'Waarom ik nooit naar Davos zal gaan'

1 Connectie

Organisaties

World Economic Forum

Nergens is de concentratie opinion leaders hoger dan volgende week in Davos. Volgens critici is het World Economic Forum echter niet veel meer dan een peperdure praatclub met ranzige randjes.

Volgende week komt het eindelijke allemaal in orde met de wereld. In Davos-Klosters buigen wereldleiders, CEO's, bankiers, academici, artiesten, filantropen en misantropen zich over de wereldproblematiek. Het World Economic Forum koestert grote ambities. 'Global Risks, call to action', zo luidt de slagzin dit jaar.

 
Maar volgen critici is 'Davos' niet veel meer dan een peperdure praatclub, die vooral bedoeld is om de ijdele oprichter Klaus Schwab pauwevederen in het achterste te steken. Het enige meetbare economische effect van het WEF beperkt zich volgens hen tot de lokale escort service-bureaus. De sexuele dienstverlening piekt als vanaf 25 januari de topmannen het bergdorp overrompelen. Voormalig IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn is een vaste klant/deelnemer van het Forum. 
 
Exclusiever
Pimco's Mohamed El-Arian begrijpt de aantrekkingskracht van Davos, maar heeft nooit meegedaan aan het World Economic Forum  en zal dat ook niet doen, schrijft hij in zijn weblog. 'Ondanks de agenda is de impact klein.' Om de relevant te verhogen zou de organisatie de sleutel-discussies exclusiever moeten maken. Minder glamour en zonnekoning-ceo's dus, en meer mensen die er écht toe doen. Verder zouden deelnemers volgen El-Arian daadwerkelijk en bindend mee moeten werken aan oplossingen, in plaats van alleen te praten over de problemen.