Newswatch 28 jan 2011

3 Connecties

Relaties

Corruptie AEX

Organisaties

Microsoft
0 Bijdragen

Amsterdams beurs dood? Helft van de handel in aandelen gaat buiten de beurzen om. Microsoft strikes back: recordomzet voor het rijk uit Seattle. Plus: schijn van corruptie bij aankoop nieuw politiepistool.

Omkoop bij aankoop Sig Sauer

De Rijksrecherche doet onderzoek naar het aanbestedingsrocedure, omdat er een agent omgekocht zou zijn door de importeur van Sig Sauer, Technisch Bureau Müller (TBM) uit Arnhem. Middels een een-tweetje met een Rotterdamse agent zou de importeur de aankoop van het Sig Sauer pistool hebben verzekerd. 'De truc is steeds hetzelfde: de technische specificaties worden zo aangepast dat er na een ogenschijnlijk zuivere procedure maar één fabrikant aan de eisen voldoet.'
 
De Volkskrant heeft het meest relevante artikel over dit onderwerp: geen gezeur van politiebonden, maar gewoon goed onderzoek, ook al is er nog geen antwoord op de vraag of er daadwerkelijk sprake van corruptie is geweest.
 
 
 
Markt laat AEX links liggen
Grote zakenbanken mijden steeds vaker de officiële handelskanalen, zoals de aandelenbeurzen AEX, Chi-X en Bats. De handel buiten de beurs is de laatste jaren sterk toegenomen, zo blijkt uit cijfers. Bijna de helft gaat nu via onder meer 'black pools'. Daarmee is de prijsvorming ondoorzichtig, meet de vereniging van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Die is geschrokken van de cijfers. De btuienberuse handel maakt het mogelijk om grote pakketten aandelen te verhandelen zonder dat dat leidt tot grote koersschommelingen.
 
 
The empire strikes back
Microsoft boekte een recordomzet en deed dat met veel beter resultaat dan verwacht. Toch kreeg de handen van beleggers niet op elkaar. De server-software en Office deden het beter dan verwacht en ook de X-box boekte 55 procent meer omzet. De netto-winst over het tweede kwartaal kwam uit op $6,63 miljard, bij een omzet van $20 miljard. Beide meer dan analisten hadden verwacht.
 
Waarom dan de scepsis? De zorg zit hem in de verkoop van Windows, het besturingssysteem van PC's. Die vertoont een dalen lijn ten opzichte van de markt, een weerspiegeling van de opmars van Apple. Ook de verkoop in de mobiele markt stelde teleur. Microsofts Windows Phone 7 blijft marktaandeel verliezen aan Apple en Google's Android platform.
 
Daarom stagneert de koers, zegt een analist. Het management runt het bedrijf goed en in cloud computing loopt Microsoft voorop. "Maar in de meest winstgevende markt verliest het marktaandeel. Men zou zich even op het hoofd moeten krabben." 
 
 
Bron: Bloomberg