Eindelijk! Tijd is weer geld

Ooit was er geen geld, maar alleen tijd en arbeid. De internationale Time Bank opent in Den Haag een filiaal. ‘Met de oeroude tijd = geld-gedachte zou de crisis niet zijn uitgebroken.’

We ruziën weer lekker over Griekenland en zijn woedend dat die luie donders nog meer poen eisen, terwijl ze ouzo slurpend onder een olijfboom van hun pensioen kunnen genieten. Moeten we boos op de Grieken zijn?

Natuurlijk, moeten we dat, maar we moeten ook een hele grote spiegel kopen, want we waren er zelf bij dat we leningen verstrekten die eigenlijk ongedekt waren. ‘Als we volgens het principe tijd = geld hadden gehandeld was de crisis nooit uitgebroken’, gniffelt Francien van Westrenen, de Nederlandse filiaalhouder van de vers geopende Time Bank in Den Haag.

 

Het is een tikje filosofische gedachte, maar misschien niet eens geheel onjuist. Op het moment dat de waarde van geld niet meer overeenkwam met het bloed, zweet en tranen van arbeid is er iets gruwelijk misgegaan en daar rekent Time Bank dus mee af.

 

Kapitalistische excessen

‘Behalve de knipoog naar de kapitalistische excessen is dit ook een serieus alternatief hoor’, verdedigt de directeur de bank. Het post-moderne monetaire initiatief ontstond in 2010 door twee kunstenaars in New York. Het duo, dat de economische apocalyps op Wall Street zich voor zijn ogen zag voltrekken, ging terug naar de basis: tijd is geld.

Wie een dienst levert (in hun geval een culturele dienst) kan tijd kopen bij een kantoor van de Time Bank. Met een tijdcoupon (een zogeheten hour-note) kun je arbeid van een andere klant aanschaffen of een product kopen, zoals een boek, tijdschrift of brochure. Time Bank heeft recent ook al een divisie geopend in Frankfurt.

Van Westrenen maakt het concreet: ‘Een intellectueel-eigendom- advocaat die 4 uur aan een zaak schaaft kan daarna zelf met zijn tijdbewijs een kunstwerk terugkopen van een schilder, of een tekstschrijver inhuren die zijn website vult. In een wereld waarin geldgebrek heerst is dit de oplossing om de economie toch te laten draaien’, zegt ze.

 

De Hollandse filiaalhoudster geeft toe dat het vooral geschikt is voor lokale gemeenschappen, waarin onderlinge verbondenheid belangrijk is. Niettemin kan de tijd=geld moraal tot behoorlijk nieuwe inzichten leiden.

 

‘De kunstsector wordt altijd als een subsidieslurpende activiteit gezien, maar nu blijkt dat het wel degelijk waarde heeft.’ Een zachte gniffel: ‘Je kunt je afvragen of de reddingsoperatie van de banken wel rendabel was.’

 

 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 639 leden