En nu klaar met narcistisch gedrag

  Egocentrisch gedrag uit eigen gewin moet bij de schroot en de gehavende financiële sector moet meer ruimte krijgen. Alleen zo kan Europa de connectie naar groei maken, stelt Jan Dwarshuis.

  Eindelijk verstandige woorden van Wouter Bos in zijn column van de afgelopen week in de Volkskrant. ‘We staan nog maar aan het begin van wat politici hun burgers aan moeilijke boodschappen te vertellen hebben,’ aldus Bos.

   

  De omvang van de crisis wordt volgens onze voormalige Minister van Financiën onderschat. Kennelijk heeft Bos bij KPMG wat nuttige en heldere lectuur gelezen. Bos is door de nuchtere accountants bijgespijkerd over de toekomst, zoveel is wel duidelijk.

   

  Als belegger rijdt u als het ware continu in een auto met een beslagen voorruit en een paar hele grote achteruitkijkspiegels over de afsluitdijk. Dat gevoel moet Bos nu ook hebben. De holle politieke verkiezingsretoriek is verdwenen in de prullenbak en heeft - bij Bos - plaats gemaakt voor de keiharde realiteit.

   

  Niet langer een 'Talking head'

  Bos is niet langer een ‘Talking Head’. De hamvraag is of het kwartje ook gevallen is bij voormalig professioneel vatenhanger Diederik Samsom. Samsom is er slim genoeg voor - daarover geen enkele twijfel - maar misschien wil hij het wel helemaal niet begrijpen omdat hij te veel hunkert naar ‘t Torentje.

   

  Bos pleit voor een breed gedragen coalitie. Het kan niet breed genoeg zijn. Wederom verstandige teksten. Als we nog iets van de EU willen maken dan begint de tijd wel te dringen. Met nog meer geld smijten heeft geen enkele zin meer.

   

  Afgelopen week pleitte niemand minder dan Paul Krugman voor zo’n variant maar met alle respect voor deze grote denker, Krugman mist in zijn betoog een klein stukje waar hij wat minder verstand van heeft. En dat is de connectie naar de groei.

   

   

   

   

  Medicijnkast is leeg

  Het opblazen van ‘debt’ lijdt tot niets. Kijk naar Japan, kijk naar de VS en kijk naar Spanje. Ik mis de connectie naar pure duurzame groei. Ben Bernanke - het opperhoofd van de FED - is daar inmiddels ook achter, anders was van de week QEIII wel aangekondigd. We zijn aangekomen bij het eindpunt van wat Centrale bankiers voor u kunnen doen. De medicijnkast klinkt verdomd hol en is leeg. Kijk naar de negatieve rentes, dat zegt meer dan genoeg. We begeven ons op gevaarlijk glad ijs.

  Het zwakke punt van Europa is dat er om de haverklap weer iemand anders aanschuift die net verkozen is en het allemaal wel eventjes gaat regelen in Brussel. Sarkozy gaat, Hollande komt. Democratie is leuk, maar binnen de EU zit er geen lijn in de besluitvorming. Henry Kissinger omschreef het ooit heel pakkend. ‘Als ik in noodgevallen ‘Europe’ moest bellen wist ik simpelweg niet wie ik moest bellen’. En zo is het maar net. Daarin is niets veranderd.

   

  Fiscaal ondersteunen

  Als de EU wil slagen dan zal er één unie gevormd moeten worden. Op dit moment werkt het systeem niet, en gaat het 'never ever' nooit werken ook. Op fiscaal gebied valt er veel te winnen. Het is complex en kost tijd, maar is noodzakelijk. Door fiscaal - met name ondernemers - te ondersteunen kan er groei ontstaan.

   

  De multinationals draaien wel door en hebben sterke balansen. Nee, het gaat om het MKB. Dat is cruciaal en uitgerekend bij deze groep vallen er harde klappen momenteel en gaan er nog veel hardere klappen vallen de komende jaren. Zorg dat deze ondernemers niet jarenlang geconfronteerd worden met zuigende curatoren maar pas een meer Amerikaans denken toe. De uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

   

  Hard werken en werkgelegenheid
  Dat is de connectie naar groei. Wat bijvoorbeeld Wim van der Leegte voor elkaar fietst verdient lof en een lintje. Beatrix mag Van der Leegte op zijn voorhoofd kussen. Zeker als ik in acht neem hoe men in Beieren aankijkt tegen het mogelijk uiteenvallen van de Euro. Van der Leegte toont daarmee wel -gecalculeerd - lef. Toegegeven, hij heeft er de middelen en het apparaat voor. Maar hij had ook als menig - tijdelijk - omhoog gevallen stenenschuiver aan de Cote d’Azur de te dure champagne kunnen uit schenken. Hij kiest voor hard werken en werkgelegenheid.

  De tijd voor narcistisch eigen gewin is voorbij. Ook de - gevallen - financiële sector moet meer ruimte krijgen. Het is cruciaal in het proces naar herstel. Toezicht houden is prima, tegen houden niet. Open - ook hier - de jacht op extra werkgelegenheid en laat de teugels iets vieren. Dat komt over 10 jaar wel weer als de rommel is opgeruimd.

   

  Breed gedragen coalitie
  De crisis is inderdaad erger dan u denkt. En daar past een breed gedragen coalitie bij. Laat Mark Rutte gewoon weer aan het roer staan omdat hij op velen een goede indruk maakt en inmiddels is ingewerkt in de stroperige Europese beleid-machine.

   

  Mocht de PvdA de komende verkiezingen winnen, dan is wat mij betreft Wouter Bos - na zijn recente uitlatingen en zijn spoedcursus bij KPMG - de uitgelezen figuur om boven de partijen te gaan staan. Over een scenario dat de SP de grootste partij wordt - hoe goed en vriendelijk ik Emile Roemer ook vind - durf ik nog even niet te denken. Net zo min als ik een terugkeer van ‘bunga-bunga’ Berlusconi toe juich.

   

   

  ******************************************************************************************************

  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen.


   

  Over de auteur

  Jan Dwarshuis

  Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...

  Lees meer

  Volg deze columnist

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid