
Rotterdam was het afgelopen jaar de kraamkamer van twee nieuwe, lokale valuta. Hoe staat het er nu mee?
Het leven van een ondernemer uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) is de laatste jaren geen pretje, met die opgedroogde financiering en het lage bestedingsniveau. Maar als pootvaste banken, krenterige grootbedrijven en bezuinigende politici het geld niet willen laten rollen, dan maken we toch zelf gewoon een lokale munt, dachten twee groepen Rotterdammers het afgelopen jaar.
En voilà; voor mensen in noorden van de Maasstad was daar in augustus de Dam (staat voor: De alternatieve munt) en inwoners uit Rotterdam-zuid konden vanaf september met de Zuiderling betalen. Dam en Zuiderling zijn onafhankelijk van elkaar tot stand gekomen. Inmiddels is het iets meer dan zes maanden verder en de twee munten bestaan beiden nog. Dat is een prestatie, want lokale valuta zijn in Nederland zijn vaak een kort leven beschoren - als het initiatief überhaupt al van de grond komt.
Werk aan de winkel
De organisaties van Zuiderling en Dam hebben elk een jaarverslag gepubliceerd. Beiden vinden dat het aantal rekeninghouders omhoog moet. Ook dienen de munten nog veel meer te gaan rollen. De Zuiderling heeft 500 deelnemers (laatste stand november ) en de Dam heeft 210 rekeninghouders. Op een totaal inwonersaantal van ruim 600.000 Rotterdammers is dat niet veel, dus het groeipotentieel is nog groot. Onderzoek wijst uit, zo merkt het jaarverslag van de Zuiderling op, dat de eerste zes maanden altijd traag gaan bij lokale valuta. 'En inmiddels is er contact gelegd met enkele grote organisaties om de Zuiderling bij hun achterban collectief aan te bieden. Op basis hiervan is er het perspectief dat het aantal deelnemers begin 2014 rond de 6000 zal liggen.', aldus de organisatie.inmiddels is contact gelegd met enkele grote organisaties
9 Bijdragen
squarejaw
Niet?
Dan is dit dus allemaal flauwekul, alle vrijwilligerswerk ten spijt...
Harry te Riele
squarejawEmmef
squarejawIOU: I Owe You
boer- breekt-klomp
Emmef
boer- breekt-klompWil Bremers
EmmefEmmef
Wil BremersHorizontaal geld is krediet: geld dat als schuld (met rente) in omloop wordt gebracht door commerciële banken.
De ECB mag geen geld "bijdrukken", behalve via de commerciële banken (als 0.25% leningen) als die daarom vragen (en in crisis-tijd via het opkopen van staatsobligaties).
Bijna al ons geld is dus privaat gecreëerd door commerciële banken. Dus krediet is de basis, maar ook het probleem. Want de rente op dat privaat gecreëerde geld kan alleen betaald worden door nog meer krediet.
Er zijn mensen die zeggen dat banken geen geld creëren. Die hebben echter alleen gelijk in STATISCH opzicht. Het aflossen van een lening staat gelijk aan het vernietigen van (horizontaal) geld. Dus als iedereen HEEFT afgelost, heeft de bank geen geld gecreëerd. Maar in de tussentijd is telt het krediet als (horizontaal) geld mee. En aangezien het merendeel van onze euro's schuld is en de economie nog steeds groeit (lees: er worden nog steeds meer schulden gemaakt / krediet verstrekt, gaat het statische plaatje niet op.
Jeroen
Dit overigens zonder subsidies want dat maakt lui.
Je hebt dus juist in het begin snelle groei nodig, het eerste jaar minimaal 1000 leden omdat je er rekening mee moet houden dat na het eerste jaar er een grote groep afvalt om welke reden dan ook.
het netwerk moet divers zijn, dus niet te veel dienstverleners maar produkten die bedrijven nodig hebben.
ik ben van mening dat wanneer je dit gratis aanbiedt je geen gemotiveerde bedrijven zult vinden, en deze mensen gaan zich dan ook niet aan de regels houden. Kwalitatief goede ondernemers zullen zich hierbij niet gaan aansluiten. En je bent terug bij af. Een veredelde letsclub.
Wij krijgen nu al verzoeken van ondernemers uit b.v. Rotterdam om bij ons aan te sluiten, logisch want wij hebben een zeer divers aanbod,lokaal, nationaal, en internationaal. Http://www.tradexchange.nl
Het is overigens een grote schande dat hier subsidies voor vrijgemaakt worden in tijden dat er geen geld is voor de bejaarden.
Harry te Riele
Jeroen