Tsunami
De Zwitserse exporterende industrie was – begrijpelijkerwijs – niet blij. ‘Woorden ontschieten me’, aldus de CEO van horlogemaker Swatch. ‘De SNB-actie is een tsunami; voor de exportindustrie; voor het toerisme; en uiteindelijk ook voor het hele land.’ En dat is een sentiment dat we wel kennen uit eigen land. Bepleit loonsverhogingen en VNO/NCW staat binnen no-time op de barricades om de BV Nederland te redden van de ondergang.
Zwitserland heeft nogal wat overeenkomsten met Nederland
Zwitserland heeft dan ook nogal wat overeenkomsten met Nederland. Sinds de jaren negentig is het land net als Nederland een mercantilistische politiek van exportpromotie en importbeperking gaan voeren. Stuurde Zwitserland in 1990 nog ongeveer vier procent van het bbp meer naar het buitenland dan het terugkreeg, in 2013 was dat opgelopen tot maar liefst 16 procent van het bbp.
De neiging bestaat om zulke enorme overschotten toe te schrijven aan een superieure exportindustrie. En daar zit wel wat in. Hoewel Zwitserland vooral bekendstaat als ontvanger van enorme belastingmijdende geldstromen, heeft het land van acht miljoen inwoners met bedrijven als Nestlé, Roche en Novartis een ongekende multinationaldichtheid. Bovendien maakte de centrale bank de exportindustrie extra concurrerend door haar munteenheid onder te waarderen.
Maar het handelsoverschot liep niet alleen op van vier procent naar zestien procent omdat het land opeens nog veel concurrerender werd. Een handelsoverschot is immers de uitvoer minus de invoer. Als er plots meer wordt gespaard, minder wordt geconsumeerd, minder wordt ingevoerd, dan heeft dit ook zijn uitwerking op het handelsoverschot. En dat is precies wat er in Zwitserland gebeurde.
Al in 2008 publiceerde de Oeso een rapport over het Zwitserse handelsoverschot, waarin het de ware reden voor de stijging toeschreef aan gedaalde investeringen en gestegen besparingen. Zwitsers blijken erg zuinig. Neem de consumptieve uitgaven per inwoner, deze groeiden in Zwitserland tussen 1990 en 2013 met slechts zo’n 0,6 procent per jaar. Ter vergelijking: buurland Oostenrijk scoort over dezelfde periode bijna het dubbele en het Verenigd Koninkrijk zelfs het driedubbele. Alleen Nederland komt in de buurt van de abominabele consumptiegroei van Zwitserland.
Ondanks al hun cijfermatige rijkdom zijn Zwitsers er in de afgelopen twintig jaar niet zo hard op vooruitgegaan
Het is opmerkelijk: ondanks al hun cijfermatige rijkdom zijn Zwitsers er in de afgelopen twintig jaar eigenlijk niet zo hard op vooruitgegaan. Dat is niet alleen een probleem voor de Zwitsers. Als je nooit je exportinkomsten besteedt om meer te importeren, dan krijgt ook het buitenland een probleem. Een Zwitsers handelsoverschot moet ergens anders immers gespiegeld worden door een handelstekort. Een handelstekort dat op zijn beurt gefinancierd moet worden en tot schulden leidt.
En daarom is deze wisselkoersaanpassing, ondanks kritiek van zelfs progressieve economen als Paul Krugman, een goed idee. Niet alleen kunnen Zwitsers eindelijk de vruchten plukken van hun exportsuccessen – terwijl V&D in ons land loonsverlagingen van bijna zes procent aankondigt, kondigde het Zwitserse warenhuis Grieder Cie door de gestegen wisselkoers een prijsverlaging van twintig procent aan – ook krijgt de exportindustrie in andere landen de mogelijkheid te concurreren met de Zwitsers.
De eurozone mist zulke symmetrische aanpassing. Enerzijds vinden we dat Mediterrane landen met hun handelstekorten ‘concurrerender’ moeten worden, anderzijds zijn we vooral trots op ons eigen handelsoverschot. Omdat wisselkoersaanpassingen onmogelijk zijn, leidt dat ertoe dat we tekortlanden dwingen om hun lonen en prijzen te verlagen, terwijl er niet een soortgelijke dwang is om lonen en prijzen in overschotlanden te verhogen. Terwijl handelsoverschotten en handelstekorten noodzakelijkerwijs elkaars spiegelbeeld zijn – de één zijn uitvoer is de ander zijn invoer, de één zijn besparingen de ander zijn schulden.
Wisselkoersaanpassingen zijn rommelig, veroorzaken onzekerheid en instabiliteit, zoals Zwitserland weer laat zien. Maar ze zijn in ieder geval niet zo langdurig lelijk als het aanpassingmechanisme binnen de eurozone.
26 Bijdragen
Jean
Hilterman
JeanGeen land waar verhoudingsgewijs zoveel dure personenauto's rijden als Zwitserland.
De Zwitser bestelt geen boekhoudersuitvoering maar leeft zich goed uit bij het aankleden van de auto met opties.
Het land heeft een ongekend hoge levensstandaard. Dat men geen kans ziet meer uit te geven ligt eerder aan het al torenhoge uitgaven peil dan aan de vermeende spaarzucht.
Marcel
HiltermanDe Zwitserse "Heinrich modaal" verdient weliswaar stukken meer dan onze Jan, maar komt er qua koopkracht bekaaid vanaf. In steden als Zürich is het lastig om lager geschoolde beroepen in te vullen omdat er in de wijde omtrek geen betaalbare woningen zijn te vinden. Tevens heeft Zwitserland vrij veel arme gepensioneerden van wie de koopkracht jaar in jaar uit zwaar is achtergebleven bij de stijgende prijzen.
Hilterman
MarcelEr zijn wel gevallen bekend van kleine dorpen waar vrijwel uitsluitend woningen in de hogere prijsklassen zijn gebouwd. daar kost het moeite om een postbode of werkster te vinden omdat er voor deze mensen geen woonruimte beschikbaar is.
De inkomens liggen in Zwitserland 30-50% hoger vergeleken met Nederland. dat voordeel valt voor het grootste deel weg omdat de kosten voor levensonderhoud navenant hoger zijn.
Ludovikaa
Hiltermanbps
JeanInkomen daarboven moet dan stellig al steeds meer worden gespaard/belegd.
De positie van, en de kromme zelf in de grafiek is uiteraard verbonden met de persoonlijke behoeftes van iemand.
De een heeft aan 1x modaal voldoende om de consumptieve behoeften te bevredigen en een ander nog niet aan 10x modaal, rijk of arm context relatief (mate van ge- of verwend zijn).
Ik vermoed dat statistieken van die krommen synchroon lopen met inkomensstatistieken.
Als je er wat verder bij stil staat en over nadenkt, is het een heel leuk implicerend onderwerp met meerdere verbanden en consequenties,
en kennelijk nog onbekend in de mainstream economie/sociologie.
Want anders was er wel eerder onderzoek naar gedaan en bestonden er stellingen over.
Wat jij je afvraagt lijkt mij een heel gerechtvaardigde en terechte propositie. En nieuw.
jopie1978
bpsbps
jopie1978jopie1978
bpshttp://www.mejudice.nl/video/detail/andrew-oswald-over-geluk-en-productiviteit
Als erin geintereseerd bent dan kan je met de term :"meetbaar geluk" aardig wat vinden op de googles. Is wel interessant dat men het probeert te monetizen, opizch niks mis mee natuurlijk, al is het "apart".
bps
jopie1978Geluk is als grootheid niet in (munt)eenheden uit te drukken.
Alleen in een mate op een schaal die ook nog eens relatief is aan de context.
Dat maakt het een beetje zweverig, letterlijk en figuurlijk.
Maar ik ben benieuwd welke insteek deze professor heeft gebruikt.
Bedankt.
jopie1978
bpsOf als je aan loonmatiging moet doen om concurrend te blijven, maar je de verlaging van het totale geluksgevoel van de natie tegengaat met een subsidie op het zoeken naar een geschikte partner voor alleenstaanden.
Ik kan nog meer fictieve voorbeelden geven, maar het onderzoek is voor overheids- of regionaal beleid waarin je geluksgevoel van de populatie als maatstaf voor beslissingen neemt, wel degelijk interessant in mijn ogen.
goof
Dat hierdoor banken en landen in grote problemen komen is na 8 jaar stilstand duidelijk geworden gezien de abnormale steunmaatregelen die Mario Draghi moet bedenken om banken en landen te redden
Elk land moet groeien en liefst meer als andere maar waar de een misschien wat groeit gaat er een ander inleveren.
Wat de vorige spreker al zegt we zitten vol en nog meer lcd en nog meer auto,s voor de deur gaat niet gebeuren , integendeel , nu het knijpt van alle kanten omdat de koopkracht sterk wordt aangetast en de lonen niet meer meestijgen gaat de 2e auto eruit en komt op een verzadigde markt erbij.
Misschien moeten we hopen dat enorme zeepbel nu langzaam leegloopt en niet ontploft.
Vera Kaspari
EricSmit
Vera Kasparibps
Molenaer
Ludovikaa
bps
LudovikaaLudovikaa
bpsbps
LudovikaaLudovikaa
bpsbps
LudovikaaDat kan door loonlastenverlaging of door een sterkere munt hier of een zwakkere munt daar.
De eenheidseuro verhindert die differentiatie.
Ludovikaa
bpsHet lijkt mij belangrijker om het probleem op te lossen, dan te blijven vasthouden aan 1 specifieke oplossing (muntdifferentiatie).
bps
LudovikaaGeforceerde algehele loonsverhoging hier, lijkt mij bedrijfseconomisch een ramp.
Interne devaluatie, bezuinigingen en loonsverlaging daar, is al een ramp.
Ludovikaa
bpsbps
LudovikaaHet gaat erom hoe het in de praktijk uit zou pakken.
Wie en wat, zou moeten bepalen wie er wanneer, hoeveel en hoelang loonaanpassing ondergaan. Zijn de brongegevens, criteria en methoden juist? Hoe voorkom je fraude ermee? Wie controleert dat? Zal het de gewenste effecten hebben zonder slachtoffers en schade? Waar moet het geld ervoor vandaan komen?
Dat tezamen is voor mij al voldoende reden om geen vertrouwen te hebben in kunstmatige loonaanpassingen in de eurozone/EU. Veel te kwetsbaar.
Denkt u dat zoiets uitvoerbaar is en dan ook nog goed zal gaan?