Emerging markets domino

De eerste maand van het beleggingsjaar is nog niet voorbij of het is al flink gaan stormen. Op de aandelenmarkten zijn dit jaar twee scenario's mogelijk. Een ervan lijkt sprekend op dat van 1997, toen Thailand het dominosteentje was in de Azië-crisis.

Heel langzaam is het aardig beginnen te waaien op de mondiale beurzen. Beleggers trekken hun goedkope speelgeld, dat ze via een lange omweg verkregen hebben van de FED, terug uit de emerging markets. De valuta’s van deze landen zijn verworden tot stuiterballen. En dat zet centrale bankiers aldaar voor het blok. Een land als Turkije – nota bene potentieel EU-lid – speelt met vuur en gedraagt zich richting haar eigen ondernemers en investeerders als uiterst onbetrouwbaar. Om over buitenlandse investeerders nog maar te zwijgen. Overnight de rente verhogen met 425 basispunten is ‘not done’ en doet mij denken aan een bananenrepubliek in optima forma.

Hype

De zogenaamde emerging markets worden regelmatig tijdens mijn beleggingsleven aangeprezen en gehypet. Tot voor kort moest ik maar al te vaak horen dat Brazilië en Argentinië ‘the place to be’ waren. Ik heb er nooit iets mee gedaan. Tijdens het WK van 2010 was Zuid-Afrika het land van de toekomst en het gesprek van de dag. Ook daar investeren wij niet rechtstreeks. Op deze manier beweeg ik mij niet in beleggingsland. De grofweg dertien deelnemingen waarin wij investeren laten wij uitzoeken of het interessant en verstandig is om exposure te hebben in deze regio’s. Met bewondering heb ik afgelopen week gade geslagen wat Bill Gates in Davos te vertellen had over zijn foundation en wat hij wil bereiken. Een continent als Afrika speelt daarin een belangrijke rol. Als Gates gelijk krijgt, dan ligt er voor Afrika een geweldige toekomst in het verschiet. Maar dit gaat nog wel even duren, Gates denkt op zijn vroegst aan 2035.
De huidige markt levert interessante mogelijkheden op voor de investeerder die zijn huiswerk heeft gedaan
 

Twee scenario's

Ondertussen glijden de markten steeds verder weg en stemmen beleggers, ieder dag weer, over de te volgen koers. Mijn beste vriend – Mr. Market – doet zijn werk uitstekend. En dat levert veel interessante mogelijkheden op voor de investeerder die al jaren geleden zijn huiswerk heeft gedaan. In mijn beleving zijn er grofweg twee scenario’s mogelijk dit jaar. Het eerste scenario is dat de huidige correctie veel heftiger zal zijn dan menigeen verwacht. Dit levert in 2014 uiteindelijk een ultiem koopmoment op en daarmee is het leed voorlopig geleden. Scenario twee is dat de huidige correctie binnen een aantal dagen wordt opgevangen en dat er weer nieuwe highs aangetikt zullen worden in het voorjaar of in de zomer. In de tweede helft van dit jaar begint dan het hele spel opnieuw vanwege een oplopende rente in de VS en valuta-perikelen in de emerging markets. Dan zal de correctie grof en heftig zijn. In 1997 vormde een klein land als Thailand de aanleiding voor de Azië-crisis. Maar bij beleggers viel het kwartje pas in 1998, toen de markten in nog geen vier weken tijd circa 25 procent van hun waarde verloren. Dit past aardig in het huidige tijdspad. Hoe dan ook: 2014 is geen gelopen race. Een vanzelfsprekend feest kan de luie indexbelegger uit zijn hoofd zetten. Dit jaar vraagt veel meer van uw kennis, kwaliteiten en tijd. Rest mij u een goed weekend te wensen.  
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.