Het eerste Robin Fransman mini-college: 'Kapitaalseisen voor Banken, de Dilemma's'

Zuidasbewoner en FTM-columnist Robin Fransman zal op geheel eigen wijze een mini-college geven over het onderwerp 'De kapitaaleisen voor banken'.

Als Follow the Money niet naar de Zuidas komt, komt de Zuidas wel naar Follow the Money. En ziedaar, op maandag 9 december om 17:00 is dat een feit. Dan zal Zuidasbewoner Robin Fransman op geheel eigen wijze een mini-college geven over het onderwerp 'De kapitaaleisen voor banken'. Afgelopen week hield de Tweede Kamer een hoorzitting over de kapitaalseisen voor Banken. Aan de ene kant de Banken, VNO en DNB, die pleiten voor geen extra eisen voor Banken. Aan de andere kant de Wetenschappers, die pleiten voor meer kapitaal en dus hogere eisen. Zijn hogere kapitaalseisen voor banken schadelijk, of zijn de bestaande, lagere kapitaaleisen juist schadelijk? En hoe eenvoudig of moeilijk is het eigenlijk voor banken om kapitaal op te halen? En in welke Europese Context speelt dit debat zich af? Robin Fransman, vaste columnist van FTM en Adjunct-Directeur van Holland Financial Centre (HFC) was teleurgesteld. Voor de nuance was, zoals vaker, weinig ruimte.

Mini-college

Daarom, voor iedereen die wil weten wat de voordelen, maar ook de nadelen kunnen zijn van hogere en van lage kapitaalseisen geeft Fransman een openbaar mini-college in de grote zaal van FTM (Het Nieuwsatelier). Ook zal Fransman ingaan op de wat de Bankenunie en de daaraan gerelateerde Bail-In richtlijn betekenen voor de kapitaalseisen. De Bail-in richtlijn is het instrument om eindelijk een einde te maken aan Too Big To Fail en dus een einde te maken aan de impliciete subsidies aan de banken. Natuurlijk geeft Follow the Money niet zomaar de ruimte aan wat propaganda van het Groot-Kapitaal zou kunnen zijn. Daarom zullen notoire criticasters van het financieel-economische establishment, Ewald Engelen, UvA en Rens van Tilburg, SOMO (onder voorbehoud), Fransman van repliek dienen. Ontvangst vanaf 16:30, College begint om 17:00, vragen vanaf 18:00, (felle) repliek vanaf 18:30. Het evenement duurt tot 19.30. Plek: Follow The Money HQ, Uilenburgerstraat 16, Amsterdam. Iedereen is welkom maar enige voorkennis is wel nuttig. Het evenement is namelijk vooral bedoeld voor financieel journalisten, onderzoekers en beleidsmakers. Inschrijven kan door een email te sturen naar: FTMevent@ftm.nl. We zullen slechts 55 mensen toelaten (op kapitalistische basis: wie het eerst komt, wie het eerst maalt), dus reageer met de snelheid van een algoritmische High Frequency Trader.