
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Dry January? Niet nodig, volgens de alcoholindustrie
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
Emilia Korkea-aho © Karl Ketamo
Lobby-onderzoeker: ‘De zaak-Kroes laat zien hoe grandioos het systeem faalt’
Emilia Korkea-aho onderzoekt de ‘draaideur’: politici en hoge ambtenaren die lobbyist worden, en andersom. Door de onthullingen over de Uberlobby van oud-Eurocommissaris Neelie Kroes staat het onbekende Brusselse comité dat de Finse hoogleraar onderzoekt ineens in de spotlights. Dat is niet per se handig voor haar onderzoek.
Voor lobby-onderzoeker Emilia Korkea-aho is er een periode vóór de Uber Files en één erna.
Vóór de onthullingen van internationale media, aangesloten bij het International Consortium of Investigative Journalists, wist vrijwel niemand van het bestaan van het zogeheten Onafhankelijk Ethisch Comité. Korkea-aho, als hoogleraar Europees recht verbonden aan de Universiteit van Oost-Finland, onderzoekt dit obscure Brusselse clubje, dat ‘zelfs de meest toegewijde EU-nerds nauwelijks kenden’. Tot voor kort, dan.
Na de ICIJ-publicaties, door veertig media in 29 landen, staat het Onafhankelijk Ethisch Comité stevig op de kaart. Dit comité vertelde Neelie Kroes namelijk dat zij te snel na haar aftreden als Eurocommissaris Digitale Zaken voor het Amerikaanse techbedrijf Uber wilde lobbyen. Het comité adviseerde de Commissie Kroes’ verzoek af te wijzen – advies dat de Commissie ook opvolgde. Kroes negeerde die afwijzing en stapte vrolijk door wat in de Brusselse bubbel de revolving doors wordt genoemd, de draaideur.
Het draaideurschandaal laat het haperende morele kompas van de Nederlandse VVD-mastodont zien. ‘Het schokkende was dat haar werd verteld om tijdens haar afkoelperiode niet te lobbyen, maar dat ze uitdrukkelijk besloot de regels te overtreden en Uber toch te helpen,’ zegt Emilia Korkea-aho vanuit Helsinki in een videogesprek met Follow the Money.
Maar de kwestie roept bij Korkea-aho ook vragen op over de rol van de Europese Commissie en het comité dat zij onderzoekt.
De Finse Emilia Korkea-aho is hoogleraar Europees recht en wetgevingsstudies aan de Universiteit van Oost-Finland. Sinds 2018 is ze ook visiting fellow aan de afdeling Europees recht van de Universiteit Maastricht. Ze onderzoekt tot 2025 het fenomeen revolving doors – de draaideur tussen publiek en privaat – in Finland, Frankrijk en Slovenië.
Gerelateerd hieraan onderzoekt ze met de Franse politicoloog Lola Avril ook het werk van het Onafhankelijk Ethisch Comité. De uitkomsten van dat onderzoek hoopt ze volgende zomer te publiceren.
Korkea-aho was lid van een werkgroep van het Finse ministerie van Justitie, waarin ze advies gaf over een nieuw op te zetten lobbyregister. Als het wetsvoorstel, dat het Finse parlement naar verwachting dit najaar behandelt, is aangenomen, moeten organisaties en individuen die de Finse overheid willen belobbyen om zich voortaan registreren.
Nee, het was geen meisjesdroom van Emilia Korkea-aho, afkomstig uit een klein dorp in het noorden van Finland, om onderzoeker te worden met als specialisatie lobbyen in een Europese context. Het heeft zelfs enige tijd geduurd voordat ze zich realiseerde dat lobbyen haar overkoepelend thema was.
Aanvankelijk richtte jurist Korkea-aho zich in haar studie op het fenomeen ‘soft law’ – de invloed van aanbevelingen en richtlijnen – maar na haar doctoraal onderzoek had ze daar wel genoeg van gezien. Haar postdoctorale onderzoek ging over hoe landen die geen lid van de EU zijn het Europees beleid over toelating van chemicaliën probeerden te beïnvloeden.
In 2013 gaf ze daar een presentatie over. ‘Toen zei iemand in het publiek: waarom gebruik je niet gewoon het woord lobbyen?’ Korkea-aho stond even met haar mond vol tanden: tot dat moment besefte ze niet dat wat zij onderzocht, onder lobbyen viel. ‘Ik wou dat ik me kon herinneren wie de vrouw in het publiek was, want haar opmerking hielp echt mijn carrière vorm te geven. Onder rechtsgeleerden is lobbyen geen populair onderzoeksthema, dat is meer iets voor politicologen.’

Nu vermijdt Korkea-aho het woord lobbyen soms nog steeds, maar dan bewust, omdat het woord bij velen toch een negatieve connotatie heeft. ‘Je kan lobbyen of draaideuren niet onderzoeken zonder met de lobbyisten en de belobbyden te praten. Maar ik heb al vroeg geleerd dat ik in mijn introductie-mails het woord lobbyen niet moet gebruiken.’ Pas als een geïnterviewde in het gesprek zelf het woord gebruikt, concludeert Korkea-aho dat de term voor die persoon geen beladen klank heeft.
Ondanks de interessante inhoud brengt de publicatie van de Uber Files Korkea-aho misschien wel in moeilijkheden. Samen met de Franse politicoloog Lola Avril onderzoekt zij het werk van het Onafhankelijk Ethisch Comité, dat Kroes afraadde voor Uber te werken. ‘We willen heel graag de huidige en voormalige leden van het Onafhankelijk Ethisch Comité interviewen. Voor de Uber Files hadden zij waarschijnlijk met plezier over hun werk willen praten. Nu ligt het onderwerp een stuk gevoeliger.’
Het comité komt in actie zodra de Europese Commissie om advies vraagt wanneer een oud-Eurocommissaris toestemming vraagt voor een nieuwe functie. Het EU-verdrag bepaalt immers dat een Eurocommissaris als Neelie Kroes zich niet alleen tijdens haar termijn onafhankelijk en integer moet gedragen, maar dat ze ook na het aftreden niets mag doen wat het ambt kan schaden.
De Commissie kan het comité vragen te onderzoeken of een nieuwe functie verenigbaar is met die integriteitseisen, met name als een Eurocommissaris gaat werken in een sector waar zij eerder verantwoordelijkheid voor droeg.
Het comité bestaat uit drie leden, aangesteld door de Europese Commissie: sinds 20 juli zijn dat een Finse voormalige rechter aan het Hof van Justitie, een Franse oud-Europarlementariër en een Poolse voormalige topambtenaar van de Commissie. Hun oordeel is niet-bindend. Ze kunnen alleen handelen als de Commissie daar om vraagt.
Korkea-aho en haar collega Avril onderzoeken tachtig besluiten van de Europese Commissie over verzoeken van oud-Eurocommissarissen die een nieuwe functie willen aannemen. Tot nu toe hebben ze zestig besluiten geanalyseerd. ‘De resultaten zijn dus voorlopig,’ benadrukt hoogleraar Korkea-aho. De meeste zaken gaan over oud-leden van de Commissie-Juncker (2014-2019), aangevuld met enkelen uit de periode Barroso II (2010-2014).
‘De leden van het comité zijn in wezen gewoon aan het googlen zoals jij en ik dat zouden doen’
Wat zijn die voorlopige resultaten?
‘Opvallend is dat de Commissie in slechts achttien van de zestig geanalyseerde gevallen een oordeel van het comité heeft gevraagd. Wanneer ze het comité niet om advies heeft gevraagd, geeft de Commissie daar meestal geen verklaring voor. Als ze wel uitleg geeft, dan zegt ze dat de nieuwe betrekking geen relatie heeft met de voormalige portfolio, of dat het een academische activiteit betrof. Maar we vonden inconsistenties: de Commissie heeft bij nieuwe academische activiteiten soms wel om een advies van het comité gevraagd, en soms niet.’
Hoe staat het met de onderzoekscapaciteiten van het comité?
‘Het comité lijkt nauwelijks gebruik te maken van haar bevoegdheid om informatie die is aangeleverd door oud-Commissarissen te controleren door meer vragen stellen. De leden vullen die informatie aan met openbare bronnen, maar in wezen zijn ze gewoon aan het googlen zoals jij en ik dat zouden doen. Die zwakte wordt soms benadrukt door een zin als “voor zover het comité weet”.’
Welke verschillen zijn er tussen het advies van het comité en het uiteindelijke oordeel van de Commissie?
‘De Commissie baseert zich op dezelfde bronnen en volgt systematisch het oordeel van het comité. Slechts in enkele gevallen zagen we dat de toon van de Commissie iets strenger lijkt dan die van het comité, maar dat zouden cosmetische verschillen kunnen zijn. Zowel het comité als de Commissie lijken heel terughoudend in stellen dat een nieuwe baan onverenigbaar is met het vorige werk als Eurocommissaris. Stempel erop en klaar, die uitstraling heeft de toetsing.
Dat leidt tot de vraag of het comité de nieuwe activiteiten van oud-Eurocommissarissen niet zozeer controleert, maar legitimeert. Soms krijgen we het ketterse idee dat het comité misschien overbodig is.’
Laten we die ketterse gedachte afmaken: kan het Onafhankelijk Ethisch Comité net zo goed worden afgeschaft?
‘Dat zou ik zo stevig niet willen zeggen. We zijn nog bezig met ons onderzoek.’
Laat ik het anders zeggen: heeft u een toegevoegde waarde van het comité gevonden?
‘Nee, die hebben we nog niet gevonden. Ambtenaren van de Europese Commissie zouden dit werk ook kunnen doen.’
Was u verbaasd dat Kroes tijdens haar afkoelperiode en zonder toestemming al voor Uber lobbyde?
‘De zaak-Kroes laat zien hoe grandioos het systeem faalt. Er is geen geloofwaardige monitoring of handhaving. Zonder dit lek hadden we nooit geweten dat Kroes de regels overtrad.’
Het negatieve advies van het Onafhankelijk Ethisch Comité is inderdaad nooit gepubliceerd op de website van de Commissie.
‘Dit is de eerste keer dat we horen dat het comité tot een negatief advies is gekomen, dus het was verrassend dat de Commissie dat advies niet had gepubliceerd. Misschien zijn er nog wel andere negatieve adviezen niet gepubliceerd. Dat gaan we de Commissie vragen.’
Een woordvoerder van de Commissie bevestigt aan Follow the Money dat Kroes in september 2015 de Commissie had gevraagd om voor Uber te werken, maar dat Kroes dat verzoek in december van dat jaar introk. ‘Aangezien mevrouw Kroes haar aanmelding had ingetrokken, was er geen noodzaak en rechtvaardiging voor een besluit van de Commissie of een openbare aankondiging,’ aldus de woordvoerder.
Pas na doorvragen blijkt waarom Kroes haar verzoek had ingetrokken: Commissievoorzitter Juncker informeerde Kroes dat het comité adviseerde om geen toestemming te verlenen en vroeg haar om haar verzoek in te trekken.

Waarom zou Juncker Kroes adviseren om haar verzoek in te trekken?
‘Ik heb geen idee. Ik begrijp het niet. De Commissie zou een stuk strenger ogen als tussen al die toestemmingen af en toe ook een afwijzing zou staan. Nu lijkt het alsof ze elk verzoek van oud-Eurocommissarissen kritiekloos goedkeuren.’
Voor verschillende Europarlementariërs is het schandaal met Kroes een argument om nu snel een nieuwe waakhond – een ‘onafhankelijk EU-orgaan voor ethiek’ in EU-jargon – op te richten. Die waakhond zou niet alleen de Europese Commissie, maar ook andere EU-instellingen moeten controleren. Wat vindt u daarvan?
‘Ik ben eerlijk gezegd tegen het oprichten van een nieuw ethisch orgaan zonder eerst meer onderzoek te doen naar het fenomeen van de draaideur. Dat zeg ik niet alleen omdat ik zulk onderzoek doe, maar vooral omdat we het probleem gewoon nog niet genoeg begrijpen. Er is heel weinig academisch onderzoek naar gedaan.
In Oostenrijk leidde een schandaal waarbij journalisten zich voordeden als lobbyisten en voorstellen voor wetswijzigingen kochten bij Europarlementariërs, tot veel ophef. Een van de Europarlementariërs was Oostenrijker. De regering voerde snel een nationaal lobbyregister in, om burgers gerust te stellen dat hun zorgen serieus genomen werden. Maar dat register stelt niet zoveel voor.’
‘In Kroes’ geval hebben haar persoonlijke integriteitsnormen gefaald’
Het Europees Parlement wil in eerste instantie dat een EU-orgaan voor ethiek de Commissie en het Parlement controleert, en dat andere EU-instellingen zich later kunnen aansluiten. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil dat alle zeven instellingen van het begin af aan meedoen. Maar de voorzitters van de Europese Rekenkamer en het Hof van Justitie hebben haar per brief al laten weten dat hun leden onafhankelijk moeten blijven en zich niet kunnen onderwerpen aan een extern orgaan. Vindt u dat begrijpelijk?
‘Jazeker. Ik zou verbaasd zijn als de Rekenkamer en het Hof het tegenovergestelde hadden beargumenteerd. Of de Rekenkamer en het Hof van Justitie meedoen, is minder belangrijk dan deelname van de Europese Centrale Bank en sommige EU-agentschappen, zoals het Europees Agentschap voor chemische stoffen, het Europees Geneesmiddelenbureau en de bankenwaakhonden. Deze instellingen zijn ‘expertise-hongerig’, zij hebben experts nodig. Dat betekent ook dat ze experts weer kwijt kunnen raken aan de private sector.’
Had een onafhankelijk EU-orgaan voor ethiek een schandaal als met Kroes kunnen voorkomen?
‘Nee, dat denk ik niet. Het is duidelijk dat ook het advies van het Onafhankelijke Ethische Comité haar niet belette. In Kroes’ geval hebben haar persoonlijke integriteitsnormen gefaald.’
Maakt uw onderzoek u cynischer of Eurosceptisch?
‘Eigenlijk niet. Ik ben van nature vrij optimistisch over dingen. Ik denk wel dat dit systematische problemen zijn, maar ze zijn te repareren. Het zal alleen niet snel gebeuren. Ons onderzoek naar de Eurocommissarissen is nog maar het topje van de ijsberg. Er is ook nog het lager personeel van de Commissie en de andere EU-instellingen en agentschappen. Er ligt nog zoveel werk. Ik heb tegen Lola gezegd dat we ons tot ons pensioen met dit onderwerp bezig kunnen houden.’
55 Bijdragen
Herman Stapelbroek 1
Vindt dit ook in Nederland plaats ?
De voorzitter van de meervoudige kamer van de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State constateert op 14 maart 2017 verklaart ter zitting inzake een bestemmingsplan voor de bouw van een vrieshuis dat de gemeenteraad van Bronckhorst de mening en belangen van de inwoners niet heeft meegewogen in het besluit tot goedkeuring van dit plan .
Vervolgens laat de Afdeling het genomen besluit van de gemeenteraad in stand.
Hoe is het mogelijk dat een van de betrokken staatsraden per 1 september 2021 benoemd wordt als waarnemend burgemeester in Bodegraven in de wetenschap dat hij de mening en belangen van de inwoners niet mee laat tellen als het om belangen afweging gaat.
Is hier sprake van falen van persoonlijke integriteitsnormen of falen van een systeem waarbij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een rol speelt?
John Janssen 4
Herman StapelbroekHerman Stapelbroek 1
John JanssenJohn Janssen 4
Herman StapelbroekAlleen vertrouwen wij, het kiesvolk, nog teveel op de volledige integriteit van diezelfde politiek!
Ed Meekel 1
John JanssenOmdat deze VVD leden ( kiezers ) bij voorkeur plaats willen nemen in organisaties waar ze macht en invloed hebben.
Dat is interessant om te onderzoeken
Waarom wil een VVD-er zo nodig leiding geven?
Maw…. waarom kan een VVD-er zich niet (slecht) conformeren aan verplichtingen of regels die anderen opstellen.
De Finse heeft gelijk: het gaat op “persoonlijke integriteitsnormen”
Duidelijk: met de #VVD is iets structureel goed mis.
Ed Meekel 1
Herman StapelbroekJohn Janssen 4
Dat soort risico's brengen deze functies met zich mee, en het feit dat er nooit echt serieus werk van is gemaakt om dit af te zekeren, c.q. te controleren, zegt een hoop. De organen die daarvoor zijn opgetuigd door de Brussels elite zijn het typische voorbeeld van een 'slagersknecht die zijn baas moet controleren op het keuren van het eigen vlees'.
AAM 1
John JanssenJohn Janssen 4
AAMHet is aan de Commissie om dit 'tot op de bodem' uit te zoeken, toch? Een bodem zal men hoe dan ook proberen te vermijden.
Zou ook onze MP horen, of Kroes hem (en andere VVD bobo's) heeft benaderd aangaande Uber medio 2015. Schat zo maar een haperende 'actieve herinnering' in.
Peter Teffer 3
John JanssenDe Europese Commissie heeft Kroes in een brief om uitleg gevraagd. Volgens een woordvoerder heeft Kroes inmiddels geantwoord. Ik heb deze brieven met beroep op toegang tot documenten opgevraagd, maar het kan even duren voordat de Commissie hier een besluit over neemt (en mogelijk beargumenteert ze dat openbaarmaking pas kan wanneer ze het onderzoek heeft afgerond).
John Janssen 4
Peter TefferDacht dat Uber toen al tientallen miljarden waard was in de VS, waar men trouwens altijd zeer snel is met het super hoog waarderen van 'new business' (taxi's???).
Christine 3
John Janssen 4
ChristineDe dame in kwestie kan dat ook hebben gedaan om een stukje 'marktwerking', met daaraan gekoppeld werkgelegenheid, te bewerkstelligen.
Heeft zij een track record voor wat betreft het aannemen van gelden, goederen of riante vakantietrips?
Christine 3
John JanssenJohn Janssen 4
ChristineMet sarcasme ben ik uiterst zuinig, en gebruik ik bijvoorbeeld voor een 'Swiebertje' van Lienden!
Christine 3
John JanssenPetrus Harts 3
John JanssenOm vervolgens - en nu overdrijf ik, maar ook weer niet heel veel - een dag nadat ze stopt bij de EU aan de slag te gaan bij.....Uber. Alleen über-genuanceerden noemen dit geen corruptie.
John Janssen 4
Petrus HartsVoor zover mij bekend, ben ik niet van gister!
Peter Teffer 3
Petrus HartsDanny Monorath
ChristineJan Steinhauer
Danny MonorathDames en heren
Misschien dat Nederland een groter formaat doofpot moet aanschaffen, want alle schandalen passen er niet meer in hoogstwaarschijnlijk.
Gr.jan
Pieter Jongejan 7
Klokkenluiders worden immers alleen op papier beschermd. Integriteitscommissies kun je vullen met plooibare mensen, die je naar je hand kunt zetten door ze bang te maken.
De verklaring voor het zoeken naar plooibare mensen is dat de EU-instituties schaarse kennis nodig hebben om hun beleid te rechtvaardigen. In ruil voor schaarse kennis zal iets wegggegeven moeten worden. Een goed voorbeeld is Black Rock (met zijn actuele marktkennis) en de ECB. Jurgen Stark is al in 2014 opgestapt vanwege de negatueve reele kapitaalmarktrente, terwijl Klaas Knot is blijven zitten, ondanks het feit dat Nederland en niet Duitsland over een enorm pensioenvermogen beschikt dat belegd moet worden,
Integere niet plooibare bestuurders zoals Jurgen Stark wordt het goed functioneren onmogelijk gemaakt. Daarom deel ik het optimisme van de Scandinaviers niet.
Jorick van Erp 1
Herman Stapelbroek 1
Jorick van ErpZe reageert op meldingen van integriteitsschendingen door niet te reageren.
De kruik ( doofpot ) gaat zo lang te water tot hij barst.
John Janssen 4
Herman StapelbroekHerman Stapelbroek 1
John JanssenWel is mevrouw Jorritsma goed bekend met de gemeente Bronckhorst.
John Janssen 4
Herman StapelbroekEen uiterst stupide houding in de Kamer van "dit is het, dit gaan we zo uitvoeren want we zijn al het slechtste jongetje in de (EU) klas", heeft de observatie alleen maar versterkt dat Mevr. van der Wal weinig kaas heeft gegeten van het 'subtiel verpakken van slecht nieuws'. Een 'houwdegen' past absoluut niet op dit dossier!
Peter van der Geer 1
Herman StapelbroekChristine 3
Jorick van ErpJan Ooms 10
En dan zijn wíj́ ‘democratisch’ en zíj́ een ‘dictatuur’..?
Robert Voorhoeve 4
Succes voor het vervolg, robert voorhoeve
Martine Groenendijk 5
Robert VoorhoeveJan Willem de Hoop 12
Als je bepaalde gwoontes heel lang met elkaar accepteert, niet corrigeert, laat het zien hoe het systeem werkt. Dan accepteer je gewoon de nadelen.
Misschien faalt de uitvoering niet maar is de belofte vooraf vaak niet realistisch. Zoals bouwplannen niet altijd veel duurder uitvallen dan gepland, maar vaak vooraf te rooskleurig worden voorgesteld. Politici dienen vaak niet het algemeen belang. Het is alleen makkelijk dat wij burgers dat geloven.
Als iets telkens weer gebeurt is dat misschien het systeem, en niet het falen van het systeem.
John Janssen 4
Jan Willem de HoopDus mede daarom steun aan een FTM, die tezamen met 'mede jagers' dit soort misstanden in onze kekke samenlevingen aankaarten en onder attentie houden.
Dat vaak een belofte, wel of niet tijdens gesmeerde verkiezing bijeenkomsten, niet wordt nagekomen zijn we ondertussen wel gewend. Maar de politiek, hier en in Brussel, zal moeten accepteren dat we non-integer handelen
niet meer door de vingers zien.
Jan Willem de Hoop 12
John JanssenMet herhaling worden er rapporten gepubliceerd met snoeiharde conclusies. Maar wat is snoeihard als er in de werkelijkheid steeds niets echt veranderd.
Het is goed het steeds te benoemen. En ook dat FTM er aandacht aan besteed.
Maar als de macht zichzelf en elkaar niet wil corrigeren, dan gaat dat vroeg of laat een keer knellen / knallen.
Herman Stapelbroek 1
Jan Willem de HoopMet mijnerzijds de toevoeging liever vandaag nog dan morgen .
Knellen doet het al veel te lang . Er is voldoende informatie om de boel te laten knappen .
Je moet voor de duvel niet bang zijn om dit te doen.
Wie gooit de lont in het kruitvat ?
Het moet iemand zijn die volledig op de hoogte is en op basis van persoonlijke integriteit niet wenst te falen binnen deze politiek bestuurlijke chaos.
Jan Willem de Hoop 12
Herman StapelbroekHet zal zo goed als zeker niet volgens een gewenst scenario gaan van wie dan ook.
Dus liever vandag dan morgen is gemakkelijk gezegd.
En ik geef toe dat ik ook lang zo gedacht heb tot ik meerdere rampscenrio's mij probeerde voor te stellen hoe het allemaal kan gaan.
En gaat het dan 1 jaar chaos worden of 30 jaar? Wordt bijna iedereen hard geraakt in dit werelddeel? Een luxe levensstijl maakt extra kwetsbaar.
En dit is niet als bangmakerij bedoeld. Maar de huidige EU / Westerse hoogmoed en overmoed t.o.v. de natuur en de rest van de wereld voorspelt weinig goed in mijn optiek. Maar heb het graag verkeerd.
Herman Stapelbroek 1
Jan Willem de HoopDe filosoof Heraclites liet al optekenen ; Niets is voor altijd , behalve de verandering.
Ik deel je mening over hoogmoed en overmoed t.o.v. de natuur
Het best kan ik dat benoemen door te stellen dat we ( met name wetenschap en kapitaal/macht ) niet langer accepteren dat op elke geboorte de dood volgt.
Door in strijd hiermee te handelen zal het trauma nog groter worden dan wij nu menen te hebben nu we geen oplossing hebben voor de gesignaleerde misstanden.
Dat je het graag verkeerd hebt biedt perspectief voor hen die evenals jij hopen op grote verandering op mondiaal niveau te beginnen in Nederland.
Jan Willem de Hoop 12
Herman StapelbroekChristine 3
John JanssenVincent Huijbers 9
Ik moet denken aan twee artikelen van De Correspondent
Jean-Claude Juncker is alles wat er mis is met Europa in één persoon
https://decorrespondent.nl/1352/jean-claude-juncker-is-alles-wat-er-mis-is-met-europa-in-een-persoon/123862716120-aec24d41
Hoe de mythe van Jean-Claude Juncker als ultieme antidemocraat in omloop kwam
https://decorrespondent.nl/1428/hoe-de-mythe-van-jean-claude-juncker-als-ultieme-antidemocraat-in-omloop-kwam/130825413180-a704a2bc
Wanneer je deze artikelen in deze volgorde leest veranderd het beeld. Integriteit lijkt voor deze politici een heel andere betekenis te hebben. Ze sluiten die morele vragen simpelweg uit om 'whatever it takes' doelen te bereiken en plaatsen zich daarmee op een andere orde. Dat het systeem faalt is omdat het deze politici niet hun plaats wijst (bindend advies) en de kiezer de integriteitskwesties kennelijk niet zo problematisch vindt.
Herman Stapelbroek 1
Vincent HuijbersDit ondanks het uitdrukkelijke verzoek van een aantal aanwezige inwoners van de gemeente Bronckhorst die aanwezig waren bij die zitting juist dit te schrijven.
Hetgeen toen gesteld werd is alom bekend en heeft geleid tot een besluit dat ook alom bekend is.
Er is slechts een vraag die beantwoord dient te worden en die luidt ; Hoe heeft de meervoudige kamer van de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State met hetgeen ze zelf vaststelde op 14 maart 2017 kunnen komen tot het besluit om de goedkeuring van het bestemmingsplan voor de bouw van een vrieshuis in de gemeente Bronckhorst in stand te laten.
Dit had naar mijn mening niet mogen plaats vinden in een ordentelijke democratische rechtstaat.
Een gedegen onderzoek naar deze kwestie zou zeker op zijn plaats zijn.
Vincent Huijbers 9
Herman StapelbroekEr is al veel over geschreven en onderzocht over de verdozing van Nederland. Welk belang prevaleert is duidelijk.
De openbare ruimte is nog steeds het speeltje van de overheid en bedrijven
https://www.vn.nl/openbare-ruimte-omgevingswet/
https://www.groene.nl/artikel/gooien-met-grond
https://pointer.kro-ncrv.nl/onderzoeken/verdozing-in-nederland
https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/lessen-voor-nederlandse-verdozing-uit-centraal-europa/
https://deopenbareruimte.nu/oplossingen-voor-de-verdozing-van-nederland/
Vincent Huijbers 9
Herman StapelbroekDe vorm is nu anders maar de oorzaak is gelijk. Het is wat we als land willen zijn: een handelsnatie. Daarnaast voorzien deze dozen de vele koeriers die door het land rijden van spullen die we door onze toegenome welvaart via internet kunnen kopen.
Het gaat misschien om het besef dat wanneer iemand wonend in een voormalig pakhuis in Amsterdam (ik chargeer hier) een banaan binnen enkele uren aan huis gelevert wil hebben dat elders consequenties heeft in de vorm van horizonvervuiling (en meer). Aan de andere kant zorgt die banaan voor de werkgelegheid die de economie en daarmee Nederland aan de praat houd.
Lastige opgave als er niet verder dan bbp gekeken wordt.
John Janssen 4
Vincent HuijbersAangezien het blijkt dat de 'Heren' van de Amsterdamse Studentenvereniging hun mond nog steeds vol hebben met stro.., zal de stank nog wel even overheersen.
Vincent Huijbers 9
John JanssenHoewel we de hygiëne wel op orde hebben (al kun je daar je vraagtekens bij zetten als je denk aan Tata, Schiphol, etc) zijn in sommige gevallen de keuze voor de plaats van deze 'dozen' immoreel te noemen. Al zijn er ook mensen die er geen probleem mee hebben:
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3100876/rien-58-heeft-pas-echt-fijne-buren-beter-een-grijze-doos-in-je-achtertuin-dan-een-flatgebouw
Herman Stapelbroek 1
Vincent HuijbersIn die zin is het interessant dat mijn voorouders woonden op een buitenplaats met de naam "het Stapelbroek" in het buurtschap Linde binnen de huidige gemeente Bronckhorst.
Zij boerden op deze boerderij die in eigendom was rijke westerlingen .
Deze mensen hebben vanuit deze locatie praktische opleidingen opgezet voor de ontwikkeling van de landbouw. Een coöperatieve samenwerking tussen stad en platteland.
Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in wat nu de Landbouwuniversiteit Wageningen is .
Midden jaren negentig van de vorige eeuw was het met name Jan Douwe van der Ploeg die aandacht vroeg voor ongewenste ontwikkelingen op het platteland en ook met ideeën kwam hoe het anders kon.
Hij vond geen gehoor en zijn geluid verdween naar de achtergrond ten faveure van een wetenschappelijke benadering waarbij kapitaal /macht via de politiek een grote invloed hadden op de ontwikkelingen binnen
de landbouw.
De gevolgen hiervan ervaren we dagelijks en de problemen zijn zonder een integrale aanpak niet op te lossen.
Grootste probleem is de grote aantallen dieren in stallen dicht op elkaar en het risico van een zoönose.
Uitputting van natuurlijke bronnen als de bodem is hiervan mede het gevolg.
Lering trekken uit de geschiedenis in combinatie met ethisch handelen zou een begaanbare weg zijn om veranderingen te bewerkstelligen.
Daarnaast is het zo dat de invloed van het platteland op de politiek beperkt is door het feit dat de politieke afweging in de grote stad gemaakt wordt .
In de jaren negentig is er een poging gedaan het platteland richting de stad Amsterdam te brengen middels het Waterland project . Hiervoor werd gebruik gemaakt van de Balie als plek waar deze werelden samen konden komen .
Een optie is om de huidige problematiek middels ontmoetingen zoals in die periode nieuw leven in te blazen . Om vervolgens de deelnemers in verwondering na de ontmoeting achter te laten om daarna gezamenlijk aan de s
Vincent Huijbers 9
Herman StapelbroekLaatst las ik een richtlijn voor de Nederlandse paprika waarin keurig de hoogte en breedte verhoudingen in zijn vastgelegd. Kijk in de supermarkt en de paprika lijkt zich daarbij neergelegd te hebben om niet bij de buitenbeentjes te horen.
Nederland heeft zijn bewoners vormgegeven en wij hebben Nederland vormgegeven. Ergens een vorm aan geven is ook een bepaalde weerstand overwinnen. Voor een beeldhouwer is dat graniet maar voor Nederland is dat het water, de Spanjaarden, de handel, de bevolkingsgroei, mobilteit, de stikstofcrisis. Rij door Nederland of bekijk een luchtfoto en je ziet hoe het zo zijn eigenaardige vorm heeft gekregen. Het is een wisselwerking of misschien wel een symbiose te noemen.
De vraag die bij mij opkomt naar aanleiding van jouw bijdrage is of de verdozing van Nederland op een bepaalde manier die 'ordening' verstoord.
Daarbij is esthetiek minder grijpbaar en afhankelijk van smaak en de tijdgeest. Als je door Nederland rijdt hebben de waterwerken tot de vinex wijken een bepaalde kwaliteit. Bij een keuze als de koelfabriek bij Steenderen lijkt de vorm en het landschap ondergeschikt gemaakt aan de functie (en economie!). Daar kun je serieus vraagtekens bij zetten.
In 's-Hertogenbosch wilde men in 1969 de Binnendieze dempen om plaats te bieden voor parkeerplaatsen voor auto's. Ook zijn de nu hippe wijken van Manhattan behoedt voor sloop om plaats te maken voor een meerbaans snelweg. Die tegengeluiden warden niet visionair: dat we de auto nu weren had daar niets mee te maken. Vooral was er oog voor de kwaliteit die er al was en die prevaleerde over de opdringende tijdgeest waarvoor plaats gemaakt moest worden. Ook dat is onderdeel van vormgeven.
Arthur Venis 3
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Arthur VenisMijn beroep is illustratief vormgever en ik ben afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Mijn interesse voor geschiedenis komt voort uit de vraag waarom iets een bepaalde visuele vorm heeft gekregen: van grottekening tot virtual reality. In mijn dagelijks werk bij een architectenbureau en softwareontwikkelaar is dat vooral gerelateerd aan de bebouwde omgeving en de energietransitie.
Barry Schouten 1
John Janssen 4
Barry Schoutenvon der Leyen had natuurlijk al een 'track record' van dubieus handelen tijdens haar Ministerschap in Duitsland!
Harm Florie 1
https://youtu.be/yV5G3zHWn8U
Vincent Huijbers 9
Harm FlorieOorzaken bestuurscrisis gaan dieper dan we beseffen
https://www.ewmagazine.nl/ewpodium/opinie/2021/05/oorzaken-bestuurscrisis-gaan-dieper-dan-we-beseffen-826278/
Ze heeft er aan meegeschreven.
Arthur Venis 3
Vincent Huijbers