
Over de winnaars en verliezers van globalisering. Lees meer
Internationale handels- en investeringsverdragen als TTIP en CETA bevorderen de vrije handel tussen burgers, landen en continenten, leveren nieuwe banen op en geven het bedrijfsleven een impuls. Althans, dat is het idee. In werkelijkheid vinden de onderhandelingen achter gesloten deuren plaats en werken lobbygroepen hard om hun belangen veilig te stellen.
Er bestaan dan ook grote zorgen dat de verdragen niet de belangen van (EU-)burgers dienen, maar vooral die van grote ondernemingen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel? Ons energiebeleid? Gaat de belastingbetaler straks opdraaien voor claims van Amerikaanse multinationals als we chloorkippen en -eieren uit onze schappen weren? Of als we kerncentrales sluiten? Follow the Money zoekt het antwoord op die vragen.
De Eerste Kamer stemt over handelsverdrag CETA: wat staat er op het spel?
Nationale Nederlanden eist half miljard van Argentinië om nationalisering pensioenstelsel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De wereld bespreekt ISDS, critici vrezen betekenisloze hervormingen
Europese vrijhandelsverdragen: werk als wisselgeld
5 Vragen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan
Tweede Kamer bepaalt: TTIP en CETA zijn geen controversiële onderwerpen
De econoom die het waagde aan TTIP te tornen
Hoe een halve huilbui ons aan CETA hielp
Trump stopt met handelsverdrag TPP, bedrijven bieden banen aan
© Follow the Money
De Eerste Kamer stemt over handelsverdrag CETA: wat staat er op het spel?
Morgen stemt de Eerste Kamer over CETA, het handelsverdrag tussen Europa en Canada. Maar net nu de invoering ervan definitief lijkt, krabben veel lidstaten zich achter het oor: op basis van dit soort verdragen leggen bedrijven vaak schadeclaims neer omdat overheidsbeleid hun belangen schaadt. Bedrijven kunnen de energietransitie en het milieubeleid zo traineren.
Dinsdag 12 juli stemt de Eerste Kamer over het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), het handelsverdrag tussen Canada, de Europese Unie en de lidstaten van de Unie.
Het verdrag is deels al sinds 2017 van kracht, maar de lidstaten moeten hun goedkeuring nog uitspreken over een aantal controversiële onderdelen. Het voornaamste daarvan: de investeringsbescherming, waarover de Europese Commissie geen zelfstandig besluit mag nemen.
In februari 2020 keurde de Tweede Kamer CETA goed, zij het met de hakken over de sloot. Maar in de Eerste Kamer zijn de twijfels gebleven, en het is de vraag of er een meerderheid voor is te vinden. De steen des aanstoots: de investeringsrechtbank (het Investment Court System: ICS) die in CETA is opgenomen.
‘CETA geeft investeerders de mogelijkheid om claims neer te leggen wanneer een overheid wetgeving doorvoert die effect zou kunnen hebben op hun verdienmodel,’ waarschuwt onderzoeker Bart-Jaap Verbeek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). ‘Zo kunnen ze proberen om wetgeving af te zwakken of een deel van de kosten van de transitie op de belastingbetaler afwentelen. CETA kan op die manier een reëel gevaar vormen voor de energietransitie.’
Exclusieve toegang tot arbitrage
Arbitragerechtbanken – oorspronkelijk Investor-State Dispute Settlement (ISDS) – geheten – zijn niet nieuw. Oorspronkelijk was ISDS een manier om buitenlandse investeerders te beschermen in landen met een minder stabiel politiek of rechtssysteem. Daartoe werd in 1965 het International Centre for the Settlement of Investment Disputes (ICSID) opgericht; een internationaal tribunaal voor geschillenbeslechting tussen buitenlandse bedrijven en nationale overheden. De allereerste ISDS-clausule ooit staat in een verdrag tussen Nederland en Indonesië uit 1968.
Inmiddels telt de mondiale kluwen van handels– en investeringsverdragen duizenden overeenkomsten. In een groot deel daarvan is een vorm van ISDS of een ander mechanisme voor geschillenbeslechting verwerkt.
Berucht is het Energiehandvestverdrag, oftewel het Energy Charter Treaty (ECT) uit 1998, waarin de regels voor de internationale energiemarkt zijn vastgelegd. Meer dan vijftig landen hebben zich daarbij aangesloten. Ze zijn daardoor gebonden aan afspraken ter voorkoming van dubbele belastingheffing op energiemarkten en het opheffen van handelsbelemmeringen voor bijvoorbeeld technische apparatuur.
De investeringen van bedrijven moesten worden beschermd tegen grillig politiek beleid
Maar het ECT biedt bedrijven tevens de mogelijkheid om regeringen van verdragslanden voor een arbitragerechtbank te dagen. Bijvoorbeeld bij een belangenconflict, of bij een aanpassing van de spelregels die hun investeringen in gevaar brengt.
Toen de regeringsleiders van vooral West-Europese en voormalige Sovjetlanden op 17 december 1991 het Energiehandvestverdrag aankondigden, zag de wereld er heel anders uit. Het communisme was net ineen gestort en neoliberale denkers kondigden ‘het eind van de geschiedenis’ aan. Vanaf nu zou de hele wereld door efficiënt marktdenken welvarend worden.
Internationaal opererende energiebedrijven zouden wereldwijd nieuwe markten betreden en goedkope energie binnen ieders bereik brengen. Hun investeringen moesten dan wel worden beschermd; dat gebeurde door hen exclusieve toegang te geven tot internationale arbitragehoven.
Dat zou investeerders beschermen tegen grillig politiek beleid of een gemankeerd rechtssysteem, legt Rachel Thrasher uit; ze is als onderzoeker verbonden aan de Boston University. ‘De boodschap die zo aan ontwikkelingslanden werd gegeven, was eigenlijk: wij willen investeren in jullie land en allerlei technologische kennis en kapitaal meebrengen. Maar dan willen we jullie wel bij een internationale rechter ter verantwoording kunnen roepen als er iets mis gaat.’
Verlammende werking
Met drie collega’s van Amerikaanse en Canadese universiteiten publiceerde Thrasher afgelopen mei een onderzoek naar ISDS in het gerenommeerde tijdschrift Science. Ze kruisten de vestigingsgegevens van multinationale bedrijven en de waarde van hun geplande en huidige energieprojecten met de juridische informatie van bijna 2000 internationale investeringsverdragen.
Volgens hun research gaat van het ECT de meeste dreiging uit wat betreft mogelijke claims, maar ook verdragen als CETA kunnen een verlammende werking hebben op overheden die CO2-uitstoot aanpakken, steenkool uitfaseren, de bouw van nieuwe gasprojecten aan banden leggen, prijzen reguleren om energiearmoede te voorkomen, of lokale energieopwekking via subsidies stimuleren.
Na twintig jaar zijn de lidstaten het Energiehandvest zat – vooral vanwege de arbitrageclausule
Thrasher: ‘In het meest extreme scenario kunnen bedrijven via arbitrage compensatie aanvragen voor olie- en gasprojecten met een totale waarde van 340 miljard dollar wanneer vergunningen worden ingetrokken. Ambitieus klimaatbeleid voeren kan ons op die manier veel geld gaan kosten.’
Na twintig jaar zijn de Europese Unie en haar lidstaten het ECT helemaal zat – vooral vanwege de arbitrageclausule. Duitsland kreeg daardoor al meerdere miljardenclaims van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall aan de broek en vreest meer aanklachten nu de regering zich wil terugtrekken uit het door Rusland geleide gasproject Nord Stream 2. De Europese Unie werd in 2019 al voor de rechter gesleept door het officieel in Zwitserland gevestigde consortium achter die pijpleiding.
Spanje krijgt geregeld te maken met rechtszaken wanneer het subsidieregelingen voor duurzame energieprojecten aanpast. En in Nederland eist niet alleen de Duitse energiereus RWE maar ook het Fins-Duitse energiebedrijf Uniper van de overheid miljarden aan compensatie vanwege het besluit om steenkool uit te faseren.
Volgens Thrasher is geld niet het enige motief voor dit soort claims; het gaat ook om politieke macht. ‘De meeste grote energiebedrijven zullen ook in de transitie naar een duurzaam energiesysteem belangrijke spelers blijven. Door nu claims in te dienen, willen ze duidelijk maken dat regeringen zich niet te veel in hun vaarwater moeten begeven. Ze vrezen dat als ze nu geen rode lijn trekken, dat juridische gevolgen zal hebben wanneer er in de toekomst meer klimaatwetgeving ter tafel komt.’
Verbeek (SOMO) voegt toe: ‘De toegang tot arbitrage kan er zelfs toe leiden dat fossiele bedrijven zo lang mogelijk goedkope steenkool blijven gebruiken, om vervolgens een claim in te dienen wanneer ze gedwongen moeten switchen naar schonere energie. Zo kunnen ze zolang mogelijk winst pakken terwijl ze de risico’s doorschuiven.’
Verbetering
Om deze redenen is CETA al jaren onderwerp van kritiek in veel EU-lidstaten, en binnen het Europese Parlement. En bovendien: wat heeft een uitsluitend voor bedrijven toegankelijke investeringsrechtbank te zoeken in een verdrag tussen landen met hoogontwikkelde rechtssystemen?
Om aan die kritiek tegemoet te komen, ontwikkelde de Europese Commissie voor CETA een progressiever arbitragerechtbank, met een nieuwe naam: het Investment Court System (ICS). Dat krijgt een poule van rechters die door publieke autoriteiten worden benoemd en hoorzittingen zullen niet langer achter gesloten deuren plaatsvinden. Ook worden documenten openbaar en komen er mogelijkheden om tegen een ICS-uitspraak in beroep te gaan. Allemaal zaken die tot voor kort ondenkbaar waren.
‘Dit nieuwe systeem is een verbetering ten opzichte van de ad hoc-tribunalen voor private rechtspraak zoals die uit het Energiehandvestverdrag,’ stelt een woordvoerder van de Europese Commissie. ‘We hebben nu een permanente rechtbank met hooggekwalificeerde rechters, en alle rechtszaken zijn publiekelijk toegankelijk. CETA kan zo een mooi opstapje vormen naar een internationaal Investeringshof, dat op termijn de duizenden investeringsverdragen die we nu hebben kan vervangen.’
Halfhartig meldpunt
De Eerste Kamer is nog niet overtuigd door de hervormingen van het arbitragesysteem . Zij verzocht het kabinet daarom opheldering te vragen aan Valdis Dombrovskis, de Eurocommissaris die verantwoordelijk is voor het handelsdepartement (DG TRADE).
Vooral de rechtsongelijkheid tussen multinationals enerzijds, die via het ICS-systeem hun geprivilegieerde toegang tot rechtspraak behouden, en anderzijds het maatschappelijk middenveld, milieuorganisaties en vakbonden, die zo’n toegang ontberen, is een aanhoudende reden tot zorg.
Aangezien de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, en veel kleine rechtse en linkse partijen mordicus tegen CETA zijn, zal er veel aankomen op wat de Eerste Kamerfractie van de PvdA zal stemmen. In de Tweede Kamer stemde de PvdA tegen, mede op het oog op de mogelijke fusie met GroenLinks, dat tegen is.
In zijn antwoord van 11 juni beloofde Dombrovskis de Nederlandse regering een gloednieuw klachtenmeldpunt in het leven te roepen om de rechtsongelijkheid tussen bedrijven en de rest van de samenleving te corrigeren. Maatschappelijke organisaties kunnen daar een klacht indienen wanneer een bedrijf duurzaamheidsafspraken niet naleeft of er sprake zou zijn van bijvoorbeeld uitbuiting.
Maar uitspraken van het nieuwe meldpunt zijn niet bindend, in tegenstelling tot die van het CETA-investeringshof, en klagers zijn afhankelijk van de Europese Commissie, die besluit of een klacht gegrond is of niet. Dat is compleet ontoereikend, meent Verbeek (SOMO): ‘Dit meldpunt verandert niets aan de tekst van het CETA-verdrag zelf. De Europese Commissie probeert simpelweg de duurzaamheidsdiscussie los te koppelen van het debat over rechtsongelijkheid door arbitrage. De asymmetrie binnen het systeem als geheel blijft gewoon bestaan.’
Ook Eerste Kamerlid Niko Koffeman (Partij voor de Dieren) is verbolgen over de antwoorden van Dombrovskis: ‘Die voorstellen staan los van het arbitragesysteem, waar ons bezwaar zich op richt. Ze zijn een zoethoudertje om senatoren te verleiden netjes hun hand op te steken en voor CETA te stemmen. Dat milieuorganisaties straks mogen klagen bij de Europese Commissie is heel leuk, maar dat heeft niets te maken met wat in feite het probleem is: de financiële claims van het bedrijfsleven.’
‘De gevaren van arbitrage worden nu duidelijk’
In Brussel is CETA echter geen heet hangijzer meer, bevestigen meerdere bronnen bij Europese instituties. Een poging van Follow the Money om via een beroep op de Europese versie van de Wet openbaarheid bestuur inzage te krijgen in de communicatie over CETA binnen de Europese Commissie verloopt traag.
Een woordvoerder verklaart voorts: ‘Wij volgen de nationale ratificatieprocessen in Nederland en andere lidstaten nauwkeurig. Dit zijn echter processen waarbinnen de Commissie geen formele rol meer speelt. De voorlopige inwerkingtreding van CETA kan alleen nog beïnvloed worden als het ratificatieproces in een lidstaat permanent en definitief vastloopt. Het is echter aan de regering van dat land om te besluiten of een mislukking ook echt definitief is. Daarvan moet de Europese Commissie vervolgens op de hoogte gesteld worden.’
In februari 2017 stemde het Europese Parlement in met de ratificatie van CETA. Toch zijn veel Europarlementariërs tegenwoordig niet onverdeeld blij met het verdrag. In mei 2022 nam het parlementaire handelscomité (INTA) een rapport aan over de toekomst van Europese investeringspolitiek, opgesteld onder leiding van de Duitse Anna Cavazzini (De Groenen/Europese Vrije Alliantie).
Zij stelt ‘met bezorgdheid’ vast dat er nog steeds een grote ‘asymmetrie’ bestaat tussen bedrijven die toegang hebben tot arbitragerechtbanken en ‘regeringen, arbeiders en getroffen gemeenschappen’ die ‘niet in staat zijn om actie te ondernemen tegen transnationale bedrijven die nalaten mensenrechten, volksgezondheid, arbeids- of milieuwetten te respecteren’. CETA, zo waarschuwt het INTA, versterkt het gevaar dat ‘zelfs bij het uitblijven van rechtszaken [..] de expliciete of impliciete dreiging van investeringsrechtszaken’ de machtsbalans tussen bedrijfsleven en overheid ernstig uit het lood slaat.
Cavazzini: ‘Sinds de ratificatie van CETA door het Europese Parlement zijn de gevaren van arbitrage pas écht duidelijk geworden. De klimaatcrisis laat zich steeds duidelijker gelden en het aantal claims dat via het ECT wordt ingediend, neemt toe. Het is ons gelukt om binnen het parlement af te dwingen dat we in toekomstige handelsverdragen alle fossiele investeringen zullen uitsluiten van arbitragebescherming. Dat is een enorme overwinning. Maar helaas zal dat geen invloed meer hebben op CETA.’
Want zowel Europese Commissie als veel EU-lidstaten koste wat kost te willen vasthouden aan een arbitragesysteem in CETA, vertelt Cavazinni: ‘Uit mijn gesprekken met de Canadese delegatie heb ik kunnen opmaken dat juíst de Europese Commissie een arbitragehof in CETA wilde hebben. Zo wil de EU andere landen waarmee onderhandeld wordt zover krijgen om ISDS te accepteren.’
Exit-scenario’s
In het mondiale economische spel waarvan CETA deel uitmaakt, worden tal van afwegingen gemaakt tussen macht, exportpositie, blokvorming en andere overwegingen. ‘De uitkomsten in dit akkoord kunnen immers een precedent scheppen voor andere akkoorden met ontwikkelde landen,’ schreef Follow the Money in 2017 over een serie CETA-memo’s van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Want: ‘Als de EU geen ISDS in de buitenlandse investeringsverdragen met Canada, de VS en Japan zou opnemen, dan zou het voor de EU haast onmogelijk zijn om dit dan wel van China of Rusland te eisen. Dat zou tot een verlaging van het huidige beschermingsniveau voor onze investeerders in China, Rusland en andere opkomende economieën leiden.’
De Spaanse regering heeft inmiddels laten doorschemeren zich volledig te willen terugtrekken uit het ECT vanwege de vele aanklachten
Dat de risico’s daarvan pas na jaren duidelijk worden, blijkt nu. De Spaanse regering heeft inmiddels laten doorschemeren zich volledig te willen terugtrekken uit het ECT vanwege de vele aanklachten. Uit vergadernotulen die nieuwswebsite Euraktiv openbaarde, blijkt dat Nederland en Polen achter de schermen eveneens pleiten voor ‘exit scenarios’ en ook in de Tweede Kamer bestaat blijkens een motie van de Partij voor de Dieren inmiddels een krappe meerderheid om uit het verdrag te stappen.
Senator Niko Koffeman vindt het dan ook wrang dat bij CETA dezelfde fouten gemaakt dreigen te worden, indien het verdrag in deze vorm wordt goedgekeurd. ‘Toen in de jaren negentig het ECT werd ondertekend, kon niemand bevroeden dat RWE dat verdrag zou gebruiken om de Nederlandse staat aan te klagen,’ zegt hij. ‘Had je daarvoor gewaarschuwd, dan was je een complotdenker genoemd. Maar evenzo kun je nu niet voorspellen wat de gevolgen zullen zijn van een arbitragerechtbank in CETA.’
Hij besluit: ‘Zeker nu de omstandigheden in de wereld snel veranderen, moeten overheden genoeg ruimte hebben om beleid te maken. Nederland en de EU nemen een enorm risico met dit verdrag. Ook omdat we, als we na een aantal claims spijt krijgen, nog jaren vastzitten aan die arbitragerechtbank.’
54 Bijdragen
Maria Ohoioeloen 4
HH Manders 4
Maria OhoioeloenAls de overheid het besluit neemt om de kolencentrales te sluiten (algemeen belang), heeft de eigenaar per definitie economische schade. Dus altijd gelijk.
Je ziet dit al met dit voorbeeld in Roemenië:
https://thenarwhal.ca/canadian-mining-company-threatens-romania-investment-treaty-lawsuit-gold-mine/
https://www.theguardian.com/world/2017/jul/14/romania-hits-canadian-firm-with-9m-retaliatory-tax-bill-over-gold-mine
Een Canadees mijnbouwbedrijf dreigt met claims omdat het Roemeense parlement en de bevolking een (inmiddels) UNESCO World Heritage site willen beschermen. Waarbij het overigens ergens de vraag is hoe dat bedrijf in de eerste plaats aan die rechten is gekomen.
Veel overheden gaan al overstag (of beginnen niet eens meer aan beleid) om te voorkomen dat ze met de rechtzaken te maken krijgen. Alleen al de dreiging werkt verlammend (vooral in Derde Wereld landen).
John Janssen 4
HH Mandersallard de Jaager 6
Zij stelt ‘met bezorgdheid’ vast dat er nog steeds een grote ‘asymmetrie’ bestaat tussen bedrijven die toegang hebben tot arbitragerechtbanken en ‘regeringen, arbeiders en getroffen gemeenschappen’ die ‘niet in staat zijn om actie te ondernemen tegen transnationale bedrijven die nalaten mensenrechten, volksgezondheid, arbeids- of milieuwetten te respecteren’
Eerste kamer, volksvertegenwoordiging , u kiest voor uw volk, dan zou het bovenstaande toch doorslaggevend moeten zijn?
Lia 4
allard de JaagerDat is precies waar het om gaat. Kiezen ze voor het volk of voor de multinationals?
Morgen laten ze het weten waar onze democratie staat.
Als PvdA tegen stemt gaat CETA niet door. Stuur de PvdA senatoren een mail:
https://www.foodwatch.org/nl/doe-mee/doe-mee-aan-online-acties/e-mailactie-stop-ceta/
https://handelanders.nl/actie-stemcetaweg/
Meer uitleg:
https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2022/bescherm-gezondheid-milieu-democratie-stop-ceta/
Eveline Bernard 6
LiaMartine Groenendijk 5
allard de JaagerJan Ooms 10
allard de JaagerSinds wanneer...?
Robert Voorhoeve 4
Al jaren gruw ik van dit ondemocratisch monster dat zo maar los kan breken uit zijn kooi. Hopelijk komt dit onderzoek nog net op tijd onder ogen vd Eerste Kamer.
Ik houd mijn hart vast !
Succes met het volgende onderzoek, robert voorhoeve
Lia 4
https://www.foodwatch.org/nl/doe-mee/doe-mee-aan-online-acties/e-mailactie-stop-ceta/
https://handelanders.nl/actie-stemcetaweg/
Meer uitleg:
https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2022/bescherm-gezondheid-milieu-democratie-stop-ceta/
John Janssen 4
Stel dat vrind Poetin toch besluit de Nordstream 1 na onderhoud blijvend af te sluiten. Er zijn diverse 'haarscheurtjes' gevonden op verscheidende plaatsen in het pijp traject, dus onverantwoord om te blijven opereren.
Jetten zal zich dan met spoed in zijn elektrisch aangedreven regeringsmobiel spoeden naar bijv. een operator van een kolencentrale in Rotterdam, waarvan de aandeelhouders zich bevinden in Canada, om het volgende af te spreken.
Wij, de Regering, verwachten een mogelijke energietekort (lees gas) om de komende winter, en mogelijk daarna, door te komen. Draagt u (de kolencentrale operator) er a.u.b. even zorg voor dat de komende 24 maanden u op vol vermogen kan draaien, waarvoor wij een 100% afname overeenkomst aangaan. De operator gaat akkoord, en sluit gelijk kolenlevering contracten af voor x miljoenen tonnen voor de komende 24 maanden.
Poetin besluit op 5 December van dit jaar om over zijn hart te wrijven, en gooit Nordstream 1 weer volledig open (haarscheurtjes gerepareerd).
Jetten pakt deze keer wijselijk de telefoon en deelt diezelfde operator in Rotterdam mede dat hij de centrale weer moet reduceren naar de 35% regeling i.v.m. de heropening van de Nordstream 1.
Kan mij voorstellen dat diezelfde operator even gebruik gaat maken van het ECT. Toch?
Dat er Rechtsongelijkheid is ten faveure van multinationals tegenover een maatschappelijk middenveld, is natuurlijk te krom voor woorden. Typisch geval van het falen van de afdeling 'check and double check' van de dames en heren in Brussel.
Lia 4
John Janssen"omdat het de positie van Europa in een instabiele wereld verstevigt en grote stappen vooruit zet naar een duurzame economie"
??? https://nos.nl/artikel/2436139-pvda-voor-omstreden-handelsverdrag-met-canada-nu-meerderheid-in-senaat
"Het in stand houden en versterken van de band met Canada, dat net als ons land een groot voorstander van die internationale rechtsorde is, is daarom uitermate belangrijk."
??? https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/pvda-senaatsfractie-ceta-is-goed-voor-een-krachtig-europa-en-duurzame-handel~b4f0fd4b/
Als Canada werkelijk net als ons land een groot voorstander van de internationale rechtsorde is, waarom zijn ISDS en ECT dan niet aangepast in de afgelopen jaren?
Of het "falen van de afdeling 'check and double check'" betreft of juist "slagen van de afdeling 'juiste prioriteiten stellen'" (eigen klasse eerst) is nog een open vraag - vergelijkbaar met de vraag of Rutte geen visie heeft, of juist een heel duidelijke visie (die hij al ruim tien jaar succesvol verwerkelijkt).
John Janssen 4
LiaWat doet zo'n parlement eigenlijk, buiten heftig declareren?
hans van rheenen 7
John JanssenLia 4
John JanssenIk kan hun redenering wel volgen, maar in mijn ogen is die asymmetrie tussen multinationals en burgerpartijen een principiële democratische kwestie, en voor de PvdA blijkbaar niet.
Helaas is dit waar de democratie nu staat…
Co Stuifbergen 5
LiaDat klinkt alsof volgens de PvdA het akkoord hoe dan ook komen zou of nodig was.
Overigens reageren ze wel snel. Blijkbaar hadden ze de bezwaren al verwacht.
Lia 4
Co StuifbergenOm misverstanden te voorkomen, “het hoogst haalbare” zijn mijn woorden.
Maar ze benadrukten wel dat ze ICS een voldoende verbetering vinden t.o.v. ECT en ISDS, genoeg voor hen om voor te stemmen. Dus liever dit accepteren dan langer onderhandelen over de principiële kwestie die eronder ligt (het lijkt erop dat ze het principiële ervan gewoon niet zien).
En laten we eerlijk zijn, ze krijgen ook weinig tegengas vanuit de bevolking, dus waarom zouden ze anders doen?
John Janssen 4
LiaRaar eigenlijk toch, wat betreft PvdA? Ze hebben de laatste tijd toch naar 'binnen' gekeken en zagen dat ze zich vervreemd hadden van hun traditionele achterban, de arbeider. Hiermee buigen ze nog meer af richting de multinationals. Zou Mei Li een fijne functie ambiëren bij UBER?
Vergat ik bijna nog; Canadese energie onze (EU) kant op!!!!!
Paul Sporken 10
De PvdA zegt altijd voor de burger op te komen maar denkt dit altijd te bereiken door globalisering en multinationals te steunen en de inspraakmogelijkheden van diezelfde burgers via democratie en rechtspraak steeds verder in te perken.
Lia 4
Paul SporkenPaul Sporken 10
LiaIk ben bang dat ze op economisch gebied het naïeve, kortzichtige broertje van de VVD zijn geworden zonder dat ze er zelf erg in hebben. Juist de PvdA zou, als oorspronkelijke volkspartij, plannen en beleidsvoorstellen altijd gedegen moeten toetsen op wat voor scala aan gevolgen dit heeft voor de gehele samenleving, nu en in de toekomst.
Pieter Jongejan 7
Het gekke is dat de EU en de centrale banken bij herhaliong pleiten voor meer flexibiliteut op dre arbeidsmarkt en vij de pensioenren. Het indexeren van de lonen zou een noodzakelijke aanpassing belemmeren en daarom ingewenst zijn. Bij de pensioenen vindt al 13 jaar geen enkele compensatie plaats voor de aanhoudende geldontwaarding. Rutte en co verzwijgen dit.
Maar als het gaat om investeringen van vooral buitenlandse internationals zou het beperken van flexibiliteit niet ptoblematisch zijn. Hieruit blijkt toch dat de bureaucratie in de EU totaal geen oog heeft voor dr belangrn van de Europese bevolking? Hun welvaart gaat fors achteruit en zal nog veel verder achteruit gaan.
Bedenk dat het kleine betalingsbalansoverschot van de EU recent is omgeslagen in een enotm tekort door de hogere prijs die voor energie en andere grondstoffen aan het buitenland (lees de USA) betaald moet worden. waar moeten d Europese burgers de schadeclaims van internationale bedrijven als gevolg van de sancties en de noodzakelijke energietransitie van betalen? Johnson is door de hoge geldontwaarding al weg. Wie volgen er in Europa? De dollar en de roebel stijgen in waarde en de euro zinkt steeds verder weg. Nu 1,01. Over een paar jaar op 0,80?
Jan Ooms 10
Pieter JongejanDat duurt écht geen jaar meer, in dit tempo.
Jan Ooms 10
Vanuit alle mogelijke gezichtspunten blijkt CETA fout te zullen aflopen voor overheden.
Voorspelling:
De 1e kamer gaat dús gewoon akkoord morgen, netjes zoals het een neoliberale 'democratie' betaamt...
Update 12-07, 18:51uur:
Mijn voorspelling is uitgekomen.
Zelfs in de oppositie is de PvdA nog het schoothondje van de VVD (het neoliberalisme).
En nog te dom om te bedenken dat ze, behalve zichzelf, helemaal niemand meer ‘vertegenwoordigen’.
Opheffen die waardeloze club.
En nog een waarschuwing aan GroenLinks; ‘Weet wat je in huis haalt!’
Roland Horvath 7
Jan OomsNL en heel West Europa hebben reeds kennis gemaakt met de oorlog in UA die de VS hebben georganiseerd in een Europese staat namelijk UA. Terwijl de 13 West Europese NAVO staten er bij stonden en nog net niet juichen.
Elk van de multinationale verdragen die de VS voorstellen zoals CETA/ TTIP, is uitsluitend ten bate van de VS.
En alle lijden ze aan dezelfde ziekte, de andere lidstaten worden slaven van de VS.
Jan Ooms 10
Roland HorvathNu dicht u ze wel heel veel medemenselijkheid, redelijkheid, rechtvaardigheid en inzicht toe.
Roland Horvath 7
Jan OomsDat alles is vreemd zeer vreemd. En niet normaal.
Pieter Jongejan 7
Jan OomsOnze politieke partijen komen niet op voor de belangen van de Europese burgers, maar voor die van vooral Amerikaanse multinationals. (zie ook Nelie Smith Croes en Uber). Het effect van climate change op de Europese en vooral de; Nederlandse economie wordt door Brussel zwaar onderschat.
Volgens een recente studie van Harvard zal de stijging van de zeespiegel veel sneller gaan dan tot voor kort verondersteld is omdat de bodem van antartica omhoog komt nu het gletsjerijs verandert in drijfiijs. Hiermee is tot dusverre geen rekening gehouden in de klimaatmodellen. Willen de PvdA en de regeringspartijen liever de CETA boetes betalen dan burgers compenseren voor de schade door wateroverlast en bodermdaling?
John Janssen 4
Pieter JongejanJan Ooms 10
Pieter Jongejansquarejaw 5
Jan OomsRoland Horvath 7
Pieter JongejanCETA is het einde van alle redelijkheid in de maatschappij. Bijvoorbeeld, als een onderneming rekening moet houden met de loon akkoorden van werkgevers en werknemers in bijvoorbeeld NL of BE, en als ten 2e er in een VS staat een onderneming is die hetzelfde produceert maar niet zulke bruto lonen moet betalen als de onderneming in Europa, dan kan de onderneming in Europa de NL of BE overheid voor een 'uitzonderingsrechtbank' dagen om schade vergoeding te vragen. Die zogenaamde schade wordt in de regel toegestaan want de rechters zijn juristen en pro CETA. De VS moet nooit betalen.
NB: Sedert het begin van de jaren 1800 vinden tal van VS burgers, dat ze zo speciaal zijn dat ze de hele wereld moeten regeren, hun Manifest Destiny. Omdat hun Grondwet zo bijzonder is. Dat willen ze bereiken met oorlog zoals nu in UA. Om hun vijand RU te vernietigen.
In de wetgeving van de VS staat overigens dat de VS in ieder Amerikaans land, dat zich niet gedraagt, eenzijdig militair mogen tussenkomen om de orde te herstellen. Zich niet gedragen is bvb. trachten een sociale zekerheid in te voeren. En de VS & de NAVO wil nu wereldwijd de gendarmen van de mensheid zijn.
Reeds meer dan 200 jaar voeren de VS dus oorlog op 16 jaar na. Sedert 1776, het jaar van de onafhankelijkheid. De Europeanen waren er nooit op bedacht dat de VS geen positieve waarden met hun bondgenoten deelden maar uitsluitend met list en bedrog hun bondgenoten schade berokkenen.
De 9 rechters van het VS Hooggerechtshof kunnen zowat iedere federale wet buitenwerking stellen omdat die volgens hen niet in overeenstemming is met de VS grondwet. Die dateert van 1789 en die is vaag. Uiteraard. Bovendien is legalisme, -bijna- uitsluitend de wetteksten waarderen, nu hun gewoonte.
Negen onfeilbare rechters, Intelligent Design, de 30 tirannen in Athene van 404 BC tot 403 BC, de Spaanse inquisitie. De zuiveren, die hun leer opdringen aan anderen, zijn de vijand van de mensheid.
Pieter Jongejan 7
Roland HorvathDe deglobalisering zal door de klimaarcrisis alleen maar toenemen. Onze pensioenreserves zullen zo snel mogelijk in veiligheid gebracht moeten worden om gebruikt te kunnen worden voor het beperlen van de enirmr milieuschade die op ons afkomt. Wie gaat de schade betalen aan de huizen die straks onvermijdelijk onder water komen te staan? De financiele sector, die de hypotheken heeft verstrekt? Wat hebben Rutte en Knot hierover te melden? Die doen net of er geen probleem is.
Als de opwarming van de aarde tot gevolg heeft dat de zeespiegel niet lineair maar in de komende honderden jaren exponentieel blijft stijgen, tewijl tegelijkertijd de neerslag toeneemt en de stormen toenemen dan betekent dit dat we in Nederland een groter probleem hebben dan in de Oekraine. Nederland ligt immers aan de monding van een aantal grote rivieren en de regen blijft toenemen en de zeespiegrl blijft exponentieel stijgen. Dus zal heel Holland onder water verdwijnen en verzilten.
De urgentie van het overstromingsprobleem blijkt niet aanwezig bij de Nederlandse en Belgische politici, Die laten zich voor het karretje van de Amerikaanse globalisten spannen. Het zijn onze eigen mensen die fout zitten en die we al lang hadden moeten wegsturen.
Lia 4
Pieter JongejanPrecies!
En aan de andere kant: we moeten ‘onze eigen mensen’ steunen die zich NIET voor het karretje van de Amerikaanse globalisten laten spannen. Doen wij als burgers ook veel te weinig, en dan is dit het (on)democratische resultaat.
Roland Horvath 7
LiaCETA is meer dan een paard van Troje.
Misschien houdt Europa ervan om door de globalisten bedrogen en voor de zot gehouden te worden.
Jan Willem de Hoop 12
Dat we politiek elke seconden 1,2,3 van mening kunnen of willen veranderen, afhankelijk van de peilingen / verkiezingsuitslgen etc. , betekent niet dat de praktijk van uitvoering ook zo werkt.
Pieter Jongejan 7
Jan Willem de HoopDe japanse yen is in de afgelopen 12 maanden sterk in waarde gedaald, omdat te voorzien is dat het kunstmatig laag houden van de Japanse lange (reele) rente niet is vol te houden . Verstandig is om bij storm flexibel et blijven en niet te verstarren. Bij storm raken bomen ontworteld, maar buigt het riet mee in de wind. Dit inzicht ontbreekt bij onze politici.
Lia 4
Pieter JongejanJan Willem de Hoop 12
Pieter JongejanMijn punt in deze is dat als je het niet via bedrijven wilt laten lopen, de overheid en politiek de ruimte moet hebben fouten en problemen beter af te handelen Zelf vind ik de verdragen ook geen goed omgang met de problemen. Maar net doen lsof problemen en dilemma''s niet bestaan, is niet goed en onjuist
Pieter Jongejan 7
Jan Willem de HoopOndanks deze subsidie aan de kapitaalgebruikende (high tech) sectoren komt er nu een CETA verdrag waardoor de kapitaalgebruikende (vaak buitenlandse) high tech sectoren extra geholpen worden en de noodzakelijke aanpassingen (vanwege oa de klimaatcrisis) geheel en alleen van de lonen en pensioenen moeten komen. Dit is uiterst onrechtvaardig en zal tot politieke instabiliteit leiden.
Hoe kan een PvdA hieraan meewerken en durven beweren dat ze voor de zwakken opkomen?
Hoe kan GL met deze partij samenwerken? Dan verlies je toch stemmen.
Jan Willem de Hoop 12
Pieter JongejanRoland Horvath 7
Jan Willem de HoopUitzonderingen op de regel zijn de grootsten zoals China en Rusland. Nogmaals, de zekerheid die anders zou ontbreken bestaat niet. Het is zoals meestal een grove leugen van de GMO, de Grote Multinationale Ondernemingen, om onwetende te misleiden.
De investeringen, die westerse ondernemingen gedaan hebben in ontwikkelingslanden zijn veelal bij de onafhankelijkheid door de kolonies overgenomen voor de prijs ze gekost hebben bij de investering. Hoewel de investeringen in de regel reeds een veelvoud van de investeringskosten hadden opgebracht aan winst.
Sterker nog, veelal wordt tot op de dag van vandaag de winst naar het 'Vrije Westen' uitgevoerd bijvoorbeeld via de brievenbus ondernemingen in NL, dus andermaal een voorbeeld van gelegaliseerde diefstal op globale schaal. Het kapitaal mag niet gehinderd worden.
Conclusie 1: De abjecte propaganda voor CETA over het ontbreken van een redelijke zekerheid voor investeerders is het tegendeel van een reeds eeuwen durende praktijk.
Conclusie 2: Met CETA worden de sociale en economische wetgevingen van de lidstaten gelijk geschakeld met de betreffende wetgeving in de VS, dus met het laagste niveau van sociale, egalitaire wetgeving. Ten bate van de winsten van de GMO.
Conclusie 3: Met CETA heeft NL geen Eerste - en Tweede Kamer meer nodig.
Jan Willem de Hoop 12
Roland HorvathEveline Bernard 6
Roland Horvathdethmer 6
Roland Horvath 7
dethmerGerard van Dijk 6
In mijn beleving kan dat niet. Bij ieder te nemen beleidsbeslissingen zal er vooraf afwegingen gemaakt moeten worden. Gaan we nadelige gevolgen voor de multinationals uit de weg of gaan we akkoord met een landelijk miljardenclaim en Europees biljoenenclaims?
Met andere woorden Europa heeft zich aangemeld om zich vrijwillig te laten gijzelen. De idealen die Europa had verkopen we aan de duivel.
Iedere partij die voor stemt is in mijn beleving tegen de democratische rechtsstaat.
Roland Horvath 7
Gerard van DijkLia 4
Gerard van Dijk“een democratie hoeft niet per se een rechtsstaat te zijn, en een rechtsstaat is niet per definitie een democratie.”
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rechtsstaat
Roland Horvath 7
Gerard van DijkNa WO1 kwam de VS president Woodrow Wilson WW met de idee van 'Het zelfbeschikkingsrecht der volkeren'. De Europeanen dachten blijkbaar dat ze met een heilige te doen hadden, die een mensenrecht kwam proclameren. De VS hebben dat zelfbeschikkingsrecht nooit bevorderd of gerespecteerd. Integendeel, op het hele Amerikaanse continent willen ze unilateraal interveniëren in welk land dan ook, naar eigen goeddunken.
De VS hebben dat recht na WO1 uitsluitend gebruikt om Oostenrijk -Hongarije te splitsen in veel kleine, onmachtige delen, te balkaniseren.
Ten 1e, in korte tijd worden de Europeanen o.a. de NL burgers door hun politici twee maal verraden. Onbegrijpelijk. Eerst de oorlog in UA, nodeloos en gevaarlijk. Die oorlog had Europa makkelijk kunnen voorkomen.
Ten 2e, nu een waardeloos verdrag CETA. Een NL senator dacht dat door CETA de duurzame economie sneller gerealiseerd zou worden.
Bvb. door oorlog te voeren. CA is voor die oorlog. En via een dochteronderneming in CA kunnen de VS GMO ook van CETA gebruik maken.
Nog iets, het rundsvlees dat uit CA komt, is niet hormonen vrij. Hormonen in CA zijn door de EU toegestaan voor een beperkte periode.
Europa, o.a. NL/BE en de EU, wordt geregeerd door onbekwame naïevelingen.
Co Stuifbergen 5
De PvdA is verdeeld, en stemt aarzelend in, ongetwijfeld in het landsbelang.
Nou vraag ik mij af:
Heeft de PvdA hiervoor nog iets teruggevraagd/gekregen?
En waarom trekt de PvdA hier niet 1 lijn met GroenLinks?
Ze hadden net afgesproken om beter samen te werken.
Er zijn partijen die die _graag_ CETA erdoor krijgen, dus dit zou een kans zijn om een keer te onderhandelen.
De VVD doet dat volgens mij al jaren: in ruil voor iets waar iedereen beter van wordt (bijvoorbeeld maatregelen voor het milieu) vragen ze iets waar alleen VVD'ers beter van worden.
John Janssen 4
Co StuifbergenEveline Bernard 6
John JanssenCo Stuifbergen 5
Eveline BernardZij heeft CETA verdedigd.