Primeur: elektrische eend

1 Connectie

Werkvelden

Auto-industrie
1 Bijdrage

Nederlandse wereldprimeur op de Autorai: een hartenstelende elektrische 2CV.

Voor petrolheads was de Autorai al een must, maar nu is de autobeurs dat ook voor nerds. Burton Car Company, een Nederlands autobedrijf dat Citroën 2CV's ombouwt tot onherkenbare roadsters, heeft er een unieke wereldprimeur. Burton heeft de zoet-knorrende tweecilinder motor in de Eendjes vervangen door een elektrische aandrijving. De Burton Electric  wordt deze week gepresenteerd op de Autorai. 
 
Ondanks de 31 lithium-ijzerfosfaat batterijen is het gewicht van de auto met 740 kilo relatief bescheiden gebleven. Hetzelfde geldt overigens voor de actieradius, die is 140 kilometer. Een volle tank kost dan ook slechts €4. Het voertuig is vrijgesteld van wegenbelasting. 
 
Burton Electric
 
Het technologie-blog Techbusiness wijdt uit over de ontwikkeling van de elektrische Burton-eend. Het leest als een spannend jongensboek, compleet met opgeblazen versnellingsbakken en trial-and-error engineering.
 
Het resultaat: een auto die bij echte petrolheads op de lachspieren werkt, maar bij auto-en techniek afficionados een kirrende glimlach veroorzaakt. De 2CV blijft nu eenmaal een briljant staaltje Franse ingenieursvernunft, zeker met een vleug Burton-brille. 
 
Burton met 2-cylinder luchtgekoelde otto-motor