
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?
In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
Deskundigen: verklaring Heineken over Rusland is ‘flauwekul’
Heineken in nieuwe verklaring: Russisch dochterbedrijf toch niet zelfstandig
Podcast | Follow the Money in Oekraïne
Investeringen in Rusland tasten Heinekens integriteit aan: ‘Amateuristisch en verwerpelijk’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Heineken briest, maar investeerde in Rusland toch echt in cola en stoutbier
Heineken breekt belofte en investeert toch in Rusland
Terugkijken: De Russische sancties, één jaar later
Zuidas voelt sancties tegen Russen, steeds meer verlaten brievenbus-bv’s
De ongeleide aanval op Russisch vermogen: kabinet laat sancties over aan de markt
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
EU-landen smijten met miljarden om stroomverslindende industrie te behouden
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Nederland beloofde in ruil voor EU-miljarden maatregelen die al waren genomen
De Nord Stream 2-gaspijpleiding in Lubmin, Noord-Duitsland. © Michael Sohn / AP
Nederlandse plannen energietransitie lieten deur wijd open voor Rusland
De Nederlandse overheid koos de afgelopen jaren voor klimaatbeleid dat de afhankelijkheid van aardgas verlengt. Het sleutelwoord: waterstof. Deze energiedrager is in heel Europa gepromoot als oplossing voor de klimaatproblematiek. Daarmee is bewust erop ingezet Rusland ook voor de toekomst als energieleverancier te behouden. Nu moet Europa halsoverkop een dure draai maken.
- In het huidige Nederlandse klimaatbeleid speelt waterstof een sleutelrol. Deze gasvormige energiedrager kent zelf geen CO2-uitstoot, maar de productie is nog wel vaak afhankelijk van aardgas als energiebron. De emissies daarvan zouden worden afgevangen en opgeslagen in lege aardgasvelden: CO2-opslag.
- Omdat Nederland zelf juist de gaskraan in Groningen dichtdraait, heeft de Nederlandse overheid de afgelopen jaren uitdrukkelijk naar Rusland gekeken om dat benodigde aardgas te leveren. Ook elders in Europa hebben de waterstofplannen wortel geschoten. De Europese Commissie heeft waterstof tot ijkpunt van de Green Deal gebombardeerd en Duitsland noemt Rusland expliciet als leverancier in zijn nationale waterstofstrategie.
- Nu realiseert Europa zich dat de afhankelijkheid van Rusland versneld moet worden afgebouwd. Waterstof wordt echter nog altijd gezien als deel van de oplossing. Experts plaatsen daar kanttekeningen bij.
- Het verlate inzicht komt bovendien met een flink prijskaartje. Er gaan stemmen op om die transitie te bekostigen met gezamenlijke Europese leningen, naar het voorbeeld van het coronaherstelfonds. Lang niet iedereen is daarvan gediend.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Maar toen VVD-fractieleider Halbe Zijlstra in 2014 werd ingefluisterd dat de Russische president Vladimir Poetin nog altijd treurt over het verlies van Groot-Rusland, was dat geen reden voor Zijlstra om een nationale discussie te starten over de Nederlandse afhankelijkheid van Russische grondstoffen. Evenmin gold dat voor de afzender van het bericht, oud-Shell-baas Jeroen van der Veer. Volgens hem waren Poetins woorden vooral ‘historisch’ bedoeld, en hoefden ze niet te worden opgevat als blijk van eventuele militaire ambities.
Zowel het kabinet-Rutte III als Shell zijn in de jaren na Zijlstra’s openbaring volop blijven investeren in Russische fossiele brandstoffen, en hebben zelfs fervent in Brussel gelobbyd voor gas als ‘transitiebrandstof’ naar een duurzamer tijdperk. Niet onder leiding van Zijlstra – die legde immers begin 2018 zijn portefeuille als minister van Buitenlandse Zaken neer toen bleek dat hij ten onrechte had gedaan alsof hij persoonlijk uit de mond van Poetin diens zielenroerselen had vernomen. Maar wel onder de bezielende leiding van zijn partijgenoot Eric Wiebes op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De Nederlandse industrie kon onder het mom van ‘vergroening’ blijven leunen op goedkope fossiele brandstoffen uit Rusland
Zo werd CO2-opslag (CCS) onder Rutte III geïntroduceerd als ‘kostenefficiënte’ klimaatpolitiek en werd er in het regeerakkoord geen nieuw doel gesteld voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Fijn voor Shell, dat op die manier zijn verdienmodel als gasleverancier in stand kon houden. En ook gunstig voor de Nederlandse industrie, die onder het mom van ‘vergroening’ nog wat langer kon blijven leunen op goedkope fossiele brandstoffen uit onder andere Rusland. Men presenteerde deze poot van het klimaatbeleid in maart 2020: de kabinetsvisie Waterstof.
Het concept: waterstof is geen energiebron maar een energiedrager, en stoot bij gebruik geen broeikasgassen uit, dus het is een goede oplossing voor de klimaatproblematiek. Wat voor het gemak een beetje vaag werd gehouden: nog lang niet genoeg hernieuwbare energie is beschikbaar om voldoende zogeheten groene waterstof te produceren. De ‘visie’ zou daardoor voorlopig vooral neerkomen op waterstof vervaardigd uit aardgas, waarvan in het gunstigste geval de CO2-uitstoot van het productieproces zou worden afgevangen en opgeslagen: blauwe waterstof.
Waterstof is een gasvormige energiedrager waar bij gebruik geen broeikasgassen worden uitgestoten. Waterstof krijgt het label ‘grijs’, ‘blauw’ of ‘groen’, afhankelijk van de energiebron die wordt gebruikt voor het chemische proces waarmee waterstof wordt gecreëerd. Bij grijze waterstof wordt de benodigde energie opgewekt uit fossiele brandstoffen, vooral aardgas. De CO2 die bij dit proces vrijkomt, wordt bij de blauwe variant opgeslagen in lege gasvelden. Waterstof geldt pas als groen wanneer deze volledig wordt opgewekt uit duurzaam geproduceerde elektriciteit, door de elektrolyse van water.
Ernst Worrell, hoogleraar Energie aan de Universiteit Utrecht, zag de ontwikkelingen destijds met gefronste wenkbrauwen aan. In juni 2020 schreef hij een brief in Trouw waarin hij wees op de gevaren van de Nederlandse waterstofstrategie: ‘Daar hebben we nog steeds aardgas voor nodig, dat steeds meer uit Rusland komt, nu we stoppen met de gaswinning in Slochteren. Het lijkt niet verstandig om onze economie afhankelijk te maken van zo’n partner, en toch is dat wat de Gasunie en consorten voorstellen.’
Avances
De waarschuwing was aan dovemansoren gericht. Door Nederland werd er op dat moment juist verlekkerd naar Rusland geloerd als lucratieve gaspartner. In de energie-avances die Nederlandse diplomaten in die jaren richting Rusland maakten, valt dan ook geregeld het woord waterstof.
Door Nederland werd juist verlekkerd naar Rusland geloerd als lucratieve gaspartner
Zo noemt het kabinet begin april 2020 in een Kamerbrief dat er eerder dat jaar een ‘energiewerkgroep’ had plaatsgevonden in Moskou met 50 publieke en private partijen. Namens Nederland was daarbij een (plaatsvervangend) directeur-generaal aanwezig van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en van Russische zijde de viceminister van Energie. ‘Beide zijden toonden veel interesse in de ontwikkeling van waterstoftechnologie en het gebruik van gasinfrastructuur voor het transport van waterstof’, aldus het verslag voor de Kamer. ‘Er werd gewezen op innovatieve R&D-projecten en zowel Russische als Nederlandse partijen toonden interesse in samenwerking op dit terrein.’
Wanneer vervolgens Rusland in het najaar van 2020 de eerste eigen waterstofplannen vaststelt, vervaardigt de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Moskou een informatiebrochure waarin de kansen voor Nederland worden uitgelicht, met name op het gebied van blauwe waterstof. Russisch gasbedrijf Gazprom is zelfs voornemens de grootste exporteur van blauwe waterstof ter wereld te worden, met Europa als belangrijke afnemer, hoewel Rusland op dat moment nog nooit een CO2-opslagproject heeft gerealiseerd.
De Nederlandse diplomaten zien het wel zitten
De Nederlandse diplomaten zien het wel zitten. ‘Rusland heeft de natuurlijke bronnen en potentieel de infrastructuur om zowel Nederland als de rest van de Europese Unie in grote hoeveelheden van blauwe waterstof te voorzien,’ staat in de brochure. ‘Deze twee landen kennen een lange geschiedenis van samenwerking op het gebied van energie, zowel op overheids- als bedrijfsniveau. Deze relatie kan worden geëxploiteerd door de productie in Rusland van blauwe waterstof op te schalen en te exporteren naar Nederland. Op overheidsniveau is de ambassade op dit onderwerp in contact met het Russische ministerie van Energie.’
En eind 2021, slechts twee maanden voordat Rusland zou besluiten Oekraïne binnen te vallen, vindt Rusland nog zijn weg in de waterstofplannen van de Nederlandse regering. In een brief aan de Kamer wordt Rusland door toenmalig staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) van Economische Zaken en Klimaat genoemd in een rijtje van landen dat ‘duurzame waterstof’ zou kunnen leveren.
Energieleverancier
Ook elders in Europa schieten de plannen voor waterstof wortel, alsook de potentie van Rusland als leverancier. In de zomer van 2021 presenteren het Russische gasbedrijf Novatek en de Franse energiegigant TotalEnergies samenwerkingsplannen voor de ontwikkeling van blauwe waterstof. En de Duitse regering noemt Rusland expliciet in de nationale waterstofstrategie als potentiële leverancier van blauwe waterstof. Bovendien leven er fantasieën om de omstreden gaspijpleiding Nord Stream II in de toekomst om te toveren tot waterstoftoevoerpijp.
Russisch gas blijft in beeld om in de Europese landen zelf grijze of blauwe waterstof te vervaardigen
Toch is het niet eens zozeer dat Rusland interessant is als producent van waterstof. De Europese waterstofplannen zorgen ervoor dat de levering van Russisch gas in beeld blijft om in de Europese landen zelf grijze of blauwe waterstof te vervaardigen. Zelfs groene waterstof draagt bij aan de voortdurende gasverslaving, vertelt Machiel Mulder (hoogleraar energiemarkten aan de Universiteit Groningen). Want zolang er nog bij lange na niet genoeg wind- en zonne-energie is om aan de grote behoefte voor groene elektriciteit te voldoen, dreigt het inefficiënte productieproces van groene waterstof (ongeveer 25 procent van de energie gaat verloren) andere sectoren te verdringen die daardoor elektriciteit moeten halen bij leveranciers die het uit aardgas maken.
Mulder: ‘De prijs voor aardgas en elektriciteit ligt door alle ontwikkelingen ontzettend hoog, wat iedere vorm van waterstof nu erg duur maakt. Het grote probleem is dat er wel volop is gelobbyd voor waterstofplannen, maar dat tegelijkertijd de ontwikkeling van groene energiebronnen als wind en zon is achtergebleven. Daardoor zal de huidige waterstofstrategie nog decennia zwaar leunen op aardgas.’
‘De belofte van blauwe waterstof was gebaseerd op goedkoop Russisch gas’
Ook hoogleraar Worrell (Universiteit Utrecht) ziet hoe zijn waarschuwing uit 2020 helaas terecht is gebleken. ‘De belofte van blauwe waterstof was gebaseerd op goedkoop Russisch gas,’ reageert hij. ‘Aan alle kanten hebben we onze fossiele industrie, zowel nu als voor de toekomst, aan Rusland gekoppeld. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ging daarin mee. Dat moeten we nu herzien: van het gas af, zo simpel is het.’
Transitie
De Europese Commissie gaf op 8 maart alvast een schot de boeg. Brussel wil de afhankelijkheid van Russisch gas versneld afbouwen door elders aardgas in te kopen en de ontwikkeling van hernieuwbare energie aan te jagen. Ook wordt flink ingezet op de productie van groene waterstof. Daarmee zou de Europese Unie – mogelijk met miljarden geleend op de financiële markten – nog dit decennium Rusland als gasleverancier kwijtraken.
Volgens Mulder gaat die vlieger alleen op als het huidige waterstofbeleid wordt aangepast. ‘In feite moet je het aan de markt laten hoe de groene energie het beste kan worden toegepast: bijvoorbeeld of het efficiënter is om het aan te wenden voor elektrische auto’s, of voor groene waterstof voor de zware industrie. Dat weet je als overheid niet, dus is het de vraag of je er verstandig aan doet om met subsidies vooral waterstof te stimuleren.’
Premier Mark Rutte lijkt nog steeds waterstof als onderdeel van de oplossing te zien
In Den Haag moet deze discussie nog beginnen. De coalitiepartijen hadden voor dit jaar het klimaatsubsidieplafond voor CO2-opslag juist verhoogd, terwijl dat voor zon en wind hetzelfde bleef. En tijdens het ingelaste Tweede Kamerdebat op 28 februari over de inval in Oekraïne kwam weliswaar Europa’s afhankelijkheid van gas ter sprake, maar werd dat probleem nog niet gekoppeld aan de consequenties voor het gekozen Nederlandse klimaatbeleid.
Premier Mark Rutte lijkt vooralsnog – in lijn met Brussel – waterstof als onderdeel van de oplossing te zien. Tegenover studenten van een Franse universiteit zei hij op 9 maart dat het niet mogelijk is om direct de energievoorziening uit Rusland af te sluiten. Maar Rutte benadrukte dat het hoog tijd is om versneld werk te maken van alternatieven: ‘[We moeten] investeren in duurzame energie, zoals zon, wind en waterstof.’
Recordwinsten
Energiebedrijf Shell, dat aan de wieg stond van de waterstof/CO2-opslagplannen en zowel in Nederland als in Europa lobbyde tegen doelstellingen voor hernieuwbare energie, heeft inmiddels eieren voor zijn geld gekozen. De olie- en gasleverancier verbreekt zijn banden met de Russische tegenhanger Gazprom en verkoopt zijn Russische bezittingen, zoals de belangen in olie- en gas- (en waterstof-)project Shakhalin-2 en de 10 procent financiering van Nord Stream II.
Maar ook Van der Veer, die in zijn tijd als Shell-bestuursvoorzitter (2004 - 2009) hard aan het Shakhalin-project had getrokken, zei op 6 maart bij WNL op Zondag dat Nederland en Europa beter nog niet stoppen met het afnemen van gas uit Rusland. ‘We hebben de komende jaren nog heel veel gas nodig, wat we ook doen aan hernieuwbare energieversnelling’, aldus Van der Veer. ‘Dus je moet minder hebben dan nu. Maar je moet zeker niet naar nul en zorgen dat je een plan klaar hebt als die leverancier moeilijk doet, zodat je kunt overschakelen.’
Veel pijn lijdt Shell zelf overigens niet door de ontwikkelingen. Dankzij de hoge energieprijzen boekt het momenteel recordwinsten.
36 Bijdragen
Bas van Sambeek 1
In een elektrische auto gaat in totaal 27% van de energie verloren in de distributie, AC/DC conversie en inefficiëntie van de motor bij direct laden. Waterstof laat 78%(!) verloren gaan, omdat electrolyse zo’n achterlijk inefficient proces is vanuit natuurkundig opzicht. Dat gaat dus niet beter worden. Zelfs met groene energie zie ik niet hoe ‘m dat gaat worden. Door waterstof over te slaan, kun je (heel kort door de bocht) 3-4 keer zoveel elektrische auto’s laden.
Welke politici/bedrijven kunnen met zulke cijfers nog steeds waterstof aanhangen? (Voor elektrisch vervoer en verwarming. Voor kunstmest is het een ander verhaal, omdat waterstof daar een ingrediënt is.)
Lise Witteman 1
Bas van SambeekIn dit eerdere verhaal hebben we die lobbypuzzel al deels proberen op te lossen:
https://www.ftm.nl/artikelen/waterstof-lobby-nederland-green-deal-eu?utm_campaign=Lise-Witteman&utm_source=article&utm_medium=link
eduard de Jong
Lise WittemanHoe dan ook , de energy lobby kreeg daarmee wel een mooi zetje.
De huidige cabinet plannen laten zien dat er goed naar die lobby geluisterd is.
Vincent Huijbers 9
Ik ben benieuwd hoe hij hier nu tegenaan kijkt.
Het is net als Nord-Stream 2 dat afgelopen jaren steevast als een 'privaat-economisch' project' wordt genoemd als gewezen wordt op de belangen en afhankelijkheden die er mee gemoeid zijn. Het zijn risico's waarvan bewust van wordt weggekeken. Duurzaamheid gaat dus niet alleen om het milieu maar heeft een veel groter moreel component: wat zijn de gevolgen van mijn daden en neem ik daar verantwoordelijkheid voor.
Wanneer de energietransitie over duurzaamheid gaat zal ook dit (aandeelhouders kapitalisme?) een transitie moeten doormaken.
Ype van Woersem 2
Jan Ooms 10
Ype van Woersem‘…dan komt er weer een nieuwe belofte…’
‘En veel politieke partijen slikken dat weer voor zoete koek.’
Dat heet ‘enkel voor jezelf zorgen’, ook wel ‘democratische corruptie’ genoemd, maar nóg beter bekend als VVD-standpunt!
Gerard Goos 1
Waterstof is nu kostbaar en staat relatief in de kinderschoenen in vergelijking tot andere technieken.
Hetty Litjens 6
Gerard GoosOnze Europese leiders willen niet voor mekaar onderdoen in propaganda; geen land dat nog zoekt naar een redelijke uitweg.
En FTM doet kennelijk ook mee met het 'aanpakken' van personen die 'gelieerd' zijn met Poetin. Moet kunnen, maar we moeten ook wel even gaan nadenken als ALLE media en burgers staan te schreeuwen over Poetin. Dan verdwijnt onderhandelen als mogelijkheid.
Laten we met Drs. P even een lied aanheffen, Poetin hier, Poetin daar, is dat nu niet wonderbaar?
Nico Janssen 7
Hetty LitjensHarry van der Velde 2
Nico JanssenNico Janssen 7
Harry van der VeldeEn daarna: rest van het verhaal
eduard de Jong
Gerard GoosAls je met een auto onderweg wil tanken is een stopcontact een stuk simpler dan een slang aansluiten op een compressor om je tank te vullen. Met zonnepanelen langs de snelweg en over de parkeerplaats wordt de geladen elektriciteit ook nog verplaatste opgewekt. Met dit alternatief kan waterstof geen rol spelen in het wegverkeer.
Waterstof is nodig voor het CO2-vrij maken van ijzer en ammoniak. En de ammoniak kan vervolgnes in synthetische brandstof wordt omgezet, voor vliegtuigen en schepen. Daarbuiten is er vrijwel geen nuttig gebruik voor waterstof.
John Janssen 4
De nieuwe 'rotte' situatie op de energiemarkt vraagt om een andere kijk aangaande de energietransitie.
We kunnen niet ineens van het gas uit Rusland af, want er zijn op korte termijn niet voldoende alternatieven.
Er moeten niet alleen een X hoeveelheid nieuwe LNG ontvangstinstallaties uit de grond worden gestampt, de 'aanlever' zijde van deze variant moet ook nog grootschalig uitgebreid worden.
De Noren en Noord-Africa kunnen misschien meer gas leveren, maar daar moet dan de infrastructuur voor worden opgeschaald, wat weer x jaar kost.
Er zijn ook nog andere continenten als alleen Europa die ook uit diezelfde vijver de vis willen/moeten hebben.
We moeten de hele Noordzee vol plempen met windmolens om maar een klein percentage van de zware industrie (bijv. TATA steel) te voorzien van groene waterstof.
Dus ja, wee volop aan de kolen. Centrales weer op 100%, en zorgen dat die CO2 opvang een geweldige boost krijgt.
Dus ja, Duitsland weer alle kerncentrales open en full running.
En ja, zorg dat de producenten (Refiners) in de westerse 'beschaafde' wereld NOG minder vervuilende brandstoffen gaan fabriceren. Processen moeten worden verfijnd, gesteund door allerlei subsidies. Meer bijmenging van BIO-fuels.
En ja, forceer de luchtvaart maar om schonere motoren te fabriceren op korte termijn. En forceer maatschappijen maar om meer te investeren in BIO bijmenging. Tickets duurder om dit te bekostigen levert vanzelf minder vliegbewegingen op(win-win).
En ja, forceer de grote scheepvaart maar om schoner te gaan varen.
En als we dan als 'eensgezind' Europa (de EU) die nieuwe energiedragers/voorzieners snel omarmen, valt het misschien allemaal reuze mee!
Hetty Litjens 6
John JanssenEr zit iets lugubers in de roep om terug te vallen op oude energiebronnen, terwijl tegelijk het gas en de olie uit Rusland afgebouwd zouden moeten worden. Met energietransitie heeft dit niets te maken.
Wietze van der Meulen 6
https://www.eia.gov/dnav/ng/hist/rngwhhdD.htm
Voor die industriële bedrijven die veel gas verstoken zal dat voor Europese bedrijven wel wat gevolgen hebben t.o.v. hun Amerikaanse concurrenten….
Die nogal ondoordachte energie-transitie heeft zo zijn prijs zullen we maar zeggen.
Eveline Bernard 6
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Eveline Bernardhttps://www.sodm.nl/onderwerpen/fracking
Je zou dus per reservoir moeten bekijken welke techniek op welke diepte onder welke omstandigheden wordt toegepast. Het kan fout gaan. Als het altijd fout zou gaan, zag het er in de US wel anders uit.
Griekse reders hebben de afgelopen jaren overigens behoorlijk geïnvesteerd in LNG-tankers.
https://lloydslist.maritimeintelligence.informa.com/LL1129234/Greek-tanker-owners-moving-to-LNG
Had Nederland ook kunnen doen…..
Sjoerd Ophof
Daarvoor is infrastructuur nodig en niemand kan in de toekomst kijken. Het is vanuit dat perspectief heel logisch om dat aan te sluiten op het bestaande, dat verzacht de pijn en de kosten van de transitie. Wat van belang is is dat je, als je eenmaal zover bent, dat waterstof op diverse manieren kan aanmaken. Dat zou dus ook in 1 klap je afhankelijkheid enorm doen afnemen. Anders gezegd, als we al op blauwe of zelfs grijze waterstof zaten was de paniek nu een stuk kleiner geweest (en was groene waterstof ineens de goedkoopste optie).
Eveline Bernard 6
Sjoerd OphofNico Janssen 7
Sjoerd OphofWaterstof is in veel beperktere vorm nodig dan door je wordt voorgesteld.
Sjoerd Ophof
Nico JanssenWe gebruiken niet voor niks olie en gas rechtstreeks. Elektriciteit gaat kerosine niet vervangen en diesel trouwens ook niet. Een vrachtwagen op batterijen gaat je praktisch gezien niet lukken. We lopen bij personenauto's al tegen de grenzen aan. Met een kleinere actieradius en langer laden is het net nog acceptabel, maar het is ook duidelijk de grens. 1 vrachtauto zal al vele megawatts aan vermogen vragen bij het laden (en dat voor uren en dan voor een paar 100 km actieradius), laat staan als je dat projecteert op een hele vloot (om nog maar niet te spreken van vrachtschepen, vliegtuigen, enz.).
Waterstof en brandstofcellen leveren, ook als je het efficiencyverlies meerekent, een veel hogere energiedichtheid dan batterijen en een veel hoger aantal kW dan een kabel ooit kan leveren.
Ik merk aan de reacties dat er echt te simpel over dit probleem wordt gedacht en je ziet dus dat dit artikel, door niet duidelijk te zijn over de keuzes die moeten worden gemaakt, hieraan bijdraagt. Ik begrijp het cynisme wel t.o.v. de macht, maar je mag er op z'n minst vanuit gaan dat men er langer dan een minuut over heeft nagedacht. Dat betekent dat elke 'makkelijke' oplossing eerlijk gezegd voor de bühne is.
Energie moet worden opgeslagen en snel getransporteerd, het elektriciteitsnetwerk kan dat niet voor alle toepassingen, daar ontkomen we gewoon niet aan.
Nico Janssen 7
Sjoerd Ophofhttps://www.trouw.nl/opinie/nederland-zet-in-op-kernenergie-terwijl-je-ook-stroom-uit-de-woestijn-kunt-halen~b64bb185/
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/NorNed-kabel
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Desertec
https://www.volvotrucks.nl/nl-nl/trucks/alternative-fuels/electric-trucks.html?
https://www.volvotrucks.nl/nl-nl/news/kennisbank/uitstoot-verminderen/hoe-gaat-het-opladen-en-bijladen-van-een-elektrische-truck.html
Sjoerd Ophof
Nico JanssenNico Janssen 7
Sjoerd OphofSjoerd Ophof
Nico JanssenEveline Bernard 6
Wietze van der Meulen 6
Eveline BernardIk geloof u graag (hoorde laatst van iemand een lekkage van 1% per dag) maar harde cijfers zijn altijd welkom.
Nico Janssen 7
Wietze van der MeulenNico Janssen 7
Eveline BernardWietze van der Meulen 6
Nico JanssenNico Janssen 7
Wietze van der MeulenVoor de consumentenmarkt is het totaal niet realistisch.
eduard de Jong
Door dit lage rendement is het duidelijk dat waterstof niet geschikt als de ruggengraat van de energievoorziening zoals het cabinet voorstelt. Een van de consequenties van die cabinets opstelling is dat er drie keer meer zonnepanelen of windturbines nodig zijn voor 100% zon&wind energievoorziening.
Waterstof is essentieel voor het CO2 vrij maken van industriële processen zoals de chemie en ijzerproductie, die nu aardgas en kolen gebruiken. Het nu bouwen van waterstof fabrieken, waarvoor het cabinet geld heeft uit getrokken, is daarom best zinvol.
René A. van Trigt 3
Sjoerd Ophof
René A. van TrigtOp lange termijn zal je neem ik aan gaan zien dat de vraag daalt en/of er extra aanbod komt.
René A. van Trigt 3
John Janssen 4
René A. van Trigt