Eindhoven de gekste!...Voor slimste start-ups

2 Connecties

Locaties

Eindhoven

Werkvelden

ICT
1 Bijdrage

Volgens het Amerikaanse zakenblad Fortune is Eindhoven de nationale Silicon Valley. 'Lampegat' behoort wereldwijd zelfs tot de top-7 van aantrekkelijkste steden voor high-tech start-ups.

Op zoek naar de nieuwe Silicon Valley in deze tijden van hardnekkige economische tegenslag? Dan moet je onder meer in Eindhoven zijn. Tenminste, dat blijkt uit vergelijkend onderzoek van Fortune. Volgens het Amerikaanse Zakenblad behoort de grootste stad van Noord-Brabant tot één van de zeven steden die in de toekomst kunnen concurreren met Silicon Valley.

 

Andere steden die op den duur gewaagd zijn aan het fameuze ICT-gebied rondom de baai van San Francisco en prijken in de mondiale top-7 van Fortune zijn: Zürich, Stockholm, Singapore, Dublin, Kopenhagen en het Finse Oulu.

 

High tech Campus
Volgens het Amerikaanse zakentijdschrift heeft Eindhoven en dan in het bijzonder de High Tech Campus, sinds maart het bezit van de Nijmeegse investeerder Marcel Boekhoorn, een magneetwerking op jonge bedrijven die zich hebben gespecialiseerd bezig zijn met internet-participatie', 'duurzaamheid/vergroening' en 'software-ontwikkeling'.

 

Het Eindhovense campusterrein van één vierkante kilometer omvat meer dan honderd bedrijven, onderzoeksinstituten en circa acht duizend onderzoekers, business-development-specialisten en ondernemers die verantwoordelijk zijn voor bijna 50 procent van alle patenttoepassingen van Nederlandse makelij, zo constateert Fortune.

 

De eervolle vermelding van Eindhoven in Fortune is geen verrassing. In 2011 riep non-profit-denktank het Intelligent Community Forum de vier na grootste stad van Nederland uit tot de slimste regio van de wereld.

 

Jaloezie Amsterdam
Amsterdam moet van de uitverkiezing van Eindhoven als nationale 'brainport' door Fortune met jaloezie hebben kennisgenomen. Al jaren gaat Amsterdam er prat op om de omvangrijke ict-sector in de stad 'groener' te maken. De hoofdstad zit op een knooppunt van transcontinentaal dataverkeer en herbergt veel grote ict-bedrijven, datacenters en aanverwante computer-, internet- en mediabedrijven. Maar ondanks alle regionale overheidsinspanningen, lukt het Amsterdam niet om de nationale kraamkramer van slimme ICT-startups te worden.

 

Eén schrale troost: Amsterdam is alweer twee jaar de voetbalhoofdstad van Nederland.

(L)