Een Pizza van 60 euro

2 Connecties

Relaties

Stilte Scooters

'Wat is stilte waard en wat kosten die stomvervelende brommertjes ons aan gederfde stilte?' vraagt Hans de Geus zich af.

Even een pizza bestellen! Lekker, gemakkelijk en snel. Maar laat je ook een pizzakoerier komen als de werkelijk kosten worden doorberekend?

Afgelopen zondag was het de dag van de stilte.

Deze column gaat over geld, dus: Wat is stilte waard? Lastig te zeggen, maar soms best veel, zo te zien: we kopen er een heel buitenhuis voor, of zijn bereid de halve aardbol over te vliegen om bijvoorbeeld in de Peruaanse Andes een beetje stilte te ervaren.

Stilte vertegenwoordigt dus waarde. Dat geldt ook voor een lekkere pizza. Hoeveel die waard is? Hangt er vanaf;  hoeveel trek je hebt, of er net een goede partij voetbal op tv is om hem bij op te eten, etc etc. Maar over het algemeen is de waarde die de pizza biedt groter dan de kosten, anders zou u hem niet bestellen.

En wat zijn dan die kosten? Even kijken, een Margharita bij de pizzeria hier in de buurt is 6 euro. Maar dan is hij nog niet hier. Er moet wel een brommertje de halve stad door blèren, dat kost stilte en dat is geld waard, consteerden we net. Hoeveel geld? Het Planbureau voor de Leefomgeving deed al eens een goede poging. De vraag naar de werkelijke kosten van een bezorgpizza vonden ze een interessante, maar er is natuurlijk geen objectief antwoord op. De volgende manier om tot een inschatting te komen vonden het PBL wel aardig: neem aan dat de pizzakoerier in elke straat een 10-tal hardwerkende ZZP-ers, één minuutje van hun werk houdt. Hun uurtarief is 50 euro. Laten we zeggen dat hij 8 straten door moet. De doorbroken stilte voor die ene pizza is dan bijna 60 euro waard.

Het ongerief van de overige, niet-werkende bewoners zou je er eigenlijk nog bij op moeten tellen, en dat is niet gering want scooters staan nummer 1 op de lijst van vervelende geluiden. Om nog maar te zwijgen van de slachtoffers die vallen door de vuile lucht die de fijnstofkanonnetjes op hun geweten hebben. Helaas zijn er inmiddels meer dan een miljoen van. Niet zo gek, misschien. Immers, steden weren auto’s en het OV wordt uitgekleed, maar de moderne mens ‘muss sich bewegen’.

6 euro voor een pizza, of 60 euro, t is nogal een verschil, dat niet wordt opgebracht door de consument, noch door de leverancier, maar dat wordt afgewenteld op de omgeving. Onzichtbaar, onmeetbaar maar niet onhoorbaar.

Iemand moet wel buitengemeen veel honger hebben, wil de waarde voor hem uitstijgen boven die werkelijk kosten van 60 Euro.

 

* * * 

Deze tekst is een transcriptie van een eerder uitgezonden column voor TROS In Bedrijf, Radio 1.