Eco-Duitsland is Alptraum

3 Connecties

Onderwerpen

Energie Tennet

Werkvelden

Duurzame energie
1 Bijdragen

Net als de Tsjechen en Polen kijken ook de Zwitsers en Oostenrijkers met gemengde gevoelens naar de Duitse Energiewende. Een eerste paneuropese blackout hangt in de lucht.

Dat de Duitsers weer eens een wereldrecord hebben geboekt – in 2012 werden er meer zonnepanelen dan ooit geïnstalleerd – leidt niet overal tot onverdeelde vreugde. Bij de buurlanden bijvoorbeeld, die steeds meer beginnen te klagen over de hoge pieken in de elektriciteitstoevoer vanuit het grote buurland.
Dat levert niet alleen technische problemen op, maar flinke zonneschijn in combinatie met een lekker windje maakt de stroom op bepaalde momenten spotgoedkoop. Fijn voor stroomhandelaren en industrie, maar niet voor Zwitserse elektriciteitsmaatschappijen. Het succes van zonnepanelen in Duitsland heeft hen honderd miljoen franken gekost, raamt de bestuurvooorzitter van een Zwitserse energieprodcuent. En dat brengt mogelijke investeringen in waterkrachtcentrales in gevaar. Centrales die ooit juist bedoeld waren om Duitsland van groene stroom te voorzien.
Natte winden
Zoals u heeft gemerkt heeft het de afgelopen weken nogal gewaaid. De duizenden windmolens in Noord-Duitsland draaien dan op volle toeren. Ze leveren op dit moment net zoveel stroom als twintig (!) kerncentrales. Fijn, maar niet voor iedereen.
Het Duitse net is namelijk nog niet toegerust om dat enorme stroomoverschot van van het agrarische noorden naar het industriële zuiden te transporteren. Het is alsof er olie door een rietje moet worden gepompt. Het Nederlandse Tennet, dat verantwoordelijk is voor het belangrijkste deel van het Duitse stroomnet, moet de komende jaren miljarden investeren in de uitbouw van het hoogspanningsnet van noord naar zuid. Dat is een politiek uiterst gevoelige kwestie, zoals Tennet heeft gemerkt.
Om het stroomsysteem in evenwicht te houden, mag het aanbod op het net niet teveel uiteenlopen. Harde wind in het noorden betekent dat er in het zuiden ook meer stroom geproduceerd moet worden. In de zomer geen probleem – de meeste solarcapaciteit bevindt zich in Zuid-Duitsland – maar nu wel. Zeker nu er kerncentrales zijn uitgeschakeld en er nog meer zullen volgen.
Gevolg: Tennet heeft vier reserve-centrales moeten inschakelen en ook Oostenrijk moest enkele centrales op volle toeren laten draaien. Vervelende bijkomstigheid: door de overcapaciteit zijn de prijzen op de elektriciteitsbeurs te laag om die noodcentrales rendabel te laten draaien.
Maar die lage prijzen zijn ook weer aantrekkelijk: de buurlanden hebben massaal Duitse windstroom ingekocht. Waaronder Oostenrijk.
De Energiewende blijft een fascinerend project. De financiële en technische complexiteit moet zelfs de grootste techno- of eko-optimist beeindrücken. Het wachten is op de eerste paneuropese blackout.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 593 leden