
Het moederbedrijf achter het in surseance verkerende thuishulpbedrijf van TSN heeft dit jaar achter de rug van de vakbonden, werknemers en eventuele schuldeisers de aansprakelijkheid voor het kwakkelende bedrijf ingetrokken. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.
De eigenaar van TSN Thuiszorg, miljoenenconcern ADG, waar ook schoonmaakgroep Asito onder valt, heeft zich afgelopen voorjaar en zomer buiten het zicht van werknemers en vakbonden via juridische constructies veilig gesteld voor claims van schuldeisers van TSN.
Dat ontdekte Follow the Money tijdens een achtergrondonderzoek naar de handel en wandel van het thuiszorgbedrijf.
Het gevolg van de acties van ADG is dat alle risico's in geval van een faillissement belanden bij het personeel en eventuele andere schuldeisers en bij het UWV dat voor de ontslagregelingen opdraait. ADG zelf, een bedrijf met volgens de eigen website een jaaromzet van 940 miljoen euro in 2014, blijft volledig buiten schot.
TSN verlaagde de lonen van eenderde van haar personeel dit voorjaar. Daarop volgde een rechtszaak die het thuiszorgbedrijf in november verloor. Eind die maand vroeg TSN surseance van betaling aan, een voorstadium van faillissement. Donderdagochtend debatteerde de Tweede Kamer over de kwestie.
Herstructurering
TSN leidde al zeker vier jaar verlies, maar kon desondanks personeel over blijven nemen van andere organisaties, dankzij de steun van moederbedrijf ADG. Dit voorjaar kondigde TSN echter aan dat het in de problemen zat en maatregelen moest nemen in de vorm van een loonkorting voor eenderde van het personeel om overeind te blijven. Maar op de achtergrond zette ADG een aantal juridische stappen die er samen toe leiden dat het concern bij een eventueel faillissement financieel buiten schot blijft. Dat blijkt uit een serie documenten gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. In april werd ook de eerste stap gezet om de 'zieke' thuishulp-BV te scheiden van de gezonde bedrijfsonderdelen, zoals de thuiszorg en de woonzorg. ADG blijft eigenaar van alle bedrijven, maar in geval van een faillissement zou alleen de thuishulp van TSN omvallen. Vakbond FNV kreeg daar lucht van en maakte - tevergeefs - bezwaar tegen de herstructurering bij de Sociaal Economische Raad (SER). Wanneer het immers tot een faillissement zou komen, kan de curator gezonde onderdelen van een bedrijf verkopen om daarmee de schuldeisers af te betalen. En de grootste schuldeiser van TSN is naar alle waarschijnlijkheid het personeel, zeker nu 4.300 thuishulpen nog loon tegoed hebben dat volgens de rechter onterecht werd ingehouden sinds dit voorjaar. Maar daarmee verdween de aansprakelijkheid van ADG niet zomaar.Aansprakelijkheid ingetrokken
Het bedrijf had zich namelijk tot 2012 aansprakelijk verklaard voor TSN via een zogenaamde '403-verklaring'. Die kan nodig zijn om bijvoorbeeld een krediet te verkrijgen bij de bank. Die verklaring trok ADG weliswaar eind 2012 in, maar dat betekent in de praktijk nog niet dat de aansprakelijkheid verdwenen is. Verplichtingen die in die tijd zijn aangegaan, kunnen er in geval van faillissement toe leiden dat de curator geld komt zoeken bij het aansprakelijke concern. Om echt van alle aansprakelijkheid af te komen moest ADG de thuishulp-BV van TSN uit het concern verwijderen. Dat gebeurde in juli dit jaar, terwijl de strijd om de lonen van thuishulpen in volle gang was. Buiten de vakbonden en de werknemers om besloot ADG om de overkoepelende vennootschap - ADG Dienstengroep SE - te beëindigen. Voor de gelegenheid werd de handelsnaam gewijzigd in Mercares SE. Tegelijkertijd werd een nieuwe vennootschap onder de naam ADG Dienstengroep SE opgericht. Die nam het hele concern over, inclusief TSN. Maar het eigenlijke ADG Dienstengroep SE, dat per 10 juli de naam Mercares SE droeg, werd uitgeschreven bij het handelsregister. Maar daarmee was de zaak nog niet afgedaan. Eerst moest de resterende aansprakelijkheid nog officieel ingetrokken worden. De officiële intrekking van aansprakelijkheid door Mercares SE - tot enkele dagen voor deze publicatie beter bekend als ADG Dienstengroep SE.
'dit soort praktijken zou niet moeten mogen wat mij betreft. En al zeker niet met publiek geld en over de rug van laagbetaalde werknemers'Gijs van Dijk, onderhandelaar van FNV, beaamt in reactie op vragen van Follow the Money dat de bond niets heeft gemerkt van de intrekking van aansprakelijkheid. 'Daar zouden wij anders zeker bezwaar tegen hebben gemaakt. De mogelijkheid van een faillissement was immers bekend. Het mag blijkbaar allemaal gewoon. Maar dit soort praktijken zou niet moeten mogen wat mij betreft. En al zeker niet met publiek geld en over de rug van laagbetaalde werknemers.' Van Dijk laat weten dat hij een jurist in wil schakelen om te kijken of ADG niet alsnog aansprakelijk gesteld kan worden voor de schulden aan werknemers, bij een eventueel faillissement. Nu te lezen op FTM.nl: de uitgebreide analyse van de handel en wandel van TSN. Ook ADG is gevraagd naar een reactie, maar liet weten op korte termijn niet te kunnen reageren. ADG heeft wel toegezegd te willen reageren op de uitgebreide analyse van haar handelwijze.
28 Bijdragen
Marcel
MvdB
http://www.nu.nl/ondernemen/4184125/eigenaar-thuiszorginstelling-tsn-ontloopt-aansprakelijkheid.html
Auke
pubben
AukeBah.
bos
AukeRespect
AukeHilterman
AukeZoveel marge hebben thuiszorg organisaties niet dus zijn massa ontslagen en faillissementen onafwendbaar.
Het zijn vooral niet weerbare mensen die getroffen worden door dit "beleid"
Zorgvragers en zorgverleners zijn niet makkelijk op de barricaden te krijgen. Daar wordt door van Rijn cs op gerekend.
pubben
'Dat blijkt uit een serie documenten gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.' Schrijf jij.
Het banopticum (groepen uitsluiten) is hier aan het werk.
Ze bieden meer vormen van zorg, begeleiding, verzorging, verpleging, ook hier staan dit soort praktijken nog te gebeuren als ik het regeerakkoord goed gelezen heb.
Is het een idee om iedere dag even de Kamer van Koophandel te checken?
En als FTM bezwaar te maken bij een advertentie in de krant, namens de burger.
ADG wil achteraf wel reageren schrijf jij, voorspelbaar hoe dat eruit ziet, maar toch vind ik het een taak van onze politici om verantwoording af te leggen aan de burger over hun eigen besluiten. Zij maken dit mogelijk.
Constant
bos
naar mijn beste weten is het bedrijf vnl in handen van de oprichtersfamilie ?
Raad van Commissarissen
M.J. (Monique) van Riemsdijk
drs. A. (Aat) Schouwenaar
drs. J.J. (Joop) de Rooij
W.H. (Wim) de Weijer MHA
Management en Staf ADG dienstengroep
ing. J.B. (Hans) Kroeze - Algemeen directeur
drs. Z.A. (Zion) Jongstra
drs. S.A. (Stefan) Govers RA - CFO
mr. M.J.A.C. (Machteld) Bruins Slot - Bedrijfsjurist
mr. R.J.M. (Renate) Thijert - Bedrijfsfiscalist
drs. A.R.B. (Annemiek) Matel-van der Endt - Controller
drs. M.C.S. (Marian) Vos-Meijerink - Directiesecretaresse
http://www.adgdienstengroep.com/Identiteit/Geschiedenis.aspx
bos
bosJohn Jansens
bosde wachtlijsten voor de guillotine worden langer en langer...toch?
De rechtstaat is door VVDers verkracht,en voor niet-VVDers afgeschaft,
en per 1 jan '16 wordt de wegenbelasting opgevoerd,evenals de OZB en nóg zowat accijnzen?
(door de goedkope olie moét de accijns wel omhoog...toch?)
En de roerige menigten worden groter en groter...
"Ik ben toch niet gek...?" Ú wél?
John Jansens
John Jansenshttp://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/automobilisten-moeten-100-miljoen-euro-meer-wegenbelasting-betalen
Hank.Rearden
bos1. http://www.quotenet.nl/Miljonairs/Monique-van-Riemsdijk
2. http://www.sbwire.com/press-releases/release-586032.htm
Jan Willem de Hoop
Ter herinnering: De Regering en favoriete oppositie verkochten de hervormingen, waaronder huishoudelijke hulp, zelf nog als verbetering. O.a. in TV spotjes en zijn voor mislieding op de vingers getikt door Reclame Code Commissie. Het wordt steeds duidelijker wie de rekeningen van de bezuinigingen moeten betalen en we politici hebben die nog niet eens het karakter hebben dit aan de eigen bevolking uit te leggen.
Uiteraard is er veel op en aan te merken over handelswijze TSN en ADG, maar denk dat overheid bedrijven ook min of meer dwingt het vuile werk voor hen op te knappen. Honderden miljoen of miljarden bezuinigen zonder pijn, zelf me verbetering, is en was te mooi om waar te zijn. En dit alles komt nu langzaam boven tafel.
Hilterman
Jan Willem de HoopBen benieuwd welk duur advocatenkantoor zich leent voor het bedenken en uitvoeren van dit soort verdwijntruuks.
Daar zou een flinke sanctie op moeten staan.
Jan Willem de Hoop
HiltermanEchter is dit spel wel in gang gezet door een dwaalspoor van regering en Tweede Kamer. Als je je verplaatst in een uitvoerende thuiszorgorganisatie, die zaken doet met meerdere gemeenten, dan geeft dit volgende beeld: De ene gemeente schaft huishoudelijke hulp af voor bepaalde groepen mensen, bijvoorbeeld licht huishoudelijk hulp. Een andere gemeente schaft hulp voor bepaalde inkomensgroepen af. Weer andere groep gemeenten schaft huishoudelijke hulpt totaal af. Andere gemeenten schaffen het delen van de taken. Weer andere gemeenten vragen extreem hoge eigen bijdragen, bijdragen boven wettelijk maximum. En weer andere gemeenten schaffen huishoudelijke hulp in zijn geheel af. Geleidelijk aan komen er rechterlijke uitspraken dat dit geheel of gedeeltelijk afschaffen niet de bedoeling is, maar gemeenten gaan er veelal toch mee door en wachten defintieve rechterlijke uitspraken af. (De huidige rechterlijke uitspraken zijn opmerkingen en aanwijzingen in uitspraken waarbij voorlopige voorziening is aangevraagd. Waarbij de echte zaak dus nog eventueel later moet voorkomen.)
Je weet als thuiszorg organisatie totaal niet waar je aan toe bent. Ik vind dat dat punt ook best genoemd mag worden. En als overheid zo over de grenzen van de wet gaat, doet slecht voorbeeld vaak slecht volgen. Als men vooraf duidelijker was geweest wat wel of niet onder beleidsvrijheid valt van gemeenten had er vooraf een pittig debat plaats kunnen en moeten plaatsvinden. Nu kiest men bewust voor chaos waarbij niemand nog weet waar hij of zij aan toe is.
pubben
Jan Willem de HoopEn vergeet niet dat alle privacy gegevens van de burger op straat liggen en rondgepompt worden. Ook dat is ongekend in de wereld.
Jan Willem de Hoop
pubbenDe ene landelijke groep klopt zich op de borst vanwege de enorme hervorming die is doorgevoerd en daar horen altijd wat overgangsprobleempjes bij. Ook al is het geen overgangsprobleem, maar structurele fout wet / toepassing wet. De andere landelijke groep kan zich door de chaos mooi profileren als zijnde partij(en) die voor de zorg opkomen. Onderetussen wordt 99% van de burgerss die niet juridisch is onderleg een oor aangenaaid. DIe gaan niet in bezwaar en beroep. (Uiteraard zal ook meespelen dat er in het verleden te ruim vorzieningen zijn toegekend en levert schrappen hulp niet voor iedereen probleem op.)
Maar over beleid mag je politiek ook verschillen. Echter zo gemakkelijk als er juridisch door de overheid wordt aangerommeld is een complete aanfluiting voor de democratische rechtsstaat. OP langere termijn alleen maar verliezers dus.
Heb onderstaand een aantal recente berichten op een rij gezet die tezamen meer inzicht geven. Er zijn iderdaad partijen die op onderdelen de staatsecretaris ook aanpsreken op aan de laars lappen van de wet door gemeenten. Maar zelf vind ik dit erg bescheiden en kunnen en mogen ze staatsecretaris van Rijn wel wat meer onder druk zetten. Tenminste als je geen nepparlement wilt zijn.
BELEID HUISHOUDELIJKE HULP OP LOSSE SCHROEVEN
http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/beleid-huishoudelijke-hulp-op-losse-schroeven.9479881.lynkx
GEMEENTEN LAPPEN VERPLICHTINGEN WMO AAN DE LAARS
http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/gemeenten-lappen-verplichtingen-wmo-aan-de-laars.9479847.lynkx
pubben
Jan Willem de HoopSystemen maken zorgverleners medeplichtig, dat is hoe ik kijk.
Jan Willem de Hoop
pubbenJan Willem de Hoop
pubbenJohn Jansens
Jan Willem de Hoopmichiel werkman
Diep triest.
Welke accountants en adviseurs hebben dit onverantwoord maatschappelijk handelen geadviseerd en mogelijk gemaakt?
Die mogen mee aan de schandpaal!
Robelia
Onvoorstelbaar dat het burgelijk wetboek artikelen kent waarbij aansprakelijkheid in een mededeling kan worden afgewend.
jsmid
bos
Joost Vsser
Er zijn in het algemeen twee systemen. Het Nederlandse, waar de overheid de voorwaarden schept dat een zorgbehoevende dat krijgt wat ie nodig heeft, en de systemen in ontwikkelingslanden waar een zorgbehoevende merendeels hulp verkrijgt van familie en buren. Het ene land is 'rijk' de anderen 'arm'. toen het word 'participatiemaatschappij' geintroduceerd werd, dacht ik gelijk dat men in een jaar tijd het ene systeem voor het andere wil wisselen. Dat kan niet.