Een politicus die wél ideeën heeft

De belangrijkste leiders zijn burgemeesters van grote steden, aldus Zomergast Ahmed Aboutaleb zondagavond bij de VPRO. Eric Smit maakte mee hoe een man van eenvoudige Marokkaanse afkomst een hard core VVD'er ervan overtuigde dat niemand minder dan hij dé toekomstige leider van zijn partij moest zijn.

Zondagavond zat ik te werken aan een verslag toen er een onverwacht sms’je van een goede bekende binnen kwam. ‘Ga Zomergasten kijken. Nu’. De bekende, een zeer succesvolle zakenman, is niet iemand die mij dagelijks tekstberichtjes stuurt, dus ik onderbrak mijn werkzaamheden, liep naar de bank en zette de tv aan. De Zomergast van de avond, de eerste van dit seizoen, bleek Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. Het deel waarin Aboutaleb over een vorm van leiderschap sprak waarin het toegeven van fouten mogelijk was, had ik gemist, zag ik later. Ik haakte in op het moment dat er een fragment werd getoond van een gesluierde Soedanese dichteres in een glamoureus decor van het Arabische televisieprogramma Prince of Poets. Het bleek om een concours te gaan voor amateurdichters, een soort Idols. De dame in kwestie is een tumoronderzoeker, die later in de bedrijfskunde was gepromoveerd. Haar gedicht ging over het verlangen van een vrouw naar voedsel en vooral veiligheid in een deel van de wereld dat al vele jaren van bloed is doordrenkt. Aboutaleb sprak vervolgens over de zachte vrouwelijke krachten die hij zo belangrijk vindt en waarvan hij hoopt dat die een grote positieve invloed zullen hebben op de samenleving, met name de Islamitische. ‘De zachte krachten gaan uiteindelijk overwinnen’. Dat zou ook een aardige gedachte zijn voor de zakenwereld, met name de financiële sector, leek mij. Ik merkte ook dat ik geen moment twijfelde aan Aboutalebs oprechtheid; hij meende dit. Ik sms’te de bekende terug en vroeg hem wat hem nou zo raakte: de Soedanese vrouwelijke uomo universale of de bebrilde Zomergast?

Leider

Het antwoord liet even op zich wachten. De Partij van de Arbeid-politicus etaleerde intussen aan de hand van een documentaire-fragment zijn kijk op stedelijke ontwikkeling, technologie, economie en politiek. De stad als symbool en als bron van vernieuwing en optimisme. De plek waar mensen uit alle lagen van de bevolking verbindingen aangaan, netwerken vormen. Ik luisterde aandachtig en stelde na enige tijd bijna verschrikt vast dat ik naar een politicus aan het kijken was. Toen piepte mijn telefoon weer. Weer een sms’je van de mij bekende zakenman: ‘Die gast is een leider’. Die conclusie durfde ikzelf nog niet te trekken, maar er was mij wel iets opgevallen.
Weer een sms’je van de zakenman: ‘Die gast is een leider’
Ik sms’te hem terug: ‘Aboutaleb zegt mij in een half uur meer dan ik in vijf jaar van premier Rutte heb gehoord’. De in Marokko geboren Rotterdamse burgemeester gaf er blijk van een optimist te zijn. Een intrinsiek gedreven politicus met, jawel… een visie. ‘Deze man moet de partij gaan leiden’, sms’te de goede bekende die ik in de zestien jaar dat ik hem ken, nooit op de geringste PvdA-sympathie had betrapt. Hij voegde eraan toe dat een ‘hard core-VVD’er’ hem dit net per sms had laten weten. Ik moest lachen. Het klonk me een beetje absurd in de oren. Een doorgewinterde VVD’er die bij het kijken van een televisieprogramma van de linkse VPRO tot de conclusie komt dat een man van zeer eenvoudige Marokkaanse komaf, die het als sociaaldemocraat tot Rotterdams burgemeester had geschopt, misschien wel de meest geschikte kerel was om zijn liberale partij en misschien wel het hele land te leiden. Aan de andere kant, stond Ahmed Aboutaleb niet juist model voor een zeer liberaal principe: dat je door heel hard je best te doen heel ver kunt komen? Ik vond het hoe dan ook een aangename zomeravondgedachte, dat bij een hard core aanhanger van de partij die zich zo vaak als voorstander van de meritocratie laat gelden, het besef was gerezen dat er ergens een Nederlandse politicus rondloopt die wél ideeën heeft.