"Een orgie van krediet "

4 Connecties

Onderwerpen

Hoogervorst Commissie de Wit Orgie

Organisaties

AFM
0 Bijdragen

Peter Verhaar verslaat voor FTM de Commissie-De Wit. Dinsdag maar één gast: Hans Hoogervorst. Hij staat garant voor pittige uitspraken en stelde niet teleur. “Banken zijn uitgemergeld.” “Het was een orgie van krediet.”

Mijn probleem met Hoogervorst is dat niet duidelijk is of hij praat met de kennis achteraf. Bij mij wekt hij wel een beetje die indruk. Terecht merkt het FD op dat Hoogervorst minister was in 2002, dus midden in de kredietorgie, en toen niets heeft gezegd. En ik voeg nog even toe dat Hoogervorst niet tegen heeft gestemd toen Griekenland werd toegelaten tot de euro.

 

Hoogervorst was uitgenodigd als baas van de AFM en had eigenlijk niet veel te melden in die positie. Immers, in Nederland hebben we het 'twin peaks' toezichtsmodel: DNB doet de balansen en gezondheid van banken, de AFM kijkt of beleggers en spaarders op een juiste manier worden voorgelicht.

 

Op een slimme manier wist Hoogervorst de ondervraging naar het 'hier en nu' te sturen. Hij is nu baas van de IASB en in die functie mag hij zich wel uitspreken over de wijze waarop banken hun bezittingen waarderen. De commissie gaf Hoogervorst overigens alle ruimte om over de huidige crisis te praten. Vreemd, want dit was de eerste keer dat de commissie dit deed. (Waarom niet bij Knot ook? En straks bij Hommen?)

 

Markt doorgeslagen

Hoogervorst herhaalde zijn mantra. Banken hadden nooit zo'n leverage mogen krijgen (impliciet pakte hij hier DNB en zijn oude vijand Wellink aan – ze hebben zitten slapen), banken hadden nooit hun leningen mogen waarderen tegen nominale waarde (moet zijn: de marktwaarde) en toezichthouders hadden nooit mogen toestaan dat tegenover ALLE staatsleningen geen eigen vermogen hoefde te worden aangehouden.

 

Vanuit zijn AFM-functie heeft Hoogervorst al in 2007 de banken per brief verzocht open en transparant te zijn op de wijze waarop de bezittingen waren gewaardeerd (meer kon en mocht de AFM niet). Hoogervorst was vooral kritisch op Fortis (die hebben zelfs een boete gekregen!). Over ING en de ALT-A was hij veel milder (is hier de politicus aan het woord?). Hoogervorst is een echte VVD-marktadept. Hij gelooft heilig in de markt en in de kracht van de markt om schuldtitels goed te waarderen. Maar bij de Alt-A leningen was Hoogervorst niet zeker of de markt die titels wel goed waardeerde; wellicht was de markt doorgeslagen.

 

Hoogervorst had ook een mening over de mogelijke reddingsoperatie van Fortis door ING. Iedereen kon zien dat de banken uitgemergeld waren en deze last niet zouden kunnen dragen. De markt zag dat ook en de koers van ING daalde fors toen de markt het ING-avontuur doorkreeg.

 

Merkwaardige blunder

Hoogervorst was ook zeer kritisch over de personen die voortdurend Lehman de schuld geven (banken en toezichthouders). Hij had het allemaal al veel eerder gezien; de commissie vroeg helaas niet door.

 

Zeer opvallend was de uitspraak van Hoogervorst dat er in het verleden, maar ook nu in zijn huidige functie, door de politiek druk is geweest om de regels te versoepelen. Het is storend en jammer dat de Commissie niet doorvroeg op dit heikele punt. Wie waren en zijn dit? Waarom gaat het? (Ik neem aan dat het ging om de wijze waarop bezittingen van banken gewaardeerd mochten worden.)

 

Tot slot een merkwaardige blunder van de voormalige AFM-baas. Als 'beschermer' van de belegger (alle beleggers zijn gelijk en moeten gelijke informatie krijgen) vond hij het eerst heel normaal dat DNB aan één belegger, namelijk APG, voorinformatie gaf over de mogelijke aankoop door ING van Fortis. Volstrekt onbegrijpelijk. De commissie kwam er later op terug en toen was Hoogervorst heel bedeesd: die vraag moest maar aan de AFM worden gesteld.

 

Dinsdagavond was Hoogervorst ook te gast bij Pauw & Witteman: 

 

 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 595 leden