Einde aan financiële voetbaldoping?

2 Connecties

Relaties

Uefa

Werkvelden

Voetbal
0 Bijdragen

Zouden ze zich in Madrid, Manchester en Arnhem al zorgen maken? Michel Platini is ook de komende vier jaar voorzitter van de UEFA. Zijn belangrijkste doel: het aanpakken van financiële misstanden in het voetbal.

De UEFA kan nu dan echt aan de slag. Voortaan geen voetbalclubs meer die méér geld uitgeven dan er binnen komt, of die ondanks een al jaren lopende miljoenenschuld in de winterstop tóch een dure nieuwe spits aanschaffen. En voortaan geen suikerooms meer die zomaar honderden miljoenen euro's (of ponden) in hun speeltje steken.

De Chelsea's en Real Madrids van deze wereld moeten zich netjes gaan gedragen, anders kunnen ze deelname aan de Champions League voortaan vergeten.

 

Stokpaardje


Het blijkt geen populair baantje, voorzitter van de UEFA. Michel Platini was gisteren de enige kandidaat om voor de komende vier jaar de scepter over de Europese clubs te zwaaien. Met zijn unanieme herverkiezing zijn nu wel de laatste obstakels weg om de iets te rijkelijk spenderende clubs eindelijk eens echt aan te pakken. De komende vier jaar heeft Platini ruim baan om als UEFA-voorzitter zijn stokpaardje berijden: de financiële situatie bij de clubs moet stukken gezonder.

Althans, Platini zegt een serieuze poging te zullen doen – met de Belgische oud-premier Jean-Luc Dehaene als vervaarlijk blaffende waakhond aan zijn zijde.

Club Brugge-supporter Dehaene wilde de belangrijkste regel gisteren tijdens een bijeenkomst in De Kuip best nog eens herhalen: na twee jaar overbrugging moeten alle clubs vanaf het seizoen 2013/2014 break-even draaien. Dure aankopen? Bizarre salarissen? Best, maar dan moet je die centen eerst zelf hebben verdiend.

 

Fair Play


Via sponsoring, kaartverkoop of de verkoop van spelers, dat maakt niet uit – als het maar geen massaal geleende miljoenen meer zijn. Suikerooms als Roman Abramovich (bij Chelsea) of Merab Jordania (bij Vitesse) mogen op termijn nog maximaal 30 miljoen euro per jaar in een club pompen.

Wie zich er niet aan houdt doet in de Europese bekers niet meer mee. Klinkt goed. Platini spreekt niet voor niets van Financial Fair Play.

Supporters vrezen dat clubs als gevolg van de nieuwe regels de kosten voor tickets omhoog zullen gooien: winst maken wordt immers het belangrijkste doel.

Mij doet het vooral denken aan wat voetbalschrijver Simon Kuper me tijdens het afgelopen WK vanuit een hotelkamer in Johannesburg toevertrouwde: “Denk je nou echt dat de UEFA straks Real Madrid buiten de Champions Lague zal houden?”

We zullen zien.

 

stefan@ftm.nl