Email met zwartspaarders ‘per ongeluk’ verstuurd

3 Connecties

Relaties

Zwartspaarders

Organisaties

Verenigde Staten UBS
0 Bijdragen

In de jacht op zwartspaarders lacht het geluk de Amerikaanse belastingdienst toe. Want fiscalisten sturen zelfs ‘per ongeluk’ lijsten met zwartspaarders naar de verkeerde persoon.

In de rechtszaken tegen Amerikaanse zwartspaarders komen steeds meer juicy details naar buiten. Zo ook bij de fiscale trucs van de Zwitser Beda Singenberger. Hij hielp via zijn adviesbureau Sinco Treuhand zo’n zestig Amerikaanse staatsburgers gedurende een periode van 1998 tot 2009 met het stallen van 184 miljoen dollar op rekeningen bij Credit Suisse en Wegelin & Co. De identiteit van de uiteindelijke begunstigden (ubo’s) wist hij kundig te verbloemen via een governance-structuur bestaande uit vennootschappen in Liechtenstein, Hong Kong en de Britse Maagdeneilanden. Singenberger bedacht de structuren, converteerde cash naar saldi en richtte offshore vennootschappen op waar het hedonisme vanaf droop. Te weten Real Cool Investments limited, Wanderlust Foundation en Lucky Overseas Ventures Ltd.

 

Per ongeluk naar de verkeerde
Het verbloemen van de ubo’s ging goed totdat hij op een dag de lijst met namen, inclusief incriminerende gegevens, mailde naar de verkeerde persoon. Het gevolg: de lijst belandde uiteindelijk bij de Amerikaanse autoriteiten. Volgens de openbaar aanklager had Singenberger, die al in 2011 werd aangeklaagd, de mail “per ongeluk” verstuurd aan de verkeerde. De vraag of er ‘per ongeluk’ ook betaald is voor de lijst met namen, is helaas niet gesteld door Bloomberg. Het is geen onlogische gedachte getuige de Duitse belastingdienst die daarover kan meepraten in het geval UBS.
Hoe dan ook, de belastinginspecteurs van de Internal Revenue Service (IRS) blij, de zestig Amerikanen op de lijst een stuk minder. Onder hen een gepensioneerde legerarts en de 83-jarige Jacques Wajsfelner, een 83-jarige man die ooit vanuit Nazi-Duitsland naar Washington vluchtte. Deze Wajsfelner had 5,7 miljoen dollar verborgen gehouden voor de Amerikaanse belastingdienst. Vorig jaar zomer kreeg hij daarvoor een boete van 2,8 miljoen en een naheffing van 5 ton. En vorige week kwamen daar nog eens drie maanden huisarrest bij. Het is een forse (geld)straf, die geheel past in het Amerikaanse offensief om belastingontduiking tegen te gaan.

 

Drijfjacht
Openbaar aanklagers hebben sinds 2008 minstens 86 mensen vervolgd waaronder bankiers, advocaten en fiscalisten. Daarnaast hebben 38 duizend Amerikanen gebruik gemaakt van de inkeerregeling van de IRS waardoor ze enkel een boete en naheffingen hoefden te betalen. Strafrechtelijke vervolging bleef ze bespaard. 
Zwitserse banken worden jenseits regelmatig onder vuur genomen. De klopjacht begon in 2009 toen UBS werd aangeklaagd door de Amerikanen waarna de Zwitserse grootbank voor 780 miljoen dollar vervolging afkocht. Ze overhandigden bovendien gegevens van duizenden Amerikanen die bij UBS een rekening hadden. De Amerikaanse drijfjacht, overigens niet in de fiscaalvriendelijke achtertuin Delaware, was voor de eeuwenoude Zwitserse bank Wegelin & Co. begin dit jaar reden om de bank te splitsen.