvrij campagne te voeren.
Als laatste merk ik dan nog op dat feitenvrije meningen ook veelvuldig gebezigd worden op FTM, andere keren zien we scherpe veroordelingen op basis van alternatieve feiten.
Jan-Marten Spit 9
ApekoolEen vraag met mijn antwoord al ingevuld, nice.
Lees het stuk van de Raad van State gewoon even. Het is lang zo slecht nog niet, en dan lees je eveneens dat Engelen hier een enkele zin kersenplukt om haar een heel andere lading te geven dan zij in de tekst heeft. De Raad van State is niet tegen democratie, of 'meer' democratie, zij wijst op bestuurlijke consequenties en op wettelijk fundament - dat volksvertegenwoordiger ook een plicht heeft de macht die hij heeft te nemen.
Engelen spreekt over 'Donner', terwijl de Raad van State hier schrijft. Daarmee maakt hij van een orgaan een 'regent'. Natuurlijk, Donner is een regent, en hij is de auteur, maar hij komt voort uit een politieke partij die de afgelopen eeuw consequent zetels behaalde bij parlements- en gemeenteraad verkiezingen. Tellen die kiezers niet mee in democratische legitimatie? Is Donner democratisch illegaal?
Sommigen zullen direct wijzen op het feit dat een 'verkiezing' een slechte democratische maatstaf is. Mensen zijn ongeïnteresseerd, ongeinformeerd of eenvoudig te manipuleren, en wie het meeste geld&macht heeft, haalt ook daar typisch het meeste uit. Een burgerij die dat niet afdoende erkent en doorziet heeft geen enkele baat bij een tweede kans voor de poedelprijs, die zijn toe aan zelfverheffing. Met de nadruk op zelf - macht wordt niet gratis thuisbezorgd.
Willem Ruitenberg
Jack van der Mijn 2
Willem Leushuis 1
John Law 10
Vooral normaal blijven doen a.u.b. , en richt u op onderzoeksjournalistiek. Anders exit FTM.
Wim Verver 5