
Hoewel de economie niet verslechtert, is Nederland nog niet uit de economische problemen. Columnist Bas Jacobs bespreekt het Centraal Economisch plan 2014 en geeft aan hoe een verloren decennium voorkomen kan worden.
Dinsdag presenteerde het CPB het Centraal Economisch Plan 2014. Hoewel de Nederlandse economie onmiskenbaar niet verder verslechtert, is Nederland nog niet uit de economische problemen. De balansproblemen bij huishoudens, banken en – in mindere mate – pensioenfondsen zijn nog altijd aanwezig. En de overheid voert nog steeds een restrictief begrotingsbeleid, hetzij in mindere mate dan de afgelopen jaren het geval was.
De economische groei wordt door het CPB geraamd op ¾ procent van het bbp in 2014 en 1¼ procent van het bbp in 2015. Zie ook Figuur 1. Het is goed nieuws dat Nederland de triple-dip recessie die sinds 2008 het land teistert eindelijk lijkt te ontsnappen. De economische groei wordt gedragen door de wereldhandel en aantrekkende investeringen. De werkloosheid loopt nog wel op en piekt dit jaar op zo’n 7¼ procent van de beroepsbevolking volgens de ILO definitie (circa 8,5-9% volgens de CBS definitie).
Figuur 1 - Groei in Nederland.
Bron: CPB (CEP, 2014)
Het economisch herstel in Nederland nu is slechter dan in de jaren van de Grote Depressie. Zie de volgende figuur. Nederland heeft ook bij de gunstige raming een lager bbp in 2015 dan in 2008.
Figuur 2 - Economische groei in historisch perspectief
Bronnen: CPB (CEP, 2014) en CBS (Statline).
De hoofdoorzaken van de slechte Nederlandse economische prestaties gedurende 2008-2013 waren volgens mij:
Bron: CPB (CEP, 2014)
Figuur 4 - Prijsontwikkeling huizenmarkt
Bron: CPB (CEP, 2014)
Toch zijn de problemen nog niet over. De hypotheekschulden staan volgens het CPB in 2012 met 236 procent van het beschikbare inkomen nog steeds op hetzelfde niveau als in 2010. Van substantiële schuldafbouw bij hypotheken is geen sprake. Huishoudens hebben bovendien ook in 2015 nog steeds negatieve vrije besparingen, zie Figuur 5. Het kan zijn dat dit wordt veroorzaakt doordat huishoudens versneld aflossen op hun hypotheken terwijl de huizenprijzen dalen.
Figuur 5 - Consumptie en besparingen Nederlandse huishoudens
Bron: CPB (CEP, 2014)
De kantorenmarkt staat er bovendien niet best voor. Prijsdalingen bij commercieel vastgoed bedragen volgens het IPD gedurende de periode 2008-2014 meer dan 30 procent en circa 15 procent van de kantoren staat leeg.
Bron: CPB (CEP, 2014)
Het balanstotaal van het Nederlandse bankwezen is onveranderd hoog en staat op 416 procent van het bbp. Banken herstellen hun kapitaalratio’s door balansverkorting en niet door meer financiering met eigen vermogen. Nederlandse banken zijn nog immer veel te groot om te falen en blijven daarmee een impliciete subsidie van de belastingbetaler ontvangen.
De kapitalisatie van Nederlandse banken is bovendien zwak. Het eigen vermogen bedraagt circa 4% van het balanstotaal. Dat is veel te weinig. Banken lijken zich meer als zombiebanken te gaan gedragen: doorrollen van slechte leningen en weinig nieuwe kredieten verlenen. Het CPB laat zien dat de VS – waar banken veel sterker zijn gekapitaliseerd – veel sneller is gaan groeien.


- Huizenmarkt en hypotheekschulden
- Bankproblemen
- Procyclisch begrotingsbeleid
- Dekkingstekorten pensioenfondsen
- Eurocrisis
Huizenmarkt toont tekenen van herstel
Op de huizenmarkt zien we duidelijke tekenen van herstel. Het aantal woningmarktransacties neemt toe. Ook de prijsdalingen lijken volgend jaar te stoppen. Zie Figuur 3 en 4. Dat betekent dat de groei van het aantal huishoudens dat ‘onder water’ staat (hogere hypotheek dan waarde huis) tot stilstand komt. De prijsdaling in de huizenmarkt vlakt ook af doordat de afgelopen jaren, eigenlijk al sinds het begin van de crisis, zeer weinig meer is gebouwd. Na jarenlange krimp raamt het CPB dat in 2014 en 2015 de investeringen in de bouw met respectievelijk 1¾ en 3 procent weer groeien. Stoppen van prijsdaling in de huizenmarkt is van groot belang omdat huishoudens minder tot schuldafbouw worden gedwongen, wat ten koste gaat van de consumptie, en het onderpand van banken dan niet verder verslechtert, wat ten koste gaat van de kredietverlening. Figuur 3 - Huizentransacties


Zombiebanken
Het balanstotaal van de Nederlandse banken krimpt, mede doordat banken bepaalde activiteiten afstoten, maar ook omdat banken de kredietverlening beperken, zie Figuur 6. De kredietgroei schommelt rond de nul. Banken kampen met oplopende verliezen op hypotheken, MKB-leningen en vastgoedleningen. Het is de vraag of – als de economische groei doorzet – de banken voldoende krediet beschikbaar willen stellen om nieuwe investeringen te financieren. Figuur 6 - Kredietgroei in Nederland
Overheidsfinanciën en pensioenen
Het CPB raamt dat het overheidstekort terugloopt van 2,9 procent in 2014 naar 2,1 procent van het bbp in 2015. Dat komt deels doordat het begrotingsbeleid onverminderd restrictief blijft (circa 7 miljard aan lastenverzwaringen en bezuinigingen in 2015) en doordat het economisch herstel in de private sector lijkt door te zetten.De overheid brengt minder schade toe aan de economie dan in eerdere jaren.Het tempo van begrotingsconsolidatie in 2015 neemt fors af ten opzichte van 2013 (15 miljard) en 2014 (12 miljard). De overheid brengt daarmee minder schade toe aan de economie dan in eerdere jaren. Met deze CPB-raming lijken de jaarlijks terugkerende crisispakketten van de baan, zodat de overheid niet langer een aanhoudende bron van macro-economische onrust is voor burgers en bedrijven. Door onderdekking waren de pensioenfondsen de afgelopen jaren genoodzaakt om niet te indexeren, pensioenrechten af te boeken en premies te verhogen. Dat heeft een aanzienlijke negatieve bijdrage geleverd aan de consumptie. Dit en volgend jaar herstellen de dekkingsgraden zich door wat hogere rentes en betere beleggingsresultaten. Kortingen en premieverhogingen kunnen daardoor in de meeste gevallen worden voorkomen en sommige pensioenfondsen kunnen de pensioenen weer gaan indexeren. Echt herstel bij de pensioenfondsen zal door de nog altijd lage rentes veel tijd vergen.
Japans scenario
De problemen in de Nederlandse economie worden hoofdzakelijk veroorzaakt door balansproblemen. Bij huishoudens met hypotheekschulden, bij banken met problemen en door onderdekking bij pensioenfondsen. De overheid meende bovendien een zeer restrictief begrotingsbeleid te moeten voeren, hetgeen de economische problemen verergerde, balansherstel in de private sector frustreerde en ook de begrotingstekorten niet noemenswaardig omlaag bracht. De problemen in de huizenmarkt worden volgens de laatste ramingen niet groter; prijzen stabiliseren en huizentransacties nemen weer toe. De problemen zijn echter nog niet opgelost aangezien huishoudens onverminderd hoge hypotheekschulden houden. De consumptiegroei zal daardoor matig blijven. De kredietverlening groeit niet, banken zijn zwak gekapitaliseerd en kampen met verborgen verliezen, hetgeen potentiële groei in de knop kan breken. CPB-directeur Laura van Geest verdient alle lof dat ze de overheid oproept om zwakke banken te dwingen zich te herkapitaliseren. De pensioenfondsen lijken voor 2015 het economisch herstel niet langer te belasten met kortingen of premieverhogingen. En het begrotingsbeleid wordt minder restrictief waardoor de economische schade van bezuinigingen en lastenverzwaringen minder groot is dan in voorgaande jaren.Alle ingrediënten voor een Japans scenario zijn aanwezig in de Nederlandse economie.Het grootste gevaar voor de Nederlandse economie is verdergaande dalingen van de inflatie (desinflatie) of zelfs deflatie. De Nederlandse inflatie loopt momenteel sterk terug. Reële schulden nemen dan minder snel af of nemen bij deflatie zelfs toe. Huishoudens en bedrijven stellen dan consumptie en investeringsbeslissingen uit, banken komen dieper in de problemen met aanhoudend lage groei tot gevolg. Alle ingrediënten voor een Japans scenario zijn aanwezig in de Nederlandse economie: onverwerkte balansproblemen bij huishoudens en banken, ineffectief monetair beleid van de ECB, afwijzing van onorthodox monetair beleid (kwantitatieve verruiming en forward guidance) en onverminderde nadruk op budgettaire consolidatie. Om een verloren decennium te voorkomen is het nog steeds economische noodzaak dat zo snel mogelijk de banken op orde worden gebracht en monetaire en budgettaire orthodoxieën worden verlaten.
34 Bijdragen
jsmid
Juist daarom is het al belangrijk dat de banken de rente op hypotheken verhogen, om zodoende meer buffers te kweken, of gewoon minder geld uitlenen aan hypotheken, Vervelend voor de banken, maar goed voor Nederland.
Franske
veel verder dalen, of 20 jaar stabiel blijven. We moeten ons daarin niet
richten op de prijzen voor de crisis maar tien jaar eerder. De huizenmarkt/woningmarkt
is pas gezond als deze is gebaseerd op een één verdienersmodel.
Deflatie als gevaar zien is alleen maar blijven geloven in
het corrupte monetaire beleid. Voor de meerderheid van de bevolking is deflatie
alleen maar positief, hetzij in kleine mate. Dat banken niet gebaat zijn bij
inflatie is een ander verhaal. De inflatiepropaganda moeten we loslaten, Ron
Paul had over dit onderwerp zeer zeker gelijk.
Het is een illusie om te denken dat de werkloosheid ooit nog
3 of 4 procent zal worden, in de toekomst zal deze alleen maar hoger worden.
Ook hier geld dus voor dat we enigszins terug moeten naar lasten die niet zijn
gebaseerd op twee inkomsten per huishouden maar op 1.
Anton
Franske- het is zaak dat de zeepbel op de huizenmarkt wordt weggewerkt, ik denk dat de meesten het daar wel over eens zijn;
- dat wegwerken kun je bereiken door de huizenprijzen te laten dalen en/of door de economie nominaal (= uitgedrukt in geld) te laten groeien;
- in het eerste geval (verder dalende huizenprijzen) komen steeds meer huizenbezitters "onder water te staan": NIET FIJN;
- in het tweede geval (nominaal groeiende economie) komen er minder huizenbezitters onder water te staan (want extra aflossingscapaciteit) en zien die huizenbezitters tevens de omvang van hun schuld ten opzichte van hun inkomen dalen: WEL FIJN;
- samenvattend: nominale economische groei moeten we hebben!;
- nominale economische groei is de som van twee componenten: reële groei (we maken met z'n allen meer producten) + inflatie (die producten worden steeds duurder);
- deflatie (=negatieve inflatie) drukt de nominale economische groei en maakt het daarom moeilijker om de zeepbel op de huizenmarkt weg te werken;
- deflatie is daarmee onwenselijk, en zeker niet positief voor de meerderheid van de bevolking.
Franske
AntonZodra iemand begint over nodige economische groei neem ik
deze persoon al niet meer serieus. Kijk om je heen en zie wat de zogenaamde economische groei ons gebracht heeft; de noodzaak van nog meer groei, blijf maar lekker rennen, er is nooit genoeg.
Doorgaan met cyclische consumptie, oftewel economische groei blijven genereren door consumptie stimulatie, is, zoals enkele artikelen
geleden door een andere lezer heel terecht werd gezegd; economische en
ecologische zelfmoord. Het systeem wat wij in stand willen houden is niet
economisch. Als het verschil tussen arm en rijk drastisch groter wordt, armoede
toeneemt, het grootste gedeelte van het kapitaal in bezit is van een klein
percentage van de bevolking (die het systeem promoten), hoe kun je dan toch de
principes van dat systeem blijven volgen? Wie zijn de profiteurs? Juist,
bankiers. Of denk jij echt dat Bill Gates de rijkste man op aarde is?
Wat betreft inflatie: “Denk goed na alvorens de term inflatie te gebruiken, inflatie is namelijk een verborgen belasting. Het gaat fout als we de waarde van geld vervormen. Als we geld creëren uit het niets, sparen we niet, en toch is er kapitaal. Hoe kunnen we verwachten het inflatieprobleem op te lossen met… de geldstroom te verhogen, wat zorgt voor….meer inflatie” (Ron Paul).
Het blijft me verbazen dat zelfs zogenaamd intelligente mensen nog steeds
blijven denken dat geldontwaarding goed is…. Er zijn altijd wel redenen aan te
dragen om dat in stand te houden, doe onderzoek naar wie hier van profiteren. Want om inflatie of economische groei te krijgen MOET er geleend wor
Franske
Franskehttp://grandfather-economic-report.com/inflation.htm
Anton
Franskespelen in onze economie. En ik ben ook de mening toegedaan dat onze
maatschappij zich met haar drang tot steeds meer consumptie op een doodlopende weg bevindt. En daarnaast denk ik zeker ook dat er sprake is van een ontoelaatbare toename van het verschil tussen arm en rijk.
Maar ik denk dat de oorzaak van deze problemen in hoge mate losstaat van de werking van ons economische systeem op zich, en te maken heeft met verkeerde keuzes die we hebben gemaakt, maar ook met een verkeerd begrip van de werking van onze economie.
Het probleem met de banken wordt vooral veroorzaakt doordat bankiers
moedwillig ons economische systeem ondermijnen, omdat ze daarmee korte termijn gewin kunnen maken. Zie mijn artikel http://anecpa.nl/kritieken-2/waarom-de-banken-hebben-gefaald-en-waarom-ze-dat-blijven-doen-als-ze-de-kans-krijgen.html. Dit is geen economisch probleem, maar een maatschappelijk probleem. De oplossing, zo lijkt me, ligt bij strenge regelgeving en zo nodig nationalisatie van banken.
Het consumptieprobleem is vooral een keuzeprobleem. De gemiddelde mens is geneigd om keuzes te maken die niet duurzaam zijn, deels uit
onwetendheid, deels uit desinteresse en deels uit gemakzuchtigheid. Ook dit is geen economisch probleem, maar een maatschappelijk probleem. Hier ligt vooral een taak voor de politiek, zo lijkt me. Maar die politiek kan niet meer doen dan haar kiezers haar zullen toelaten.
De ontoelaatbare toename van het verschil tussen arm en rijk tenslotte, kent talrijke oorzaken. De belangrijkste, zo lijkt me, is dat politici die zich door economen hebben laten wijs laten maken dat een vrijemarkteconomie voor iedereen het beste is en dat de crisis moet worden aangepakt door “modernisering” van de economie, wat verhullend jargon is voor zaken als het afbouwen van de ontslagbescherming en het verlagen van de lonen.
En daarmee komen we
Forlan
Antongenereren op de ene markt om een ander markt uit het slob te trekken te
kunstmatig is.
Als de huizenprijzen in rap tempo nog 40% zakken zal de
huizenmarkt gigantisch op gang komen, als je de markt dan vrij laat zullen de
prijzen daardoor weer stijgen en ben je weer snel op het peil van nu. Onder
water staan is dus tijdelijk, de te hoge huizenprijzen met het gevolg dat juist
starters niets kunnen kopen is voor altijd. Daarnaast is de groep met “slachtoffers”
van de te hoge prijzen groter dan de “slachtoffers” van lage prijzen. Hoewel
banken natuurlijk een belangrijk slachtoffer zijn, en die moeten we beschermen
blijkbaar. Franske heeft gelijk, ook door te zeggen dat mensen onverantwoorde
risico’s zijn aangegaan, daar mogen bijvoorbeeld starters, jonge mensen, niet
de dupe van zijn. Als je in 2006 een huis hebt gekocht voor 150% reële waarde
is dat echt je eigen schuld, vaak ook nog gedaan met taxaties die toevallig
altijd zo waren dat de financiering werd goedgekeurd. Ik hoorde weinig mensen
klagen toen veel huizenbezitters “boven water” stonden, daar heeft een
selectieve groep van geprofiteerd. Met andere woorden; in goede tijden kon een
klein percentage er van profiteren en paste we alles daar op aan, nu zal een
klein percentage onder water staan en moeten we ons daar naar schikken. De
grote middengroep is dus feitelijk echt het slachtoffer. In goede tijden sprak
men van de effecten van de natuurlijke vraag en aanbod markt, waarom zouden we dan nu alles uit de kast moeten halen om het tegen te houden als het wat minder gaat?
Het beste wat op deze pagina is gezegd, is dat we (langzaam )moeten
teruggaan naar een éénverdienersmodel, alleen dat kan ons op middellange
termijn helpen.
Forlan
Antonpunt. Loop eens de andere kant op; een economie die wel economisch in elkaar
zit, door steeds efficiënter te zijn. Dat geeft deflatie, heel positief. Prijzen
dalen, lonen hoeven niet te stijgen, niet afhankelijk van stijging
woningprijzen, geen benodigde economische groei door troep te consumeren etc.
etc. Geen pensioenfondsen nodig, geld kan in een oude sok, de toenemende waardedoet de rest. Maar wat al eerder werd gezegd door anderen; in een dergelijk systeem kunnende bankiers niet gigantisch rijk worden en zijn we daar niet meer van afhankelijk. Het zou voor de massa dus zeker wel beter zijn. Jouw redenering,
dat inflatie goed is geld voor een erg klein percentage van de bevolking, de
meeste gaan er aan onderdoor. Bekijk dingen realistisch, niet vanuit een
kapitalistische/winst gedachte. Willen we in stand houden dat banken de macht
bezitten en ons leven bepalen, ja dan moeten we pleiten voor inflatie en meer
economische groei. Willen we echter geen loonslaven meer zijn maar echte welvaart, dan moeten we voor het tegenovergestelde gaan.
Bijna5uur
AntonHistorisch gezien, en internationaal gezien, is de NL huizenmarkt werkelijk giga opgeblazen. Nog steeds, moet er een prijscorrectie plaatsvinden van zeker 30-40%.
Dat een hoop mensen daar financieel geen baat bij hebben, betekent niet dat het niet noodzakelijk is om op de lange termijn de markt recht te trekken. (impopulaire maatregelen noodzakelijk voor de lange termijn, noemen de politieke clowns dat)
Ik ben zelf bijvoorbeeld een starter op de woningmarkt, en je snapt natuurlijk dat ik geen zin heb om te betalen voor uw luchtbel. Daarnaast, zoals Franske ook al opmerkt, je koopt een huis om in te wonen en niet om er winst op te maken, dus zolang mensen gewoon in hun huis blijven zitten, is er niks aan de hand.
Anton
Bijna5uurOverigens begrijp ik heel goed dat je geen zin hebt om te betalen voor de luchtbel die er nog steeds is en dat je als starter daarom liever die prijzen nog verder ziet dalen.
Maar het punt is dat als dat gebeurt, dat het dan kan leiden tot een zodanige verdere ondermijning van onze economie, dat het hele systeem onderuit gaat, met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid, waardoor veel starters opeens geen inkomen meer hebben om een huis van te kopen. Dat lijkt me het worst case scenario.
Bijna5uur
AntonIk begrijp uiteraard je angst voor het worst case scenario, maar die grote correctie is onvermijdelijk. Het is alleen de vraag of we de pleister er snel af trekken, of dat we met belastinggeld de boel nog zolang mogelijk overeind houden.
Dat zoiets gevolgen heeft over de hele breedte van de NL economie is duidelijk (en natuurlijk onwenselijk), maar nogmaals het is onvermijdelijk.
De opleving die we nu in Nederland zien is het gevolg van de wereldwijde opleving van de afgelopen 1-2 jaar. Wat je nu echter ziet is dat overal ter wereld industrie weer inkakt en werkloosheid weer oploopt, Griekenland staat er beroerder voor dan ooit, en de BRIC landen zijn ook niet meer zo booming als voorheen. (en ook daar beginnen de nodige luchtbellen te vormen)
Dat betekend dat het zgn. "herstel" waarover wordt gesproken van tijdelijke aard is, en dat we beter nu de bittere pil kunnen slikken dan later, als de economie weer in een nieuwe dip terecht komt.
Maar ik vrees dat dit op zijn vroegst gebeurd als de generatie die nu grotendeels de touwtjes in handen heeft overleden is.
Emmef
AntonProbeer echter ook eens out of The box te denken en bekijk wat Minsky en andere niet-neoklassieke economen te zeggen hebben. Die maken vaak gebruik van meer robuuste, modernere theorieën. Een verademing, kan ik je zeggen.
jsmid
AntonDe mensen waren virtueel rijk, alleen vergaten ze dat om te zetten in hardcash.door af te lossen. Mijn probleem niet.
Geld laten groeien betekent meer geld drukken, rente verlagen. Japan doet dat al 20 jaar en nog steeds is er deflatie mede omdat juist de zombibanken niet zijn opgeruimd. En die hebben wij ook want zij lenen geen geld meer uit t.n.v. de reële economie Ik ben benieuwd naar de reactie van de ratingsbureau's. als Europa de geldpers aanzet. Daarnaast wordt ik met wat spaargeld juist armer. Belastingontduiking is dan zinvol. Willen we dat? En wie garandeert dat mijn werkgever mij meer loon uitbetaalt? Jij?
Wat heeft het voor zin om meer producten te maken als je de vraaguitval niet herstelt?
Kijk eens naar IJsland dat de banken heeft laten omvallen en een stuk schuld van de huiseigenaren heeft kwijtgescholden. IJsland betaalt daarvoor een prijs, maar wie is er nu beter af: de IJslanders of de Ieren die wel hun banken hebben gered? Denk ook even aan de demografische ontwikkeling in Ierland en de bubbel die er nog steeds is.
Tenslotte, slechts een relatief kleine groep is in problemen gekomen. Het is onredelijk om daar een grote groep mensen voor op te laten draaien.
Moral hazard en de piramidespel is dé kanker van de mensheid, , nog vele malen erger dan DDT (drugs, drank en tabak)
squarejaw
De werkelijkheid is dat we onszelf hebben opgezadeld met een gigantische schuldenberg en daar komen we niet meer vanaf. Die schulden concentreren zich in de woningmarkt, en er is nog geen begin gemaakt met een poging de problemen op te lossen. Integendeel: de "woningmarktvisie" van dit kabinet komt op het volgende neer: als je huurwoning dankzij de huurbelasting straks onbetaalbaar voor je is geworden, nou, dan kóóp je toch gewoon een huis..! Als de gevolgen niet zo triest waren zou het gewoon lachwekkend zijn...
Emmef
Ik citeer: "Stoppen van prijsdaling in de huizenmarkt is van groot belang omdat
huishoudens minder tot schuldafbouw worden gedwongen, wat ten koste gaat
van de consumptie, en het onderpand van banken dan niet verder
verslechtert, wat ten koste gaat van de kredietverlening."
Ik vind het een prachtige, eenzijdige redenering. Je kunt hem ook spiegelen:
"Aanmoedigen van prijsdalingen in de huizenmarkt is van groot belang omdat huishoudens tot minder hoge schulden gedwongen worden, wat ten goede komt aan de consumptie, hetgeen leidt tot kleinere kredietverlening waar minder onderpand voor nodig is."
Nu zijn we dus niet opgeschoten met het Jacobs-argument.
Het Jacobs argument heeft echter een korte-termijn voordeel en met name voor mensen die speculatief hebben gehandeld en voor banken die hun zorgplicht daarin hebben verzaakt. Mensen die hun zaakjes/kennis niet op orde hadden en mensen die hier bewust een risico gelopen hebben.
Het gespiegelde argument is op de lange termijn en voor reële de economie als geheel beter. Het verlaagt immers de private schuld en met name die op bezit. Dat is goed voor de inkomens/schuld ratio en het verlagen van investeringen in niet-productief bezit.
Ik kies dan toch voor het gespiegelde argument. Voor de banken is het wellicht minder lucratief. Maar die hebben met het aanjagen van speculatie-bubbels de crisis veroorzaakt. Banken hebben wat mij betreft hun spreekrecht met betrekking tot "wat goed is voor de economie" verloren. Inclusief al hun lobbyisten.
Franske
Emmefvan FTM blijven over het algemeen in een bepaald patroon denken, de aloude
economische groei factoren, ondanks dat deze in alle opzichten aantonen dat ze
hebben gefaald. Het bankbelang behartigend en het maatschappelijke lange
termijn belang negerend.
Emmef
Franskebambinootje
Franskesquarejaw
FranskeEn om op het oorspronkelijke stuk van Bas Jacobs terug te komen: wat hij "herstel op de woningmarkt" noemt is niets anders dan de ontkenning van de oorzaak van de problemen en de continuering van de waanzin die eraan ten grondslag ligt. Het verloren decennium waar Bas het over heeft is in feite al meer dan 30 jaar gaande. Al die "groei" van pakweg 1992 tot 2008 was niet meer dan het klatergoud van welvaart-op-de-pof. De meeste Nederlanders zijn er nu financieel slechter aan toe dan voor 1980. En dat geldt voor de meeste inwoners van West-Europa, maar zeker ook voor die van de Verenigde Staten.
Anton
EmmefHet probleem met het huidige beleid is dat wel gevolgen van de crisis worden aangepakt (wat op zich goed is), maar niet de oorzaak. En die is m.i., zoals je zelf ook al aangeeft, het roekeloze gedrag van de banken.
Franske
Antonallemaal als een dolle omhoog schoot. Als je ongezonde stijging accepteert,
moet je de gevolgen ook accepteren.
En het is geen overbodige luxe, omdat er veel naar wordt
gerefereerd, na te gaan hoe precies de grote depressie is ontstaan. Begin iets eerder, kun je direct de reden vinden van de Amerikaanse crisis van 1907, waardoor men uiteindelijk toestemming kreeg om de FED op te richten.
Een gigantische depressie is naar mijn mening juist wat we
moeten willen, misschien dat we dan eindelijk iets leren en echt economisch
gaan denken.
Emmef
AntonPrivate banken hebben bijna al het geld gemaakt en daarmee een enorme financiële sector geschapen, die groter is dan de reële economie. Vervolgens zijn ze zelf ook slachtoffer van die financiële sector in de vorm van hun aandeelhouders, die rendement willen. De enige manier om rendement te krijgen is krediet. En zodra dat niet direct geïnvesteerd wordt in productie heb je bubbels.
Dus stoppen met het krediet verstrekken voor aandelen, vastgoed en andere zaken die geen reëel inkomen genereren en zorgen dat je bedrijfsmodel als bank niet verweven is met het zelf gesponnen web van bubbels.
Tegelijkertijd moet je de prijzen van het bubbel-weefsel verlagen tot hun reële waarde. Ik zeg dus niet dat we de huizenmarkt maar moeten laten gaan. In het geval van de huizenmarkt moet je de prijs verlagen tot de normale, reële waarde (ongeveer de helft van wat het nu is). Bestaande hypotheken worden "ingeschaald": je betaalt vanaf vandaag de rente en aflossing voor een hypotheek van de reële waarde. De hypotheekrente wordt dan wel afgeschaft. Door lagere woonlasten en minder banksubsidie van de overheid gaat de consumptie omhoog. En dat is goed voor de BTW inkomsten, maar ook voor de werkgelegenheid. De financiële sector zal moeten krimpen. En daar is mijns inziens niets mis mee.
Emmef
AntonEn verder mogen banken uit het niets krediet creëren, met het idee dat het aflossen dat geld weer vernietigd - als het wordt afgelost. Dat gaat nooit gebeuren, aangezien krediet nu het grootste deel van het geld is. Het is alleen terug te betalen door nog meer te lenen.
Hoe hebben overheden dit systeem ooit kunnen toestaan? Geldcreatie is een publieke taak en geen taak van een private sector met winstoogmerk. Een sector die dan notabene ook nog sjoemelt met onderpand door "op geschatte toekomstige geldstromen" gebaseerde constructies als securisaties. Als je een mooi, ingewikkeld genoeg cirkeltje maakt, heb je geen onderpand nodig. En kom je er niet uit: dan leen je tegen 0.25% geld van de ECB dat je dan tegen 4% uitleent. Als er banken zijn die met al die voordelen alsnog failliet gaan, dan zijn het zeer incapabele, corrupte of frauduleuze instellingen.
Emmef
dalingen van de inflatie (desinflatie) of zelfs deflatie. De Nederlandse
inflatie loopt momenteel sterk terug. Reële schulden nemen dan minder
snel af of nemen bij deflatie zelfs toe. Huishoudens en bedrijven
stellen dan consumptie en investeringsbeslissingen uit, banken komen
dieper in de problemen met aanhoudend lage groei tot gevolg."
Waar te beginnen...
Wat bedoelen we hier precies met inflatie/deflatie? Gaat het hier om absoluut (de prijzen veranderen) of t.o.v. het reële inkomen (prijzen worden een groter/kleiner deel van reëel inkomen)?
Als prijzen en het reële inkomen gelijke tred houden, dan is er niets aan de hand. Behalve dat inflatie in dat geval schuldenaren bevoordeelt en het rendement van beleggers of investeerders zonder schuld verlaagt. Is dat wat we willen?
Bij reële inflatie (t.o.v. reëel inkomen) moeten we uitkijken of we dat wel willen. De consequentie van aanhoudende reële inflatie is dat mensen uiteindelijk niets meer kunnen kopen (percentuele groei leidt tot asymptotische koopkrachtdaling tot nul). Dat lijkt me niet ethisch.
Ik kan me voorstellen dat deflatie misschien tot minder aankopen leidt (1). Maar het gelijk blijven van de prijzen is voor niemand schadelijk. Behalve voor diegenen die krediet verlenen.
De samenhang tussen de geldhoeveelheid en de kredietverlening is dusdanig dat uiteindelijk alleen de kredietverlener voordeel heeft van inflatie. Die kan immers zelf geld creëren en merkt niets van de inflatie, terwijl de andere partijen hun inkomen en bezit in waarde zien dalen.
Als je als econoom een stuk schrijft, beken dan kleur: "Dit stuk is geredeneerd vanuit de financiële sector".
(1)
De aanhoudende daling van TV-prijzen hebben bijna niemand tegengehouden toch het dure, nieuwste model te willen.
Ik houd me aanbevolen voor empirisch onderzoek waarin de relatie tussen deflatie en verminderde aankopen wordt beschreven. Empirisch onderzoek du
jsmid
Wellicht kan Bas Jacobs een voorbeeld geven van een land waar de rente decennia lang laag staat en daardoor de economie weer aan de praat heeft geholpen. Ik kan geen land bedenken waar dat het geval is. Kortom, een wat hogere rente kan dus nooit het probleem zijn en wellicht zorgen dat mensen sneller aflossen. Want dat zal toch een keer moeten gebeuren.
mike
Japan, USA en GB kunnen zich een begrotingstekort en staatsschuld groter dan Griekenland veroorloven dankzij hun eigen munt.
Ooit een amerikaan zien voorstellen een muntunie aan te gaan met Mexico en Canada?
Franske
mikehebben voorgesteld. The North American Union. Overigens meer tegenstand vanuit
Canada. Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/North_American_Union
Als je een eigen munt hebt kun je deze oneindig bij blijven drukken, uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. De Dollar leeft alleen nog vanwege het feit dat dit de wereld reserve munt is, zodra dat weg zou vallen is de VS niets. Japan, tsja, 20 jaar lang economische crisis… positief.
peter
De discussie moet dus nu zijn dat jullie stellen dat dit geld wel is binnen te halen, daar waar zij stellen dat dit niet mogelijk is. De tijd voor de discussie wat wel en niet goed is lijkt me nu wel eens voorbij. Tijd voor cijfers!
John
Nu, wat de deflatoire spiraal, de liquidity trap en japanse toestanden betreft. Die zijn niet in aantocht, nee die zijn al begonnen. Vrees voor japanse toestanden is misplaatst, want daarin bevinden we ons al. Als je dat niet ziet, dan ben je in de woorden van Paul Krugman 'way beyond the curve'.
Des te meer worden daarmee de slotwoorden van Bas Jacons waar: "Om een verloren decennium te voorkomen is het nog steeds economische noodzaak dat zo snel mogelijk de banken op orde worden gebracht en monetaire en budgettaire orthodoxieën worden verlaten.".
Alleen tja, zolang de ultra conservatieve nederduitse krachten de koers van europa bepalen, zie ik dat niet gebeuren. Men lijkt wel tevreden te zijn met een M3 groei van 1 procent per jaar (moet de inflatie + groei dekken he!), hoewel de ECB toch een doelstelling heeft van 4 procent - maar dat is inmiddels onder het tapijt.
Bovendien, een monetaire unie zonder fiscale unie, dat gaat niet werken, nu niet, maar over 10 jaar ook niet. De euro is dus ondanks de belofte van Draghi een onwerkbaar monstrum horrendum. En de komende periode van zeer langdurige stagnatie (Soros: 20 jaar) betekent dan ook het einde van de euro. De vraag is niet of, de vraag is wanneer.
Arie B
Johnbovenop bent. Nederlanders behoren inderdaad tot de achterhoede als het op economie aankomt. En maar denken dat ze met mooie economische woorden ook daadwerkelijk weten waar de klepel hangt.
Forlan
zijn als de FTM redactie zich eens achter de oren krabt…
Rob van marle
banken
www.telegraaf.nl
1Stem nu!
Ondertussen, in de
achterkamertjes van Brussel:
De laatste bouwsteen van een Europese
bankenunie staat op zijn plaats. Er komt een Europees saneringsfonds voor
falende banken. Het Europees Parlement (EP), de EU-lidstaten en de Europese
Commissie wisten hierover donderdagochtend, na een marathonvergadering van 16
uur, een akkoord te bereiken, zo liet CDA-Europarlementariër Corien Wortmann,
een van de onderhandelaars van het EP, weten.
Trefwoorden bij dit
artikel:
EU, Bankenunie.
Politiek 2 reacties 0 clicks
'Zonder dat 'het volk' erover wordt ingelicht,
heeft de EU de laatste steen ingemetseld om van de EU nu ook een bankenunie te
maken. Ja, voor dit soort achterbakse gedoe hadden wij, het BurgerforumEU, nu
graag een referendum gehouden.'
zegt Burgerforum EU
Nog ff doorgedrukt
voor de verkiezingen om de burger, belegger, spaargeld en pensioenen in te
pikken.
jsmid
Rob van marlehttps://groenlinks.nl/nieuws/te-grote-banken-kosten-europese-belastingbetaler-234-mrd-euro.
Wil Bremers
Wat inflatie betreft: je hebt inflatie en kerninflatie (zonder energie en voedsel want de consumptie daarvan kun je niet uitstellen) en kerninflatie is nu negatief. Dat betekent dat je wacht met het aanschaffen van bijv. huizen, duurzame productiegoederen en natuurlijk ook duurzame consumptiegoederen (auto's). Dat wachten op kopen is precies het Japan scenario waarin er langdurige werkloosheid is en een kwakkelgroei.
Kijk naar het stuwmeer aan geld dat de rijken geparkeerd hebben in de Bahama's etc. Dan praat je over triljoenen! Daarom kun je zulke gigantische bedragen bij IPO's van nu weer Alibaba zien verschijnen. Er is heel veel geld maar die investeerders wachten tot de economie (=bestedingen=omzet) weer aantrekt.
We zitten in de valkuil van poltici en mensen die denken dat een overheid net als een BV is. Maar dat is absoluut niet het geval. Een overheid kan haar "werknemers" (ik bedoel niet ambtenaren maar onderdanen) niet lozen in tegenstelling tot een onderneming. Een overheid kan alleen haar onderdanen productief inzetten of juist niet en dan zijn het werklozen, zieken en gepensioneerden. Hoe minder productief inzetbaar hoe groter de problemen. Je ziet dan ook dat de Zuid-Europese landen en Ierland de mensen (werkloze goed opgeleide jongeren!) wel lozen: ze emigreren naar bijv. Duitsland.
Ten tweede is de overheid bij machte om belasting te heffen (dat kan een onderneming niet) en daarmee bepaalt zij wat haar onderdanen kunnen doen. Een verstandige overheid vermindert de belastingen op de duurzame consumptiegoederen zoals auto's en nieuw te bouwen huizen. Die beide zijn door hun multiplier-effect goede voorbeelden van aanjagers van een economie. Je ge